lördag 15 oktober 2016

Utdelningstillväxt Tredje Kvartalet 2016

Utdelningstillväxt tredje kvartalet 2016
Hoppas att ni har en härlig lördagsmorgon där ute i stugorna. Själv så mår jag alldeles utmärkt. Min kropp meddelar mig att det är dags att gå upp klockan 06, precis som vilket vardag som helst med andra ord. Det positiva med det är att man får massor av tid att till exempel räkna på sina utdelningar eller skriva blogginlägg. Just detta blogginlägget är en typ av inlägg jag funderat på många gånger att skriva, men det har aldrig riktigt blivit av. Jag är helt klart inspirerad av Dividend Mantras inlägg som var utformade ungefär så här, så känner ni igen er så är det antagligen på grund av det. Siffrorna går dock inte att känna igen från honom, inte ännu i alla fall, men det kommer!


Som sagt så tänkte jag att eftersom jag är utdelningsinvesterare med fokus på utdelningstillväxt så hade det varit kul att följa upp hur utdelningstillväxten har sett ut kvartalsvis under året. Detta blir första rapporten och den blir då för perioden 1 Juni - 30 September.

Nedan bolag har annonserat en höjning/sänkning av bolagets utdelning under tidsperioden. Jag räknat med antalet aktier som jag ägde vid tillfället då utdelningen justerades och a
lla summor är omräknade till SEK.

Omräkningskurser:
USD: 8,5 SEK
CAD: 6,5 SEK 


Utdelningstillväxt Tredje Kvartalet 2016
AktieAntalTidigare UtdelningNy Utdelning% ökningÅrlig ökning
Realty Income Corp.501,69151,7171,5%1,28 kr
Phillip Morris Int.58,678,842,0%0,85 kr
Microsoft Corp.133,063,3158,3%3,32 kr
Telus Corporation.302,862,994,5%3,90 kr
Kvartal 3 Totalt:3,68%9,34 krI första kolumnen ser ni vilken aktie som höjt utdelningen och i andra kolumnen hur många aktier i bolaget som jag äger. Sedan redovisar jag den tidigare utdelning och i nästa kolumn den nya utdelningen per aktie. I de två sista kolumnerna så redovisar jag ökningen i procent och vad det genererar i ökad utdelning för mig med de antal aktier jag äger. I understa raden så redovisar jag vad ovan ökningar totalt betyder för min portfölj och den procentuella ökningen är hur många kronor mer jag fått i och med alla utdelningshöjningar och inte ett medelvärde av alla höjningar. Den totala utdelningstillväxten blir därmed mer rättvisande då aktiernas storlek i portföljen avspeglas. Den totala utdelningstillväxten beräknar jag alltså "inkasserad utdelning innan höjningarna" / "inkasserad utdelning efter höjningarna".

Analys

När jag började skissa på detta inlägget så skall jag erkänna att jag förväntade mig något högre siffror än vad jag kunde redovisa ovan. Det var dock inte sådär väldigt många av mina bolag som annonserade höjningar under detta kvartalet, precis som ni kan se ovan. Jag ägde dessutom inte så många aktier i något av bolagen och utdelningshöjningarna var inte så stora.Hur som helst så är det i alla fall 9,34 SEK extra årligen som jag inte behövt lyfta ett finger för att inkassera! En ganska skön känsla att få en högre inkomst utan att behöva arbeta mera eller hårdare. Det är riktigt häftigt att portföljens utdelningar, om än i mycket liten skala, växer av sig själv. Gjorde förra lördagen en film som illustrerar just detta fenomen. Filmen hittar ni här. Den som önskar att se fler filmer hittar alla jag producerat under fliken Filmer här ovan.

Det skulle krävas att man investerade 333 SEK till en avkastning på 3% för att komma upp i den utdelningen. Ingen jättestor investering med andra ord, men jag tror att denna summa kommer växa avsevärt ett par år framåt i tiden.

Realty Income Corp (O) höjer utdelningen flera gånger per år och kommer därför att finnas med flera gånger i dessa rapporter, men ökningen per kvartal blir inte så stor. Även Telus Corp. höjer sin utdelning mer än 1 gång per år och därför tycker jag att en ökning på 4,5% är helt okej. Jag är lite besviken på Phillip Morris Int. och Microsoft Corp. där ja hade hoppats på lite bättre tillväxt från de båda. Totalt sett är det ändå ett okej kvartal för Utdelningsstugan.

Eftersom detta är första kvartalet jag mäter så kan jag inte uttala mig om hur mycket den årliga utdelningstillväxten ligger på eller hur många kronor extra per år jag inkasserat på grund utav utdelningshöjningar. Detta får bli att rapportera nästa år helt enkelt och jag tror att det kommer att bli kul att följa! Mest spännande blir såklart att hålla koll på första halvåret eftersom min portfölj består av majoriteten svenska aktier och dessa redovisar sina utdelningsjusteringar just på våren.


Hade ni någon aktie som höjde utdelningen under tredje kvartalet?


Missa inga inlägg framöver anmäl dig gratis till mitt nyhetsbrev: här


Må väl och ha en fortsatt härlig helg!

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:

Följ mig också gärna på twitter och facebook.Photo Credit: pixabay

4 kommentarer:

 1. God lördags eftermiddag i Utdelningsstugan!

  Den biologiska klockan kan man lita på. Inga batteribyten eller risk för strömlöst som gör att klockan inte ringer. (Pacemaker ej inräknat). Men visst är det skönt att kunna dra sig lite extra lediga dagar.

  Tycker mig kunna skönja en viss besvikenhet över vad du tycker dålig årlig ökning. Men hav tröst och se det positivt med lite hjärngympa och mycket lek med siffror.

  Antag dina 4 ovan aktier bildade din portfölj när du skall leva av utdelningarna. Sätt in dem i rätt procentuell proportion så förvandlar vi dina 9,34Kr till 1304Kr (ett tusen tre hundrafyra kronor).

  Jag använde min tidigare siffra 7,6 miljoner och fördelade dem procentuellt på din nuvarande fördelning. Nu hade du sannolikt inte lagt drygt 5 miljoner i Realty Income Corp men men…

  Nu tror jag helt plötsligt din lördag genast känns mycket bättre.
  Tänka positivt och leka med siffror kan ibland vara ett steg i rätt riktning :)

  Hälsningar från en bloggläsare med önskan om fortsatt trevlig helg.

  SvaraRadera
 2. Hej Christer!

  Stort tack för den uppmuntrande kommentaren. Att leka med siffror är kul och kan precis som du säger verkligen vara bra för motivationen. En löneförhöjning på över 1000 kronor på ett kvartal är något man verkligen kan se fram emot i framtiden.

  Jag har ju något inofficiellt mål om att mina utdelningar skall växa med 10% om året och det var väl darav den största besvikelsen. I och för sig så säger ju inte ett kvartal något om den totala utdelningstillväxten.

  Önskar också dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Hej! Fel inlägg att kommentera under kanske men det hoppas att du har överseende. Har du fått in utdelningen ifrån Reality Income nu i oktober? Brukar ju komma runt den 16-18 varje månad men inte fått min utdelning denna månad. /Rasmus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rasmus!

   Det är helt okej att du kommenterar här. Jag hörde från Avanza på Twitter igår att utdelningen från Realty Income bokades in av dem igår och att den bör synas på kontot idag (lördag 22/10). Loggade in nu och såg att utdelningen var på plats på mitt konto, hoppas detsamma gäller för dig, annars så rekommenderar jag att du mailar Avanza så bör dem kunna åtgärda det snabbt.

   Må väl!

   Radera