måndag 1 augusti 2016

Portföljuppdatering Juli 2016

Uppdatering av aktieportföljen juli 2016
Idag har jag min första semesterdag, men trots det så vaknade jag utan alarm vid 06:30. Det brukar ta ett par dagar innan kroppen hinner varva ner och vad passar då bättre än att redovisa hur portföljen ser ut nu innan börsen öppnar.


Egentligen är ju det här med värdet för portföljen inte så viktigt för mig som utdelningsinvesterare. Jag älskar dock alla typer av statistik och tycker därför det är roligt att följa värdeutvecklingen i portföljen. Det kan också vara kul att gå tillbaka till dessa portföljrapporter om ett par år och se hur bolagen utvecklat sig sedan dess och vilka bolag man har valt att sälja på vägen.

Ytterligare en anledning till att det kan vara kul att följa portföljen och värdet för denna är för att jag tror mig investera i bolag med stark tillväxt. Det borde innebära en bra tillväxt både på utdelningen, men också aktiekursen borde stiga snabbare än index. Det är i alla fall min förhoppning. Om ett par år så får vi svaret.

Så här ser portföljen ut den sista juli. Bolagen är sorterade i fallande ordning med det högst värderade innehavet överst.


Portföljen

Utdelningsstugans aktieportfölj

Totalt innehåller portföljen nu alltså ovan 35 stycken företag.

I juni lyckades jag spara hela 12853,31 SEK som direkt fördes över till min kapitalförsäkring på Avanza och där de sattes i arbete. Jag fyllde på i alla mina svenska aktier för en mini-courtagekostnad. Jag kan notera av listan ovan att mina innehav i både HM, Handelsbanken och Castellum börjar få bra storlek. Målet är att alla dessa 3 bolag skall vara "kärninnehav" i portföljen och jag har därför sedan start handlat för ca 1000 SEK / per månad istället för de 500 SEK som jag handlar i övriga. I mitt inlägg "Tre byggstenar till din utdelningsportfölj" kan ni läsa om varför jag just anser att dessa 3 bolag är så bra för en utdelningsinvesterare.
Avanza bjöd på gratis handel i USA i och med självständighetsfirandet där borta. Jag passade på och shoppade loss rejält. Hela 9 transaktioner blev det och jag utnyttjade verkligen möjligheten till att göra flera lite mindre affärer i och med att det inte var någon courtgekostnad. Jag önskar att man i framtiden skulle kunna handla på liknande sätt varje månad i USA, men det lär nog dröja och man får vara nöjd med minikostnaden på 1 USD tills vidare som är bra mycket bättre än hur det var för bara något år sedan. 


PortföljvärdePortföljvärde juli 2016:
Portföljvärde:362 142 SEK
Belåning:-5628 SEK
Totalt innehav:356 514 SEKTotalt värde är alltså 356 514 SEK. Portföljen håller alltså i sin svit sedan jag började att rapportera portföljvärdet, än så länge har den ökat i värde varje månad. Vi får se hur länge den sviten kan hålla i sig. Eftersom jag är utdelningsinvesterare så välkomnar jag en nedgång på börsen så att jag kan handla mer utdelning för pengarna, men det skulle ju såklart innebära att min svit går förlorad. 

Nyinsättningar gör såklart fortfarande mycket så här i början, men även utdelningarna tuffar på. Härlig känsla att veta att ju hårdare man sparar och man därmed kan investera, ju mer utdelning kommer man få nästa år och därmed kommer man att kunna investera ännu mer då. Ränta på ränta effekten när den är som bäst.

Den uppmärksamma märker kanske att jag nu har valt att belåna mig med hjälp av kreditlinan på Avanza. Det är någonting jag har pratat om länge här på bloggen och i och med att man kunde handla courtagefritt i USA den 5 juli så passade jag på att investera lite extra. Belåningen ligger nu alltså på 5628 SEK och det motsvarar en belåning på 1,4%. Jag kan tänka mig att belåna mig ända upp till 30% av portföljvärdet genom att utnyttja Avanzas Superlånet så dagens belåning på 1,4% känner jag mig väldigt trygg med. 


Portföljfördelning. Belåningsgrad kontra aktier


Fortsätter börsen nedåt kommer jag med andra ord mest troligt att fortsätta att öka min belåning i lugn takt och med ett tak på 30% av portföljvärdet. 

Månadens portföljvärde innebär en ökning på hela 36 140 SEK om man jämför med portföljvärdet för juni.

Portföljens värdeutveckling sedan start


Sidan portfölj har uppdaterats för att spegla de aktuella innehaven.


Ha nu en fortsatt riktigt härlig sommar och lycka till med er investeringar.

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:

Följ mig också gärna på twitter och facebook.


Photo Credit: sscreations
*Innehåller affiliatelänkar.

13 kommentarer:

 1. Grym blogg! Jag har precis beslutat mig för att vikta om min portfölj mot stabila högutdelare. Jag har just nu ett portföljvärde på 328 000 så vi ligger väldigt lika! Vad är dina tankar om Tele2?

  Ser fram emot att följa bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden. Skönt att du hittat en strategi som passar dig. Jag personligen prioriterar utdelningstillväxten högre än att bolaget skall ha en hög direktavkastning, men en kombination av de båda är antagligen det bästa.

   Angående Tele2 så finns aktien inte i min portfölj just för att jag tror att jag får bättre tillväxt i andra aktier som jag istället äger. Jag har många gånger spanat på Tele2 och funderat på att plocka in dem, men som sagt så har jag svårt att se att det skall klara av att hålla en hög tillväxtstakt på lång sikt.

   Ovan är ju dock endast mina tankar och de flesta av mina bloggkollegor äger Tele2 så det är absolut ett fint bolag.

   Må väl och lycka till med omläggningen av portföljen!

   Radera
 2. Snubblade över din blogg för nån vecka sen. Och har streckläst den nu :)
  Kul och se att vi har samma strategi.
  Jag har för närvarande 47 aktier.
  Grundbasen är svenska och amerikanska aktier. Men har också norska, finska , danska och kanadensiska aktier.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fredrik!

   Tack för din kommentar! Det gör mig grymt glad med sådan här feedback, tackar ödmjukast för den och hoppas att du skall fortsätta gilla bloggen framöver också. Blir så mycket roligare att skriva när det verkar som att folk uppskattar den tid man lägger ner.

   Riktigt roligt också att höra att vi har liknande strategi. Ganska ovanligt att man hör eller ser någon annan som har så många aktier i sin portfölj. Ofta reagerar folk på att jag äger så många olika aktier (35 st just nu), men jämfört med dig så ligger jag ju fortfarande i lä.

   Känns som att vi även letar på samma marknader då. Jag blir ju riktigt nyfiken vad det är för bolag du äger. Får man fråga vad det är du äger på framförallt den danska och finska marknaden?

   Må väl!

   Radera
  2. Hej. På tal om finska börsen så börjar Sampo bli mer och mer intressant kursmässigt. Fin avkastning på 5,8%.

   Radera
  3. Hej Anonym!

   Sampo gillar jag och jag passade faktiskt på att fylla på i den förra månaden efter Brexit. Att få över 5,8% direktavkastning i ett bolag med så fin historik känns nästa för bra för att vara sant.

   Må väl!

   Radera
 3. Hej!
  Kör en liknande strategi med många innehav.
  För tillfället ca 40 st där alla viktar mellan 2-3%.
  Min tonvikt ligger dock på preffar på båda sidor Atlanten.
  Får minst 10 utd/månad som återinvesteras direkt.
  Sätta snöbollen i rullning osv.....

  Lycka till i fortsättningen!!

  Med vänlig hälsning Jojje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jojje!

   Tack för din kommentar. Kul att hör att vi kör en liknande strategi och också kul att höra att det finns flera där ute som äger många aktier. Det som skiljer oss åt är att jag inte äger några preffar, men jag får också flera utdelningar varje månad som också direkt återinvesteras.

   Som du säger snöbollen skall sättas i rullning och jag tycker nästan det känns som att min har börjat röra på sig nu, men det kommer ju bara gå snabbare ju längre man håller på så det är motiverande.

   Må väl och jag önskar också dig ett stort lycka till framöver!

   Radera
 4. Ja folk bruknar häpna när man säga att man äger nästan 50 olika aktier.

  På finska börsen äger jag
  Kesko
  Sampo
  Kone
  Fortum.

  Och på danska äger jag

  Maersk
  Carlsberg
  Novo nordisk
  Det tråkiga med danska aktier är att det är 27 % källskatt istället för 15 %

  SvaraRadera
 5. Ja folk bruknar häpna när man säga att man äger nästan 50 olika aktier.

  På finska börsen äger jag
  Kesko
  Sampo
  Kone
  Fortum.

  Och på danska äger jag

  Maersk
  Carlsberg
  Novo nordisk
  Det tråkiga med danska aktier är att det är 27 % källskatt istället för 15 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig.

   Maersk har jag varit sugen på ett tag, men den kostar ju en hel del + som du nämner källskatten. Även Fortum har jag varit när att köpa in vid ett par tillfällen.

   Får ta mig en ny titt på alla bolagen tror jag :)

   Radera
 6. Hej! Tack för en bra blogg!

  Har själv ungefär lika många företag, nämligen 33 st för tillfället. Men har som målsättning att inte ligga över 30 stycken då jag ibland känner att jag inte riktigt hinner hänga med på alla nyheter, men är inte lätt att sälja de man redan äger och svårt att inte köpa nya när det finns så många bra bolag att äga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparmannen!

   Tack för din kommentar! Kul att höra att det är ytterligare personer där ute som äger många aktier, då är vi ju några i alla fall. Jag förstår vad du menar att det kan bli svårt att följa alla bolag och jag tycker det är bra att du satt en gräns som passar dig. Jag tycker fortfarande det fungerar bra för mig, men får se om jag vill begränsa mig i framtiden.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera