onsdag 20 april 2016

Nya bolag till portföljen

Nya aktieinköp till utdelningsportföljen. Nibe, Loomis, Kopparberg och NetEnt.
I och med att utdelningssäsongen pågår för fullt just nu i Sverige så blir det ju en hel del extra slantar att handla aktier för. Detta har gjort att det kliat extra mycket i köpfingrarna under de senaste veckorna. Jag har dock hållit mig till min strategi, att handla månadsvis, men däremot har jag valt att utöka antalet bolag som jag från och med nu skall handla varje månad.


För att hitta lämpliga bolag till portföljen så har jag valt att använda mig att tjänsten börsdata som är skapad av 4020 som jag tycker är ett helt fantastiskt verktyg. Jag kollar på olika nyckeltal och det jag primärt letar efter är stora, stabila företag, med bra tillväxt och dessutom goda utsikter inför framtiden. Anledningen till att jag vill utöka antalet bolag i portföljen är för att öka riskspridningen. Det känns helt enkelt tryggare för mig att få lön (utdelning) från flera olika arbetsgivare (aktier) istället för några få. Om ett av mina bolag sänker/slopar utdelningen ett år så får det inte lika stora konsekvenser för mig den dag jag lever på utdelningar som om jag bara ägt några få aktier.


Efter att ha analyserat i stort sett alla bolag på börsdata så fastnade jag för nedan 4 stycken aktier, utöver alla de jag redan äger då vill säga.


De nya innehaven


Kopparbergs (KOBR)


Om bolaget

Bolaget marknadsför och distribuerar olika typer av drycker. Till exempel; vatten, läskedrycker, öl och cider. Direktlänk till Avanza.

Ny aktie Kopparberg UtdelningKortfakta:
Direktavkastning: 1,9%

Genomsnittlig utdelningstillväxt (5 år): 29,7%
Utdelningsandel: 44,3%
Antal år i rad med utdelningshöjningar: 3 år
Antal år i rad sedan utdelningssänkning: 7 år


Min kommentar

Kopparbergs är ett företag som jag haft ögonen på länge. Aktien har visat fantastisk tillväxt de senaste åren och den enda anledningen till att jag avvaktat med att plocka in den är för att jag har hoppats på en större dipp i aktiekursen. Nu har jag i alla fall initierat en position i bolaget och planerar att äga dem riktigt länge. Den 7 april handlade jag 44 stycken aktier till en genomsnittlig kurs på 251,63 SEK (Inklusive courtagekostnad). Anledningen till att köpet blev såpass stort (brukar handla för ca 500 SEK per transaktion i Sverige annars) är för att Kopparberg är listat på marknaden Nordic MTF och minimum courtaget där är 19 SEK istället för 1 SEK. Med andra ord initierade jag en större position på en gång och kommer inte att fylla på i bolaget månadsvis som jag gör med mina andra innehav i Sverige. Min förhoppning är att bolaget fortsätter växa i samma takt, håller de en genomsnittlig utdelningstillväxt på 29,7% per år så tar det endast 2,42 år för utdelningen att dubbleras och då blir YOC (Yield on Cost) snabbt väldigt hög.


Loomis B (LOOM B)Om bolaget

Loomis erbjuder helhetslösningar för värdehanteringstjänster. Direktlänk till Avanza.

Ny aktie Loomis UtdelningKortfakta:
Direktavkastning: 3,1%

Genomsnittlig utdelningstillväxt (5 år): 14,9%
Utdelningsandel: 49,3%
Antal år i rad med utdelningshöjningar: 8 år
Antal år i rad sedan utdelningssänkning: 8 år


Min kommentar

Loomis visar upp riktigt fin tillväxt med en genomsnittlig fart på 14,9% och har dessutom höjt utdelningen varje år i 8 år på raken! Loomis är listat på Large Cap vilket öppnar upp för att bli ett bolag som jag kan fylla på månadsvis i med hjälp av minicourtaget (1 SEK).  Jag har initierat en position i Loomis med 7 stycken aktier till en inköpskurs på 229,57 SEK (inklusive courtage). Loomis som sysslar med värdetransporter känns fortfarande intressant inför framtiden tycker jag eftersom det innefattar så mycket mer än bara kontanthantering. En direktavkastning på 3,1% känns som en bra ingångsnivå för ett bolag med såpass starka siffror som Loomis.


NetEnt B (NET B)Om bolaget

NetEnt är leverantör av helthetslösningar för casinospel över internet. Direktlänk till Avanza.

Ny aktie NetEnt UtdelningKortfakta:
Direktavkastning: 1,5%

Genomsnittlig utdelningstillväxt (5 år): 32%
Utdelningsandel: 76%
Antal år i rad med utdelningshöjningar: 4 år

Antal år i rad sedan utdelningssänkning: 10 årMin kommentar

NetEnt är ett riktigt spännande företag tycker jag. Jag har länge velat ha en position i något av spelbolagen på börsen, men aldrig initierat en position på grund av att jag tycker kursutvecklingen varit alldeles för stark. Genom NetEnt får jag nu exponering mot den marknaden och det känns riktigt bra. Som ni ser har NetEnt riktigt stark tillväxt och de har inte sänkt utdelningen en enda gång sedan de började dela utår 2005, det gillar jag skarpt! En utdelningstillväxt på fantasiska 32% per år talar sitt tydliga språk att bolaget går fantastiskt bra. Det betyder att bolagets utdelning kommer dubbleras på ca 2,25 år om det fortsätter! NetEnt tror jag kommer visa sig att bli en riktigt bra investering på sikt och snabbt få en hög YOC. Jag initierade en position på 3 aktier till en kurs på 453,4 SEK per aktie.

Nibe Industrier B (NIBE B)


Om bolaget
Nibe är ett värmeteknik bolag som bedriver verksamhet inom tre olika områden; Nibe element, Nibe energy systems och Nibe stoves. Direktlänk till Avanza.

Ny aktie NIBE UtdelningKortfakta:
Direktavkastning: 1,2%

Genomsnittlig utdelningstillväxt (5 år): 10,9%
Utdelningsandel: 29,9%
Antal år i rad med utdelningshöjningar: 3 år


Antal år i rad sedan utdelningssänkning: 19 år


Min kommentar

Nibe var nog det mest otippade bolaget utav alla som jag plockat in i portföljen. Nibe hade jag faktiskt nästan aldrig hört talas om innan jag stötte på dem på Börsdata och jag tycker det har varit oroväckande tyst om dem bland mina bloggkollegor. När man gått igenom deras siffror var jag dock såld på bolaget och jag initierade en position på 6 stycken aktier till inköpspriset 273,37 SEK per aktie. Att de aldrig sänkt utdelningen sedan börsintroduktionen och dessutom växt i snitt med 10,9% de senaste 5 åren är riktigt starkt! Nibe ger mig dessutom en spännande exponering mot en bransch där jag inte ägt andelar innan så jag tror Nibe kommer göra gott i min portfölj.


Sammanfattning


Jag skulle säga att jag tycker att alla ovan bolag är köpvärda just nu på dessa nivåer och jag tror mycket starkt på dem inför framtiden. Med ovan 4 stycken nya inköp så känner jag att min portfölj börja bli riktigt diversifierad och det är viktigt för att jag skall kunna sova gott om nätterna den dagen jag väljer att sluta arbeta och leva på utdelningarna.
Jag fortsätter att köpa bolag med lite lägre direktavkastning för stunden med förhoppning att det skall betala av sig om ett par år. Nu kommer jag alltså köpa 13 stycket företag i Sverige varje månad istället för 10 stycken och jag känner mig trygg i att ha uttökat portföljen med ovan 3 bolag (Loomis, NetEnt och Nibe), Kopparberg räknas inte in bland dessa eftersom courtagekostnaden gör det omöjligt för mindre inköp månadsvis. 

Sidan portfölj kommer som vanligt att uppdateras i slutet av månaden för att spegla aktuella innehav.

Må väl och lycka till med era investeringar.

/Utdelningsstugan

Dela detta:


Photo Credit: pixabay
Innehåller affiliatelänk

14 kommentarer:

 1. Trevligt med nya bolag! Jag har faktiskt kikat på dem alla utom Loomis. Tycker dock att speciellt NetEnt varit väldigt dyr.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Ja det är riktigt trevligt med lite nytt i portföljen. Aldrig fel att öka riskspridningen med hjälp av ytterligare några kvalitetsbolag. Vad gäller Loomis så började jag spana in dem när aktien sjönk så mycket i början av Mars. Tror och hoppas att det blir ett bra köp på sikt.
   NetEnt ser ju onekligen dyrt ut, men ofta får man betala ett högt pris för kvalitén. Jag kommer fylla på successivt i dem varje månad och förhoppningsvis får man flera chanser att snitta ner sitt GAV.

   Må väl!

   Radera
 2. Då jag är lite i den branschen kan jag säga att Nibe är bra grejer. Även bra i tiden med grönare energi :) dock har jag varit lite skeptisk till loomis. Känns som kontanter i samhället blir mindre å mindre(tyvärr). Det är väl det big brother vill :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej EnkeltKaptial,

   Tack för din kommentar. Roligt att höra att Nibe är bra grejjer för en som är i branschen! Håller med dig om att det känns riktigt positivt med grön energi för framtiden.
   Vad gäller Loomis så var det min första tanke också. Kontanter gör absolut ingenting för min del om det försvinner helt eftersom jag knappt nyttjar det, men som nybliven aktieägare i Loomis spelar det ju viss roll. Jag tänker dock mer på Loomis som ett framtidsbolag eftersom det känns som säkerheten kommer att öka framöver. Det är ju som jag skrev ovan många fler saker än kontanter som behöver förflyttas säkert, till exempel mediciner och andra högvärdiga handelsvaror. Så jag hoppas och tror att Loomis kommer gå starkt även framöver.

   Radera
  2. Ja säkerheten ökar. Fick en lista av en,låt oss säga, vän på kommande utbildningar inom securitas. Stor ökning kan jag säga :)

   Radera
  3. Hej igen,

   Ja det är ju den känslan man har också. Det borde ju kunna gynna ett företag som Loomis hoppas man.

   Radera
 3. Hej, precis hittat till din blogg! Hur gör du med utdelningarna som kommer. Återinvesterar du dem automatiskt i nya andelar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hallar!

   Tack för din kommentar och kul att du hittat bloggen! I dags läget använder jag alla utdelningar som kommer in till att investera dem tillbaka in i aktier igen, men i framtiden är planen att dessa utdelningar skall betala mina räkningar. Utdelningarna behöver inte nödvändigtvis investeras tillbaka i samma bolag som delade ut dem utan det kan variera lite beroende på marknadsläge, men eftersom jag köper regelbundet i alla mina innehav spritt under hela året så kan man säga att de återinvesteras.

   Hoppas det besvarade din fråga. Må väl!

   Radera
 4. Nibe har väldigt stora långa skulder. Någon här som kan förklara varför? Allt ser riktigt bra ut och sen ser jag den jätteposten. Varför?

  mvh
  Åke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Åke,

   Intressant, det var inget jag noterade när jag plockade in dem. Om någon har ett bra svar angående detta hade det var intressant.

   Radera
 5. Hallå i Utdelningsstugan!

  Alltid intressant att läsa dina inlägg, speciellt då vi har mycket gemensamt. Är nämligen själv 26 år, boende i Gbg (har för mig att jag läst att du håller till där med) och börjat intressera mig för utdelningsinvestering. Började dock i slutet av förra året. Nu till min fråga. Vilka kriterier använder du dig av när du letar fina bolag på börsdata? Nyfiken, då jag själv använder mig och prenumererar på börsdatas tjänst. Lycka till och keep up the good work med bloggen. Är nog inte sista gången jag är här och skriver. Vi är ju relativt unga så vi har många år av intressant "bollande" med varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tim!

   Kul att höra att du uppskattar inläggen och ja det stämmer att jag också håller till i Göteborg. Riktigt kul att höra att du också börjat din resa mot ett rikare liv.
   Nu till svaret på frågan då. Jag har inte skrivit ner mina kriterier tidigare (en bra idé till ett framtida blogginlägg), men jag resonerar ungefär så här. Bolaget måste vara stort och väletablerat, ha en utdelning, en stark utdelningstillväxt, bra historik i ryggen. Sedan väger jag ju in en rad olika faktorer innan jag beslutar mig för ett köp, men det kanske jag utvecklar mera i ett framtida inlägg då. Bland annat så bryr jag mig ju inte så mycket om direktavkastningen utan satsar hellre på hög tillväxt av utdelningen.
   Ser fram emot spännande frågor och diskussioner framöver!

   Må väl och stort lycka till!

   Radera
 6. Ja, men det hade verkligen varit kul att ta del av i ett framtida inlägg.

  Roligt att läsa om dina tre nya bolag som du investerat i. De är tre mycket intressanta bolag måste jag säga. Nibe har ju en otroligt fin utdelningshistorik. Netent visar på väldigt fina siffror och då syftar jag främst på kassaflödet och vinsten för 5 år tillbaka.

  Det är ju just det fria kassaflödet som är så viktigt för oss utdelningsinvesterare eftersom det är ju den som är grunden förr att det överhuvudtaget finns något att dela ut. Då är jag lite skeptisk till Loomis eftersom de inte visat på lika bra siffror vad gäller det fria kassaflödet. Dock har jag bara tittat på nyckeltal och inte grottat ner mig kassaflödesanalyser så det kanske mycket väl finnas saker som talar för Loomis framåt.

  Själv är jag lite sugen på Nolato som ser fint ut siffermässigt.

  Ha det gött!

  Mvh
  Tim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Tim,

   Du hade det rätt, det blev inte sista gången du kommenterade här :)

   Jag tycker alla 4 bolag som jag plockade in till portföljen känns stabila och med bra framtidsutsikter. Jag håller dock med dig om att Loomis är den som jag är mest tveksam till på förhand och det företag utav alla som hänger mest löst i portföljen. Jag tycker kursen i Loomis fallit oförtjänt mycket och hoppas att köpet blir bra på sikt och att de kan uppvisa bra tillväxt, men det kan ju bara framtiden utvisa.

   Nolato har jag faktiskt ingen uppfattning om, men efter en snabbtitt på börsdata så ser det ju helt klart intressant ut.

   Må väl och trevlig kväll!

   Radera