tisdag 12 april 2016

Intäkter / Sparande Mars

Ytterligare en månad har passerat och det har blivit dags att kika på sparandegraden för mars. 

Jag vill visa att det är möjligt att på en inte allt för imponerande lön nå ett ekonomiskt oberoende inom en inte allt för avlägsen framtid.. Jag själv tjänar ca 27 000 brutto i månaden och är redan efter ca 1,5 år av utdelningsinvestering en bra bit på vägen att en dag kunna leva på utdelningar!

Det handlar helt enkelt om att ha större intäkter än utgifter. Det spelar ingen roll om du tjänar 100 000 SEK i månaden om du samtidigt gör dig av med lika mycket. Lyckas du spara någon eller några tusenlappar varje månad och börjar investera dessa i bra aktier kommer det att gå snabbare än vad du tror att nå en passiv inkomst. När väl snöbollen är i rullning så kommer det gå otroligt snabbt framåt och för varje krona du sparar extra varje månad ökar du takten ytterligare. För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om varför jag är utdelningsinvesterare, där förklarar jag varför jag tycker att det är det bästa sättet för att en dag bli ekonomiskt oberoende. Detta inlägg följdes upp med min steg-för-steg-guide hur du gör för att bli en framgångsrik utdelningsinvesterare.

Den första anledningen är alltså att jag vill bevisa att det är möjligt för nästan alla att komma igång med ett sparande och på så sätt en dag nå frihet. Den andra anledningen är att jag vill göra detta i realtid så att folk faktiskt kan se att det verkligen går att genomföra. Att vecka efter vecka kunna följa min utveckling och mina resultat hoppas jag kunna motivera andra, precis som det motiverar mig själv. 

Rapport Mars


För mars kan jag presentera nedan siffror:

Inkomster mars 2016:
Lönearbete:
21 226 SEK
Utdelningar:
1848,69 SEK
Övriga inkomster:
91,44 SEK
Totala inkomster
23 166,13 SEK
Sparande mars 2016:
Överföring till aktiekonto inkl utd.
12 743,69 SEK

Jag uppnådde alltså en sparkvot på 55% i mars! Äntligen presterade jag över målet för helåret som är en genomsnittlig sparkvot på 45%. Jämför jag med förra årets sparande i mars 42,4% så är det en ökning på hela 12,6% procentenheter!

Inkomster


Lönen fick återigen skjuts av ett par övertidstimmar och jag är nöjd över siffrorna jag kan presentera på inkomstsidan. Utdelningarna fortsätter också att rulla in i allt snabbare takt och det känns som att det börjar bli en stadig och pålitligt inkomstkälla utöver lönen! Denna månaden inkasserade jag ju hela 1848,69 SEK i utdelningar den totala inkomsten på 23166,13 SEK är nytt rekord för mig! Både april och maj lär fortsätta att bli härliga månader i alla fall på inkomstsidan då mina svenska aktier fortsätter att dela ut.

Min redovisning av övriga inkomster som ni kan se ovan har ökat med ca 300% sedan förra månaden. Jag har ju som ni sätt börjar att köra Google Adsense på bloggen och kommer därför redovisa vad detta genererar i inkomster varje månad. För februari gav det alltså hela 91,44 SEK! 
Om ni har läst vilka mål jag har för 2016 så vet ni att ett utav målen var att tjäna minst 10 000 SEK utöver lönearbetet och utdelningar under året. Med andra ord måste dessa reklamintäkter arbeta på i en fruktansvärt snabb takt under resterande delar av året för att detta mål skall kunna uppnås. Känns fortfarande som att vi i stugan måste klura ut ytterligare någon form av övrig intäkt för att detta mål skall kunnas uppfyllas.

Utgifter


Utgifterna under mars har hållit sig på en bra nivå. Jag har ju tidigare skrivit att jag sparat till en resa med sambon och dessutom för att köpa en cykel. Båda dessa utgifter blev realiserade under mars, men eftersom jag sparat upp en buffert för detta under månaderna tidigare så märks det inte i rapporten. Riktigt roligt med en ny cykel också! Blev en cyclocross som är perfekt för mig då jag både använder cykeln för stadscykling och motionsträning.

Summering


Målet för 2016 är att ha en sparkvot över 45%. Om ni följt dessa rapporter under årets första månader vet ni att sparande för 2016 börjat minst sagt skakigt. Det var riktigt skönt att mars dundrade in med besked med sina 55% och gör nu så att året har en genomsnittligt sparandegrad på 43,83%. Helt plötsligt är jag alltså nästan i fas med mitt mål vilket känns oerhört bra! Det gäller att inte slappna av nu utan att köra stenhårt under resterande delar av året för att klara av målet!

Må väl alla och lycka till med era mål!

Photo Credit: Pixabay

10 kommentarer:

 1. Bra jobbat och imponerande på övriga inkomster! Mina siffror är inte ens i närheten <10kr på 1.5 år. Känns som jag har lite att jobba på där.

  Håller du det varje månad så motsvarar det utdelningen på ca 27 000 kr till 4% direkavkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparaspendera,

   Tack för din kommentar och de vänliga orden! Det känns som att det gått oerhört fort för mig de senaste två åren. Viktigt dock att man har tålamod och inte jämför sig för mycket eftersom alla arbetar utefter olika förutsättningar.

   Kul att se det framför sig i utdelningar, tack för det.

   /UTdelningsstugan

   Radera
 2. Hittade din blogg för ett par veckor sedan och kikar den dagligen nu. Jag sitter i en liknande sits som dig. Ett par år äldre och började spara ca 50% av min nettolön i aktier för ganska exakt ett år sedan, och med inriktningen främst utdelningsaktier. Kör hårt, och låt inläggen komma tätt - det uppskattas :) /Rasmus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rasmus!

   Tack för din kommentar! Roligt att du uppskattar bloggen, det är riktigt kul med positiv feedback och en återkommande läsare är nog det bästa betyget man kan få!

   Kul också att du har kommit igång med ditt sparande, med en sparkvot över 50% går det riktigt fort framåt precis som du säkert märkt under ditt första år av investeringar.

   Jag försöker producera inlägg i en så hög fart som det bara går, men försöker samtidigt att leverera kvalite framför kvantitet. Får se om jag lyckas med det.

   Må väl!

   Radera
 3. Hej! Mycket spännande blogg. Jag älskar hur du lägger upp inläggen och uträkningarna! Sjukt bra jobbat också!

  Jag har själv börjat med min maskin nyligen och sparar ca 5000 - 7000 i månaden för pengamaskin (på en nettolön på ca 15 000 kr). Har nu ca 45 000 kr i den och räknar med ca 2-3000 i utdelning allt som allt första året.

  Det känns ändå fantastiskt att kunna skapa en inkomst som du säger ganska fort kan växa till sig. Jag siktar på att vara mer eller mindre oberoende nånstans runt när jag är 40 (är 23 idag). Hoppas det går!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jon Isaac!

   Tack för din kommentar. Tack för de fina orden! Riktigt härligt och roligt att läsa om din resa och det låter som du är på god väg mot att skapa dig en passiv inkomst i form av utdelningar. 5000-7000 av en nettolön på 15000 är riktigt bra! Kan du hålla nere utgifterna på samma sätt framöver kommer det att gå riktigt snabbt!

   Precis som du siktar jag på att vara oberoende någon gång runt 40 så det gäller att ha tålamod, slow and steady wins the race!

   Må väl och stort lycka till!

   Radera
 4. Grymt jobbat! Fortsätter du såhär så lär din "snöboll" växa väldigt snabbt! Jag har själv precis fått min i rullning och hoppas på att kunna få den att växa så snabbt som möjligt. Tack för grym inspiration!

  /Sempa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sempa!

   Tack för din kommentar. Jag hoppas verkligen att man skall se resultatet av mina lågt utdelande tillväxtbolag om ett par år! Skall bli kul att följa även dig framöver.

   Må väl och lycka till!

   Radera