Börja här

Hej!

För det första, kul att ni hittat min blogg! Alla måste vi börja någonstans och jag är själv precis i början av min resa. Det finns hur mycket information som helst ute på nätet om hur man skall börja spara och hur man skall investera. Jag själv är en defensiv och "tråkig" utdelningsinvesterare, men jag lever efter mottot att "slow and steady wins the race" och en dag skall jag leva på utdelningar som mina aktier genererar. Nedan har jag sammanställt mina bästa tips till någon som är sugen på att själv börja sin resa mot ekonomiskt oberoende genom utdelningsinvestering.

Om ni vill läsa mer om hur utdelningsinvestering fungerar rekomenderar jag att ni läser följande artikel innan ni läser guiden nedan:

Varför är jag Utdelningsinvesterare

Jag rekommenderar även att man kollar på min filmserie om utdelningsinvestering. Hela filmserien som är i 4 delar kan ni se direkt här nedan.


Nedan följer min steg-för-steg-guide för hur man gör för att en dag kunna leva på utdelningar.


1. Öppna ett konto på Avanza eller Nordnet.


Kommentar: Inte mycket att säga här, både Avanza och Nordnet har revolutionerat aktiemarknaden för småsparare. Det finns ingen anledning att fortsätta köpa aktier hos "storbankerna" där du får betala minimum runt 39 SEK när Avanza och Nordnet erbjuder transaktioner för minimum 1 SEK. Jag personligen använder Avanza då jag tycker deras sajt är riktigt vass, men det är endast en smaksak.


2. Öppna en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto.


Kommentar: Enligt mig är kapitalförsäkring och investeringssparkonto de överlägset bästa kontotyperna för aktieinvestering på lång sikt just nu. Detta kan såklart förändras över tid om schablonskatten höjs eller om andra förutsättningar förändras, men i dagsläget skulle jag rekommendera dessa konton. För att förenkla det något så kan man säga att om du vill handla med utländska värdepapper skall du ha en kapitalförsäkring och skall du enbart handla med svenska aktier räcker det med ett investeringssparkonto. Jag själv har alla mina aktier i en kapitalförsäkring.


3. Spara så mycket du kan varje månad.


Kommentar: Här finns det tusentals tips på både avancerade och enkla spartips. Det viktigaste enligt mig att att börja, att komma igång med sparandet. Efter det kan man successivt öka sin sparnivån och hela tiden försöka förbättra sin sparandegrad. Mina generella råd blir att försöka få ner de stora utgiftsposterna först och sedan gå ner mer i detalj. Googlar man runt hittar man massor av olika spartips och jag presenterar en del i mitt inlägg om min strategi. Ytterligare tips är att registrera sina utgifter för att se vad pengarna faktiskt går till. Det är sporrande att se sina sparresultat och jämföra med föregående månad. Här kan man använda ett vanligt excel-ark. Jag själv använder appen Tink för att hålla koll på mina utgifter.


4. Investera i stora stabila utdelningsbolag med god utdelningstillväxt och historik.


Kommentar:  HMJohnson & JohnsonHandelsbanken och Castellum är bolag som hela tiden visar upp en god tillväxt och växer snabbare än inflationen genom att de höjer sina utdelningar snabbare än inflationen stiger. Att investera i denna typ av bolag är vägen till den passiva inkomsten då dina inkomster kommer växa snabbare än dina utgifter. Här i andra delen av min strategi kan ni läsa om hur jag tänker om mina investeringar, i mina inlägg Senaste transaktionerna kan ni även se hur jag handlat den senaste tiden. Ni kan se vilka aktier jag själv äger på sidan Portfölj här ovan.


5. Håll nere courtage kostnaden.


Kommentar: Många bäckar små som de visa säger. Denna punkt hänger ihop lite med Steg 1 och 3 i listan. Det optimala är att handla för exakt 597 SEK per transaktion, detta eftersom Avanza avrundar sin courtagekostnad till närmaste 400 kronors intervall. Ett köp för 597 SEK kommer alltså därför fortfarande att endast kosta 1 krona och ger därmed en courtagekostnad på 0,167% istället för utsagda 0,25%. Det är såklart svårt att handla för exakt 599 SEK eftersom man inte kan handla delar av aktier utan måste köpa hela antal aktier på Avanza, men man kan försöka anpassa det så bra det går.


6. Inkassera utdelningarna


Kommentar: Efter att du genomfört steg 1-5 i guiden är det dags att luta sig tillbaka och se dina första utdelningar trilla in på kontot. Detta är det roligaste med utdelningsinvestering enligt mig. Att se pengar trilla in på kontot utan att man behöver arbeta för dem, mer än att vara delägare i dem då vill säga.


7. Återinvestera utdelningarna


Kommentar: Pengar gör ingen nytta när de bara ligger på aktiekontot. Antingen så återinvesterar du utdelningarna tillbaka in i den aktie som delade ut eller så köper du något annat högkvalitetsbolag för pengarna så att du hela tiden ökar farten på pengamaskinen.


8. Upprepa steg 3-7


Kommentar: Sparande tillsammans med utdelningar kommer göra att du kan handla fler och fler aktier vilket betyder att du kommer att få fler och fler utdelningar i allt större summor. Många brukar jämföra aktieportföljen med ett frö i början som sedan hela tiden växer sig större och starkare för att en dag bli stort och ståtligt träd. Tycker det är en ganska bra metafor för en utdelningsportfölj.


9. Vänta!


Kommentar: Låt tiden ha sin gång och se utdelningarna växa för varje månad och år som går. Ränta-på-ränta-effekten, världens 8:e underverk, börjar först visa sig efter ett par år, men efter det tar det verkligen fart. Det går snabbare än vad man tror, se bara hur mina utdelningar har växt på sidan Utdelningar ovan , en resa som började så sent som år 2015.


Sammanfattning


Detta var alltså min något kortfattade guide till utdelningsinvestering. Efter 5-25 år borde du nu kunna leva på dina utdelningar. Helt beroende på vilka aktier du köper och hur mycket kapital du kan investera, men genomsnittlig spartid med en svensk medellön borde vara runt 14-15 år för att kunna nå ett ekonomisk oberoende. Får tipsa om Stefan Thelenius fantastiska sparkalkylator där ni kan räkna fram hur lång tid det tar för er.

Som ni ser är det ingen raketforskning och man behöver inte ha ett högt IQ för att kunna bli ekonomisk oberoende och leva på utdelningar. Det handlar om att bestämma sig för att göra en förändring och sedan ge sig själv en ärlig chans genom att ge det 100%! Den viktigaste aspekten för att kunna lyckas är tid, då tiden alltid är på din sida vid utdelningsinvestering!

*Innehåller affiliatelänkar*

11 kommentarer:

 1. Hej! Du skriver att man ska köpa för 599. Borde det inte vara 399 för att inte överstiga 400 då 0,25% kickar in? Eller har jag fel?

  tack för bra inlägg iallfall! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arvid!

   Tack för din kommentar och bra fråga! Det jag menar att man om man handlar för 599 SEK får man fortfarande betala samma courtage som vid ett köp för 400, nämligen 1 SEK. Handlar man för 599 SEK betalar man därför 0,167 % istället för 0,25%. Det är små summor det handlar om så klart, men i långa loppet blir det ju ganska mycket pengar om man håller på ett par år. Många bäckar små som man säger.

   Nu har jag fått höra av kloka kommentarer på andra inlägg att gränsen går vid 597 SEK istället för 599 SEK som jag skrivit så det är det man skall sikta på om man vill tillämpa detta tipset.

   Kul att du uppskattade inlägget och må väl!

   Radera
 2. Hej, Jag har ISK konto för fonder i Avanza. Nu behöver jag för att öppna en annan ISK konto för aktie? är det bästa köpet aktie på en gång eller varje månad. tack

  8 januari 2017 19:39

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Saron!

   Tack för din kommentar. Jag äger själv ingen ISK utan handlar alla mina aktier i en Kapitalförsäkring, men som jag har förstått det så skall det fungera ungefär på samma sätt. Därmed så borde det bara vara för dig att börja handla aktier i ditt ISK-konto.

   Vad gäller hur mycket och när man skall köpa så handlar jag själv månadsvis i aktier. Hade jag gått in med en större summa som jag antar att du gör eftersom du ställer en sådan fråga så hade jag antagligen valt att köpa in mig under tid. Beroende på hur stor summan är så hade jag kanske spridit köpet från några månader till några år om det är riktigt mycket pengar.

   Må väl och lycka till!

   Radera
 3. Hej Utdelningsstugan!

  Tack för en bra blogg! Jag själv är inne på samma spår och höllt på sen 3 år tillbaka. Men när jag ska handla aktier vi löning så tar det emot att köpa något och höja GAV samt få lägre direktavkastning. Inväntar på nedgångar som exempelvis i H&Ms samt Novo Nordisks fall. Hur tänker du kring det?

  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej A!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden.

   Jag fortsätter att handla i mina aktier varje månad oavsett om jag höjer eller sänker mitt GAV. Att försöka tajma marknaden är inte något jag tror att jag behärskar och därför har jag valt denna strategi som med automatik gör att jag hela tiden ökar mitt sparande. Jag tror det är en större "risk" att ligga utanför marknaden än att köpa regelbundet och därmed höja sitt gav.

   Tack för en bra fråga och må väl!

   Radera
 4. Hej Utdelningsstugan,

  Väldigt roligt att läsa din blogg och följa din utveckling. Själv är jag ganska ny på utdelningsaktier och ser ut att inkassera ca 2tkr iår.

  En sak jag har tänkt på i det senaste, vad gör man med utdelningsaktier som har haft en kraftig kursuppgång? Ska man behålla eller sälja för att omfördela till mina andra utdelningsaktier i korgen? Har t.ex. Volvo som ligger +44% på mindre än ett år, borde jag sälja lite och köpa t.ex. Castellum som enbart gått +5% under samma tidsperiod och som jag fortfarande tror på. Hade varit kul att höra din åsikt.

  Väl mött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden.

   För det första, riktigt kul att höra att du har kommit igång med utdelningsinvestering! 2 tkr är en riktigt bra start och fortsätter du bara att spara och investera så kommer det gå snabbt framåt!

   Vad gäller din fråga angående kursuppgångar så blir mitt svar att jag skulle låta aktierna ligga och inte göra någon omfördelning. Det vill säga om jag fortfarande tror på bolagen framöver. Min strategi bygger på att investera i bolag jag tror på framöver och sedan äga dessa för väldigt lång tid. Under tiden vill jag fortsätta att fylla på med nya aktier i alla bolag, även de som kursmässigt gått väldigt starkt.

   Som sagt jag är inte expert utan endast själv en amatör, men ovan är i alla fall så som jag hade agerat.

   Må väl och stort lycka till framöver!

   Radera
 5. vart läser du om att Avanza avrundar till närmaste 400? Visste faktiskt inte om detta :) gäller det vid varje 400 då? tillexempel 1397 avrundas till 1200?
  Gillar din blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Handlarn!

   Tack för din kommentar och fråga. Det går ej att läsa någonstans utan jag har testat mig fram helt enkelt. Vad jag vet så gäller det för varje 400-intervall, men har ju såklart inte testat alla, men tror nog du betalar för 1200 vid 1397.

   Må väl!

   Radera
 6. ISK och KF är bra så länge statslåneräntan är låg. Risken är stor att den kommer att öka framöver. Till slut riskerar man betala så mycket skatt att man tvingas avveckla sin KF/ISK. Inte roligt om man ägnat tio år till att bygga upp en penningmaskin med låga NAV. Och skulle det ske bland de breda lagren så kommer det att få aktier att falla då många vill sälja samtidigt. Sen får man inte glömma de övriga skattehöjningarna. De har redan varit två till antalet - och det har inte ens gått fyra år....

  SvaraRadera