söndag 3 januari 2016

Min Strategi Del 2


 Jag presenterade nyligen Del 1 av min strategi som jag utformat för att kunna nå ett ekonomisk oberoende. Det inlägget handlade kortfattat om att uppnå en så hög sparandegrad som möjligt och på så sätt kunna sätta av så mycket pengar som möjligt för nya inköp i aktier varje månad. Har ni inte läst det första inlägget så hittar ni det här. Nedan följer en redogörelse för hur jag investerar, som är den andra delen av min strategi, för att kunna uppnå mitt långsiktiga mål. 

Min investeringsstrategi går ut på att satsa på aktier som delar ut en summa pengar till sina aktieägare varje år, även kallat utdelningsaktier. Jag har tidigare i mitt investeringsliv gått på ett par minor när man har försökte att leta genvägar och vill tjäna mycket pengar på kort tid. Ni kan läsa mer om detta i min presentation i fliken Om mig här ovan. Jag tror absolut inte att utdelningsinvestering är den enda eller den bästa vägen för att uppnå ett ekonomiskt oberoende, men det är en strategi som passar mig bra. Målet är att köpa bra och stabila bolag med god historik och bra utsikter för stark utdelningstillväxt. Att aldrig behöva sälja några aktier som jag väl har köpt är också en del utav strategin. Jag gillar hur Jason Fieber på Dividend Mantra uttryckte det. Han jämnförde sin aktiedepå med en tvål. Ju mer man grejade med den, ju mindre blev den. Försäljningar kan dock ske vid till exempel en utdelningsreducering från ett bolag eller att de framtida tillväxtmöjligheterna dramatiskt förändras i bolaget. En "Buy and hold" strategi känns som ett bra val för mig och mina förutsättningar.

Jag är hela tiden fullt investerad på börsen oavsett börsklimat, detta är för att jag inte tror att jag besitter den kunskap som krävs för att kunna slå marknaden. Jag besitter inte heller det tålamod som krävs för att sitta med en stor kassa och invänta "rätt" tillfälle. Med andra ord så köper jag hela tiden månadsvis för de pengar jag lyckas spara av min lön och de utdelningar som har kommit in på kontot. Eftersom jag äger en stor andel svenska aktier och dessa utdelningar primärt kommer in under våren så periodiseras dessa pengar ut något för att månadsinköpen skall vara så jämna som möjligt och därmed minska risken att gå in med för mycket pengar vid "fel" tillfälle.

Jag använder minicourtaget på Avanza och kan därför göra flera mindre inköp i de svenska aktierna jag handlar i varje månad. Även detta utförande bygger på samma anledningar som jag har nämnt ovan. Jag tror mig inte kunna pricka in bottnarna i aktiekurserna och köper därför månadsvis för att få en jämn snittkurs över tid. I dagsläget investerar jag i 10 stycken olika svenska bolag varje månad. De aktier jag köper månadsvis i Sverige är ABB, Atlas Copco, Castellum, Handelsbanken, HM, Industrivärden, Investor, Kinnevik, Swedish Match och Wallenstam. Detta är bolag som jag anser har bra tillväxtmöjligheter, stabil utdelning och därför också bra förutsättningar för god utdelningstillväxt. Jag försöker medvetet vikta portföljen så att HM, Handelsbanken och Castellum skall vara kärninnehav. För att förenkla det något så kan man säga att jag köper för ca 500 SEK i alla dessa bolag varje månad, med undantag för HM, Handelsbanken och Castellum där jag handlar för ca 1000 SEK varje månad. Jag håller hela tiden ögonen öppna för att eventuellt börja handla i ytterligare något svenskt bolag, så det kan tillkomma aktier som jag börjar handla månadsvis i. Ni kan se alla mina bolag som jag äger just nu på sidan Portfölj här ovan.

Utöver dessa köp jag gör i Sverige varje månad så brukar jag också göra ett inköp i USA. Jag gillar flera utav de amerikanska aktierna och som ni kan se är min portfölj just nu mer viktad mot USA än mot Sverige. Anledningen till att jag endast gör ett köp i USA per månad är dels för att jag vill vikta om portföljen lite mer mot den svenska marknaden och också för att minicourtaget inte tillämpar sig lika bra på amerikanska aktier. Det inköp jag varje månad gör i USA brukar vara på minst 3200 SEK , för att optimera courtaget (minimum 1 USD / 0,25%). Jag brukar här försöka välja ett bolag som ser attraktivt ut för stunden eftersom jag inte har möjligheten att göra små inköp i alla jag vill äga. Under 2016 hoppas jag kunna vikta upp mina innehav i främst Disney och Starbucks, men även initiera en position i Microsoft. Alla tre bolag har ganska så låg direktavkastning just nu, men väldigt goda möjligheter till  stark utdelningstillväxt.

För att nå mitt mål att en dag kunna leva av utdelningarna mina aktier delar ut så krävs det att jag följer båda delarna i min strategi ovan med mycket bra disciplin. Varje gång jag avviker från planen så vet jag att tiden innan jag kan nå mitt mål blir längre. Att jag spenderar pengar på något jag egentligen inte behöver eller att investera i ett förhoppningsbolag kan vara lockande för stunden, men kan i värsta fall förlänga tiden tills jag når mitt mål med flera månader eller till och med år. Jag känner mig väldigt motiverad inför år 2016 och hoppas att jag skall kunna ta ytterligare ett stort steg på vägen mot mitt mål.

/Utdelningsstugan

2 kommentarer:

 1. Halloj! Har du dina aktier i vanlig depå, KF eller ISK?

  Trevlig helg

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Jag har alla mina aktier i en KF med huvudanledning automatiskt få tillbaka källskatten i efterhand.

   /Utdelnignsstugan

   Radera