söndag 20 mars 2016

Utdelningsstugans nybörjarguide till att leva på utdelningar

Steg-för-steg-guide för att leva på aktieutdelningar
Har du också en dröm om att en dag kunna säga upp dig från ditt arbete och spendera din tid som du själv behagar? Utdelningsinvestering går ut på att utdelningarna som dina aktier genererar skall överstiga dina utgifter och på så sätt skall du kunna leva på dessa utdelningar. Hur gör man då för att en dag kunna lyckas med detta?Jag vill börja med att säga att detta är bara mina egna tankar och idéer och ingenting som någon borde följa utan att innan själva läsa på och bilda sig en egen uppfattning. Dessa idéer är inte heller något nytt jag kommit på utan för den insatta kan det mesta nedan vara helt uppenbara saker, den erfarne aktieinvesteraren får helt enkelt därför bortse från detta inlägget då det är tänkt som en guide för en person som är precis i början av sin resa.

Alla kan genomföra nedan guide bara man bestämmer sig för det och sedan ger det 100%. Jag skrev ett inlägg om varför jag är utdelningsinvesterare för ett par veckor sedan där jag i detalj redogjorde alla fördelar med utdelningsinvestering, och varför jag tror att det är bästa vägen för mig att gå mot att en dag kunna leva på en passiv inkomst. Antagligen handlar det mesta om att bryta dåliga rutiner och byta ut dem mot bättre. Utdelningsinvestering kräver både tålamod och disciplin, men man behöver inte vara VD och ha en jättehög månadslön för att klara det.

Jag kan även rekommendera min filmserie om utdelningsinvestering. Hela filmserien kan ni se direkt här nedan.

Nedan följer min steg-för-steg-guide för hur man gör för att en dag kunna leva på utdelningar.


1. Öppna ett konto på Avanza eller Nordnet.


Kommentar: Inte mycket att säga här, både Avanza och Nordnet har revolutionerat aktiemarknaden för småsparare. Det finns ingen anledning att fortsätta köpa aktier hos "storbankerna" där du får betala minimum runt 39 SEK när Avanza och Nordnet erbjuder transaktioner för minimum 1 SEK. Jag personligen använder Avanza då jag tycker deras sajt är riktigt vass, men det är endast en smaksak.


2. Öppna en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto.


Kommentar: Enligt mig är kapitalförsäkring och investeringssparkonto de överlägset bästa kontotyperna för aktieinvestering på lång sikt just nu. Detta kan såklart förändras över tid om schablonskatten höjs eller om andra förutsättningar förändras, men i dagsläget skulle jag rekommendera dessa konton. För att förenkla det något så kan man säga att om du vill handla med utländska värdepapper skall du ha en kapitalförsäkring och skall du enbart handla med svenska aktier räcker det med ett investeringssparkonto. Jag själv har alla mina aktier i en kapitalförsäkring.


3. Spara så mycket du kan varje månad.


Kommentar: Här finns det tusentals tips på både avancerade och enkla spartips. Det viktigaste enligt mig att att börja, att komma igång med sparandet. Efter det kan man successivt öka sin sparnivån och hela tiden försöka förbättra sin sparandegrad. Mina generella råd blir att försöka få ner de stora utgiftsposterna först och sedan gå ner mer i detalj. Googlar man runt hittar man massor av olika spartips och jag presenterar en del i mitt inlägg om min strategi. Ytterligare tips är att registrera sina utgifter för att se vad pengarna faktiskt går till. Det är sporrande att se sina sparresultat och jämföra med föregående månad. Här kan man använda ett vanligt excel-ark. Jag själv använder appen Tink för att hålla koll på mina utgifter.


4. Investera i stora stabila utdelningsbolag med god utdelningstillväxt och historik.


Kommentar:  HM, Johnson & Johnson, Handelsbanken och Castellum är bolag som hela tiden visar upp en god tillväxt och växer snabbare än inflationen genom att de höjer sina utdelningar snabbare än inflationen stiger. Att investera i denna typ av bolag är vägen till den passiva inkomsten då dina inkomster kommer växa snabbare än dina utgifter. Här i andra delen av min strategi kan ni läsa om hur jag tänker om mina investeringar, i mina inlägg Senaste transaktionerna kan ni även se hur jag handlat den senaste tiden. Ni kan se vilka aktier jag själv äger på sidan Portfölj här ovan.


5. Håll nere courtage kostnaden.


Kommentar: Många bäckar små som de visa säger. Denna punkt hänger ihop lite med Steg 1 och 3 i listan. Det optimala är att handla för exakt 599 SEK per transaktion, detta eftersom Avanza avrundar sin courtagekostnad till närmaste 400 kronors intervall. Ett köp för 599 SEK kommer alltså därför fortfarande att endast kosta 1 krona och ger därmed en courtagekostnad på 0,167% istället för utsagda 0,25%. Det är såklart svårt att handla för exakt 599 SEK eftersom man inte kan handla delar av aktier utan måste köpa hela antal aktier på Avanza, men man kan försöka anpassa det så bra det går.


6. Inkassera utdelningarna


Kommentar: Efter att du genomfört steg 1-5 i guiden är det dags att luta sig tillbaka och se dina första utdelningar trilla in på kontot. Detta är det roligaste med utdelningsinvestering enligt mig. Att se pengar trilla in på kontot utan att man behöver arbeta för dem, mer än att vara delägare i dem då vill säga.


7. Återinvestera utdelningarna


Kommentar: Pengar gör ingen nytta när de bara ligger på aktiekontot. Antingen så återinvesterar du utdelningarna tillbaka in i den aktie som delade ut eller så köper du något annat högkvalitetsbolag för pengarna så att du hela tiden ökar farten på pengamaskinen.


8. Upprepa steg 3-7


Kommentar: Sparande tillsammans med utdelningar kommer göra att du kan handla fler och fler aktier vilket betyder att du kommer att få fler och fler utdelningar i allt större summor. Många brukar jämföra aktieportföljen med ett frö i början som sedan hela tiden växer sig större och starkare för att en dag bli stort och ståtligt träd. Tycker det är en ganska bra metafor för en utdelningsportfölj.


9. Vänta!


Kommentar: Låt tiden ha sin gång och se utdelningarna växa för varje månad och år som går. Ränta-på-ränta-effekten, världens 8:e underverk, börjar först visa sig efter ett par år, men efter det tar det verkligen fart. Det går snabbare än vad man tror, se bara hur mina utdelningar har växt på sidan Utdelningar ovan , en resa som började så sent som år 2015.


Sammanfattning


Detta var alltså min något kortfattade guide till utdelningsinvestering. Efter 5-25 år borde du nu kunna leva på dina utdelningar. Helt beroende på vilka aktier du köper och hur mycket kapital du kan investera, men genomsnittlig spartid med en svensk medellön borde vara runt 14-15 år för att kunna nå ett ekonomisk oberoende. Får tipsa om Stefan Thelenius fantastiska sparkalkylator där ni kan räkna fram hur lång tid det tar för er.

Som ni ser är det ingen raketforskning och man behöver inte ha ett högt IQ för att kunna bli ekonomisk oberoende och leva på utdelningar. Det handlar om att bestämma sig för att göra en förändring och sedan ge sig själv en ärlig chans genom att ge det 100%! Den viktigaste aspekten för att kunna lyckas är tid, då tiden alltid är på din sida vid utdelningsinvestering!

Må väl och lycka till i framtiden!

/Utdelningsstugan

Photo Credit: Pixabay
*Innehåller affiliatelänkar*

21 kommentarer:

 1. Bra jobbat med en enkel och tydlig guide!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christoffer!

   Tack för kommentaren och de vänliga orden!

   Må väl!

   Radera
 2. Bra jobbat med en enkel och tydlig guide!

  SvaraRadera
 3. Grymt tydlig och bra guide! Ska följa stegen flitigt och arbeta hårt för att hitta rätt bland utdelningsbolagen! Är 16 år gammal nu så är optimistisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att du uppskattar den! Jag är riktigt avundsjuk att du redan vid en ålder av 16 år kommit till insikt att utdelningsinvestering är en bra idé!

   Önskar dig all lycka framöver!

   Må väl!

   Radera
 4. Bra tips, synd att jag inte hade dom för 20 år sedan! Bättre sent än aldrig! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeralitemera,

   Tack för din kommentar. Precis som du säger, bättre sent än aldrig :)

   Må väl!

   Radera
 5. Bra jobbat! Aldrig fel att få tydlig, kortfattad information:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn,

   Tack! Hoppas det kan hjälpa någon att komma igång med sitt sparande och att börja investera!

   Må väl!

   Radera
 6. Har en fråga till... vi har ju diskuterat courtage fram och tillbaka några gånger. Du är inne på att man ska handla för så nära 599:- med minimicourtaget för att då minimera kostnaderna. Om vi då går över pölen till amerika, gäller samma tänk då fast i dollar?

  Minimicourtaget, om jag fattat det rätt, är ju då 1 dollar. Ska man då sikta på poster kring 599 dollar??

  Tacksam för svar!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Pengaregn!

   Tack för din kommentar, en mycket bra fråga enligt mig! På andra sidan pölen är ju som sagt mini courtaget 1 USD eller 0,25% av totalt köp. Av mina erfarenheter är det lättaste sättet att räkna fram courtagekostnaden i USA att konvertera beloppen till SEK. I SEK avrundat blir 1 USD till 8 eller 9 Kronor beroende på vilket heltal som ligger närmast aktuell dollarkurs. Sedan blir 0,25% av ett köp för 3600 SEK 9 SEK i courtagekostnad. Så optimalt om dollarkursen är över 8,5 borde vara att handla för 3600 SEK och om den är under 8,5 för 3200 SEK.

   Hoppas detta gjorde dig lite klokare :)

   Må väl!

   Radera
  2. Jodå det gjorde mig allt en smula klokare! Tack för ditt svar:)

   Glad Påsk!

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Det blir ju rätt saftiga poster när det gäller amerikanska aktier😁 Hmm får se hur jag gör. Tack för svaret och glad påsk!

   Radera
 7. Tack för ett bra och motiverande inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kampen mot index!

   Tack för din kommentar och kul att inlägget uppskattades.

   Trevlig påsk!

   Radera
 8. Tackar Riktigt bra blogg! du nämner man ska ha amerikanska aktier i kapitalförsäkring, varför inte i ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej William,

   Tack för din kommentar och kul att du läser bloggen! Anledningen till att jag föredrar och också rekommenderar andra att ha sina utländska innehav i en kapitalförsäkring istället för ett ISK är för att då får man automatiskt tillbaka den utländska källskatten på 15% till sitt konto. Har man dem i en ISK måste man själv ansöka om att få tillbaka källskatten när man deklarerar och dessutom måste man ha ett kapitalöverskott som täcker summan man vill få tillbaka. I en kapitalförsäkring sköter Avanza/Nordnet detta åt dig.

   Må väl och glad påsk!

   Radera
 9. Hej, först och främst, en kanonbra guide!

  Nu till min fråga. Hur ska man tänka med tjänstepension osv. som man exempelvis kan flytta över till avanza? Ska man inte bry sig om det överhuvudtaget och låta det ligga där det ligger och istället enbart fokusera på sitt privata pensionssparade i ISK:n på avanza/nordnet?

  Jag tänkte bara att man kanske kunde ordna så att även de pengarna kommer in på ISK:n så att man kan köpa aktier för dem men det kanske inte är riktigt så enkelt/för riskfyllt osv.

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Stort tack för de vänliga orden!

   Vad gäller tjänstepension så tror jag att man är ganska styrd av sin arbetsgivare och alla kan inte erbjuda tjänstepensionen på Avanza? Min arbetsgivare har det inte till exempel, men jag väljer fonder på den mäklare som arbetsgivaren har valt och jag tycker det fungerar helt okej. Jag tycker du skall kolla med din arbetsgivare om de har möjlighet att ge dig möjlighet att använda dig av Avanzas tjänster. Du kommer dock bara kunna välja fonder om jag har förstått tjänstepensionen rätt, men Avanza har ju ett riktigt brett utbud där.

   Annars så fokuserar jag 100% på mitt eget pensionssparande som är den aktieportfölj som du hittar under fliken Portfölj ovan (alltså då privat pensionsparande). Tjänstepension kommer jag att se som en ren bonus den dagen jag kan börja ta ut den.

   Må väl och lycka till framöver.

   Radera
 10. Hej
  Hur fungerar själva utdelningarna? När får man dem och vad avgör hur stora de blir?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Utdelningarna hamnar direkt på ditt konto där du äger aktierna. Varje bolag bestämmer själva om de skall dela ut pengar, när utdelningen sker och hur stor utdelningen blir. Detta sker oftast på vårkanten för våra svenska bolag i samband med årsbokslutet.

   Jag gjorde en film på temat utdelning som är en del i min filmserie "att leva på utdelningar". Filmen kan du se via länken här: https://www.youtube.com/watch?v=bkx1EF4-OZs.

   Må väl!

   Radera