fredag 29 april 2016

Portföljuppdatering April 2016

Portföljuppdatering aktier 2016
April är det närmsta över och det har blivit dags att spana in hur portföljen ser ut och hur den har utvecklats den senaste månaden.


Portföljvärdet är ju egentligen ganska ointressant för mig som utdelningsinvesterare eftersom det inte spelar någon roll hur mycket pengar portföljen en dag är värd. Jag hade inte tänkt att äta av det kapitalet i alla fall. Det är utdelningarna som är det väsentliga och som en dag skall betala mina räkningar. Jag vill dock bevisa med dessa portföljrapporter hur snabbt det går att bygga upp kapital med en genomsnittlig svensk lön. På köpet får man bli delägare i en hel drös av fantastiska bolag som dessutom betalar ut en del av sina vinster till dig som ägare. Jag tycker att siffror och statistik är kul så att följa utvecklingen av portföljen är lite som en win-win för mig då jag både för utlopp för min siffer-fascination och dessutom låta andra följa värdeutvecklingen.

Idag den 29 April ser portföljen ut som nedan. Bolagen är sorterade i fallande ordning med det högst värderade innehavet överst.


PortföljenTotalt innehåller portföljen nu alltså 37 stycken företag och jag känner att jag börjar bli hyfsat diversifierad. I april har jag gjort en nyinsättning på 12743,69 SEK. För dessa pengar har jag gjort mina sedvanliga inköp på den svenska marknaden och jag har dessutom utökat min position i Starbucks. Starbucks är verkligen ett bolag som jag gillar och tror kommer vara ett av mina största innehav om ett par år. Den 20 april införskaffade jag dessutom 4 stycken nya innehav till portföljen som jag tror mycket hårt på inför framtiden. Månadens transaktioner ökade min estimerade utdelning för en 12 månaders period med 579,39 SEK! Det vill säga om bolagen bibehåller sina aktuella utdelningar, vilket vi såklart inte hoppas då jag förväntar mig stark utdelningstillväxt från samtliga bolag i min portfölj.

Som ni ser på mina inköp ovan så fortsätter jag att köpa en majoritet av bolag med låg direktavkastning, detta trots att jag titulerar mig utdelningsinvesterare. Min filosofi är att investera i bolag med hög tillväxt. I dessa bolag blir ofta direktavkastningen lidande. Förhoppningsvis skall bolagen i framtiden prestera betydligt bättre än sina konkurrenter i både kursutveckling och utdelning. Exempel på företag som dessa och som jag är aktieägare i är AppleDisney och Starbucks.
Det kan vara lockande att köpa ett bolag med en direktavkastning på mellan 8-10%, men jag tycker oftast om man kikar lite närmare på dessa företag att direktavkastningen är ohållbar och aktien kommer därför utvecklas negativt framöver och en utdelningssänkning kan inträffa tillsammans med en negativ kursutveckling vilket resulterar i riktigt dålig avkastning på en sådan investering trots att direktavkastningen varit hög.Portföljvärde


Portföljvärde april 2016:
Portföljvärde:285 327 SEK
Belåning:0 SEK
Totalt innehav:285 327 SEK


Mitt totala investerade kapital uppgår idag alltså till 285 327 SEK. Skillnaden mot förra månaden är alltså hela 22 053 SEK! Belåningen är fortfarande 0 och kommer antagligen vara kvar på 0 så länge utdelningarna fortsätter att trilla in i så bra takt som de gör just nu och därmed hjälper till att finansiera månadens transaktioner. Längre fram när den svenska utdelningssäsongen är över är det mycket möjligt att jag väljer att utnyttja Avanzas Superlånet, speciellt om det kommer en större nedgång på marknaden.
Sidan portfölj har uppdaterats för att spegla de aktuella innehaven.

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:Följ mig också gärna på twitter och facebook.


Photo Credit: sscreations
*Innehåller affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Underskatta inte nyinsättningar. Speciellt nu i början så blir det en rejäl skjuts in i framtiden. Fortsätter du i denna takt med ca 12 000 kr månad så blir det 144 000 kr på ett år. Bara det är drygt 6000 extra kronor i utdelning nästa år. Alltså nästan ett halvt av ditt nuvarande månadssparande som du får "helt gratis".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparaspendera!

   Tack för din kommentar. Ja det går verkligen i rasande fart nu i början tycker jag. Känns inte alls längesedan jag passerade 200 000 och nu är jag snart över 300 000. Riktigt grymt när man presenterar siffrorna så som du precis gjorde, en halv extra insättning per år bara sådär är häftigt.

   Må väl och trevlig helg!

   Radera
 2. Ser väldigt bra ut. Har själv vart inne på superlånet men ännu inte ansökt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara För Livet,

   Tack så mycket för kommentaren och de vänliga orden. Jag har utnyttjat superlånet till och från under mina första investeringsår. Jag gillar tanken att nyttja det nu när räntorna är så låga så att utdelningarna enkelt täcker räntekostnaden, men man skall alltid ha respekt för att låna pengar. Kommer det en större sättning på marknaden så kommer jag att belåna mig, men max 10-20% av portföljens värde.

   Må väl och trevlig helg!

   Radera
 3. Inga kanadensare? :) bra portfölj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Enkeltkapital,

   Tack för kommentaren och berömmet. Jag har faktiskt en kanadensare, men den ser väldigt konstig ut på Avanzas lista för tillfället. Telus Corporate Voting är ett telefonbolag i Kanada.

   Må väl och ha en fortsatt trevlig helg!

   Radera
 4. Hur sorterar du dina aktier efter storlek? Jag kan göra det om jag klickar in mig på isk eller kf men om jag visar alla värdepapper kan jag inte göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hallar!

   Tack för din kommentar. Jag tror att det enkla svaret på din fråga är för att jag helt enkelt har alla min aktier i samma KF. Därför kan jag sortera dem i storleksordning. Vet dessvärre inte om man kan komma runt det om man har det uppdelat i olika depåer som du beskriver.

   Må väl!

   Radera
 5. Vart hittar du hur mycket utdelning amerikanska bolag ger,syns ju inte på avanza?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Måbe,

   Tack för din kommentar och bra fråga! Jag brukar använda mig av google och söka "bolagsnamn divended". Oftast ramlar man in på sidan http://www.nasdaq.com/ som jag tycker fungerar mycket bra.

   Må väl!

   Radera
 6. Här tittar jag alltid!
  På länken visas Johnsson&Johnsson
  http://finance.yahoo.com/q?s=JNJ

  SvaraRadera