söndag 5 februari 2017

Söndagsläsning 5 Februari

Söndagsläsning - bästa blogginläggen från veckan som gått
Välkomna till ytterligare ett inlägg av söndagsläsning där jag sammanställer de bästa blogginläggen från veckan som varit. Vi är nu redan inne i februari och det är en riktigt rolig period för oss utdelningsinvesterare då de flesta bolagen presenterar sina årsbokslut i denna perioden.


Alla bolag har inte rapporterat ännu, men för oss i utdelningsstugan så har det varit riktigt rolig läsning hittills då hela 8 av 9 bolag har rapporterat en höjd utdelning för 2017 jämfört med 2016. Jag försöker investera i stora, stabila och växande företag och det är därför riktigt roligt att det syns nu när bolagen presenterar sina resultat för 2016. Jag har ett inofficiellt mål om 10% organisk tillväxt, alltså det bolagen växer själva och ej genom tillfört kapital,  för utdelningen varje år och det skall bli riktigt kul att sammanställa i slutet av året och se hur det gått. För 2016 nådde jag upp till 8,79%, så jag hoppas på ytterligare lite bättre tillväxt i år.

Som jag sa så har 8 av 9 bolag höjt utdelningen. Castellum höjde med 17,6%, Intrum Justitia med 9,1%, Atlas Copco med 7,9%, Investor med 10%, Assa Abloy med 13,2%, ÅF med 20%, Novo Nordisk med 18,8% och Loomis med 14,3%. Det enda bolag som ej höjt har varit H&M vilka rapporterade en oförändrad utdelning. En oförändrad utdelning är okej tycker jag och det var positivt att H&M släppte en rapport som var bättre än vad analytikerna hade förväntat sig. Jag har fortsatt stort förtroende för H&M och tror att vi får en sen höjning av utdelningen nästa år. I veckan köpte dessutom Stefan Persson H&M-aktier för ca 1,5 miljarder SEK. Intressant också att både HM och Castellum väljer att dela ut halvårs vis. Att vi aktieägare får vänta ett halvår på våra pengar är ju såklart inget jag välkomnar, men om bolaget kan förvalta dessa pengar åt oss på ett bra sätt istället så får det väl vara ok.

Jag väntar fortfarande på massor av rapporter från mina aktier och det skall bli spännande att följa utvecklingen de kommande veckorna, men året har ju hittills börjar riktigt bra. Förhoppningsvis så slipper jag utdelningssänkningar i portföljen och borde då ha en riktigt bra chans till att nå utdelningsmålet för 2017 som är att inkassera 16 000 SEK i utdelning.

I veckan så presenterade jag utvecklingen för min aktieportfölj i januari. Efter ett önskemål i en kommentar så la jag till ytterligare en kolumn i redovisningen, YOC (Yield on Cost). Alltså så mycket aktien direktavkastar jämfört med mitt inköpspris. Ytterligare en fin månad med ökat portföljvärde. Det enda kruxet är att man hela tiden får betala mer för framtida utdelning när aktierna hela tiden ökar i värde. Eftersom jag hela tiden, oavsett marknadsklimat, handlar månadsvis så borde det jämna ut sig över sikt.

Nu slut på mitt egna svammel. Nedan finner ni det jag fastnat för under veckan som gått.


Här nedan är de blogginläggen som jag fastnat för under veckanPodcast: Avsnitt 2 – Det ända vi kan vara säkra på är att vi är fria nu ft. Farbror Fri
Onkel Tom bjuder in oss till en ny podcast som han producerar själv. Hittills har det varit två mycket bra avsnitt och nu senast så gästade ingen mindre än Fantastiska Farbror Fri. Det bjöds på mycket intressanta diskussioner gällande frihet och sparande så jag rekommenderar alla mina läsare att gå in och lyssna. Kanske får Utdelningsstugan själv medverka i ett framtida avsnitt?

Trafikgenererande inlägg - en styggelse?
Egon Investor delar ut en känga till oss bloggare. Intressant ämne och rolig läsning, även kommentarerna bjuder till bra och fortsatt diskussion. 

Till bloggarnas försvar!
Onkel Tom kommer som en riddare till en fager mö i nöd och försöker försvara oss bloggare mot Egon Investors-inlägg där vi anklagas för att vara klickjägare allihopa. Precis som Egons inlägg tycker jag att det var kul läsning.

Ekonomisk frihet eller ekonomiskt oberoende
Ett intressant inlägg från Frihetsmaskinen. 

Uppdatering Investor
Lundaluppen delar med sig av ett mycket bra inlägg och analys av Investor och hur man kan se på investmentbolag.

Rapport från H&M
Eftersom Lundaluppen är en av mina favoritskribenter så läser jag alltid med glädje vad han skriver och tycker han bjuder på en riktigt bra analys av H&Ms rapport här. H&M som är ett av mina kärninnehav är alltid extra kul att följa. Kul och att två mycket skickliga skribenter, Lundaluppen och Lou Mannheim, är på var sin sida av detta myntet.

H&M- Sveriges största value trap?
Efter ni läst inlägget från Lundaluppen ovan så bör ni även läsa detta inlägg från Lou Mannheim. Även detta en mycket läsvärd och bra analys.

Starbucks rapport
Lou Mannheims tankar om Starbucks rapport. Starbucks är ett kärninnehav i min portfölj.

Apples julkvartal
Lou Mannheims tankar om Apples senaste kvartal. Apple är också det ett kärninnehav i min portfölj.

Januari i videosammandrag
Jag gillar verkligen Sparos videosammanställningar. Här bjuder han på ytterligare en skön månadsrapport i videoformat.

Starbucks - inte så tokigt trots allt
Framtidsinvesteringen bjuder på intressanta tankar om de senaste händelserna i Starbucks.

Leva på eget kapital – riskgenomgång
Ytterligare ett inlägg från Onkel Tom. För en som jag själv som en dag funderar att leva på mitt kapital så var detta ett mycket intressant inlägg.

Marine Harvest - ål in lax
Stefan Thelenius bjuder på en analys av ett laxodlingsbolag. Eftersom jag precis plockade in Bakkafrost i portföljen så var det väldigt intressant läsning. Dessutom veckans bästa rubriksättning.

Hej Hej titta på mig! Jag är snål! Jag är snål!
Fantastiska Farbror Fri pratar lite om snålhet, vilket är naturligt för alla som lever sparsamt. Intressanta tankar.

5 strategiska punkter i HM:s rapport
Som jag nämde lite snabbt ovan så har fler och fler aktier valt att dela ut två gånger istället för en gång. Långsiktig Investering diskuterar fenomenet i ett inlägg. Intressant!

Life happens
Sofokles bjuder på ett inlägg som passar väldigt bra in på mig själv. Jag startade i och för min blogg i slutet av 2015 och därmed inte under 2016 :),  men sakerna som tas upp är saker man ofta funderar på och man bör inse att allt inte kommer gå spikrakt mot mål. Intressant läsning helt klart!

Dyrare eller billigare att vara ledig?
Miljonär innan 30 som snart skall bli fri diskuterar huruvida hans omkostnader kommer öka eller minska när han slutar arbeta.


Värt att poängtera är att inläggen ovan är sådant som jag tyckt varit extra kul att läsa under veckan. Ofta rör det bolag jag äger eller funderar att investera i. Med 100% sannolikhet så finns det massor av läsvärda och intressanta blogginlägg från veckan som gått, men som ej finns med i listan ovan.Missa inga inlägg framöver! Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.

Må väl och ha en fortsatt skön söndagskväll!


Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay

*Innehåller affiliatelänkar

6 kommentarer:

 1. Tack för reklamen! Med runt 39 graders feber känner jag att energinivån inte riktigt var på topp under min senaste video, men jag är glad att försöket uppskattades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke!

   Inga problem, kul att kunna dela bra inlägg. Tycker du skötte det riktigt bra. Gillade särskilt din analys av Tomra :)

   Må väl!

   Radera
 2. Tack för en fin sammanställning och grattis till bra utdelningshöjningar!.. och tack för omnämnandet såklart! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen!

   Tack själv! Bara kul att kunna sprida bra inlägg!

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 3. Hej Utdelningsstugan!
  Jag kan förstå det som är negativt med att bolaget delar ut 2 gånger per år med tanke på att man helst vill återinvestera slantarna så snabbt som möjligt.

  Det jag däremot försöker tänka är att det också kan vara bra med spridda skurar i utdelningarna så att man kan köpa lite här och där och får en bättre spridning i själva kursen.

  Tack för en mycket bra läsning.

  Snart har du en hel månadslön i utdelningar :) Inte illa pinkat det. Till skillnad från pinket så tenderar utdelningar öka med tiden... :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronantillmiljonen!

   Intressant tanke det där. Det stämmer som du skriver att man får bättre spridning på köpen, vilket kan ge en positiv effekt.

   Tack själv och tack för de vänliga orden. Ganska långt kvar tills en månadslön extra i utdelning, men jag kämpar på! Blir en häftig milstolpe!

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera