tisdag 28 februari 2017

Senaste transaktionerna 28 Februari


Senaste transaktionerna i Februari för utdelningsstugan
Dagarna flyger förbi och imorgon är vi redan inne i mars. Inte mig emot som verkligen längtar efter våren då jag, bland annat, skall börja cykla till jobbet igen. Efter löningen i fredags förra veckan så har jag självklart inhandlat en hel drös av nya friska aktier som presenteras här nedan.I slutet av förra veckan, i samband med löningen och #uppesittarkväll, så släppte jag Min aktiebevakningslista - Februari. Som ni kan läsa i inlägget så har jag extra bevakning på två stycken aktier och har faktiskt som ni kan läsa lite längre ner valt att initiera en position i båda bolagen.

Det är många år kvar tills min dröm om att leva på utdelningar kommer att gå i uppfyllelse, men jag är övertygad om att det en dag skall gå att leva på utdelningar om jag följer min strategi. Det känns fantastiskt att jag kommit igång med mitt sparande och utdelningsinvestering. Kollar man på lite olika räkneexempel så är de första åren de absolut tuffaste, men när man väl kommit igång så kommer det efter ett par år börja ta fart på allvar. Detta tack vare ränta-på-ränta effekten som verkligen börjar göra underverk efter ett par år.

Nedan finner ni mina senaste transaktioner som ägde rum den 24 + 28 februari.Senaste transaktionerna


senaste transaktionerna för utdelningsstugan


Kommentar


Som ni kan se i listan ovan så blev det i vanlig ordning en hel massa transaktioner. Jag försöker fylla på i alla mina svenska aktier månadsvis för ca 500 SEK. Detta för att jag inte försöker tajma marknaden, jag köper i ur och skur och oavsett om börsen är "dyr" eller "billig". Det är en strategi som jag själv kommit fram till är bäst för mig och jag tror det är viktigt att alla hittar något som passar sig själva.

Ni som läste mitt inlägg där jag presenterade min aktiebevakningslista inför löningen kan nu se att jag valde att initiera positioner i både Sweco och Vitec som analyserades. Vill ni läsa mer om bolagen så rekommenderar jag att ni besöker mitt inlägg med bevakningslistan där jag använder borsdata.se för att analysera bolagen.

Värt att kommentera kring övriga transaktioner är att Bakkafrost som precis kommit in i portföljen tog en lika snabb vändning ut. Anledningen är att de i samband med sitt bokslut presenterade en sänkning av utdelningen och trots att det var en väldigt liten sänkning så valde jag att följa mina investeringskriterier och sålde därmed hela innehavet. För pengarna så valde jag att investera i ytterligare ett nytt innehav för portföljen nämligen Hufvudstaden. Hufvudstaden är ett fastighetsbolag med fantastisk utveckling och historik. De har hela 20 år av utdelningshöjningar i rad i ryggen så det känns verkligen bra att de äntligen fått en plats även i min portfölj.

På grund av att jag valde att initiera en lite större position i Hufvudstaden så räckte inte pengarna till för att göra ett köp i USA som jag annars brukar göra. Det kommer jag dock fortsätta med redan nästa månad.


Sammanfattning


Jag fortsätter att följa min strategi och bygger sakta, men säkert, upp en stabil utdelningsmaskin. Mitt nysparande tillsammans med utdelningarna som jag inkasserar ökar hela tiden min köpkraft så byggandet kommer att gå snabbare och snabbare, vilket såklart ger extra motivation att köra på så hårt man kan nu i början. Precis som jag har varit inne på tidigare så kommer det tillsammans med ränta-på-ränta effekten så kommer detta förhoppningsvis ge fantastiska resultat om ett par år. 

Månadens transaktioner ökade min årliga utdelning med 407 SEK! Snöbollen rullar onekligen på!

Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav i portföljen.


Vilka aktier har ni köpt under månaden?Missa inga inlägg framöver! Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay


*Innehåller affiliatelänkar

9 kommentarer:

 1. Månadens köp

  Fonder:
  AMF räntefond lång
  AMF aktiefons Europa
  Länsförsäkringar tillväxtmarknad
  SPP aktiefond global
  Swedbank robust access Asien
  SPP aktiefond USA
  Spiltan aktiefond investmentbolag

  Aktier:
  Latour
  H&M
  Öresund
  Kinnevik
  Clas Ohlson
  Axfood
  Castellum
  Atlas Copco
  Nordea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alm Roth!

   Tack för att du delar med dig! Tycker det ser ut som du köpt riktigt fina bolag!

   Lycka till och må väl framöver!

   Radera
 2. Gillar din blogg men måste få fråga varför Bakkafrost åkte ut enbart för en sänkt utdelning? Det står väll inget i dina krav att de inte får sänka?

  "
  1. Bolaget måste ha en utdelning, Check
  2. Stark marknadsposition, Check
  3. Stigande omsättning och vinst, Check
  4. Bra utdelningshistorik, mja (?) sänkning med 1.2%
  5. Sund utdelningsandel, Check (?) 31.6% jämf med 49.4%
  "

  Det enda man skulle kunna ha en kommentar på är utdelningshistoriken och utdelningsandelen. Men de har inte varit noterade så länge eller delat ut så länge så kanske svårt att säga något om. Att utdelningsandelen sjönk beror ju på att deras vinst var mycket större 2016 än 2015 (ökade med 50%).

  Anledningen till sänkt utdelning vet jag inte för har ej läst rapporten eller äger inte bolaget men har funderat lite på att köpa sedan du tipsade om dem. Hur som känns det lite drastiskt att sälja medans bolaget fortfarande går bra och ökar sin oms/vinst/kassaflöde. Eller tänker jag fel? Du är så klart fri att sälja om du vill! Vill bara höra ditt resonemang.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar och jättebra fråga. Jag klurade faktiskt väldigt länge på om jag skulle sälja innehavet eller ej.

   Du har rätt att bolaget uppfyller alla min investeringskriterier och att en sänkning inte nödvändigtsvis behöver betyda en försäljning för mig. I detta fall vann dock "sälj-sidan" och det var mest på grund av att jag inte gillade sänkningen av utdelningen. Enligt mig så fanns det gott om utrymme att i alla fall bibehålla föregående års utdelning och därmed inte sänka. Jag har valt att hålla mig ganska strikt till att jag vill, ifrån de bolag jag äger, se en utdelningsvänlig utdelningsstrategi från bolaget och jag fick inte känslan av att Bakkafrost har det i och med detta agerande.

   Hur som helst så är det fortfarande ett mycket fint bolag och de visar väldigt stark tillväxt och det är absolut inte omöjligt att jag plockar in bolaget igen framöver. Jag gillade verkligen Bakkafrost när jag hittade bolaget och hade förhoppningar att äga bolaget i massor av år framöver. Just nu så känns det dock som att mina pengar gör större nytta i Hufvudstaden än i Bakkafrost. Jag är inte övertygad om att jag fattat "rätt" beslut att sälja, men det kändes rätt utifrån min strategi och det är den jag måste förhålla mig till och inte låta känslor eller annat styra.

   Tack igen för din kommentar och stort lycka till framöver!

   Radera
 3. Big like! Men fick du inte betala en hel del i courtage för alla de transaktionerna? Återkommande varje månad också.

  Om du har gratis courtage för att du bloggar - det hade kostat 39/69/99kr för en högst vanlig sparare att följa. Där faller mycket bort. Har du någon kommentar till det...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, hos nätmäklarna ligger min courtage på 1kr och i vissa fall tom 0kr beroende på site och kassa. Lycka till med framtida investeringar.

   Radera
  2. Hej!

   Det stämmer precis så som David skriver! Använder man sig utav Avanza eller Nordnet så betalar man endast 0,25% i courtagekostnad eller minimum 1 SEK. Därmed kostar de flesta av transaktionerna du ser ovan endast 1 krona styck.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 4. Tja!

  Bakkafrost sänkte ju inte utdelningen i DKK. 2015 delade de ut 8,25 och 2016 8,70. Det är ju valutan som ställer till det. NOK har gått starkt det senaste mot DKK.
  http://www.xe.com/sv/currencycharts/?from=NOK&to=DKK&view=2Y

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för kommentaren! Riktigt intressant information, det hade jag faktiskt missat. Som jag skrev ovan så är det väldigt troligt att jag plockar in Bakkafrost igen i framtiden, men jag äger hellre Hufvudstaden i dagsläget.

   Må väl!

   Radera