Portfölj

Portföljen kommer att uppdateras en gång i månaden. Portföljen ser ni direkt här nedan och den är sorterad i alfabetisk ordning.

Jag är för tillfället investerad i 2 bolag (1/7 2018). 

Portfölj juli 2018


Nedan kan ni läsa de inlägg där jag lite mer ingående presenterat min portföljutveckling månad för månad.

Portföljvärde 2016

Januari - 220 343
Februari - 228 251
Mars - 263 274
April - 285 327
Maj - 299 315
Juni - 320 374
Juli - 356 514
Augusti - 362 130
September - 377 749
Oktober - 395 635
November - 415 705
December - 433 067

Portföljvärde 2017

Januari - 444 791 SEK
Februari - 473 705 SEK
Mars - 500 532 SEK
April - 527 404 SEK
Maj - 552 100 SEK
Juni - 546 072 SEK
Juli - 557 286 SEK
Augusti - 566 733 SEK
September - 595 825 SEK
Oktober - 647 764 SEK
November - 647 438 SEK
December - 657 925 SEK

Portföljvärde 2018

Januari - 658 326 SEK
Februari - 681 043 SEK
Mars - 709 059 SEK
April - 720 576 SEK
Maj - 64 037 SEK
Juni - 63912 SEK
Juli - 
Augusti - 
September - 
Oktober - 
November - 

December - 

Portföljens utveckling sedan start


Portföljvärdets utveckling Juni 2018


81 kommentarer:

 1. Merparten av de här bolagen är mycket fina bolag och jag önskar dig lycka till med din portfölj och dina mål. Du har relativt stor vikt i Apple vilket jag själv skulle ha varit försiktig med. Konsumentelektronikbranschen är nyckfull och det finns gott om framgångssagor där guldet blivit till sand som Palm, HTC, Nokia, Blackberry mm. I BNS har du möjligheten att köpa i CAD istället för USD som ligger lägre mot kronan historiskt sett jämfört med dollarn. Det kan vara ett tips men dubbelkolla källskatten där först i sådana fall för det har jag sett att andra har kommenterat kring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krösus!
   Tack för din kommentar. Ja viktningen i Apple har blivit stor då det är det bolaget jag ägt under längst tid och också haft klart bäst utveckling i sedan inköpet. Planen nu är att försöka vikta upp de andra bolagen sakta men säkert så att viktningen blir mer likvärdig mellan mina kärninnehav (Apple anser jag i dagsläget vara ett utav dem). Tackar även för dina funderingar kring konsumentelektronikbranschen och jag vill helst inte ha så mycket större viktning mot denna bransch just baserat på det du skriver. Jag gillar Apple och deras framtidsutsikter, men är väl meddveten om riskerna.
   Må väl!

   Radera
 2. Very impressive portfolio. You have a great list of stocks. Best of luck to you on your Dividend journey.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Investment Hunting!

   Thanks for the kind words. Trying to build a solid portfolio for the future. Best of luck to you too!

   Radera
 3. Fin portfölj! Många bolag som jag har i min egna portfölj. Lycka till! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividendbomber!

   Tack för kommentaren! Great minds think alike, right? :)

   Önskar dig också lycka till!

   Radera
 4. Gillar utdelningsstrategin men jag har alltid undrat hur ni som har 20+ bolag i portföljen hinner med att hålla koll på alla bolag? Hinner ni verkligen med det eller köps de i hopp om att de bara kommer fortsätta tugga på i vanlig ordning som de gjort senaste 25-30 åren? :) Jag själv gillar dock tanken på dividend carpet bombing med massa bolag som gör att man får flertalet utdelningar varje månad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktienovisen!

   Tack för din kommentar! Det är en mycket bra fråga! Jag kan såklart inte svara för alla oss som har så här många bolag i portföljen, men personligen så tycker jag faktiskt att det inte är så svårt att hålla sig uppdaterad. Aktier är mitt största intresse och följer ett stort antal grymma bloggare, nyhetssajter, twitter med mera. Visst jag sitter inte och lusläser alla nyheter och rapporter som kommer ut till varje bolag, men jag känner absolut att jag hänger med tillräckligt bra för att vara aktieägare i dem. Att äga så här många bolag lär kanske inte ge den bästa totalavkastningen, men jag gillar att vara diversifierad och tycker detta är en strategi som passar mig bra. Hoppas det var ett okej svar.

   Må väl och lycka till med dina investeringar!

   Radera
 5. Hallå där i stugan!

  Hur tänker du angående att du ligger viktad såpass tungt mot dollar? Har du någon strategi kring det?

  Trevlig helg!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Tack för din kommentar och en mycket bra fråga! Jag tycker att jag just nu är lite för tungt viktad mot dollarn (idag ca 50% USD). I framtiden vill jag få ner exponeringen mot dollarn till 20-25% då det inte skulle påverka mina utdelningar i samma utsträckning om dollarn rasade. Detta sker just nu successivt eftersom jag varje månad handlar för ca 8000 SEK i Sverige och 4000 i USA. Om ett par år kommer jag nog att uppnå önskad exponering.

   Må väl och trevlig helg!

   Radera
 6. Hej
  Mycket fin lista, jobbar mot en liknande.
  Vill du uppdatera med vad du följer för bloggar/twitter/nyhetessajter osv varje dag ?

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattis,

   Ledsen för det sena svaret, hade helt enkelt missat din kommentar.

   I mitt dagliga flöde läser jag alla de bloggar jag har i min blogglista här till höger, jag brukar även ta en kik på DI och Avanzas sida är uppe i stort sett hela dagen.

   Dessutom är jag inloggad på twitter dagligen där jag följer massor av ekonomiskt intresserade och kunniga twittrare så även där får jag massor av information.

   Hoppas du hittar något du gillar av de bloggare och twittrare jag följer.

   Trevlig helg!

   Radera
 7. Du är inte sugen på att plocka in lite preferensaktier i portföljen?
  Är själv sugen på det, men tycker det låter komplicerat över hur det fungerar. Sitter och läser på om det just nu, känns som en trevlig variation i kassan med lite fixed income =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders,

   Tack för din kommentar och din fråga. Angående preferensaktier så har jag precis som du varit sugen på att plocka in ett par sådana för att öka kassaflödet i portföljen. Hade jag haft en kortare sparhorisont än vad jag har idag så hade jag nästa garanterat ägt någon eller några preferensaktier. Nu dock när jag har en väldigt lång sparhorisont (+20 år) så har det, i alla fall historiskt, visat sig vara bättre att äga "vanliga" aktier då de helt enkelt har totalavkastat bättre, både utdelningsmässigt och kursmässigt.

   Ha nu en riktigt bra helg!

   Radera
 8. Fin portfölj! Du har varken Telia eller Tele2. De brukar ju anses som fina tillskott i en utdelningsportfölj. Tycker du att de är för dyra på de här nivåerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,

   Tack för din kommentar och bra fråga. Jag har sett att många av mina kollegor gillar de båda telefonbolagen som du nämner. Anledningen till att jag väljer bort dem är för att jag inte tror att någon utav dem kommer att kunna prestera en så bra utdelningstillväxt på lång sikt. Jag anser helt enkelt att andra bolag kommer ge bättre totalavkastning i det långa loppet.

   Må väl!

   Radera
 9. En hel del trevliga innehav, men tycker du aldrig att det är besvärligt med så många bolag? Nästan ett heltidsjobb att sitta och vara uppdaterad i 37 bolag. Diversification kan lätt bli diworsificiation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonomyn,

   Tack för din fråga och kommentar. Detta är den absolut vanligaste frågan jag får och jag har till och med besvarat den här ovan i kommentarerna. Men kortfattat kan man säga att aktier är mitt största intresse och följer ett stort antal grymma bloggare, nyhetssajter, twitter med mera. Visst jag sitter inte och lusläser alla nyheter och rapporter som kommer ut till varje bolag, men jag känner absolut att jag hänger med tillräckligt bra för att vara aktieägare i dem. Att äga så här många bolag lär kanske inte ge den bästa totalavkastningen, men jag gillar att vara diversifierad och tycker detta är en strategi som passar mig bra. Alla får utstaka sin egen strategi och känner man sig mer bekväm med att äga ett mindre antal aktier så skall man göra det. Tanken med min blogg är att inspirera och ge förslag på en strategi som jag följer, men det viktiga är att man hittar en strategi som passar en själv.

   Må väl och lycka till med dina investeringar!

   Radera
 10. Hej!

  Först och främst måste jag säga att det är en intressant blogg du har.

  Jag har ett stort intresse av aktier och sparande och har några funderingar över din strategi. Själv investerar jag privat i aktier samt genom en aktieklubb.

  Finns det någon speciell anledning att du investerar i både svenska och utländska företag?

  Jag är nyfiken för jag håller själv på att styr om min portfölj till mer stabila utdelande företag, jag investerar i ISK och endast på svenska marknaden.
  "Är gräset grönare på andra sidan Atlanten tycker du"?

  //J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonathan!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden! Det gör mig verkligen glad!

   Kul att höra att också du har ett aktieintresse och redan är igång med dina investeringar. Det där med aktieklubb verkar verkligen intressant.

   Jag är ju relativt ny i min investeringsresa och innan jag startade utdelningsinvestering och bloggen på allvar så läste jag väldigt många bloggar borta på andra sidan Atlanten. Det intresserade mig självfallet för bolagen på andra sidan och också deras stabilitet var tilltalande för mig. Att hitta bolag som höjt utdelning oavbrutet i +30 år är svårt att hitta här. Sedan finns det ju möjligheter att investera i de största och snabbast växande bolagen tex; Apple, Disney och Starbucks. Jag gillar också tanken att ha ett konstant kassaflöde som man får genom kvartalsutdelningarna (fastän det bevisligen är bättre att få hela summan direkt vid ett utdelningstillfälle).

   Som svar på din fråga så vet jag inte riktigt om gräset är grönare. Jämför man totalavkastning på svenska bolag och deras motsvarigheter i USA så vinner ofta den svenska kandidaten. Jag tror det beror lite på vad man söker, men man får ju absolut en bättre riskspridning genom att investera i flera länder och valutor om nu något skulle hända med endast Sveriges ekonomi.

   Hoppas ovan svammel gav dig något att fundera vidare på.

   Må väl och lycka till med dina investeringar oavsett på vilken sida Atlanten det blir!

   Radera
 11. Tjena utdelningsstugan
  Intressant blogg och spännande portfölj. Jag har själv börjat med en liknande investeringsstrategi, satsa på fina utdelningsbolag med en fin historik. Jag började för ca 1år sedan och uppnått mina mål i dom svenska företagen, HM och Castellum. Jag har planer på att investera även i Investor och Axfood men avvaktar till rätt läge.

  Jag har ett stort intresse utav Johnsson & Johnsson och Realty Income Corp. men tycker kursen är alldeles för hög just nu. Om jag ska köpa för ett större belopp på respektive bolag, till vilken kurs skulle du rekommendera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anononym!

   Tack för din kommentar! Riktigt roligt att höra att du har kommit igång med dina investeringar och att du kör en liknande strategi. Riktigt fina bolag du valt ut och som du ser så äger jag 3 av 4 av de du nämner.

   Angående J&J och Realty income så vågar jag mig inte på att svara på vad som kan vara en bra inköpskostnad. Den amerikanska börsen och dollarn har ju gått fruktansvärt starkt precis som du skriver, men det finns ju ingenting som säger att den inte fortsätter att göra det i flera år till?

   Hade jag varit du hade jag antagligen börjat med att initiera en mindre position i de både bolagen och sedan hoppas på att kunna fylla på vid en eventuell nedgång. Båda är ju kvalitetsbolag med fin historik så över en lång tidshorisont kan man tycka att det borde vara bra köp.

   En dröm hade ju varit att kunna plocka upp flera J&J under 100 USD och fler Realty income under 50 USD. Men det var ju ett tag sedan de handlades på de nivåerna.

   Må väl och lycka till!

   Radera
 12. Du har e av de mest översiktliga portföljredovisningarna, hur får du in aktuella kurser, manuellt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arajs!

   Tack för din kommentar! Riktigt kul att höra att du uppskattar hur jag redovisar portföljen!

   För att få in aktuella kurser på aktierna så använder jag mig av google spreadsheet och sedan google finance. De integrerar bra. Kolla Stefan Thelenius sida om du vill ha tips på hur man gör eller använda redan färdiga mallar som är riktigt bra och användarvänliga.

   Må väl!

   Radera
 13. Förlåt ! måste ha blivit till fel person om preffar :)

  Vad skulle hända om HM slutade öppna butiker och växa överallt ? skulle dom inte göra bättre resultat, skulle inte kassan växa snabbt då ? högre utdelningsmöjligheter ?

  antar att detta är helt tokigt tänkt men är nybörjare och vill lära mig :)
  Mvh Johnny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johnny,

   Inga problem! Om HM slutade att öppna nya butiker så tror jag precis som du att vinsterna och resultatet skulle bli mycket bättre på kort sikt. Tillslut skulle ju dock inte vinsterna växa så mycket snabbare än inflationen och utdelningen skulle då avta. Man vill ju hela tiden att utdelningarna skall växa snabbare än den vanliga inflationen och därför är det viktigt att bolagen hela tiden visar upp tillväxt. Därför är det viktigt att HM hela tiden fortsätter växa både fysiskt och online för att utdelningen skall ha en chans att göra detsamma.

   Bra fråga och tack för din kommentar. Må väl!

   Radera
 14. Av dina 39 innehav, vilka tycker du är köpvärda på dagens kurs ?
  Mvh Johnny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johnny,

   Det var en klurig fråga. Att endast köpa ett bolag åt gången går ju emot min strategi, men tvingas jag svara så skulle jag säga att Kopparbergs ser ganska så bra värderat ut på dessa nivåer. Tänk dock på att courtaget är högre på på Kopparbergs på grund av listan bolaget är registrerat på.

   Må vä!

   Radera
 15. Hej i stugan! Det handlar om en hel del bolag du investerar i, köper du till aktier i alla dessa bolag var månad?
  Säljer du av aktier nån gång om den går dåligt eller snittar du?

  =) Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag handlar i alla mina svenska aktier varje månad, förutom Kopparbergs då de har för hög courtagekostnad pga listan de är med på. Av mina utländka innehav så brukar jag varje månad handla i ett av dessa för en slant kring 4000 för att minimera courtagekostnaden långisktigt.

   Jag säljer aldrig på grund utav en aktiekurs har gått. Säljer endast om ett bolag förändras fundamentalt eller om de t.ex tar bort utdelningen.

   Må väl!

   Radera
  2. Hej, måste börja med att säga att du har en kul och givande blogg! Men jag blev jag lite fundersam när jag läste här....Du skriver att du handlar i alla dina svenska aktier varje månad. Menar du att du köper några av de svenska varje månad? För du kan väl inte köpa 1 aktie i alla varje månad, eller??? Om det nu är som jag tror, hur väljer du vilka som är mest köpvärda den månaden? mvh/ Wairam

   Radera
  3. Hej Wairam,

   Kollar du mina inlägg "senaste transaktioner" så ser du hur det ser ut när jag shoppar loss :)

   Må väl!

   Radera
 16. Hei i stugan...

  Artigt å følge din blogg...selv om jeg er 20 år eldre enn deg har jeg stor tro på
  at nå opp på miljonen innan 7 år. Startat mitt sparande likt med deg...får inte sparat
  mer enn 2000 i månaden....men har hatt en avkastning på 40 % siden jan. 2015.
  Hadde kjempetur med Kopparbergs...kjøpte meg inn på 114 kr. Har mest Norske bolag,
  vurderer hela tiden noen fler svenske. Mitt nyaste innehav er Scatec Solar som
  jeg har fulgt et halv år. Tror denne skal passere 40 innom kort..
  Aktier har blivit en artig hobby....og setter inn noen fler penger når
  muligheten er der...kjør på i Stugan..God Helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fiskern!

   Kul att du tittar in! Låter som att du kommit igång bra. Det är bara att köra på så kommer det att gå snabbare än vad man tror! Kopparbergs är ett riktigt fint bolag som jag verkligen önskar att öka i framöver!

   Må väl och tack för de snälla orden!

   Radera
 17. Hej!
  Tycker det är väldigt roligt att du har skapat denna sida, som vi får ta del av. Kommer bli ett nöje att följa dig framöver. Önskar dig lycka till!
  Jag är hyfsat nybörjare på aktier och tänker precis som du. Jag besitter inte nog med kunskap för att slå index samt tid och kapital.
  Jag har precis börjat med min egna utdelningsportfölj. Jag skulle gärna vilja ha lite tankar och åsikter på hur min portfölj ser ut av dig, och alla andra här också självklart.
  Utdelningsportfölj:
  Ratos
  Astrazeneca
  Castellum
  SCA
  Atlas Copco
  Hufvudstaden
  Assa Abloy
  Industrivärden
  Sweco
  Kinnevik
  ABB
  Betsson
  Lundberg

  Så här ser den ut idag! Köper för lika mycket i varje bolag varje månad. Så har inga direkta kärninnehav. Har försökt ha en någorlunda riskspridning, tycker jag? Har ju tyvärr valt bort den fina populära handelsbanken då den fanns med i två av mina investeringsbolag.
  Uppskattar om du har lite feedback på detta.

  God Jul!
  MVH Mattias.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias!

   Stort tack för den vänliga orden! Det värmer skall du veta!

   Angående portföljen så tycker jag att det ser ut som du har fått en bra blandning av bolag. Tack vare investmentbolagen så får du en riktigt bred exponering mot index. Ser dessutom att vi äger flera liknande aktier, vilket såklart indikerar på att jag tycker de är bra bolag.

   Ser som sagt stabilt ut och du som mig köper ju månadsvis i aktierna vilket borde ge ett bra GAV på sikt.

   Må väl och jag önskar också dig en riktigt god jul!

   Radera
 18. Mycket tydlig portföljredovisning, tack!
  Gott Nytt investerar-ÅR!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arajs!

   Stort tack! Riktigt roligt att höra!

   Önskar också dig ett riktigt bra investerar år 2017!

   Må väl!

   Radera
 19. Hej igen...
  Har du lust att maila mig strukturen?
  runewilhelm@telia.com

  SvaraRadera
 20. Bra och tydligt redovisas, det uppskattas! Kommer du vara lika aktiv(i bloggen) under 2017? Ser fram emot det iallafall :-).
  Mvh Rik innan 30

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rik innan 30!

   Tack så mycket. Jag kommer vara minst lika aktiv under 2017!

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 21. Hej, vilket aktier du rekommenderar att du börjar så billig och bred investerar varje månad
  tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Saron,

   Tack för din kommentar. En aktie som ger bra och bred exponering och som jag själv handlar i varje månad är Investor. Investor innehåller flera bolag och har en riktigt fin historik som går tillbaka riktigt många år. Annars kan jag inte ge några generella tips, mer än att hänvisa till mina egna transaktioner som jag presenterar varje månad.

   Må väl!

   Radera
 22. Hallå i Stugan! Otrolig intressant blogg du har, jag följer dig!
  Håller själv på att slänga upp en blogg även om den för tillfälligt endast är inom familjen.

  Angående din portfölj här uppe på sidan så uppdateras den automatiskt med spreadsheet?
  Hur har du dolt det fula "Iframes" och "Published by Google Sheets" om jag kan fråga? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Riktigt kul att höra att du uppskattar bloggen! Gör det ytterligare lite roligare att fortsätta skriva och förbättras. Kul också att du planerar att dra upp en egen blogg. Skall bli kul att spana in den när den är redo.

   Gällande presentationen här så har du rätt. Det uppdateras automatiskt och jag klipper bort alla formler. I grunden använder jag stefans Thelenius google sheet som man kan hitta via länken här: http://z2036.blogspot.dk/p/mydividends-extended-edition.html?sheet=1iFrcqYhdm8agn-XwrGYfqeKzuX21rQ5dmMP7zBKVy-s&sheetname=Portfolio. Jag har modifierat det en del för att passa just mig.

   På bloggen uppdateras portföljen endast en gång i månaden eftersom portföljvärdet inte är superviktigt för en utdelningsinvesterare så tycker jag att det räcker så. Det blir inte lika mycket arbete för mig att administrera heller.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 23. Imponerande utveckling av portföljen under 2016, du är snart ikapp och förbi mig om det här håller i sig. Bara att gratulera.

  Har du satt något mål för värdet på portföljen i år fram till den sista december?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vikingen!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden. Ja 2016 blev ett riktigt bra år och som syns inte minst i utvecklingen av portföljvärdet. Av att döma av det du skriver så besitter du en hel del aktier också så får hoppas att de utvecklar sig lika bra framöver.

   Jag har valt att inte ha något konkret mål för portföljen som jag kort beskriver varför i min Mål 2017 inlägg. Kortfattat är det på grund av att det är utdelningarna som är det viktiga för mig och jag därmed välkomnar att börsen går ner. Att då ha ett mål att portföljen skall öka si eller så många tusen under året blir ju lite motsägelsefullt.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 24. Tja jag undrade om du kunde lägga in en rad med utdelningsprocent, vore intressant att följa över åren och se hur det lönar sig att investera i företag som ökar sin utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Intressant tanke. Om jag förstår dig rätt så menar du min YOC ( Yield on cost)? Alltså utdelningen för ett bolag baserat på mitt GAV. Det skall inte vara så svårt att lägga till. Återkommer eventuellt med en extra kolumn i nästa rapport.

   Må väl och tack för ett bra tips!

   Radera
 25. Hur mycket skatt betalar du på utländska aktieutdelningar ? Och vart kan man kolla upp hur mycket dessa bolag delar ut ?
  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Källskatten ligger på 15% för utländska aktieutdelningar. Har du dina aktier i en kapitalförsäkring så betalas dessa pengar tillbaka till dig automatiskt med ca 2 års fördröjning.

   Jag brukar använda mig av denna sida för att kolla utdelningar: http://www.nasdaq.com/symbol/aapl/dividend-history. Bara att söka på google "bolagsnamn" + dividend.

   Må väl och lycka till!

   Radera
 26. Jag ser att du har valt att investera i ett antal aktier där YOC ligger under 2%. Har du mölighet att lägga en kommentar kring dessa investeringar?
  /Tackar på förväg för en trevlig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för de vänliga orden! Jag har skrivit lite kort om mina investeringar succesivt när jag plockat in bolagen i portföljen, men kortfattat så är jag en utdelningsinvesterare som satsar på utdelningstillväxt. När man investerar efter tillväxt så blir direktavkastningen ofta lidande men på sikt bör totalavkastningen bli bättre. Eftersom jag investerar på väldigt lång tidshorisont så satsar jag ibland på att blocka in bolag med endast 0,5-2% i DA, men kompenserar istället med en mycket stark tillväxt.

   Tack för din kommentar och må väl!

   Radera
 27. Hejsan (igen) Utdelningsstugan!

  Sitter i valet och kvalet att gå över helt till index-/fonder då jag inte känner mig tillräckligt påläst i att kunna analysera bolag etc.

  Vet du på ett ungefär hur väl din portfölj presterat gentemot om du skulle månadsköpt i stabila indexfonder (Sverige/USA) istället?

  Med vänliga hälsningar
  KattenMusen10Tusen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen!

   Tack för din kommentar och fråga. Indexfonder är ett jättebra alternativ för de flesta.

   I mitt årsbokslut (http://utdelningsstugan.blogspot.se/2017/01/utdelningsstugans-bokslut-2016.html) så jämför jag min portfölj med six30 return index och där vinner jag med ca 10 procenteheter. Det är dock endast för ett år så det säger inte så mycket. Vi får se efter 5-10 år, då borde man kunnat se om det lönat sig att köpa indexfonder istället för så som jag gör.

   Kan dessvärre inte lämna så mycket annat till svar än det ovan.

   Må väl och lycka till!

   Radera
 28. Hej! Jag måste börja med att säga tack för intressant läsning och kul att det går så bra för dig som det verkar göra. Min fråga gäller courtage (ursäkta om du skrivit någonstans men jag kunde inte hitta ngt om det). Var handlar du och till vilken courtagenivå? Blir det inte dyrt procentuellt att handla så många aktier så ofta. Borde bli mkt courtage. Eller har du någon sweet deal någonstans :) ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dubbelfabrikören!

   Du ställer den absolut vanligaste frågan jag får både här på bloggen och på Twitter, men det är ingen fara :) Tack också för de vänliga orden!

   Jag använder Avanza och deras konto mini. Jag betalar då 0,25% eller minimum 1 SEK per transaktioner. Jag räknade för skoj skulle hur mycket den procentuella kostnaden blev för mina senste inköp (https://utdelningsstugan.blogspot.se/2017/03/senaste-transaktionerna-28-mars.html) och såg då att jag haft en courtagekostnad på i snitt 0,20% per transaktion. Anledningen till att man kan komma ner till lägre % än 0,25% är för att Avanza avrundar till närmsta hela krona. Alltså 597 SEK -> 1 SEK i courtage.

   Må väl och lycka till!

   Radera
 29. Intressant blogg!

  Inte hunnit läsa allt men är på god väg. När du gör ett köp siktar du alltid på under 597 kr? Tar ju ett tag om du ska köpa för 10.ooo kr totalt. Eller finns det andra "magiska" gränser?

  Hur avgör du hur många aktier du ska köpa? En del aktier ligger på under 1% av ditt tot. innehav men har gått ganska bra. Hur hade det sett ut om du istället hade siktat på exempelvis 10.000 kr / aktie? 40 bolag 400.000 kr

  Kommer följa dig med stort intresse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog mig friheten att göra en snabbskiss och det såg ok ut. Ca 1% sämre än ditt upplägg. Däremot om de större bolagen, ex Apple, viktades upp med 12.5k och de bolagen du har mindre, ex bakkafrost, hölls nere till 7.5k så hade det sett väldigt bra ut. Intressant upplägg. 💵👍🏽

   Radera
  2. Hej Nilsson,

   Du är så välkommen att räkna på min portfölj :) Tack för att du delar med dig och kul att se att den ändå har presterat ok.

   Tack och ha en fortsatt bra dag!

   Må väl!

   Radera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 31. Tjena, har du några tips på aktier till en 19åring? Har tänkt göra en portfölj bestående av ca 10 bolag som anses ha relativt låg risk samt bra avkastning på lång sikt.
  Hade tänkt ha runt 50000kr som startkapital och sedan fylla på månadsvis för runt 10000kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Telepati!

   Tack för din kommentar! För det första, riktigt grymt att du redan nu som 19åring har kommit igång med aktier och sparande. Ditt 30-åriga jag kommer vara grymt tacksam.

   Vad gäller vilka aktier jag skulle rekommendera så tycker jag det är svårt. Jag vill svara alla de aktier du hittar ovan i min portfölj, men eftersom du "bara" hade tänkt äga 10st så håller jag mig till mina kärninnehav. Då rekommenderar jag Apple, Disney, Starbuck, Castellum och Investor. Sedan får du komplettera med lite olika branscher för att få lite bättre diversifiering, men jag tror de jag nämde är en bra grund på mycket lång sikt.

   Må väl och stort lycka till!

   Radera
 32. En snabb fråga. Varför Emerson Electric och inte Consolidated Edison?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bogus!

   Jag skall vara ärlig och säga att jag inte har riktigt koll på Consolidated Edison. Emerson Electric gillar jag för dess fina historik och kapacitet att kunna fortsätta öka vinst och omsättning med åren.

   Må väl!

   Radera
 33. Då tycker jag definitivt att du ska ta en titt. 41 år av höjda utdelningar :)
  http://www.suredividend.com/dividend-aristocrats-ed/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bogus!

   Tack för tipset. Det skall jag absolut göra.

   Må väl!

   Radera
 34. Hej,

  Nu har jag följt din blogg ett antal månader. Du har dels ökat mitt intresse för aktier men även hjälpt mig att utarbeta en strategi. Så ett stort tack till dig!

  I mitt liv har regler alltid varit till för att brytas, detta gällde visst även min strategi vad det gäller investeringar i aktier (till viss del).

  Du skriver att du letar efter fina bolag med en historik där utdelningarna aldrig har sänkts. Är du helt fokuserad på den strategin eller lockas du då och då av att gambla lite?

  Anledningen att jag frågar är att jag, liksom många andra, har sneglat mycket på Abelco Investment Group AB och såklart handlat för en del pengar.

  Om du har tid och lust hade varit väldigt intressant att få en liten (eller gärna en detaljerad) analys ifrån dig på detta bolag, samt några tankar om varför eller varför inte du skulle kunna tänka dig att investera i Abelco.

  En lite tidskrävande förfrågan/utmaning kanske, men jag är väldigt intresserad av hur du resonerar/tänker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att du gillar bloggen och har följt mig en tid! Tack för det!

   Jag vill säga att jag är disciplinerad och följer min utstakade strategi, visst blir även jag sugen att köpa vissa bolag ibland men de måste uppfylla mina investeringskriterier och dessutom måste jag publicera det på bloggen. Det gör att jag avstår från väldigt många bolag.

   Kul att du vänder dig till mig med denna frågan och hade jag haft tid hade jag gärna analyserat bolaget, men som det är just nu finner jag knappt tid att publicera de få inlägg jag vill göra här på bloggen.

   Angående bolaget och via en snabbkik på borsdata.se så ser jag att bolaget är väldigt ungt och det finns inte mycket statistik att tillgå. Därmed blir det väldigt svårt att applicera mina investeringskriterier på bolaget.

   Må väl!

   Radera
 35. Vilka bolag skulle du rekommendera som kärninnehav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fredrik,

   Svår fråga. Finns så många aktier som jag gillar som du ser i portföljen ovan. För att nämna några; Apple, Investor, Handelsbanken, Castellum, Nibe, Disney, Starbuck, Johnson Johnson.

   Må väl!

   Radera
 36. Hej !

  Gillar hur detaljerad du är i ditt skrivande. Det ger en den extra kicken ! Jag har däremot en fråga. Jag ser mer eller mindre hur mycket du du investerar i Aktier, men jag undrar hur ditt Sparkonto sparande ser ut jämfört med just dina aktier

  / Tim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tim,

   Tack för din kommentar och fråga. På det vanliga sparkontot/lönekontot så har jag hela tiden ca en halv månadslön, annars ligger alla andra pengar i aktieportföljen.

   Må väl!

   Radera
 37. Hej! Kul och intressant sida. Vilken inspirationskälla!

  Sitter precis i startgroparna för att börja bygga en egen portfölj.

  Har sett att du med flera köper Investor A istället för B, varför?

  Priset? (Har förstått att A ger en rösträtt och B 1/10, men antar att inte det är anledningen i ditt fall?)

  Mvh Robin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robin,

   Stort tack för din kommentar och de vänliga orden. Generellt så skall man handla den billigaste typen av A, B och C för att maximera avkastningen.

   Ha det gott och må väl!

   Radera
 38. Hur tänker du om H&M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Självklart känns det inget vidare med senaste årens utveckling och rapporten, men jag äger fortfarande bolaget och fortsätter att fylla på varje månad. Får se hur det blir framöver.

   Må väl!

   Radera
 39. Hej

  Jag har börjat att utdelningsspara i år och fundera att lägga alla pengar i ett bolag med bra direktavkastning, sedan ta jag utdelningen och hoppar till nästa bolag med hög direktavkastning, på så sätt tänkte jag att få en väldig hög utdelning fram till juni och förväntade bytandet av bolag är ca 10 gånger. Vad tror du om denna strategin?

  Jag kommer att börja med nordea och sedan seb ....andra bolag följer

  Mvh

  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,

   Den strategin är inget som jag skulle ställa mig bakom eller vilja använda. När bolaget delar ut så sjunker aktiekursen lika mycket, med andra ord blir det ett nollsummespel. Jag skulle istället leta efter bolag med stark tillväxt och satsa på att äga dem långsiktigt.

   Må väl och lycka till!

   Radera
 40. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  SvaraRadera