fredag 11 mars 2016

Intäkter / Sparande Februari


Då var det dags att redovisa intäkterna och sparandet för februari här i stugan.

Jag vill följa detta av några olika anledningar. Jag har idag en inkomst på ca 26 000 kronor i månaden och vill genom dessa inlägg och blogg visa att man inte behöver tjäna 50 000 kronor i månaden för att kunna få en bra passiv inkomst utöver sitt vanliga arbete i form att utdelningar.

Är man bara beredd att göra vissa typer av uppoffringar så går det att åstadkomma ett ekonomisk oberoende inom en inte alltför avlägsen framtid. När väl snöbollen är i rullning så kommer det gå otroligt snabbt framåt. För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om varför jag är utdelningsinvesterare, där förklarar jag varför jag tycker att det är det bästa sättet för att en dag bli ekonomiskt oberoende.


Ytterligare en anledning är att jag vill göra detta i realtid, dels så att jag själv kan jämföra mina resultat och framsteg, men också för att andra skall kunna följa min resa. I dessa rapporter kommer jag inte gå in på djupet i vilka mina utgiftsposter för månaden har varit. Jag tycker inte att det är ointressant, men jag har valt att fokusera på intäkterna och sparandegrad istället och eventuellt kommentera nedan om det varit något utgift under föregående månad som påverkat mer än normalt. Mellanskillnaden mellan mina inkomster och det jag sparat är naturligtvis mina utgifter för månaden. 

För februari kan jag presentera nedan siffror:

Inkomster februari 2016:
Lönearbete:21 431 SEK
Utdelningar:370,20 SEK
Övriga inkomster:30,49 SEK
Totala inkomster21 831,69 SEK
Sparande februari 2015:
Överföring till aktiekonto inkl utd.8 326,2 SEK

Jag uppnådde alltså en sparkvot på 38,1% i februari vilket såklart var en riktigt stor besvikelse då målet för helåret är att ha en genomsnittlig sparkvot på 45%. Det går trögt med sparandet i stugan just nu. Förra året i februari kunde jag presentera en sparkvot på hela 41%. Nästan 3 procentenheter sämre än förra året alltså!

Lönen fick återigen skjuts av ett par övertidstimmar och jag är nöjd över siffrorna jag kan presentera på inkomstsidan. Utdelningarna fortsätter också att rulla in i allt snabbare takt och det känns som att det börjar bli en stadig och pålitligt inkomstkälla utöver lönen! Ni kan se min redogörelse för februaris utdelningar här. Snart stundar de månader när de svenska bolagen skall dela ut och då kommer inkomstsidan få sig en rejäl skjuts uppåt!

Som ni ser är raden för övriga inkomster för första gången inte på 0! Jag har ju som ni sätt börjar att köra Google Adsense på bloggen och kommer därför redovisa vad detta genererar i inkomster varje månad. För februari gav det alltså hela 30,49 SEK! 
Om ni har läst vilka mål jag har för 2016 så vet ni att ett utav målen var att tjäna minst 10 000 SEK utöver lönearbetet och utdelningar under året. Med andra ord måste dessa reklamintäkter arbeta på i en fruktansvärt snabb takt under resterande delar av året för att detta mål skall kunna uppnås. Det känns som vi måste sätta oss ner och klura ordentligt i stugan på ytterligare någon typ av inkomstkälla för att detta mål skall kunna uppnås.

Utgifterna i februari blev som ni ser betydligt högre än planerat. Jag skulle säga att huvudanledningen är att jag har spenderat en hel del kvällar och helger på restaurangbesök och övriga trevliga aktiviteter. Detta är aktiviteter jag värdesätter och är viktiga för att jag skall må bra. Denna månaden har dock blivit lite i överkant så framöver skall det bli lite lugnare.
Jag och sambon fortsätter dessutom att resespara. De pengarna syns inte i tabellen ovan så resultatet hade ju naturligtvis blivit mer aptitligt om dessa pengar ingick i sparande-raden ovan. Att göra minst 2 st parkaktiviteter var också ett mål jag hade för året och för dessa krävs det såklart en del kapital. Jag väljer att inte redovisa detta som sparande i denna rapporten eftersom sparande för mig enbart betyder kapital som jag flyttat över till mitt Avanzakonto och som sedan skall investeras i aktier.

Målet för 2016 är att ha en sparkvot över 45%. Februari blev som jag nämnt ovan en mindre bra månad, men det är bara att ta nya tag framöver! Resultatet med en sparkvot på "endast" 38,1% gör att jag gör uppförsbacken allt brantare att klara årets mål. I januari mäktade jag med en sparkvot på 38,4% så hittills i år har jag en genomsnittligt sparandegrad på 38,25%. Nu gäller det verkligen att steppa upp sparandet och kolumnen övriga intäkter om jag inte skall misslyckas med alla mina mål!

Må väl!

/Utdelningsstugan


Photo Credit: Pixabay

6 kommentarer:

 1. Hej Utdelningsstugan!

  Du kommer klara det. Inga problem. Bara att hänga i. Du såg ju hur det var för Jason på DM, det går upp och ned.

  Jag har en fråga jag skulle vilja diskutera om du har tid men jag hittar ingen kontaktväg förutom här och frågan passar sig inte riktigt i kommentarsfältet. Skulle du vara intresserad får du gärna skicka ett mail till attvaljalycka@gmail.com.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Att välja Lycka!

   Tack för din kommentar och för ditt stöd. Det är bara att köra på hårdare framöver så skall det nog gå vägen!

   Jag skickar ett email till dig.

   /Utdelningsstugan

   Radera
 2. Jag är imponerad över att du har en hög sparkvot men också att du började med detta i en tidig ålder. Man ska inte ångra saker man gjort men hade varit fantastiskt om jag börjat säg 5 år tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara För Livet!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden. Jag önskar också att jag hade börjat ytterligare ett par år tidigare, men det gör man nog alltid. Nu vet inte jag hur gammal du är, men det viktigaste är att man har börjat. Varje krona man sparar nu kommer att generera mer pengar imorgon och den dagen man väljer att sluta arbeta kommer utdelningarna att vara ett fint tillskott till kassan.

   Må väl!

   /Utdelningsstugan

   Radera
  2. Lägg på ca 4-7 år på din egen ålder;)

   Radera
  3. Det är ju inge ålder att tala om. Du har ju massor av år på dig att bygga pengamaskin :)

   Radera