tisdag 28 mars 2017

Senaste transaktionerna 28 Mars


Senaste transaktionerna i Mars för utdelningsstugan
God morgon på er ute i stugorna! Här i stugan är tempot högt, jobbytet har verkligen satt sina spår i tiden jag hinner lägga ner på att skriva här på bloggen. Förhoppningsvis kommer vi snart in i en lugnare period så att jag återigen kan få tid att skriva lite mer, vilket jag ser som ett av mina största fritidsintressen. Lönen i fredags innebar i vanlig ordning att en hel drös av nya friska aktier har inhandlats och som jag tänkte presentera här nedan.


I slutet av förra veckan, i samband med löningen och #uppesittarkväll, så släppte jag Min aktiebevakningslista - Mars. I listan kunde man se att jag ehade lite extra bevaknings på ett nygammalt företag för portföljen.

Det är många år kvar tills min dröm om att leva på utdelningar kommer att gå i uppfyllelse, men jag är övertygad om att det en dag skall gå att leva på utdelningar om jag följer min strategi. Det känns fantastiskt att jag kommit igång med mitt sparande och utdelningsinvestering. Kollar man på lite olika räkneexempel så är de första åren de absolut tuffaste, men när man väl kommit igång så kommer det efter ett par år börja ta fart på allvar. Detta tack vare ränta-på-ränta effekten som verkligen börjar göra underverk efter ett par år.

Nedan finner ni mina senaste transaktioner som ägde rum den 27 mars.Senaste transaktionerna

senaste transaktionerna för utdelningsstuganKommentar


Som ni kan se i listan ovan så blev det i vanlig ordning en hel massa transaktioner. Jag försöker fylla på i alla mina svenska aktier månadsvis för ca 500 SEK. Detta för att jag inte försöker tajma marknaden, jag köper i ur och skur och oavsett om börsen är "dyr" eller "billig". Det är en strategi som jag själv kommit fram till är bäst för mig och jag tror det är viktigt att alla hittar något som passar sig själva.

Ni som läste mitt inlägg där jag presenterade min aktiebevakningslista inför löningen såg att jag var lite sugen på att plocka in Bakkafrost i portföljen igen och så blev också fallet. Hela laxnäringen har tagit mycket stryk det senaste på grund av laxpriset, men jag gillar både bolaget och industrin och tror att det kommer ge bra avkastning i framtiden.

I USA valde jag denna månaden att fylla på i Walt Disney Co. Ett bolag som fortsätter att prestera gång på gång. Nu senast med Skönheten och Odjuret och jag är övertygad om att de kommer fortsätta att släppa massor av fler succéer! Jag har mycket stor framtidstro på att bolaget kommer växa och fortsätta höja sin utdelning i massor av år framöver. Jag äger redan en relativt stor del i aktien och Disney väger just nu 4,1% i portföljen. Jag gillar exponeringen och skulle på lång sikt kunna tänka mig en vikt på mellan 4-7% i aktien.


Sammanfattning


Jag fortsätter att följa min strategi och bygger sakta, men säkert, upp en stabil utdelningsmaskin. Mitt nysparande tillsammans med utdelningarna som jag inkasserar ökar hela tiden min köpkraft så byggandet kommer att gå snabbare och snabbare, vilket såklart ger extra motivation att köra på så hårt man kan nu i början. Precis som jag har varit inne på tidigare så kommer det tillsammans med ränta-på-ränta effekten så kommer detta förhoppningsvis ge fantastiska resultat om ett par år. 

Månadens transaktioner ökade min årliga utdelning med 403 SEK! Snöbollen rullar på i snabb takt!

Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav i portföljen.


Vilka aktier har ni köpt under månaden?Missa inga inlägg framöver! Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay


*Innehåller affiliatelänkar

14 kommentarer:

 1. Hej!

  Kul! Vad fick du betala i courtage totalt för samtliga transaktioner?

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Oj nu satte du mig verkligen i arbete. Efter att ha plussat ihop erlagt courtage på alla avräkningsnotor så kan jag konstatera att jag fick betala totalt 33 SEK i courtage för ovan transaktioner.

  Må väl!

  SvaraRadera
 3. Optimerar du dina köp för att komma så lågt som möjligt i courtage eller du köper det antal du är bekväm med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke!

   Jag försöker handla för ca 590 SEK i de svenska aktier som är på listor som tillåter det. Är aktiekursen över 300 SEK blir det ju svårt, antingen 300 SEK eller över gränsen så där får man gå lite på känsla. I transaktionerna ovan har jag en courtagekostnad på 0,2% i snitt per affär.

   Må väl!

   Radera
 4. Hej,
  Vad räknar du med för årlig tillväxt i snitt bortsett från utdelningen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag räknar något offensivt med ca 10% i totalavkastning varje år.

   Må väl!

   Radera
  2. Är det inte väldigt högt räknat?
   Hur har det sett ut hittills för dig?

   Radera
  3. Hej Turben,

   Jo precis som jag skriver så är det ett offensivt mål. Sedan jag drog igång 2015 har avkastningen sett ut enligt nedan.

   2015: 3,51%
   2016: 19,04%

   Snitt: 11,275%

   Så klart över index än så länge i alla fall. Visst kommer det komma en större sättning och det kommer dra ner resultatet såklart, men jag gillar att ha högt ställda mål och det är också därför jag satt mitt avkastningsmål till 10% per år.

   Må väl!

   Radera
 5. Hej! Jag vill bara ge dig en spännande tanke kring hur lång tid det faktiskt tar innan du KAN leva på dina utdelningar. Ponera följande. Du försöker i dagsläget spara ca 50% av dina intäkter. Förutsatt att du vill fortsätta leva på samma belopp som du gör idag (du lever ju faktiskt på ca halva din lön) så skulle det med en snittavkastning på 5% ta dig 17 år. Med detta är inte utdelningstillväxt inräknat. Så om kanske 12-15 år kommer du vara helt fri. Men precis som mr Money Mustasche sa. När man inte längre behöver jobba för pengar, det är DÅ det blir kul att arbeta. Så att vara fri kanske innebär att man fortsätter jobba en eller två dagar i veckan på ett ställe man tycker är roligt eller volontärjobbar. Vad vet jag. Men summan av kardemumman. Räkna med 12-15 år i den takten du kör till hel frihet, medan du egentligen logiskt sett skulle kunna gå ner på halvtid om du vill redan efter typ 5-6 år (jag jobbar halvtid, det är helt fantastiskt, känns inte som man jobbar..

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för motivationen! Riktigt inspirerande och kul att tänka precis så som du gör.

   Precis som du skriver så hittar man antagligen en meningsfull tillvaro i slutet/efter man nått ekonomiskt oberoende och då är det ju inte säkert att man vill sluta med det bara för att man kan. Själv kan jag se mig själv skriva betydligt mer och kanske eventuellt driva ett eget mindre bolag.

   Låter riktigt härligt att trivas så bra och endast jobba halvtid! Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 6. Hej!

  Du brukar ju som bekant försöka pricka in investering omkring 500-lappen per köp vid dina månatliga köp av aktier. Vilken är den "magiska gränsen" när du handlar utländska aktier? Som till exempel Kanada och USA? Har du någon gräns du försöker ligga nära där med för att få så lite courtage som möjligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   För USD och EUR så går gränsen vid ca 3600 SEK. För DKK och NOK ungefär samma som i sverigen.

   Må väl!

   Radera
 7. Hi, isn't risky investing in individual stocks than index funds. What is the main advantages investing in individual stocks than index funds. Thanks

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Saron,

   I dont know the answer to your question. So far I have beaten the index but there is no gurante that it will continue.

   Good luck and have a nice day!

   Radera