söndag 20 mars 2016

Utdelningsstugans nybörjarguide till att leva på utdelningar

Steg-för-steg-guide för att leva på aktieutdelningar
Har du också en dröm om att en dag kunna säga upp dig från ditt arbete och spendera din tid som du själv behagar? Utdelningsinvestering går ut på att utdelningarna som dina aktier genererar skall överstiga dina utgifter och på så sätt skall du kunna leva på dessa utdelningar. Hur gör man då för att en dag kunna lyckas med detta?Jag vill börja med att säga att detta är bara mina egna tankar och idéer och ingenting som någon borde följa utan att innan själva läsa på och bilda sig en egen uppfattning. Dessa idéer är inte heller något nytt jag kommit på utan för den insatta kan det mesta nedan vara helt uppenbara saker, den erfarne aktieinvesteraren får helt enkelt därför bortse från detta inlägget då det är tänkt som en guide för en person som är precis i början av sin resa.

Alla kan genomföra nedan guide bara man bestämmer sig för det och sedan ger det 100%. Jag skrev ett inlägg om varför jag är utdelningsinvesterare för ett par veckor sedan där jag i detalj redogjorde alla fördelar med utdelningsinvestering, och varför jag tror att det är bästa vägen för mig att gå mot att en dag kunna leva på en passiv inkomst. Antagligen handlar det mesta om att bryta dåliga rutiner och byta ut dem mot bättre. Utdelningsinvestering kräver både tålamod och disciplin, men man behöver inte vara VD och ha en jättehög månadslön för att klara det.

Jag kan även rekommendera min filmserie om utdelningsinvestering. Hela filmserien kan ni se direkt här nedan.

Nedan följer min steg-för-steg-guide för hur man gör för att en dag kunna leva på utdelningar.


1. Öppna ett konto på Avanza eller Nordnet.


Kommentar: Inte mycket att säga här, både Avanza och Nordnet har revolutionerat aktiemarknaden för småsparare. Det finns ingen anledning att fortsätta köpa aktier hos "storbankerna" där du får betala minimum runt 39 SEK när Avanza och Nordnet erbjuder transaktioner för minimum 1 SEK. Jag personligen använder Avanza då jag tycker deras sajt är riktigt vass, men det är endast en smaksak.


2. Öppna en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto.


Kommentar: Enligt mig är kapitalförsäkring och investeringssparkonto de överlägset bästa kontotyperna för aktieinvestering på lång sikt just nu. Detta kan såklart förändras över tid om schablonskatten höjs eller om andra förutsättningar förändras, men i dagsläget skulle jag rekommendera dessa konton. För att förenkla det något så kan man säga att om du vill handla med utländska värdepapper skall du ha en kapitalförsäkring och skall du enbart handla med svenska aktier räcker det med ett investeringssparkonto. Jag själv har alla mina aktier i en kapitalförsäkring.


3. Spara så mycket du kan varje månad.


Kommentar: Här finns det tusentals tips på både avancerade och enkla spartips. Det viktigaste enligt mig att att börja, att komma igång med sparandet. Efter det kan man successivt öka sin sparnivån och hela tiden försöka förbättra sin sparandegrad. Mina generella råd blir att försöka få ner de stora utgiftsposterna först och sedan gå ner mer i detalj. Googlar man runt hittar man massor av olika spartips och jag presenterar en del i mitt inlägg om min strategi. Ytterligare tips är att registrera sina utgifter för att se vad pengarna faktiskt går till. Det är sporrande att se sina sparresultat och jämföra med föregående månad. Här kan man använda ett vanligt excel-ark. Jag själv använder appen Tink för att hålla koll på mina utgifter.


4. Investera i stora stabila utdelningsbolag med god utdelningstillväxt och historik.


Kommentar:  HM, Johnson & Johnson, Handelsbanken och Castellum är bolag som hela tiden visar upp en god tillväxt och växer snabbare än inflationen genom att de höjer sina utdelningar snabbare än inflationen stiger. Att investera i denna typ av bolag är vägen till den passiva inkomsten då dina inkomster kommer växa snabbare än dina utgifter. Här i andra delen av min strategi kan ni läsa om hur jag tänker om mina investeringar, i mina inlägg Senaste transaktionerna kan ni även se hur jag handlat den senaste tiden. Ni kan se vilka aktier jag själv äger på sidan Portfölj här ovan.


5. Håll nere courtage kostnaden.


Kommentar: Många bäckar små som de visa säger. Denna punkt hänger ihop lite med Steg 1 och 3 i listan. Det optimala är att handla för exakt 599 SEK per transaktion, detta eftersom Avanza avrundar sin courtagekostnad till närmaste 400 kronors intervall. Ett köp för 599 SEK kommer alltså därför fortfarande att endast kosta 1 krona och ger därmed en courtagekostnad på 0,167% istället för utsagda 0,25%. Det är såklart svårt att handla för exakt 599 SEK eftersom man inte kan handla delar av aktier utan måste köpa hela antal aktier på Avanza, men man kan försöka anpassa det så bra det går.


6. Inkassera utdelningarna


Kommentar: Efter att du genomfört steg 1-5 i guiden är det dags att luta sig tillbaka och se dina första utdelningar trilla in på kontot. Detta är det roligaste med utdelningsinvestering enligt mig. Att se pengar trilla in på kontot utan att man behöver arbeta för dem, mer än att vara delägare i dem då vill säga.


7. Återinvestera utdelningarna


Kommentar: Pengar gör ingen nytta när de bara ligger på aktiekontot. Antingen så återinvesterar du utdelningarna tillbaka in i den aktie som delade ut eller så köper du något annat högkvalitetsbolag för pengarna så att du hela tiden ökar farten på pengamaskinen.


8. Upprepa steg 3-7


Kommentar: Sparande tillsammans med utdelningar kommer göra att du kan handla fler och fler aktier vilket betyder att du kommer att få fler och fler utdelningar i allt större summor. Många brukar jämföra aktieportföljen med ett frö i början som sedan hela tiden växer sig större och starkare för att en dag bli stort och ståtligt träd. Tycker det är en ganska bra metafor för en utdelningsportfölj.


9. Vänta!


Kommentar: Låt tiden ha sin gång och se utdelningarna växa för varje månad och år som går. Ränta-på-ränta-effekten, världens 8:e underverk, börjar först visa sig efter ett par år, men efter det tar det verkligen fart. Det går snabbare än vad man tror, se bara hur mina utdelningar har växt på sidan Utdelningar ovan , en resa som började så sent som år 2015.


Sammanfattning


Detta var alltså min något kortfattade guide till utdelningsinvestering. Efter 5-25 år borde du nu kunna leva på dina utdelningar. Helt beroende på vilka aktier du köper och hur mycket kapital du kan investera, men genomsnittlig spartid med en svensk medellön borde vara runt 14-15 år för att kunna nå ett ekonomisk oberoende. Får tipsa om Stefan Thelenius fantastiska sparkalkylator där ni kan räkna fram hur lång tid det tar för er.

Som ni ser är det ingen raketforskning och man behöver inte ha ett högt IQ för att kunna bli ekonomisk oberoende och leva på utdelningar. Det handlar om att bestämma sig för att göra en förändring och sedan ge sig själv en ärlig chans genom att ge det 100%! Den viktigaste aspekten för att kunna lyckas är tid, då tiden alltid är på din sida vid utdelningsinvestering!

Må väl och lycka till i framtiden!

/Utdelningsstugan

Photo Credit: Pixabay
*Innehåller affiliatelänkar*

25 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Christoffer!

   Tack för kommentaren och de vänliga orden!

   Må väl!

   Radera
 2. Grymt tydlig och bra guide! Ska följa stegen flitigt och arbeta hårt för att hitta rätt bland utdelningsbolagen! Är 16 år gammal nu så är optimistisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att du uppskattar den! Jag är riktigt avundsjuk att du redan vid en ålder av 16 år kommit till insikt att utdelningsinvestering är en bra idé!

   Önskar dig all lycka framöver!

   Må väl!

   Radera
 3. Bra tips, synd att jag inte hade dom för 20 år sedan! Bättre sent än aldrig! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeralitemera,

   Tack för din kommentar. Precis som du säger, bättre sent än aldrig :)

   Må väl!

   Radera
 4. Bra jobbat! Aldrig fel att få tydlig, kortfattad information:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn,

   Tack! Hoppas det kan hjälpa någon att komma igång med sitt sparande och att börja investera!

   Må väl!

   Radera
 5. Har en fråga till... vi har ju diskuterat courtage fram och tillbaka några gånger. Du är inne på att man ska handla för så nära 599:- med minimicourtaget för att då minimera kostnaderna. Om vi då går över pölen till amerika, gäller samma tänk då fast i dollar?

  Minimicourtaget, om jag fattat det rätt, är ju då 1 dollar. Ska man då sikta på poster kring 599 dollar??

  Tacksam för svar!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Pengaregn!

   Tack för din kommentar, en mycket bra fråga enligt mig! På andra sidan pölen är ju som sagt mini courtaget 1 USD eller 0,25% av totalt köp. Av mina erfarenheter är det lättaste sättet att räkna fram courtagekostnaden i USA att konvertera beloppen till SEK. I SEK avrundat blir 1 USD till 8 eller 9 Kronor beroende på vilket heltal som ligger närmast aktuell dollarkurs. Sedan blir 0,25% av ett köp för 3600 SEK 9 SEK i courtagekostnad. Så optimalt om dollarkursen är över 8,5 borde vara att handla för 3600 SEK och om den är under 8,5 för 3200 SEK.

   Hoppas detta gjorde dig lite klokare :)

   Må väl!

   Radera
  2. Jodå det gjorde mig allt en smula klokare! Tack för ditt svar:)

   Glad Påsk!

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Det blir ju rätt saftiga poster när det gäller amerikanska aktier😁 Hmm får se hur jag gör. Tack för svaret och glad påsk!

   Radera
 6. Tack för ett bra och motiverande inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kampen mot index!

   Tack för din kommentar och kul att inlägget uppskattades.

   Trevlig påsk!

   Radera
 7. Tackar Riktigt bra blogg! du nämner man ska ha amerikanska aktier i kapitalförsäkring, varför inte i ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej William,

   Tack för din kommentar och kul att du läser bloggen! Anledningen till att jag föredrar och också rekommenderar andra att ha sina utländska innehav i en kapitalförsäkring istället för ett ISK är för att då får man automatiskt tillbaka den utländska källskatten på 15% till sitt konto. Har man dem i en ISK måste man själv ansöka om att få tillbaka källskatten när man deklarerar och dessutom måste man ha ett kapitalöverskott som täcker summan man vill få tillbaka. I en kapitalförsäkring sköter Avanza/Nordnet detta åt dig.

   Må väl och glad påsk!

   Radera
 8. Hej, först och främst, en kanonbra guide!

  Nu till min fråga. Hur ska man tänka med tjänstepension osv. som man exempelvis kan flytta över till avanza? Ska man inte bry sig om det överhuvudtaget och låta det ligga där det ligger och istället enbart fokusera på sitt privata pensionssparade i ISK:n på avanza/nordnet?

  Jag tänkte bara att man kanske kunde ordna så att även de pengarna kommer in på ISK:n så att man kan köpa aktier för dem men det kanske inte är riktigt så enkelt/för riskfyllt osv.

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Stort tack för de vänliga orden!

   Vad gäller tjänstepension så tror jag att man är ganska styrd av sin arbetsgivare och alla kan inte erbjuda tjänstepensionen på Avanza? Min arbetsgivare har det inte till exempel, men jag väljer fonder på den mäklare som arbetsgivaren har valt och jag tycker det fungerar helt okej. Jag tycker du skall kolla med din arbetsgivare om de har möjlighet att ge dig möjlighet att använda dig av Avanzas tjänster. Du kommer dock bara kunna välja fonder om jag har förstått tjänstepensionen rätt, men Avanza har ju ett riktigt brett utbud där.

   Annars så fokuserar jag 100% på mitt eget pensionssparande som är den aktieportfölj som du hittar under fliken Portfölj ovan (alltså då privat pensionsparande). Tjänstepension kommer jag att se som en ren bonus den dagen jag kan börja ta ut den.

   Må väl och lycka till framöver.

   Radera
 9. Hej
  Hur fungerar själva utdelningarna? När får man dem och vad avgör hur stora de blir?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Utdelningarna hamnar direkt på ditt konto där du äger aktierna. Varje bolag bestämmer själva om de skall dela ut pengar, när utdelningen sker och hur stor utdelningen blir. Detta sker oftast på vårkanten för våra svenska bolag i samband med årsbokslutet.

   Jag gjorde en film på temat utdelning som är en del i min filmserie "att leva på utdelningar". Filmen kan du se via länken här: https://www.youtube.com/watch?v=bkx1EF4-OZs.

   Må väl!

   Radera
 10. Godvänner, jag heter Antonio Laura från Lund-Sweden, jag är läkare av yrke, 45 år. Läs mitt sanna livsvittnesbörd om hur jag återställde tillbaka kärlek och förtroende i mitt äktenskap, jag har goda avsikter att denna information kommer att hjälpa någon som läser detta just nu att läka trasigt hjärta och återställa förlorat kärleksförhållande inom två dagar. Min stoy kan vara likadan, jag var gift med Antonio fyra år, förra månaden han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka att älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket eftersom vi hade två små barn tillsammans och jag älskar honom så mycket att jag inte kan leva utan honom, jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min kollega på jobbet, hon är min goda vän och hon rådde mig att snarare kontakta en kärlek stavningskärna som kan hjälpa mig att stava kärlek tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller kan fungera, jag hade inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalens e-postmeddelande som hon gav mig och några muniter efter att jag fick ett svar Dr.Oduduwa sa till mig att han kan hjälpa mig att få tillbaka min man, det var inga problem att allt kommer att gå bra innan tre arbetsdagar, jag följde noggrant all hans instruktioner om vad jag ska göra hemma under mitten av natten kärlek spell bön. Oduduwa lanserade en Love-stavningsdel i luften och förvånansvärt andra dagen var den omkring 06.00. Min make kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad för min man har vägrat att ringa mig eller sms till mig de senaste tre veckorna, plötsligt ringde han för att be om ursäkt till mig och han sa att han kommer att återvända hem för att besöka mig och mina barn snart. Ända sedan den första dagen han ringde mig har han blivit ringd och smsat mig varje dag, idag ringde han att jag svarade på telefonsamtalet och han sa igen att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle förlåta och återvända till honom som kärlekspartner, att han älskar mig så mycket. Jag är så glad och fram till idag började vi leva tillsammans lyckligt som en familj. min djupa tacksamhet till Dr.Oduduwa för hans begåvade krafter för att återställa trasiga äktenskap och föra tillbaka ex kärlekspartner inom två dagar kärlek stavning bön som fungerar. Jag rekommenderar honom varmt för alla som söker brådskande återställande av kärlek (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera
 11. Jag är Antonio Laura från Stockholm, jag tror att vittnesbörd är ett verkligt liv som bevisar mäktiga goda verk i verkligheten som gör människor lyckliga och finner fred i äktenskapsförhållanden som jag har hittat samma i mitt äktenskap, idag är jag väldigt glad att dela mitt vittnesmål här ute för att alla ska kunna läsa och också lära sig att dra nytta av det. Jag läste ett vittnesbörd från blogginlägg från olika människor över hela världen och pratade bra om mannen Dr.Oduduwa Love-spell caster, jag tappade hoppet på spellcasters på grund av mina tidigare erfarenheter, jag kontaktade kommunikation från andra stav-casters. Jag älskade stava charm tidigare för att föra tillbaka min ex man hem men fungerade inte bra, förrän för några dagar sedan gav jag Dr.Oduduwa det sista försöket att föra tillbaka min kärleksman tillbaka till mig, jag meddelar Dr.Oduduwa på hans personliga e-post för att lösa min äktenskapskris.
  Jag älskar min man så mycket, jag vill ha honom tillbaka till mig och våra två barn. Jag vill att mina barn ska växa upp med sin pappa och vara lyckliga som en familj.
  Jag skickar e-postmeddelande till Oduduwa-adress, några ögonblick senare fick jag svar från dr.oduduwa, jag var så glad eftersom e-postmeddelandet var giltigt.
  Jag förklarade alla mina relationsproblem till Dr.Oduduwa, jag ber om hans hjälp för att föra tillbaka min kärleksman hem och återvända kärlek och förtroende.
  Dr.Oduduwa gav mig sitt arbete 100% löfte mig med försäkringsgaranti resultat efter att ha lanserat magiska kärleksförtryck för att få tillbaka min kärleksman Antionio hem, sa han att mitt fall är lätt för honom att lösa. han förklarade alla Love-spell-processerna och rutinerna för mig och han berättade om materialen att köpa för att stämma lunchen inkantationsbön,
  Jag följde noggrant alla instruktioner. Så tidigt på morgonen, det är nästa dag efter Oduduwa lunch Kärleks-magi-förtrollning för min räkning, min ex man taht har inte ringt mig på över två månader, ringde mig nästa dag, på morgonen ringer min mobiltelefon med ett okänt nummer, så jag tog upp samtalet och se, åh jag var så förvånad i mer än 2 månader nu har jag inte fått textmeddelanden, inga samtal och inget mail skickat till mig. Wow jag är väldigt glad idag, plötsligt precis som Oduduwa lovade mig. Jag är överväldigad av glädje och glädje i mitt hjärta som delar detta vittnesmål här ute idag, min kärleksman Antonio på väg tillbaka hem för att träffa mig dagen efter,
  Jag använder detta medium för att säga ett stort tack till den stora mannen Dr.Oduduwa som utan detta inte skulle ha varit möjligt.
  Alla som läser denna artikel här ute genom äktenskapskris, och för dem som delar hemliga tårar av hjärtsvängningar, idag är alla dina problem över, bara ett enkelt e-postmeddelande till den stora Dr.Oduduwa Love Spell Temple i dag (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Mina böner är att vi alla förtjänar att vara lyckliga i vår kärleksförhållande och äktenskap, oavsett vad som händer i våra äktenskap, vi bör alltid försöka göra rätt sak och uppskatta det vi har. kämpa för att ditt äktenskap ska fungera med alla nödvändiga medel och tillgänglig hjälp är här för dig nu.
  Jag har denna kraftfulla avsikt att dela detta fantastiska vittnesmål här ute kommer det att motivera att hjälpa så många unga eller gamla par att lösa sina äktenskapsproblem.
  När två människor verkligen bryr sig om varandra, kommer de alltid att leta efter ett sätt att få det att fungera, oavsett hur hårt och svårt sättet att lösa problemet är att söka lycka är den verkliga kärnan i existensen.
  Jag vet att Dr.Oduduwa kan vara till god hjälp för dig idag, kontakta hans personliga adress via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera
 12. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera
 13. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig
  BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig


  SvaraRadera