fredag 4 mars 2016

Utdelning Februari 2016

Ytterligare en månad har passerat och här i stugan har vi summerat februaris utdelningar som trillat in. Stora delar av min vakna tid spenderas fortfarande på arbetsplatsen och kommer så göras i många år framöver. Varje månad som passerar tar mig dock ett litet steg närmare friheten och en dag kommer jag själv kunna bestämma vart mina dagar skall spenderas. Mer tid att sitta och ta det lugnt i stugan och fila på andra spännande projekt möjligtvis, det är för långt fram att sia om än så länge. 

Börsen har vänt upp igen efter en nedgång i början av året och portföljen är faktiskt på all time high för tillfället. Det är dock inget som spelar någon roll för mig som utdelningsinvesterare, utan det får snarare anses som negativt då det blir dyrare att handla de kvalitetsbolag som jag vill äga. 

Detta är helt klart mina favorit inlägg att skriva. Utdelningar är riktiga pengar som förs över till mitt konto på Avanza automatiskt varje månad. Pengar som jag inte behövt kliva upp klockan 06:00 på morgonen eller rapportera till någon chef för att få utbetalda till mig. Dessa utdelningar får jag genom att vara delägare i flera fantastiska företag. En dag skall dessa utdelningar täcka mina utgifter och skall vara min största inkomstkälla. Utdelningarna är pålitliga och fortsätter att trilla in på kontot i ur och skur och oavsett hur börsen går. Varje utdelning som jag inkasserar på kontot tar mig sakta, men ack så säkert närmare mitt mål. Jag är fortfarande väldigt ny i min resa mot ekonomisk oberoende och summorna som kommer presenteras i dessa rapporter är långt ifrån fantastiska i dagsläget.

Utan vidare presentation:

Utdelningar februari 2016

 • Apple (AAPL) – 152,18 SEK
 • OneOK Inc. (OKE) – 51,86 SEK
 • Starbucks Corp. (SBUX) – 10,13 SEK
 • Carterpillar Inc. (CAT) – 71,76 SEK
 • Realty Income Corp. (O) – 84,27 SEK


 • Totala utdelningar för februari 2016: 370,20 SEK


  Summan ovan täcker inte i närheten av mina levnadskostnader, men är trots allt 
  370,20 SEK mer än om jag inte investerat i aktier! Är det något man uppskattar här på utdelningsstugan så är det att luta sig tillbaka och se utdelningarna trilla in på kontot. Snöbollen är i rullning och utdelningarna växer hela tiden, vilket är häftigt. Efter att bara ha hållit på med utdelningsinvestering i knappt ett år känns det väldigt bra att kunna inkassera en summa som i februari i alla fall täcker kostnaden för bredbandet!

  Med tanke på att jag har en inkomst kring medelinkomsten i Sverige känns det riktigt häftigt att redan efter ett år kunna presentera en utdelning på 370,20 SEK för februari. Att jag kan göra detta betyder också att alla andra kan göra det. Dock måste man göra vissa uppoffringar och verkligen gå in för det 100%, men så är det ju med det mesta i livet. Om man gör dessa förändringar kan man inom en snart framtid ha ett kassaflöde utöver sina vanliga inkomster, som dessutom växer varje månad om man fortsätter att spara och investera. Här kan ni läsa om varför jag har valt att bli utdelningsinvesterare.

  Om vi jämför med februari 2015 då jag fick 205,04 SEK i utdelning är detta alltså en ökning på hela 80,6%! Wow, tänk om utdelningarna kunde fortsätta att växa i denna takten framöver. 
  Att kunna jämföra utdelningarna månad för månad med varandra är en utav de största faktorerna till att jag startat denna bloggen, att kunna följa min utveckling övertid är något som både inspirerar mig och förhoppningsvis andra. 
  Mitt lilla frö fortsätter att växa, sakta men säkert. Jag satsar ju som sagt hårt på utdelningstillväxt med mina innehav och mina nya inköp. Det betyder att utdelningen är lite lägre idag, men förhoppningsvis skall utdelningen växa i en snabbare takt än snittet och på så sätt ge en bättre totalavkastning. Det kommer alltså ta lite längre tid innan utdelningarna når de riktigt höga summorna, men om jag bara orkar följa min strategi och ha tålamod så kommer det bli riktigt kul att se resultatet om ett par år. Detta tillsammans med återinvesterande av utdelningarna kommer få ränta-på-ränta effekten att göra underverk för min portfölj i framtiden.

  Ett av mina mål är att få minst 12 000 SEK i utdelningar under året. De två första utdelningsmånader gör att jag har fått totalt 803,71 SEK i utdelningar hittills i år, det uppfyller 6,7% av målet. Så efter två månader ligger jag en bra bit efter utdelningsmålet, men nu börjar den svenska utdelningssäsongen och jag räknar med att en stor del av detta mål uppfylls under nästkommande tre månader. En stor del av mina aktier är svenska bolag så månaderna mars - maj är såklart starka precis som ni kan se i diagrammet ovan som visar siffrorna för 2015. Jag känner att målet är riktigt tufft satt för 2016, men jag tror man behöver tufft ställda mål för att pressa sig till sitt yttersta. Förhoppningsvis hjälper det mig att nå min dröm om att kunna leva på utdelningar tidigare.


  Ni kommer att kunna följa alla utdelningsrapporter och jämföra resultatet mellan månaderna på sidan Utdelningar här ovan.

  /Utdelningsstugan

  Photo Credit: sscreations
  *Innehåller affiliatelänkar.

  7 kommentarer:

  1. Bra jobbat! Visst är det kul att kunna jämföra med föregående år. Realty Income ger en bra och stabil bas varje månad med.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Hej Sparaspendera,

    Tack för din kommentar! Ja det är grymt kul och motiverande! Precis som du säger ger Realty en riktigt stabil grund varje månad och bara hoppas att de kan fortsätta höja sin utdelning i samma takt som de gjort tidigare.

    Må väl!

    Radera
  2. Snyggt jobbat!
   Alltid lika kul att läsa om dina framsteg.

   Allt gott
   /DanielWikstrom

   SvaraRadera
   Svar
   1. Hej Daniel,

    Tack för kommentaren! Roligt att inlägget uppskattas!

    Må väl!

    Radera
  3. Vilka stabila bolag du har! Fortsätt med 80% utdelningstillväxt så kommer det att gå snabbt!

   Må så gott!

   SvaraRadera
  4. Vilka stabila bolag du har! Fortsätt med 80% utdelningstillväxt så kommer det att gå snabbt!

   Må så gott!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Hej Cristoffer,

    Tack för din kommentar. Ja det hade ju varit fantastiskt om utdelningen kunde fortsätta att växa i sådan takt.

    Radera