söndag 12 februari 2017

Varför investerar inte jag i spelbolag?

Varför investerar inte jag i spelbolag?
Det har varit en del diskussioner angående att investera i spelbolag det senaste. Den som uppmärksammade folk, inklusive mig själv, på diskussionen var Snåljåpen vars inlägg går att läsa här. Eftersom jag i min yngre karriär har provat på spel och sports-betting som ett sätt att tjäna pengar så tänkte jag kort skriva ner mina tankar här. Jag har redan visat att jag håller med Snåljåpen i hans resonemang på Twitter så flera av er kan säkert redan tänka er vart jag står i frågan. Jag kommer endast att kommentera sportsbetting och inte casino eftersom det är här jag har min erfarenhet.  Jag vill också passa på att varna att det här inlägget blir lite off-topic mot mitt vanliga tema på bloggen, men den som trots det vill läsa vidare får eventuellt lära känna mig lite bättre.
När jag var i 18-20 års åldern så letade jag aktivt efter bra sätt att investera mina pengar. Jag hade precis gått ut gymnasiet, börjat arbeta i ett lager och drömmen om att bli rik och framgångsrik fanns hos mig, precis som hos många andra. Jag googlade efter olika sätt att "investera" och fann flera olika sätt att kunna nå mitt mål. Det skall nämnas att jag provat flera olika saker och vid denna tidpunkt började jag även investera i förhoppningsbolag på börsen. Lite om detta går att läsa på fliken Om mig här ovan. Det som dock tog upp mest av min tid och också det som jag verkligen fastnade för var Sports-Betting, alltså att spela på olika utfall i sport. Jag har tidigare spelat både fotboll och handboll så det var naturligt för mig att följa matcherna och resultaten i de olika sporterna. Ingen uppoffring med andra ord och om man dessutom kunde tjäna pengar genom att tippa utfallet i matcherna så var det den perfekta inkomstkällan.

Jag började småskaligt och spelade på de kända spelsidorna, Svenskaspel och BET365. Ju mer jag spelade ju mer intresserad blev jag av oddssättning och hur det fungerade. Jag ville såklart också föra statistik över mina spel så jag kunde följa mitt resultat och min utveckling, precis som jag gör på bloggen med mina utdelningar nu. Detta ledde mig in till ett spelforum, Sharps.se. En sida med bra många fler aktiva på den tiden jag spelade och väldigt många duktiga spelare, till och med folk som kunde leva på spel. Självklart fanns där massor av torskar (folk som är förlorande över tid) eftersom det ändå var spel vi sysslade med, men det fanns riktigt duktigt folk som hade flera 10 000-tals spel bokförda och med positivt resultat. Detta, tillsammans med mitt intresse för siffror och statistik inspirerade mig att själv börja bygga olika modeller i Excel som kunde sätta odds på matcher.

Dessa modeller kan innehålla hur många parametrar som helst, till exempel antal skott, skott på mål, bollinnehav, tidigare resultat, you name it.. På detta ämne skulle man kunna skriva ett par universitetsuppsattser (det har det garanterat gjorts) så jag väljer att lämna diskussionen om hur modellerna är byggda här. Dessa "modeller" eller räknesnurror, inmatade med oändligt med statistik, visade alltså sannolikheter för hur stor chans någonting hade att inträffa. För mig var det alltså aldrig betting som det är för de flesta andra "jag tror Barcelona kommer vinna för Messi spelar där", utan jag fick en sannolikhet på 45% på ett utfall och ville sedan hitta ett odds som var satt för att det endast var 40% chans att det skulle inträffa. Det handlade alltså om att hitta ett spelbolag som erbjöd ett högre odds än sannolikheten som man själv räknat ut visade. Hittade man det så hade man alltså ett positivt väntevärde och det betyder att man övertid kommer att tjäna pengar på att spela på dessa utfall. Eller det var i alla fall det man ville ha och anledningen till att man bokförde alla spel var för att se om man kunde slå spelbolagen över tid.

Jag höll på med spel på fotbollsmatcher efter mina egna statistiksa modeller i flera år. Nedan kommer två printscreens från min bokföring från Sharps.


Utdelningsstugans sportsbetting
Utdelningsstugans sportsbettingI ovan två bilder av min bokföring från två år, 2011 och 2012 så kan ni se att jag under dessa två år lade totalt 4636 spel (1928 st + 2708 st). Ni kan även se att jag haft en total insats på 2 597 686 SEK och haft en ROI ( Return Of Investment) på ca 1,2%. Hemligheten till att man kan ha så mycket kapital omsatt är att man hela tiden kan spela om samma pengar. Jag brukade "flatbetta" som det kallades och då satsade man ca 1% av sin totala kassa på varje spel och det gick då väldigt snabbt att omsätta mycket pengar eftersom man kunde satsa samma pengar och och om igen. Som ni ser så tjänade jag ca 30 000 SEK under dessa två år, en helt okej extra inkomst för en som vid detta laget hade börjat studera på universitetet.

Så varför fortsatta jag då inte? Hur kommer det sig att jag nu är utdelningsinvesterare istället för sports-bettor? När man började få koll på vad man sysslade med inom bettingen så kunde jag ha en ROI4-6%, vilket som ni säkert förstår är grymt bra. Jag var registrerad på varje spelbolag som fanns och jämförde oddsen mellan spelbolagen för att alltid lyckas spela till det högsta oddset. Varje decimal mer eller mindre du får i odds betyder ofantligt mycket på ett par 1000 spel, så en förutsättning för att kunna lyckas är att ha pengar på de flesta bolagen och sedan spela på det bolaget som erbjuder högst odds på det du skall spela på. Att spela till 2,05 istället för 2,10 kan vara skillnaden på om du är en förlorade eller vinnande spelare.

Problematiken är den att när ett spelbolag upptäcker att en spelare endast spelar på det utfall där de ligger med högst odds, jämfört med konkurrenterna, så får man spelbolagets ögon på sig. Spelbolag har normalt en utbetalningsprocent mellan 92-97%. Alltså de vinner på alla utfall i en match och justerar oddsen så att de får jämnt med insatser på alla utfall så att de alltid blir vinnande. Problemet för ett spelbolag blir när det finns spelare som vill satsa stort på det odds de har satt för att locka in spelare till deras sida. Spelar man endast på dessa odds där de ligger högst på marknaden så kommer du att bli limiterad av spelbolaget. Vad det innebär är att de stryper dina insatser så att du bara får satsa några tior eller stänger av dig helt. Så här arbetar alla EU-bookies (Bet365, Unibet, Bettson, Nordicbet och så vidare..) och det märker man snabbt om man är en vinnande spelare. Blir man inte limiterad så tror spelbolaget helt enkelt att de på lång sikt skall tjäna pengar på dig. 

I slutet av min betting-karriär så kunde jag alltså ej spela på dessa EU-böcker längre, utan kunde endast använda mig utav de asiatiska böckerna (Pinnaclesports, 12bet, Sbobet med flera..) och då blir det betydligt tuffare. De sistnämda spelbolagen (de asiatiska) limiterar aldrig spelare och tillåter väldigt höga insatser. Skall man leva på spel så är det dessa asiatiska böcker man måste slå. När jag inte längre kunde spela på så kallade "utskick" (när spelbolag erbjuder högre odds än konkurrenterna för att locka kunder) så gick min ROI ner avsevärt och trots att de asiatiska böckerna betalar ut bäst (kring 97%) så kunde jag inte längre slå spelbolagen. Jag skulle såklart kunna låna identiteter av kompisar och mina nära och kära och hålla på och spela vidare i ett par år till, men förr eller senare så skulle det ta slut och dessutom så är det antagligen olagligt.

Min slutsats blir att äga ett spelbolag är en briljant affärsidé. Du låter alla torskar spela vidare och stänger helt enkelt av de som har en chans att vinna pengar. Eftersom jag ägnat mig åt spel och dobbel under många år och inser att det är en sådan bra affärsidé så skulle det såklart vara naturligt för mig att investera i dessa spelbolag nu när jag lagt av. På börsen har man idag chansen att investera i både Unibet (Kindreds Group) och Betsson som både gått helt fantastiskt de senaste åren (konstigt vore det väl annars?). Att ansluta sig till andra sidan och istället stå och håva in stålarna från alla människor som spelar bort sina hårt förvärvade slantar måste ju vara smart?


Här sätter dock jag ner foten på grund av det moraliska dilemma jag upplever. Hade det varit fritt fram för alla att spela på alla spelbolag på lika villkor så hade jag nog varit villig att investera. När spelbolagen stänger av vinnande spelare och lockar förlorare att spela mera då är jag inte lika intresserad. Det känns riktigt fult till och med och jag blir lite irriterad bara jag tänker på det.

Att förbjuda spel och dobbel tror jag inte är lösningen och det är inte mot spel som jag har min moraliska ståndpunkt. Trots att det är bevisat att människor har olika lätt att fastna i beroenden så måste man ändå ha ett eget ansvar. Hade man stängt ner alla spelbolag imorgon så skulle dessa människor som verkligen sitter fast i skiten hitta andra sätt att förlora sina pengar, det är i alla fall min uppfattning. Jag ställer mig alltså endast emot att spelbolaget inte låter spelare spela på lika villkor.

Jag tycker det är ett enormt hyckleri från alla spelbolag att de vill hjälpa folk med beroende och "spela sunt". Har man varit inne i branschen så förstår man att det är ett spel för galleriet och de vill in på svenska spelmarknaden. Många människor kan kontrollera sitt spel och är väl medvetna om att de över tid kommer förlora mot spelbolaget och då är det ju lugnt. Problemet är de som tror att de skall vinna och blir uppmanade med bonusar och andra erbjudanden att hela tiden spela mer och de kan inte förmå sig att sluta.

Folk skulle kunna argumentera för att även jag är en hycklare eftersom jag investerar i NetEnt som säljer verktygen till spelbolagen. Här tycker jag dock att jag klarar mig eftersom NetEnt inte är de som uppmanar folk i beroende att spela bort mer pengar eller stänger av spelare som har en chans att jämna ut oddsen lite mot spelbolaget. De säljer endast spadarna till dem som vill gräva guld, men visst jag håller med om att det är en hårfin gräns.

Länkar nedan till tre Podcast-dokumentärer som handlar om spelbolagen och hur de lockar in förlorande spelare till att spela bort mer pengar:

Del 1/2 Casinomiljadärerna
Del 2/2 Casinomiljadärerna
Spelmissbrukaren som tände eld på sig själv


Hur ställer du dig till att investera i spelbolag?Missa inga inlägg framöver! Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay


*Innehåller affiliatelänkar

25 kommentarer:

 1. Inga spelbolag för mig tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arajs,

   Då tänker vi lika här. Det är möjligt att jag kan ändra uppfattning i framtiden om industrin förändras, men som den ser ut idag så vill jag ej vara delägare.

   Må väl!

   Radera
 2. Nu tycker jag du lurar dig själv, riktigt rejält! Antingen är du emot det här med spel, och då ska du avstå. Eller så är du inte det, och då är det ok att agera som du sa. Det blir väldigt mkt Ebberöds Bank runt hela resonemanget. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Nu förstår jag inte riktigt hur du tänker. Hur menar du att jag lurar mig själv? Jag kan väl tycka att det är allas rätt att spela om man vill, men att man då skall göra det på lika villkor? Det jag vänder mig emot är att de förlorande spelarna får spela på och till och med uppmanas att spela mera medans de vinnande spelarna stängs av eller limiteras.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 3. Ska du ha samvete och tjöna pengar, kanske etiska fonder vore något, men fasen vad de går dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alasevt!

   Jag är ganska tolerant vad gäller det moraliska. Investerar både i bolag som säljer alkohol och tobak. Det jag vänder mig emot är, som jag skrev till ovan kommentar, att det inte är på lika villkor. Att förlorare uppmanas spela mera och de vinnande stängs av. Jag tror inte på ett förbjud mot spel och dobbel.

   Må väl!

   Radera
 4. Tack för detta, var på väg in i Betsson innan deras rapport, gick upp för mkt, men tur var det. För mina pengar går inte i i den branschen, tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke Jansson,

   Tack för din kommentar. Roligt att det man skriver får människor att tänka ett extra varv kring det här med spelbolag. Min tanke är dock inte att uppmana folk att avstå att investera i industrin utan endast förklara min egen ståndpunkt, men jag tycker såklart det är bra om fler väljer bort det.

   Må väl!

   Radera
 5. Vilken dubbelmoral. Inga problem att tjäna pengar på alkoholister, men spelbolag går tydligen bort.

  Du får naturligtvis göra som du vill, men att selektivt välja när man ska vara moralisk och när det man inte ska vara det, gör ju inte att ditt förtroendekapital växer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar. Du får stå för den åsikten, jag håller som du kanske förstår inte med dig. Jag är väldigt liberal och vill att det mesta i samhället skall vara fritt. Jag tycker någonstans att alla människor är ansvariga för sina egna handlingar och därför tror jag inte på förbjud av olika lockelser. Jag har med andra ord inga problem att investera i tobak, alkohol eller spel.

   Som du kunde läsa i inlägget så vänder jag mig inte emot spel eller vadslagning i sig utan endast att de inte låter alla nyttja deras tjänster på samma villkor. Hade det varit lika villkor så hade jag kunnat tänka mig att investera i spelbolag och därför tycker jag att argumentet med dubbelmoral automatiskt går bort.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 6. Wow vilket innehållsrikt inlägg :) Har aldrig hört tidigare att spelbolag stänger ner spelare som det går bra för, var något nytt. Är det så kan man ju verkligen fundera vad som pågår i vissa bolag.

  Tack för inlägget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronantillmiljonen!

   Tack! Just denna aspekt av spelindustrin är något som man inte så ofta hör om. Mest antagligen för att 97% av de som spelar är förlorande spelare, men tycker ändå det borde lyftas upp till ytan.

   Tack för din kommentar och må väl!

   Radera
 7. Väldigt intressant inlägg som ger en bra inblick.

  Att dem stänger ner dig för att du faktiskt tjänar pengar och är duktig, är ju helt absurt. Blir förbannad bara av att läsa inlägget.

  Har egentligen inget emot att deras affärsidé bygger på att håva in stålar från "spelmissbrukare" även om det är relativt omoraliskt.
  Men då ska de ju självklart tillåta att det finns folk som konstant vinner också.

  Annars är det ju definitionen av vidrigt maktmissbruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Parafinns!

   Tack för din kommentar och kul att du gillade inlägget.

   Som sagt, detta är en del av spelbranschen som inte så många känner till så det är bra att det belyses tycker jag.

   Då tycker vi likadant i frågan om spelbolag och tills det förändras så investerar i alla fall inte jag.

   Må väl!

   Radera
 8. Satan vilket fuffens! Investerar inte heller i spelbolag. Dock tobak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar. Jag håller med! Jag investerar i både alkohol och tobak och ser inga problem med det.

   Må väl!

   Radera
 9. Tack för det intressanta inlägget. Jag funderade nämligen på en liknande karriär men konstaterade efter fotbolls-VM 2010 att det inte var värt det. På VM sätter många bolag medvetet lockande odds t.ex Tyskland mot England ger båda 1,96 ggr pengarna i deras slutspelsmatch. Men i vanligt seriespel bli modellerna långt mer rationella. När jag sökte för att bekräfta ovanstående teori sprang jag på limits-konceptet och valde då att inte ens försöka tävla med dessa bättre modeller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktieingenjören!

   Tack för din kommentar. Kul att du uppskattade inlägget. Intressant att du var på väg in i samma bana, men klok nog att bespara dig några års lidande genom att göra en grundlig research.

   Må väl och lycka till framöver.

   Ps. Såg även att din blogg inte låg med i min länklista trots att jag ofta är där inne och läser så det skall jag självklart rätta till. Ds

   Radera
  2. Med facit i hand tycker jag det ser ut som du fick en bättre roi på ditt "lidande" än vad jag vågat hoppas på.

   Länklistor är svåra. Jag har samma problem eftersom jag följer bloggar både via min lista och via andras.

   Radera
  3. Hej igen Ingengören!

   Jo det gick helt okej ändå, men väldigt många timmars arbete för väldigt lite utdelning. Utdelningsinvestering känns som en mycket bättre väg att varandra!

   Må väl!

   Radera
 10. Mycket bra inlägg som lärde mig lite om branschen. Har själv inga moraliska hinder för att investera i sånt här, men det är för att jag utgår från att de flesta kunder är vuxna människor som spelar för att dom tycker det är kul. Det är väl totalt sett är en nettoförlust för dom flesta. Men de kanske får ut mer spänning och glädje ur detta än vad jag kan tänka mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Divsnutte!

   Tack för din kommentar. Jag tror du har rätt i ditt resonemang.

   Må väl!

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Hej Utdelningsstugan,

  Jag är riktigt glad att jag hittade detta gamla inlägg skrivet av dig och läste igenom det. Det var väldigt nyttigt för mig som fått intresse på att investera i spelbolag med en tidigare bettingerfarenhet (dock inte lika insatt som din). Tack för detta

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera