fredag 15 april 2016

Senaste transaktionerna


Varje månad, som ni säkert vet vid det här laget, så köper jag aktier för de pengar jag lyckas spara ihop från lönen och de utdelningar som trillat in på kontot. I förra veckan presenterade jag mina inköp på den svenska marknaden så därför har det nu blivit dags att presentera månadens internationella inköp!

Jag har delat upp det så att jag varje månad gör två stycken inköp (förhoppningsvis mer i framtiden när mitt kassaflöde från utdelningarna ökar). Ett köp på den svenska marknaden som egentligen innebär att jag handlar för minimum courtage i 10 stycken olika aktier som jag beskriver i mitt senaste inlägg om transaktioner. Jag gör även ett köp i USA eller något annat land utanför Sverige där jag tror att mina pengar kan växa för mig. Anledningen till att jag endast köper en aktie i utlandet är för att minimum courtaget ofta ligger på minimum 1 USD eller 1 EUR vilket gör att ett köp kring 4000 SEK per transaktion blir optimalt för att minimera courtagekostnaden. Anledningen till att jag köper aktier utanför Sverige är för att jag gillar riskspridningen både mellan företagen och valutan. Dessutom finns det massor av utländska bolag som har fantastisk utdelningshistorik.

Genom att hela tiden investera mer kapital i högkvalitativa bolag med stark tillväxt så ökar jag mitt framtida kassaflöde. Det ger mig möjlighet att köpa ännu fler aktier i framtiden och i en allt snabbare takt, metaforen med en snöboll som rullar ner för en backe är passande här tycker jag. Tanken är att dessa företag skall fortsätta att dela med sig av sina ökade vinster i form av utdelningar till mig som aktieägare. Utdelningarna skall en dag vara större än mina utgifter och på så sätt skall jag leva på dem i form av passiv inkomst!

Denna månaden föll valet i USA på att fylla på i ett befintligt företag i portföljen, nämligen Starbucks Corporation (SBUX). Inköpspriset landade på 59,62 USD per aktie och dollarn kostade vid inköpstillfället 8,16 SEK. Mina 8 stycken nyinköpta aktier kostade alltså totalt 3902 SEK (inklusive courtagekostnaden).Starbucks Corporation (SBUX) är världens ledande kaffekedja. Ett stort och välkänt varumärke, lojala kunder, marknadsledande och en riktigt bra produkt som folk älskar bådar gott för framtiden. Det dyker upp nya Starbucksbutiker lite överallt nu tycker jag och de har haft en fantastisk tillväxt. Jag ser verkligen Starbucks som ett av mina framtida kärninnehav i framtiden så jag hoppas att jag får många möjligheter att öka på i detta fantastiska bolag.


Utdelningsfakta


Starbucks hade sin första utdelning år 2010 och har efter det högt utdelningen varje år. Optimalt är att ett bolag har en historik på minst 15 år av utdelningshöjningar för att jag ska känna mig riktigt trygg. Dock gör jag ett undantag för företag som Starbucks som har så goda framtidsutsikter och är ett så starkt varumärke som det är. Starbucks har alltså 5 år av utdelningshöjningar i ryggen och jag är övertygad om att det kommer bli betydligt fler framöver, det är i alla fall min förhoppning.

Direktavkastningen vid inköpstillfället var 1,34% och motsvarar 0,2 USD per utdelningstillfälle (4 gånger per år). Väldigt lågt med andra ord. Ni som följt mig kan se att det finns ett tydligt mönster i mina transaktioner. Jag köper bolag som Apple, Disney, Visa, Microsoft till låga direktavkastningar idag med förhoppning att dessa skall blomstra ut och ge mig en riktigt fin utdelning per investerad krona om ett par år. Starbucks har precis som de övriga jag precis nämde en riktigt stark utdelningstillväxt och har de senaste 3 åren höjt utdelningen med 23,6% i snitt per år! Senaste höjningen 2015 var på 20%! Kan de bibehålla en tillväxt på 20% per år kommer utdelningen att fördubblas varje 2,7 år! Om tillväxten är så stark så är det inget snack om att detta kommer bli en fantastisk investering om ett par år. Utdelningsandelen ligger endast på 42,3% så det finns gott om utrymme för att fortsätta att höja utdelningen i många år framöver.


Diagrammet ovan visar hur den kvartalsvisa utdelningen har växt sedan 2011.


Sammanfattning


Jag hoppas att kunna slå de högutdelande bolagen i både totalavkastning och erhållen utdelning på sikt genom denna strategi jag följer. Jag satsar alltså fullt ut på företag som jag tror skall kunna växa snabbare än snittet i min portfölj nu precis som jag har beskrivit i min strategi del 2. Jag tycker därför att Starbucks passar in väldigt bra i min portfölj. Starbucks har fantastiska möjligheter att fortsätta att växa i och med deras populära produkter och att det finns massor av länder där de inte ens öppnat butiker i ännu. Även i länder där de redan har butiker finns det såklart massor att utveckla och förbättra för fortsatt tillväxt. Som jag skrev ovan hoppas jag att min investering i Starbucks blir riktigt bra när vi tittar tillbaka om ett par år. Jag gillar verkligen Starbucks och tycker att det känns tryggt att ha dem i portföljen. Förhoppningsvis fortsätter företagets starka utdelningstillväxt och då kommer de verkligen hjälpa mig mot mitt mål att en dag kunna leva på utdelningar.

Dagens inköp i Starbucks bidrar med 52,48 SEK till min årliga utdelning baserat på nuvarande utdelningsnivå och dollarkurs. Totalt äger jag nu alltså 14 aktier i Starbucks. I och med dagens köp så snittade jag också ned mitt inköpspris i aktien och har nu ett genomsnittligt inköpspris på 512,08 SEK per aktie. Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav i portföljen.

/Utdelningsstugan


Photo Credit: pixabay

6 kommentarer:

 1. Jag äger också ett litet knippe Starbucks och tror att de kan bli en riktigt storutdelare framöver. Just nu expanderar de ju så kraftigt så pengarna arbetar givetvis bättre inom bolaget. Helt klart ett kvalitativt bolag med fina utsikter! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investerarens!

   Tack för din kommentar och input. Jag hoppas och tror precis som du att Starbucks efter sin kraftiga expansion kommer vara en utdelare av rang, endast tiden kan utvisa det.

   Må väl!

   Radera
 2. Mitt minsta innehav bland amerikanska aktier(18st). Men skulle dipp komma så har jag planer på öka. Bra bolag att hålla på sikt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej EnkeltKapital,

   Tack för din kommentar. Starbucks väger fortfarande lätt i min portfölj också så hade gärna sätt en större dipp så att man fick chansen att öka innehavet ordentligt.

   Må väl och trevlig helg!

   Radera
 3. Är sugen på ett stycke Starbucks... Vi får se om det blir en position till nästa helg efter lön! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningsnissen,

   Det tror jag kan vara ett bra val för en långsiktig portfölj. Det hoppas jag på i alla fall för egen del.

   Radera