lördag 26 mars 2016

Tre byggstenar till din Utdelningsportfölj

Tre aktier som alla utdelningsportföljer borde innehålla
Lite som en uppföljning på förra veckans inlägg Utdelningsstugans nybörjarguide till att leva på utdelningar så tänkte jag i följande inlägg presentera tre aktier som jag tycker alla långsiktiga utdelningsportföljer borde innehålla.


Det finns många olika typer av investeringar: aktier, fonder, valutor, råvaror, fastigheter, listan kan göras hur lång som helst. Min strategi bygger på att investera i aktier som delar ut pengar till sina aktieägare varje år. Optimalt skall också dessa bolag höja den summa de delar ut varje år och på detta sätt får ränta-på-ränta-effekten riktigt visa vad den går för. En dag skall dessa aktier vara min enda inkomstkälla, jag skall alltså leva på utdelningarna som då skall täcka mina utgifter. Jag är fortfarande ung (26 år) och har ganska klart för mig hur jag skall nå ekonomiskt oberoende. Jag skall investera i stora välkända företag med god utdelningstillväxt!

Nedan följer en lista på tre stycken aktier som jag tycker borde ingå i en sådan portfölj.

Vill åter igen poängtera att detta är mina egna tankar och funderingar så det är mycket viktigt att ni själva läser på och bildar er en egen uppfattning om nedan bolag innan ni väljer att eventuellt investera i dem.


Castellum (CAST)


Castellum är ett fastighetsbolag med fokus på fastigheter i Göteborg, Öresundsområdet, Stockholm och Östra Götaland. Castellum har en riktigt fin utdelningshistorik och utdelningen har höjts varje år sedan börsintroduktionen 1997.

Kortfakta:
Direktavkastning: 3,90%

Genomsnittlig utdelningstillväxt (5 år): 6,4%
Utdelningsandel: 27,9%
Antal år med utdelningshöjningar: 19 år
Antal år sedan utdelningssänkning: 19 år

Kommentar: Jag anser att Castellum är köpvärd nu i nivåer kring 128 SEK och då med en direktavkastning kring 3,9%. Enligt mig är Castellum ett måste i en långsiktig utdelningsportfölj med sin fina historik och låga utdelningsandel. Den låga utdelningsandelen visar att det finns gott om utrymme att fortsätta höja utdelningen i många år framöver. 19 år av utdelningshöjningar är riktigt bra och väldigt ovanligt bland svenska aktier, Är Castellums historik bäst av alla?

Handelsbanken (SHB A)


Handelsbanken är en svensk bank som inriktar sig på både privatpersoner och företag. Bolaget finns i totalt 42 länder, men växer hela tiden.

Kortfakta: Direktavkastning: 5,8%
Genomsnittlig utdelningstillväxt (5 år): 14,9%
Utdelningsandel: 70%
Antal år med utdelningshöjningar: 7 år
Antal år sedan utdelningssänkning: 7 år

Kommentar: Jag tycker Handelsbanken köpvärd i nivåer kring 104 SEK som den handlas för just nu. Att man får hela 5,8% direktavkastning är riktigt bra och jag själv fyller på varje månad med ytterligare aktier i detta fantastiska bolag. Handelsbanken är absolut min favorit i banksektorn, främst för att den är lite mer defensiv än övriga. Kollar man på ovan kortfakta ser man att det är riktigt fina siffror som presenteras, en utdelningstillväxt på 14,9% de senaste 5 åren talar för sig själv!


Hennes & Mauritz (HM B)


Hennes & Mauritz är en klädvarujätte med ursprung i Sverige. HM har 3675 butiker och verkar inom både detaljhandel och internethandel. Största marknaderna just nu är Sverige, Tyskland, Storbritannien, USA och Frankrike.

Kortfakta: Direktavkastning: 3,7%
Genomsnittlig utdelningstillväxt (5 år): 0,5%
Utdelningsandel: 77,2%
Antal år med utdelningshöjningar: 0 år
Antal år sedan utdelningssänkning: 43 år

Kommentar: HM är köpvärd just på nivåer kring 270 SEK enligt mig så jag fortsätter att fylla på varje månad. Trots lite knackiga siffror de senaste åren som ni kan se ovan, så har jag stort förtroende för HM och tror att de kommer fortsätta växa och vara lönsamma under många decennier framöver. En utdelningstillväxt de senaste åren på 0,5% är ingenting som imponerar, men jag tror siffrorna kommer se bättre ut om ett par år. HM kan i alla fall luta sig tillbaka på sin historik; de har inte behövt sänka sin utdelning på hela 43 år och har också om man bortser från de senaste åren haft en väldigt fin tillväxt på utdelningen.

Det var tre stycken aktier som jag rekommenderar alla att ha med i sina utdelningsportföljer. Jag själv köper alla tre varje månad som jag redovisar i mina senaste transaktioner-inlägg. På lång sikt tror jag alla tre företag kommer slå index och ge en mycket fin utdelning och totalavkastning.

Jag planerar också ett inlägg framöver där jag kommer presentera mina tre byggstenar om man letar aktier utanför Sveriges gränser.


Glad påsk och lycka till med era investeringar!

/UtdelningsstuganPhoto Credit: Pixabay

*Innehåller affiliatelänkar*

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Christoffer,

   Tack för din kommentar. Ja absolut, nästan ett måste för varje utdelningsinvesterare!

   Radera
 2. Jag har alla tre i min portfölj och planerar att öka i dem med tiden, de blir starka byggstenar tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tryggpension!

   Håller med dig! Grundpelare även i min portfölj och hoppas innehaven bara skall bli större och större för var månad som går!

   Radera
 3. Bra grundbultar, själv har jag i dagsläget Nordea istället för Handelsbanken men det kanske ändras, vem vet:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Nordea är också ett fint bolag, men jag gillar Handelsbankens stabilitet. Varför inte äga båda? :)

   Radera
  2. Ja det kunde ju vara ett alternativ, dock ser jag redan nu en tendens att det kan bli väldigt många bolag i min portfölj;)

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Enligt mig behöver inte många bolag betyda någonting negativt :)

   Radera
 4. Har Hufvudstaden istället för Castellum mest för att alla verkar ha Castellum:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,

   Inget dumt val. Hufvudstaden är också det är riktigt fint fastighetsbolag med grym historik.

   Må väl!

   Radera