onsdag 12 oktober 2016

Sparande September


Redovisning för mina intäkter och mitt sparande för september.Veckorna passerar förbi i rasande fart och det har verkligen blivit hög tid att redovisa intäkterna och sparandet för september. Under veckan så har jag fortsatt med mitt nya träningsprojekt, att kombinera cyklingen med löpning. De senaste veckorna har jag mäktat med två löppass i veckan och har idag planerat att springa efter jobbet. Förhoppningsvis mäktar jag med löppass nummer 2 under helgen.

Jag har satt upp ett par mål för året som jag ser som nycklar för att jag en dag skall kunna leva på aktieutdelningar. Dessa mål kan ni se på sidan mål här ovan och där kan ni även se att ett av målen är att i snitt spara minst 45% av mina intäkter i snitt över året. Detta mål har jag satt upp för att försöka pressa mig själv att spara så mycket jag bara kan klara av. Fixar jag målet är planen att jag inför nästa år höjer gränsen ytterligare ett par procent. Nog med småprat, här kommer siffrorna för september.Sparrapport September

Inkomster september 2016:
Lönearbete:
24 081 SEK
Utdelningar:
466,25 SEK
Övriga inkomster:
561,45 SEK
Totala inkomster
25 108,7 SEK
Sparande september 2016:
Överföring till aktiekonto inkl utd.
11 466,25 SEK


Jag uppnådde alltså en sparkvot på 45,66% i september. Jag hade gärna sett att sparkvoten blev något högre då intäktssidan var riktigt bra, men jag ligger fortfarande bra till för att klara målet för helåret som tidigare nämnt är att ha en sparkvot på 45%. Jämför vi med september förra året då jag kunde presentera en sparkvot på 34,9% så är detta en rejäl ökning med hela 10,76 procentenheter! Mitt gnetande och kämpande fortsätter att betala av sig.

Inkomster


Lönen var riktigt bra denna månaden. Många övertidstimmar, samtidigt som det var 1 veckas semesterlön inräknat i månadslönen. Högsta lönen jag fått hittills i min yrkeskarriär så det var kul!

Utdelningarna trummar på även dem i bra takt och i början av veckan presenterade jag min rapport över inkasserade utdelningar i September. Det blev hela 466,25 SEK, vilket jag tycker är bra för en månad som inte innehåller några utdelningar från svenska aktier.

Vad gäller övriga intäkter så kan vi dela in denna kategorin i två olika underkategorier. För det första kör jag ju Google-Adsense reklam på bloggen som ni ser lite överallt. Dessa reklamintäkter resulterade i hela 302,45 SEK, också detta ett rekord. 

Den andra kategorin är affiliate-länkar. Under september månad uppgick dessa intäkter till 259 SEK. Totalt landade alltså mina övriga inkomster på 561,45 SEK. Ett nytt rekord för bloggen!

Leker vi med tanken att jag kan redovisa summor som dessa i "övriga intäkter"-kolumnen varje månad så skulle det ge 6737,40 SEK i övrig extra inkomst per år, inte dåligt! Mitt mål att inkassera 10 000 SEK i övrig inkomst per kalenderår hade då helt plötsligt inte varit så långt borta. Det känns smått otroligt att det har gått så snabbt att kunna tjäna några extra kronor på bloggen. Stort tack till alla läsare för att ni läser, gillar och delar! Det ger massor av motivation att fortsätta att skriva mera och bättre framöver!

Utgifter


Utgifterna under september har sprungit iväg något mer än vad jag helst hade sett. Trots alla inkomstrekord ni kunde läsa om ovan så klarade jag mig precis över mitt sparkvots-mål. Under månaden har jag bland annat ätit en del utemat och varit på en del sociala event på kvällarna som gör att utgifterna drar iväg något. Saker som jag dock tycker är viktigt att fortsätta att prioritera trots min sparsamma livsstil. Det ger livsglädje och orken att kunna fortsätta hela vägen in i mål.

Summering


Målet för 2016 är att ha en sparkvot över 45%. September blev en okej månad och jag klarade mig i alla fall ovanför detta snittet. Den genomsnittliga sparandegraden ligger i och med septembers resultat nu på 47,56%. Fortfarande en bra bit ovanför målet och med bara 3 månader kvar känns det som att det skall mycket till om jag inte klarar av målet.

Ni kommer att kunna följa alla mina sparrapporter och jämföra resultatet mellan månaderna på sidan Sparkvot här ovan.


Hur gick det med ert sparande under september?


Missa inga inlägg framöver anmäl dig gratis till mitt nyhetsbrev: här


Må väl!

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:

Följ mig också gärna på twitter och facebook.


Photo Credit: pixabay

23 kommentarer:

 1. Får man fråga vilka affiliaties du använder? Blir inte riktigt klok på det själv nämligen:)

  Grattis till både en fin lön och en fin sparkvot:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn,

   Tack för din kommentar. De enda länkar jag använder som är affiliates är de till Avanza som du kan hitta på sidan. Jag tror att det finns flera olika affiliatenätverk som Avanza har sammarbete med. Jag själv använder ett som heter Wordon, men vet ej om det är det bästa för ändamålet.

   Tack också för de vänliga orden.

   Må väl!

   Radera
  2. Hur/om skattar man för reklamintäkterna egentligen? Bryr sig SKV om det är under ett typ prisbasbelopp eller vad det heter egentligen?

   Radera
  3. Hej,

   För mina affiliatelänkar dras skatten direkt innan utbetalningen till mig (är nog olika mellan olika leverantörer). För google adsense så måste du skatta själv.

   Må väl!

   Radera
 2. Hej, hittade hit nyligen och ser fram emot att följa din resa till ekonomisk frihet!

  Jag har i dagsläget indexfonder men ska senast vid årsskiftet börja med utdelningsaktier. Det jag funderar på är vad du tycker om USA-aktier? Jag förstår att det är någon speciell källskatt som tas ut för dem. Är det något mer som jag bör tänka på eller något som är krångligt med utländska värdepapper?
  Varför jag vill ha amerikanska aktier är dels för att det finns många Dividend Champions att välja mellan + att det vore kul att få utdelning lite oftare än 1-2 gånger om året.

  Ser fram emot att höra dina tankar kring det här.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar och kul att du hittat hit.

   Angående amerikanska aktier så gillar jag verkligen aktierna borta på andra sidan havet. Kollar du i min portfölj så kan du se att jag äger en massa amerikanska och kanadensiska aktier. Anledningarna är flera, men framförallt att det är fantastiska bolag och ofta de största i världen på sin marknad, men även att det går att finna riktigt fin historik i tex form av utdelningshöjningar.

   Det är inte krångligt att handla med utländska aktier, i alla fall inte på Avanza som jag använder som mäklare. Det dras 15% källskatt på alla utdelningar, men dessa får du tillbaka automatiskt om du äger aktierna i en Kapitalförsäkring. Det brukar dock vara en fördröjning på detta med 2-3 år, men brukar aldrig vara några problem.

   Hoppas ovan besvarade dina funderingar.

   Må väl och lycka till!

   Radera
  2. Jag ser det, och därför tänkte jag höra hur du resonerar.

   Så om jag har en Kapitalförsäkring kommer utdelningen inte att gå förlorad, även om det dröjer 2-3 år innan man får tillbaka den? Jag ska ta och läsa på mer om det här, men rekommenderar du att man öppnar upp en Kapitalförsäkring istället för en ISK när målet är att bygga upp en utdelningsportfölj?

   Mvh

   Radera
  3. Jag tar mig friheten att flika in med en kommentar. Kapitalförsäkring är bra för utländska innehav, du får den största delen av utdelningen på direkten som vanligt men det dras för mycket skatt (15% närmare bestämt) så det är denna lite mindre summa av utdelningen som du behöver vänta på. För svenska innehav är skillnaderna inte så stora mellan KF och ISK. Personligen har jag en KF för utländska innehav och en ISK för svenska innehav.

   Lycka till med portföljen!

   //Humankapitalisten

   Radera
  4. Hej!

   Tack för inflikningen. Mycket bra svar! Det enda jag har att tillägga är att jag har valt att köra alla mina aktier i en KF, mest för att jag tycker det är lätt att ha alla aktier på samma ställe. Annars så är det inga övriga fördelar med att ha svenska aktier där. Precis som ovan nämnt så kommer de 15% man tvingas skatta på sina utdelningar automatiskt tillbaka efter 2-3 år.

   Må väl!

   Radera
 3. Fin sparkvot! Min sparkvot brukar vara nära extrema 75 procent (beror på att jag har låga boendekostnader och i stort sett bara betalar för löpande matkostnader). Har behövt ta flera engångskostnader för investeringar i bostad, årskort i kollektivtrafiken, andra kapitalinvesteringar, restskatt för fondförsäljningar mm. som gör att min sparkvot tyvärr halkar till 50-60 procent i oktober och november. Eftersom mina löpande utgifter är 30-40 procent lägre än jag hade räknat med räknar jag med att det ska jämna ut sig över helåret och nu när börsen är ganska högt värderad var ett bra tillfälle att passa på med engångskostnader.

  Är också nyfiken på hur du har gjort med AdSense och affiliates? Har försökt starta igång AdSense men inte fått igenom det ännu och måste ha missat något. Kanske mailar dig om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren,

   Wow! Riktigt grym sparkvot, där ligger man i lä :) Engångskostnader är ett nödvändigt ont och i bokföringen kan man ju sedan räkna av dem om man vill. Jag köpte ju tex en ny cykel i början av året och jag precis som du tar den engångskostnaden i en rapport istället för att dra av någon tusenlapp varje månad för helåret.

   Gällande Adsense så är det en återkommande fråga jag ser på många ställen. Jag har inte algoritmen som google använder för att välja vilka som blir godkända för det, men jag vet att man måste varit igång ett tag och producerat ganska så mycket text och inlägg. Vet inte om det är problemet för dig, men så var det för mig i alla fall.

   Må väl!

   Radera
 4. Godförmiddag i Utdelningsstugan !
  Håller med att veckorna går i rasande takt. Innan du vet ordet av har du löpt linan ut och står vid dina drömmars mål. Ett hastigt överslag ger för handen ett slutmål om ca 7,6 miljoner för att behålla nuvarande lön. Sju miljoner sexhundra tusen kronor, en hiskelig massa pengar. Med tanke på din inställning är det min övertygelse du når dit inom låt säga 20 år. Det visste du inte :).

  Beträffande utdelningsaktier i väster då pratar vi amerikanska och kanadensiska ser jag du har lite av slagsida, drygt 50%. Personligen tycker jag det är fel att ha så många. Dels baserat på egna erfarenheter och mycket intressant läsning från en av dina bloggkollegor. Jag rekommenderar varmt att läsa Långsiktig Investering, klicka på Utdelarnas kamp. Många med dig har en otrolig förkärlek för just utdelningsaktier i väster men vid en konkret jämförelse så framgår det klart och tydligt att dessa får spö i parti och minut av våra svenska och nordiska aktier.

  Slutsatsen blir att gräset inte på något sätt är grönare på andra sidan. Eller om man så vill, man behöver inte gå över ån efter vatten. Självklart skall man alltid följa sin egen övertygelse och inte lyssna på en ibland tjurig gammal gubbe. Det sistnämnda avser mig själv och ingen annan ifall nu någon undrar.

  Novo Nordisk, nu ser jag till min förfäran för alla aktieägare att Novo nådde min målkurs motsvarande 263,50. Fortfarande skall aktien anses vara en fallande kniv. Jag kommer inte ta in aktien i min utdelningsportfölj som kanske var tänkt från början. Den danske kronan är alldeles för dyr och Novos utdelning tycker jag är i klenaste laget sett till bl.a vilket bök det är med källskatten. Danskarna vill ha 25% , via Nordnet skulle det kanske vara ok att vänta då de betalar tillbaks allt. Avanza som jag själv använder betalar tillbaks 15% resten skall man då enligt uppgift själv ansöka om, nä jag förespråkar enkelhet.

  Däremot kommer jag att köpa och handla med Novo enbart för så kallad trading. Om och när ens tradingaffärer går åt pipsvängen känns det skönt att ”traida” utdelningsaktier. Man kan alltid stoppa undan dem i utdelningsportföljen även om man först måste konsultera och kompromissa sina uppsatta regler och money management.

  För alla långsiktiga ägare i Novo Nordisk vill jag bara avsluta med att säga, det kommer sannolikt en dag då alla älskar Novo. Ungefär som ”hvornaar smager en Tuborg bedst” – Hvergang.

  Tack till utdelningsstugan för trevliga och läsvärda inlägg och animerade filmer, jag gillar dem. Lycka Till…

  Torsdagsfunderingar från en läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christer!

   Tack för en riktigt grym kommentar! Riktigt kul med uträkningen, 20 år låter som en fruktansvärt lång tid, men jag är bara 47 då och många hade antagligen varit avundsjuka om man kunde pensioneras då. Jag suger åt mig som en svamp av dina råd och vishet. Håller egentligen med dig om allt du skriver, men skall i alla fall försöka besvara några saker ovan.

   Beträffande att jag väger tungt mot Amerika och Kanada i dagsläget så håller jag verkligen med dig. Under hela detta året har jag vid mina månadsköp investerat ca 10k i Sverige och 4k på andra sidan Atlanten. Om jag fortsätter, som jag planerar att göra, så kommer detta på sikt göra att jag har en betydligt tyngre exponering mot Sverige och det är också målsättningen. Väldigt klok inflikning i alla fall. Vill också säga att Långsiktig Investerings utdelarens-kamp-inlägg är bland mina absoluta favoriter!

   Novo Nordisk har jag börjat att bygga en liten position i och planerar att långsamt bygga upp det innehav. Så för mig får den gärna fortsätta falla ett bra tag till. Håller med dig om att det är lite jobbigt att det försvinner 10procentenheter med källskatten i Danmark. Får se sedan när det är dags hur man kräver tillbaka dessa.

   Stort tack för alla vänliga ord också och riktigt kul att höra att du gillar bloggen. Önskar dig en fortsatt härlig dag och må väl!

   Radera
 5. Snygg sammanställning över inkomster där. Jag blev lite imponerad över reklamintäkterna faktiskt. Får man fråga hur många besökare du har för att kunna få ut de pengarna i reklam?

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa,

   Tack för din kommentar. Ja det har tuggat på bra med reklamintäkterna det senaste, det är verkligen inte därför jag skriver, men helt klart en extra morot.

   Förra månaden så landade jag strax under 50 000 sidvisningar, men upplever fortfarande att bloggen växer kraftigt.

   Må väl!

   Radera
  2. Det är riktigt bra jobbat det! Man blir imponerad.

   Radera
  3. Lägger med dig på min blogglista och skall jobba på med min egen så den förtjänar att hamna på din lista. ;)

   Radera
  4. Tack för de vänliga orden. Jag har lagt till din blogg i min blogglista också.

   Må väl!

   Radera
 6. Svar
  1. Hej Dividendbomer!

   Stort tack!

   Ha en härlig helg!

   Radera
 7. Snyggt jobbat och fina aktier i portföljen! :)

  SvaraRadera