onsdag 30 mars 2016

Portföljuppdatering Mars 2016

Då var det dags att redovisa hur portföljen ser ut nu sedan senaste uppdateringen. 

Jag tänker uppdatera min portfölj i slutet av varje månad för att spegla aktuella innehav. Jag gillar siffror och statistik så jag tänker att det kan vara kul att följa även portföljvärdet och på så sätt kunna följa totalavkastningen för portföljen.

Ni som följer mig vet att jag satsar mycket på tillväxtbolag och jag jagar inte den absolut högsta direktavkastningen. Det kan vara lockande att köpa ett bolag med en direktavkastning på mellan 8-10%, men jag tycker oftast om man kikar lite närmare på dessa företag att direktavkastningen är ohållbar och aktien kommer därför utvecklas negativt.
Bolag jag äger kan dela ut lite lägre idag, men förhoppningsvis skall de i framtiden ha presterat betydligt bättre än sina konkurrenter i både totalavkastning och utdelning. Exempel på företag som jag äger är Apple, Disney och Starbucks.


Jag började med utdelningsinvestering i januari 2015 och vill med hjälp av inlägg som dessa motivera andra och visa hur snabbt det kan gå att spara ihop pengar om man bara bestämmer sig. Jag hade då ett ingående kapital på strax över 100 000 SEK och kan nu redan presentera siffror närmare 500 000 än 0! Fantastiskt! Jag kan inte vänta tills jag skriver en rapport om 510 eller 20 år från nu, vilka siffror kommer att presenteras då?!

Idag den 30 Mars ser min portfölj ut enligt nedan. Bolagen är sorterade i fallande ordning med det högst värderade innehavet överst.

Jag har senaste månaden fått loss lite kapital som har varit låst sedan en tid tillbaka så jag har kunnat boosta månadens insättning lite. Jag överväger dessutom att boosta mina köp ytterligare med hjälp av Avanzas Superlånet om börsen skulle ta en vändning nedåt för att få extra hävarm. 

I Mars gjorde jag en nyinsättning på 8 326,2 SEK till mitt konto + en extra insättning på 14 000 SEK, med pengar jag haft låsta tills nu. Under månaden har jag inhandlat Disney och jag har dessutom också gjort mitt sedvanliga köp i mina 10 st svenska innehav som jag handlar i månadsvis, om dessa går att läsa här. Månadens transaktioner ökade min årliga utdelning med 328,17 SEK.


Portföljvärde mars 2016:
Portföljvärde:263 374 SEK
Belåning:0 SEK
Totalt innehav:263 374 SEK
Mitt totala investerade kapital uppgår idag alltså till 263 374 SEK. Andra månaden som jag redovisar detta resultatet och vi kan alltså se en skön ökning på hela 35 123 SEK! Mycket tack vare att börsen gått upp ett par procent sedan förra rapporten, men också på grund utav en extra insättning som jag nämnde ovan. Som sagt portföljvärde är inte det viktigaste för mig som utdelningsinvesterare utan det är självklart utdelningarna! Det är dessa som skall betala räkningarna en vacker dag, men det är såklart kul att se att portföljvärdet också ökar.

Sidan portfölj har uppdaterats för att spegla de aktuella innehaven.

/Utdelningsstugan

Photo Credit: sscreations
*Innehåller affiliatelänkar.

18 kommentarer:

 1. Snyggt! Väldigt inspirerande.

  Har du något satt något maxantal av aktier i portföljen, eller hur tänker du där?

  /BörjarOm
  https://jagborjarom.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej BörjarOm!

   Tack för din kommentar. På tal om inspirerande så skall det bli riktigt kul att följa din omstart och din nya resa.

   Jag har inte satt något uttalat maxantal av aktier. Utan kommer att fortsätta investera i bolag som jag tycker är intressanta och försöka få en bred diversifiering.

   Må väl!

   Radera
 2. Riktigt fin portfölj du har fått ihop på så kort tid. Keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christoffer!

   Tack för kommentaren och de vänliga orden! Jag kör på i full fart framöver!

   Må väl och lycka till!

   Radera
 3. Många fina bolag - med betoning på många ;)
  Hur tänker du med storlek på dina bolag i portföljen? Tänker att du verkar diversifiera rätt hårt med så många bolag. Vilket säkert är en bra idé. Är din tanke att varje bolag slutligen ska ha lika stor del i portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hen Anonym,

   Tack för din kommentar. Ja det blir ju en hel del bolag helt klart och fler lär det ju bli. Precis som jag skrev till BörjarOm här ovan så vill jag ha en bred diversifierad portfölj och så här i uppbyggnadsfasen blir det ju lite ojämnlikt fördelat i vikt mellan bolagen. I framtiden hoppas jag att mina kärninnehav kommer väga runt 3-5% och de övriga mellan 1-2%. Det kommer ta tid att få till det, men jag är grymt motiverad inför framtiden och tror det kommer lösa sig om ett par år, den som lever får se :)

   Må väl!

   Radera
 4. Mmmm vattnas nästan lite i munnen av den där portföljen:) Mycket amerikanskt och det tycker jag är trevligt:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Tack för din kommentar. Roligt att du gillar portföljen!

   Må väl!

   Radera
 5. Tjabba! Spännande innehav, och kul att se så många amerikanska bolag! Jag är själv i uppbyggnadsfasen av min egen portfölj, och har en liknande strategi som du. Fråga: Jag använder endast ett ISK för alla mina innehav. Hur gör du? Delar du upp dina innehav över olika konton? Finns det anledning att skaffa t.ex. ett KF-konto?

  /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!

   Tack för din kommentar och kul att du gillar portföljen. Jag kör alla mina innehav i en KF. Huvudanledningen till det är att man då automatiskt får tillbaka källskatten på 15% på de utländska innehav, i ett ISK-konto får man själv ansöka om att få tillbaka källskatten när man deklarerar. I en KF hjälper alltså Avanza dig med detta och pengarna sätts automatiskt (med 2 års fördröjning) in i din KF igen. Jag skulle rekommendera alla som planerar att äga aktier utanför Sverige att placera dem i en kapitalförsäkring.

   Lycka till med portföljen!

   Radera
 6. Tja utdelningsstugan!

  Det går bra nu va :)

  Jag har en fundering gällande att ha en herrans massa bolag. Varför inte istället köpa några indexfonder så får du ännu fler företag och utdelningar till förmodligen billigare Cortage?

  Är det spänningen i aktier som lockar eller hur tänker du?

  Ser grymt ut för dig, stort lycka till framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Drommaren!

   Tack för din kommentar! Jag gillar att äga en massa bolag som jag själv får välja. Jag ser det lite som att jag bygger min egen "indexfond" med precis de bolag som jag vill att de skall innehålla. Så att jag istället skulle äga en indexfond som någon annan satt ihop är inte aktuellt just nu.

   Tack för tipset dock, jag uppskattar att folk ifrågasätter och kommer med nya idéer.

   Må väl!

   Radera
 7. Hej uds.

  Jag kanske uttryckte mig något klumpigt, det var inte meningen som ett ifrågasättande av hur du placerar dina pengar och det var heller inget tips från min sida. Jag förstår att du känner till indexfonder :)

  Jag var intresserad av ditt resonemang i frågan eftersom jag själv funderat kring detta många gånger.

  Ha det,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Drommaren!

   Jag tolkade absolut inte ditt svar som något negativt och vill be om ursäkt om du uppfattade mitt svar så.
   Jag tycker det är jättekul när folk ber mig utveckla mitt resonemang kring vissa saker och uppskattar verkligen att du tog dig tid och kommentera!

   Må väl och trevlig helg!

   Radera
 8. En fin portfölj och över 250 000 kr ser jag så stort grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara För Livet!

   Tack för din kommentar och för de fina orden!

   Må väl!

   Radera
 9. haha känns som att du får många kommentarer angående mängden bolag, men det är faktiskt inte så svårt att hålla ett bra öga på alla bolag, kom ihåg en av dom bästa investerarna vid namn peter lynch hade stundtals över 1000 bolag i sin portfölj om jag inte har helt fel :)

  Men stort grattis att ta sig över kvartingen, minns själv hur det kändes!
  Lycka till framöver!
  Mvh FAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fam!

   Ja det får nog en hel del att rycka på ögonbrynen när de ser antalet bolag jag har i min portfölj. Till deras fasa har jag en känsla av att det kommer bli bra många fler innan jag är klar :)

   Tack så mycket och må väl!

   Radera