onsdag 16 november 2016

Filmserie - Att Leva På Utdelningar

Utbildningsserie i filmformat skapad av Utdelningsstugan om utdelningsinvestering och att leva på utdelningar.
God onsdagsförmiddag på er! Som ni säkert vet så släppte jag, tre lördagar i följd, en ny film som handlade om "Att leva på utdelningar". Jag tänkte i detta inlägg sammanställa filmerna i ett blogginlägg och dessutom komplettera med information som jag tycker är viktig och nödvändig för en utdelningsinvesterare. Filmerna får gå under kategorin utbildning, men jag hoppas även att övriga läsare skall uppskatta inlägget.
Hela idén med utdelningsinvestering är att man en dag skall kunna leva på de utdelningar som ens aktier genererar. Utdelningarna skall alltså en dag vara större än de utgifter man har och på så sätt skall man alltså kunna spendera sin tid som man själv behagar. Några bloggare jag följer är redan i mål och lever idag på denna typ av passiv inkomst. För att nämna 3 st så finns Fantastiska Farbror Fri, Utdelningsseglaren och Mr Free at 33. Ytterligare en bloggare som är värd att nämna som jag följt länge är Miljonär innan 30, han räknar just nu ner de sista åren innan han är fri och det skall bli spännande att följa honom den sista tiden. Alla är riktigt stora inspiratörer för mig som fortfarande har många år kvar av sin resa.


Del 1 Passiv Inkomst


Först ut i filmserien var ett avsnitt om fenomenet "passiv inkomst". Avsnittet får ses som en introduktion till filmserien, men förhoppningsvis går det även att lära sig något av den. Av alla sätt att livnära sig så tror jag att mångas dröm är att få betalt genom en passiv inkomstkälla. Jag som själv är utdelningsinvesterare förespråkar ju såklart det alternativet av passiv inkomst.
Filmen kan ni se direkt här nedan.

Kommentar till filmen: I korta drag så handlar det alltså om att låta pengarna arbeta för dig istället för tvärtom. I filmserien fokuserar jag på aktier och utdelningar då det är den form av passiv inkomst, av de jag provat, som är fungerar bäst!


Del 2 Aktier


Näst ut i filmserien så förklarades det vad en aktie var och hur man går tillväga för att börja handla utan att ge bort för stor del av pengarna till bankerna. 
Filmen ser ni direkt här nedan.Kommentar till filmen: För de flesta som läser var nog denna film helt självklar och blev mest som en repetition, då många här antagligen redan är frälsta av aktier och nätmäklare. Förhoppningsvis var det dock även några som fick lära sig något av filmen. Det viktigaste att ta med sig från filmen tycker jag är att man skall använda någon av nätmäklarna som är specialiserade på aktiehandel och låga courtageavgifter. Personligen så använder jag Avanza och tipsar gärna om deras tjänst eftersom jag både använder den själv och tycker den är bra.


Del 3 Utdelningsinvestering


Efter det så släpptes det tredje avsnittet i filmserien och detta handlade då om ämnet som jag ofta skriver mig varm om, nämligen utdelningsinvestering.
Filmen ser ni direkt här nedan.Kommentar till filmen: Filmen tar upp vad en utdelning är och varför jag tycker utdelningsinvestering är den bästa sparformen. Ger dessutom 5 argument för varför utdelningsinvestering är det bästa sättet för att en dag kunna leva på passiv inkomst.


Del 4 Sparande


En sista viktig aspekt är självklart sparandet. Därför har jag också skapat den fjärde delen i filmserien som heter just "Sparande". Till skillnad mot filmerna ovan som släpptes vid tidigare tillfällen så är det premiär just här och nu i detta inlägget för Del 4 i filmserien.
Filmen kan ni se direkt här nedan.
Kommentar till filmenDet är sparkvoten som avgör hur snabbt man tar sig till slutmålet. Min egen resa är ett bra bevis på att man inte behöver ha en jättehög lön för att kunna lyckas. Självklart kommer det ta dig snabbare till målet, men det är absolut inget krav eller nödvändighet. Allt handlar om att ha koll på sina utgifter.


Del 5 Ränta-på-ränta effekten


Efter fjärde delen i filmserien så var egentligen filmserien slut, men jag tycker gott att även min film om ränta-på-ränta effekten skulle passat in i denna serie då det egentligen är vad allt handlar om.
Filmen ser ni direkt här nedan.
Kommentar till filmen: Ränta-på-ränta effekten, eller världens 8:e underverk som den också kallas, är verkligen fantastisk. Jag är själv relativt ny på min resa, men tycker mig redan känna av den. Kan knappt vänta tills om ett par år när "snöbollen" verkligen börjat ta fart!


Sammanfattning


Kombinerar man dessa 5 delar så borde man ha väldigt goda möjligheter att en dag kunna nå ekonomiskt oberoende. Man har i alla fall alla verktygen som man behöver. Personligen så använder jag mig utav dem alla och skulle redan vilja säga att jag är en god bit på vägen. Ni kan följa min utveckling av mitt portföljvärde på sidan Portfölj här ovan, min utveckling av utdelningar på sidan Utdelningar och följa min sparkvot på sidan Sparkvot här ovan. Alla olika parametrar jag mäter visar goda framsteg och efter snart bara 2 år av utdelningsinvestering så har jag ökat med flera procent i alla kategorier. Snöbollen är i rullning!

En naturlig fråga efter att ha sett filmerna ovan är ju då: Vilka aktier skall man köpa? Jag delar med mig av alla mina egna aktietransaktioner i mina inlägg senaste transaktioner. Hyperlinkat finner ni inlägg för mina senaste transaktioner som skedde i slutet av oktober. Jag har även skrivit ett inlägg som verkar ha blivit uppskattat då det är ett av bloggens mest lästa: Tre byggstenar för din utdelningsportfölj. Jag har även gjort enskilda analyser av CastellumHandelsbanken och Hennes & Mauritz som ni kan se hyperlinkade här eller ute i högerkolumnen.

Alla filmer hittar ni på fliken Filmer.

Önskar man själv skapa sig en egen utdelningsmaskin så kan man göra direkt här nedan via bannern till Avanza (bästa nätmäklaren enligt mig). Jag kan även rekommendera att läsa mitt inlägg Utdelningsstugans nybörjarguide till att leva på utdelningar.

Missa inga inlägg framöver anmäl dig gratis till mitt nyhetsbrev: här


Må väl och lycka till!

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:

Följ mig också gärna på TwitterFacebook och Youtube!


Photo Credit: pixabay

*Innehåller affiliatelänkar*

19 kommentarer:

 1. Du har blivit en riktig folkbildare du:) Bra jobbat!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Roligt om man kan dra sitt lilla strå till stacken, kanske kan man hjälpa någon till lite bättre ekonomi. Huvudanledningen att jag gör filmerna är dock för att jag tycker det är roligt och allt utöver blir bara en bonus.

   Tack också för de vänliga orden. Må väl!

   Radera
 2. Det är väldigt mysigt att titta på dina filmer även om det för tillfället täcker områden där jag besitter kunskap redan. Vad jag försöker säga är att dina filmer är sevärda, både tack vare innehåll och mysfaktor :)

  Ser fram emot fortsatt filmskapande från ditt håll, keep it up!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Humankapitalsiten!

   Det var väldigt vänliga ord. Jag tackar ödmjukast.

   Så länge det är kul och jag får feedback som denna så kommer jag absolut att fortsätta!

   Må väl!

   Radera
 3. Riktigt bra artikel och jag gillar verkligen de du skriver och vad du inspirerar till.
  Ett annat tips på passiv inkomst är internet marknadsföring. För att få mer tips och trix om detta följ denna link http://tinyurl.com/jnx95fk

  God lycka till framgång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mac Easywin,

   Tack för din kommentar och de vänliga orden. Angående din länk så skulle jag inte rekommendera någon att trycka på den.

   Må väl!

   Radera
 4. Hej jag undrar hur mycket måste man ha i portföljen för att kunna leva ett ekonomiskt frihet ? Ifall man vill ha ut 20k per månad ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex,

   Tack för din kommentar. Vill man kunna plocka ut 20k i månaden och man räknar med en direktavkastning för portföljen på 5% så kommer det krävas att portföljen är värderad till runt 5 miljoner SEK.

   Må väl!

   Radera
  2. Hej igen tack för den snabba svaren. Jag ser att din portföljvärde ligger på 408k och totalt får du ungefär 12k för året vilket blir 1k i månaden. Om du vill har 10k i månaden då krävs det ju 10 gånger mer i portföljen vilken är 4mille redan. Och med det så krävs 8mille för att få ut 20k i månaden ?

   Radera
  3. Hej Alex,

   Tack för din kommentar och bra fråga! Det stämmer som du skriver ovan. Min portfölj direktavkastar i dags läget endast runt 3% och i exemplet ovan så räknade jag på 5%. Få procent gör alltså enormt stor skillnad. Förhoppningsvis med utdelningstillväxten och med nya investeringar så kommer portföljens direktavkastning växa något över åren.

   Det finns portföljer som direktavkastar upp mot 8-10% och då krävs det inte så mycket mer än 2-2,5 miljoner för att få ut sina 20k i månaden. Risken i en sådan portfölj borde vara klart större än den jag försöker bygga.

   Må väl och tack igen för bra funderingar.

   Radera
 5. Hej igen en sista fråga gällande DA. Hur räknar man ut DA på sin portfölj ? Du har ju 40 bolag och det är ganska mycket att hålla koll på ju. Andra frågan lyder : Hur har du räknat ut att man behöver just 5Miljoner för att få ut 20k per månad om man har en DA på 5% ( räknat på årsbasis? )

  SvaraRadera
 6. Hej igen!

  Fråga på, det är inga problem. Direktavkastningen kan du räkna ut antingen genom att hålla koll på vad alla dina bolag i portföljen har för DA eller att helt enkelt att dela estimerade utdelning med portföljvärdet. Alternativ 2 är lättast om du inte har portföljen kopplad till liveuppdatering av kurser via tex Google eller Yahoo.
  Hur jag fick fram att det krävs 5 miljoner gjorde jag med överslagsräkning i huvudet. Vill man ha fram exakta siffror finns det många bra kalkylatorer för att räkna in skatter, inflation och många andra parametrar. För min enkla överslagsräkning kan du enligt följande. 20k i månaden = 240 000 SEK per år. 5% DA = 20 (100/5). Sedan tar du helt enkelt och multiplicerar 240 000 med 20 och får då 4,8 miljoner.

  Hoppas det underlättade lite. Må väl!

  SvaraRadera
 7. Hej !

  Jag kollade upp alla bolag jag hade och adderade DA på alla de och fick fram 78,98 ( 16 bolag). Sen tog jag 78,98/16=4,9 . Alltså har jag 4,9% i DA eller ? Jag har 50k i portföljvärde vilket borde genererar ungefär 200kr i månaden så som du har räknat ? :)

  Tack för allt feedback

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Så som du räknat ovan fungerar endast om du har exakt lika stor vikt i alla bolag i portföljen. Annars blir direktavkastningen för hela portföljen missvisande då du måste ta hänsyn till hur stora bolag i din portfölj är. Lättast tror jag är att kolla hur mycket utdelning du planeras att få in för nästa år (kolla utdelningshistorik) och sedan dela det med ditt portföljvärde.

  Kul att du kommit igång och redan har 50k i sparande. 200 SEK extra i månaden utan extra ansträngning är det nog inte många som hade tackat nej till!

  Må väl!

  SvaraRadera
 9. Kul! Ska kolla på dom i helgen! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen!

   Hoppas du inte blir besviken!

   Må väl!

   Radera
 10. Hade helt och hållet missat det här :D Fantastiskt vilken tid du måste lagt ner på filmerna, för att inte tala om engagemang.

  Jag firar idag 4000 kr i preliminär utdelning för 2017, så vad passar då bättre än att kika på denna serie? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronantillmiljonen!

   Roligt att du uppskattar filmerna! Det har helt klart tagit lite tid, men jag tycker samtidigt att det är riktigt kul och dessutom får jag mycket positiv feedback tillbaka. Så helt klart värt det!

   Grymt att du redan kommit upp i 4000 SEK inför nästa år. Det är bara att köra på! Det går snabbare för varje dag!

   Må väl och kör hårt framöver!

   Radera
  2. Hej Kronantillmiljonen!

   Roligt att du uppskattar filmerna! Det har helt klart tagit lite tid, men jag tycker samtidigt att det är riktigt kul och dessutom får jag mycket positiv feedback tillbaka. Så helt klart värt det!

   Grymt att du redan kommit upp i 4000 SEK inför nästa år. Det är bara att köra på! Det går snabbare för varje dag!

   Må väl och kör hårt framöver!

   Radera