måndag 24 oktober 2016

Min aktiebevakningslista inför November

Utdelningsstugans bevakningslista inför November aktieköp. #uppesittarkväll.
Helgen hann nätt och jämnt gå över till vardag innan det blev dags för #uppestittarkväll! Ni som lyssnat på podden PrataPengar eller hängt med på twitter och hashtagen #uppesittarkväll vet vad det handlar om. För er andra kan man säga att det innebär att man likt uppesittarkvällen innan julafton sitter och väntar på den stora morgondagen. För oss aktienördar innebär denna stora dag att pengarna från lönearbetet dimper ner på kontot. Man sitter alltså under kvällen innan och tillsammans diskuterar vilka aktier man skall köpa under morgondagen. Idag är det den 24:e oktober och lönen planeras dimpa ner på de flestas konton redan imorgon och därför så kör man uppesittarkväll redan ikväll. 

Som ni vet så fyller jag i vanlig ordning på för ca 500 SEK i mina svenska och nordiska innehav (ej de aktier som handlas i EUR). Om ni är intresserade av att se vilka dessa aktier är så listar jag dem alla under fliken portfölj ovan. Det som denna bevakningslista riktar in sig på är vad jag skall göra för de 4000-7000 SEK som brukar bli över efter de första transaktionerna. Jag listar varje månad ett antal aktier som jag tycker ser intressanta ut och i ett eller flera av dessa investerar jag sedan dessa slantar.

Utan vidare presentation här kommer min aktiebevakningslista inför november!


Min aktiebevakningslista för November
Sammanfattning av filmen


För er som av olika anledningar inte vill/kan se ovan film på bevakningslistan inför novemberså kommer här nedan en kort sammanfattning av de olika bolagen som jag har bevakning på inför nästa månad.

Hennes & Mauritz (HM B)

Analys av HMUtdelning: 9,75 SEK
Direktavkastning: 4%
Utd tillväxt (5 år): 0,5%
År sedan sänkt utd: 43 år
Utdelningsandel: 77,2%

Kommentar
- Aktiekursen har tagit mycket stryck det senaste
- Stefan Persson fortsätter att fylla på med aktier
- Jag kan tänka mig ett större köp på dessa nivåer
- Kommer att fortsätta att köpa månadsvis i H&M. Kan tänka mig en vikt i portföljen på mellan 5-10% i framtiden då jag klassar H&M som ett kärninnehav.

För er som önskar att läsa mer om H&M så skrev jag en aktieanalys av bolaget i veckan. Inlägget hittar ni via länken här.

Direktlänk till H&M hos Avanza.


Kopparbergs (KOBR MTF)


Analys av Kopparbergs
Utdelning: 4,40 SEK
Direktavkastning: 1,80%
Utd tillväxt (5 år): 40,63%
År sedan sänkt utd: 8 år
Utdelningsandel: 44,3%

Kommentar
- Aktiekursen har tagit mycket stryk de senaste veckorna
- Imponerande tillväxt och framförallt utdelningstillväxten får det att vattnas i munnen.
- Jag gillar verkligen varumärket och produkterna
- Jag vill fortsätta att vikta upp Kopparbergs och i framtiden kan tänka mig att de väger mellan 3-5% i portföljen.

Direktlänk till Kopparbergs hos Avanza.


Starbucks Corp


Analys av Starbuck
Utdelning: 0,80 USD
Direktavkastning: 1,48%
Utd tillväxt (3 år): 23,6%
År sedan sänkt utd: 5 år
Utdelningsandel: 42,3%
Kommentar
- Aktiekursen har rört sig sidledes ett bra tag.
- Mycket bred vallgrav, bäst i världen på det dem gör!
- Ett spännande segment och fortfarande stor potential att fortsätta växa i många år framöver!
- Jag vill fortsätta att vikta upp Starbucks och göra det till en kärninnehav i portföljen. Kan tänka mig en portföljvikt på mellan 5-10% i framtiden.

Direktlänk till Starbucks hos Avanza.
Sammanfattning


Mest troligt blir det alltså något av ovan 3 bolag som jag kommer investera månadens slantar i utöver mina "vanliga inköp". Jag tycker att alla tre aktierna är väldigt attraktiva på dessa nivåer och skulle kunna tänka mig att äga en större del av alla bolagen än vad jag gör i dagsläget. H&M ligger närmast min "drömkurs", men alla 3 aktier är helt klart inom rimliga nivåer kursmässigt enligt mig. Kopparbergs kräver en lite högre courtagekostnad i och med den listan som den är listad på, men jag hade gärna ökat lite i bolag så det kanske är ett bra läge nu när kursen rört sig söder över. Jag får fundera vidare på detta och återkomma!

Jag återkommer med inlägg längre fram där jag som vanligt presenterar alla transationer jag gör här i stugan.Vilka bolag har ni på er radar inför löningen?


Missa inga inlägg framöver anmäl dig till mitt nyhetsbrev: här

Må väl och ha en trevlig #uppesittarkväll!

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:


Följ mig också gärna på twitter och facebook.Photo Credit: pixabay

*Innehåller affiliatelänkar

15 kommentarer:

 1. Skulle gärna äga Kopparbergs men tycker fortfarande att aktien är för dyr som utdelningsinvestering. Min uppfattning är att de redan är ganska väletablerade på huvudmarknaderna och är därför skeptisk till om de kommer kunna växa så väldigt mycket.

  För egen del går mycket av löningen till att teckna Ahlsell. I övrigt ligger jag ganska lågt och väntar ut gynnsammare valuta eller att mina kärninnehav ger starkare köpsignaler (Axfood och Clas Ohlson är ganska nära en liten ökning ytterligare). Fortsätter fiska kvartalsutdelande småfastighetsbolag. Köpte en liten första post i Saltängen idag också för 107,50 kronor per aktie. Lite dyrare än optimalt men ok som första köp med tanke på 9 procent per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren!

   Tack för din kommentar och för att du delar med dig av dina tankar! Jag känner mig grymt positiv till Kopparbergs och har länge väntat på en nedgång så att jag skall få en chans att öka mitt innehav. DA är relativt låg får tillfället, men en aktie som fortsätter att prestera har en "risk" att aldrig bli "billig". Som du säkert vet är jag svag för historik likt Kopparbergs där alla diagram lutar stadigt uppåt.

   Ahlsell vågar jag mig inte på att teckna, men skall bli väldigt intressant att följa utvecklingen av bolaget framöver.

   Gillar din strategi och skall bli kul att fortsätta följa dig framöver!

   Må väl!

   Radera
 2. Intressant! Själv ligger nog Axfood närmast köp just nu tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen!

   Tack för din kommentar. Axfood har jag länge haft ögonen på, någon gång i framtiden kommer den säkert bli ett tillskott även i min utdelningsportfölj. Även detta bolag har historik som får det att vattnas i munnen!

   Må väl!

   Radera
 3. Jag gillar dina filmer! För min del blir det köp av Castellumaktier för hela slanten. H&M är jag redan "fullinvesterad" i, men jag håller med om att det är ett köpläge nu. Kopparbergs verkar intressant men den har gått upp 266% på 3 år, det känns lite väl extremt för mig. Starbucks är spännande men dollarkursen avskräcker mig rejält, speciellt eftersom jag bara sparar på några års sikt just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Stort tack för din kommentar och de vänliga orden. Riktigt roligt att höra och det ger bra med motivation att fortsätta att både producera texter och filmer!

   Kopparbergs har gått extremt starkt, men jag tror att aktien har mycket kvar att ge! Som Nicklas Andersson i Pratapengar-podden sa i veckans avsnitt "bra bolag fortsätter ofta att gå bra och dåliga bolag fortsätter oftast att gå dåligt". Bara att hoppas på att Kopparbergs är just ett bra bolag, att döma av siffrorna så ser det ju onekligen ut så, men så är ju aktien också "dyr".

   Starbucks gillar jag verkligen och vad gäller dollarkursen så är den ju onekligen hög, men det finns ju inget som säger att den inte kan fortsätta gå uppåt i många år framöver. Sprider man sina inköp över tiden så kommer man förhoppningsvis få ett bra inköpspris både vad gäller aktiekursen och valutan.

   Må väl!

   Radera
 4. Bra filmer på tuben ������

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska va glada gubbar inte frågetecken

   Radera
  2. Hej!

   Härligt! Uppskattar verkligen all positiv feedback!

   Må väl!

   Radera
  3. Hej i Stugan!

   Din novemberlista innehåller 3 kända aktier inom utdelningssfären. Ser att många kolleger till dig är förtjusta i Starbucks. Själv har jag inte riktigt fattat varför men det kanske jag kommenterar vid ett annat tillfälle längre fram. Här och nu skulle jag vilja säga något om Kopparbergs och Teknisk Analys.

   Du säger ” svag för historik likt Kopparbergs där alla diagram lutar stadigt uppåt”. Har du börjat snegla på Teknisk Analys (TA) månne ? Om så är fallet så håller du diagrammen upp och ner…

   Enligt mitt sätt att se så är Kopparbergs att betrakta som en fallande kniv likt den vi såg/ser i Novo Nordisk. Sådana är som bekant farliga att försöka fånga för de faller bara djupare och djupare ner i dyn. Visst kan man ha olika strategier för att försöka fånga men det slutar tyvärr allt som oftast med ett alldeles för högt gav om man bara godtyckligt köper här och där.

   Kopparbergs (nuv. kurs 232,50).
   På årsbasis ligger K -4,5%. Inte så farligt kan tyckas, dock värre för dem som lyckades pricka rangen den 29 juli om motsvarande 299 - 330 kr. För övrigt den sjätte högsta volymen så här långt i år. Den dagen var det liv i lådan. Såg att några välavlönade aktieskribenter skrek att vi minsann skulle upp mot 450 och det inom det snaraste. Vid den tidpunkten lät det kanske sunt och logiskt den hade ju trots allt ”bara” stigit med 35% sedan årsskiftet.

   Varför tecknar man försäkringar? Jo oftast för att skydda sig mot ”katastrofer” och andra oförutsedda saker. Varför tillämpar man inte Teknisk Analys?

   Handel med finansiella instrument kräver bevakning och vaksamhet. Med några enkla streck i diagrammet kunde vi löst ut vår försäkring i det mer långsiktiga perspektivet vid kurs 256 för endast 14 dagar sedan, i det kortsiktiga en eller några tior tidigare.

   Frågan faller sig naturligt. Som Utdelningsinvesterare sitter man alltid still i den berömda båten oavsett, likt Aktiestinsen som aldrig sålt, bara köpt. Själv löser jag ut mina försäkringar då och då.

   Alla ni andra som inte använder Teknisk Analys (TA) behöver inte vara alltför skeptiska.

   2013 tilldelades Nobelpriset i ekonomi för "empiriska analys av tillgångspriser".

   Dagens förvaltare oavsett om det handlar om aktier eller fonder konsulterar teknisk analys. Fondbolaget Simplicity är ett, de skriver ” Investeringar sker enligt en strukturerad och disciplinerad investeringsprocess i företag som, baserat på trend-, värde- och kvalitetsparametrar, förväntas ha en hög riskjusterad avkastning”. Snyggt skrivet får man säga. Dock har de flesta ingen som helst aning vad det är. Oss emellan är det ren o skär Teknisk Analys.

   Jag skrev faktiskt till dem när deras fond Indien skenat iväg med några hundra procent. Efter ett antal veckor uppenbarade sig klassiska säljsignaler. Dom om någon borde ju veta. Jag frågade bl.a. om det inte vore lämpligt att kliva av med en del investerat kapital och på så sätt säkra lite av investerarnas slantar. Det går ju utmärkt att parkera i någon typ räntefond i väntan på nya uppgångar – Jag fick aldrig något svar. Brukar säga att träd kan i bästa fall växa till himmelen, men att de skall växa över den ja där går gränsen…

   Robotar är idag programmerade med allehanda algoritmer baserade på historik. Ja listan på de som använder TA kan göras lång. Idag har den smugit in i finrummet. Annat var det när jag började i mitten på 90-talet.

   Dock måste man alltid komma ihåg och det är mycket viktigt - Teknisk Analys blir aldrig bättre än användarens kunskaper.

   Dina drömmars mål i Kopparbergs kommer sannolikt att slå in. Jag skulle inte vilja sätta emot oavsett odds. Dina filmer säger mer än tusen ord, snyggt jag gillar dem.

   Tisdagsfunderingar som blev lite längre än tänkt. Lycka Till.

   Radera
  4. Hej Christer!

   Tack för din kommentar! Härliga tisdagsfunderingar och riktigt intressant länsning. Hade du skrivit på en egen blogg så hade jag helt klart haft den som en av mina mest besökta! Roligt att du tar dig tid och kommenterar här hos mig, ökar helt klart läsvärdet på min blogg.

   För att besvara ditt inlägg lite kort så använder jag mig inte utav teknisk analys. Jag går ganska så mycket på mina investeringskriterier och det är det jag menar med stigande staplar på Kopparbergs, om man tittar på omsättning, vinst, utdelning och så vidare. Vad gäller aktiekursen kortsiktigt så är det inget jag gillar att sia om utan som du vet så försöker jag köpa på mig långsiktigt för att få ett bra snitt GAV. Jag är fortfarande på + i mitt innehav i Kopparbergs så aktien får gärna gå ner ytterligare lite innan jag ökar.

   Jag tror det lutar åt ett inköp i Starbucks utöver mina vanliga aktier nu när jag kommer handla senare idag.

   Må väl!

   Radera
 5. Axfood står på min köplista och Kinnevik men Kinnevik har gått upp lite mycket det sista så de for nog vänta lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!

   Tack för din kommentar. Axfood verkar väldigt populär bland många investerare denna månaden.

   Må väl!

   Radera
 6. Tusen tack för att du delar med dig!
  Gick in i Starbucks för en tid sedan då framtiden talar för detta fantastiska bolag.
  Däremot har jag funderat på senare tid ifall inte 1,48% är rätt lågt för att den ska platsa i min utdelningsportfölj. En fördel är dock att man får utdelning spritt över året :)

  SvaraRadera
 7. Hej Kronantillmiljonen!

  Tack för din kommentar. Jag gillar verkligen Starbucks och tycker den passar bra in i en utdelningsportfölj, men allt hänger ju på vilken strategi man valt. Jag satsar ju mycket på utdelningstillväxt och inte så mycket på direktavkastning. På lång sikt hoppas och tror jag att det skall ge en fin avkastning.

  Må väl!

  SvaraRadera