onsdag 27 juli 2016

Halvårsrapport 2016

Halvårsrapport för första halvåret 2016. Utdelningar, portföljvärde, sparande och sparkvot redovisas.
Böckerna för Juni är stängda sedan en tid tillbaka och jag tänkte att det skulle vara kul att sammanfatta första halvåret 2016 och jämföra det mot föregående års siffror. Jag hoppas i och med detta inlägg kunna påvisa en fin ökning procentuellt sett och på så vis motivera andra till ett bättre sparande och investerande.


Om vi kikar tillbaka lite på min historia först så startade jag med utdelningsinvestering i januari 2015, alltså för ca 1,5 år sedan. Jag hade då ett ingående kapital på ca 100 000 kronor. Mitt största innehav var då, precis som nu, Apple och jag har fortfarande en stor framtidstro på bolaget. Under mitt första år stuvade jag om en hel del i portföljen och alla investeringar var inte lika självklara som Apple. Jag följde och lärde mig mycket från Dividend Mantra och Lundaluppen och valde därför att köpa de flesta aktier som de ägde/köpte. Med tiden lärde jag mig att hitta min egen strategi, som jag tror skall ta mig till mitt mål på snabbast tid, men självfallet så lär jag mig fortfarande saker varje dag och på så sätt utvecklas både jag och min strategi.

Min strategi bygger mycket på att investera i bolag med fina tillväxtmöjligheter. Målet är att bli ekonomisk oberoende och att en dag kunna leva på de utdelningar som mina aktier genererar. För att detta skall bli möjligt så krävs det att jag varje månad anstränger mig och försöker spara så mycket som möjligt och samtidigt investerar i bolag av hög kvalité. Med hög kvalité så menar jag att bolaget skall ha potential att höja utdelningen varje år under väldigt många år framöver. Jag brukar alltid ta Apple, Starbucks och Disney som typexempel på bolag jag vill äga. I Sverige äger jag bolag som Kopparbergs och NetEnt, för att nämna två. Alla mina bolag kan ni se under fliken portfölj här ovan.

Här kan ni läsa lite mer utförligt om varför jag valt just utdelningsinvestering som strategi.Halvårsrapport 2016 vs 2015


Juni 2016Juni 2015Skillnad %
Inkasserade utdelningar7 230,685 051,9143,1 %
Portföljvärde320 374177 20080,8 %
Sparat66 769,0640 343,9765,5 %
Sparkvot (genomsnitt)48,28 %35,08 %37,6 %Där har vi alltså siffrorna för första halvåret 2016 jämfört med första halvåret 2015 och jag kan bara imponeras av vilken otrolig ökning det var i alla kategorier. När jag började skriva detta inlägget så hoppades jag på stora framsteg, men att det skulle vara så här stora ökningar kunde jag aldrig tro.

Det viktigaste för mig är ju självklart utdelningarna och därför är också dessa placerade överst i tabellen. Det är trots allt utdelningarna som en dag skall betala mina räkningar. Kollar vi i tabellen ovan så ser vi att det är en ökning på hela 43,1%! Ökningen beror främst på insättningar av nytt kapital, men också utdelningsökningar från de aktier jag äger. Ett resultat jag självklart är mycket nöjd med, men en procentuell ökning som kommer vara mycket svårt att hålla i framöver. Roligt är det i vart fall.

Nummer två i tabellen ovan är portföljvärde och här blev jag grymt förvånad när jag såg både ökningen i kronor och i procent. Att mitt kapital i stort sett fördubblats sedan ett år tillbaka är smått otroligt, speciellt med tanke på att börsen inte direkt varit lysande under samma period. Också här spelar nyinsättningarna en stor roll, men att jag valt aktier med bra tillväxt vill jag tro gör att resultatet verkligen drar iväg. Jag ligger ganska så många procentenheter över de olika indexen sedan jag började investera och det syns ju verkligen att det ger resultat i siffrorna ovan.

Sparandet och sparkvoten är också något jag jobbat mycket hårt på under det senaste året så även detta är riktigt kul att det syns en såpass tydlig ökning i resultatet. En kombination av ökade intäkter och lägre utgifter har gjort susen och hela 26 425,09 SEK har sparats in mer än samma period i fjol.

Sammanfattning


Som ni säkert förstår så är jag grymt nöjd med första halvåret och känner mig riktigt motiverad att köra på stenhårt under hösten för att årsrapporten senare i december skall kunna presentera minst lika imponerande siffror. Att döma av tabellen ovan så kan man bara konstatera att arbete lönar sig och att man kan nå sina ekonomiska mål utan att behöva tjäna så mycket pengar varje månad. Allt handlar om långsiktighet, att ta små steg mot sin mål hela tiden. Med rätt strategi och en tydligt utstakat mål är jag övertygad om att alla kan lyckas.

För mig stundar det nu tre veckors semester med start på fredag och det skall bli riktigt härligt. Jag kommer att fortsätta publicera mina inlägg och redovisa månadsrapporter och de senaste transaktionerna så att den som vill kan följa detta.

Må nu väl och ha en riktigt härlig sommar!

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:

Följ mig också gärna på Twitter och Facebook.


Photo Credit: sscreations
*Innehåller affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Grymt bra! Grattis :)

  SvaraRadera
 2. Snyggt jobbat!

  Blir imponerad av utvecklingen på samtliga punkter. Arbete lönar sig - precis som du påpekar - och nu är det bara att fortsätta på den inslagna vägen och kämpa för att uppnå ännu bättre resultat!

  Mvh
  Framtida Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Framtida Frihet!

   Tack så mycket. Ja det gör verkligen det! Jag hade en känsla av att siffrorna i redovisningen skulle bli bra, men som sagt jag kunde aldrig tro på så här stor ökning. Precis som du säger är det bara att kämpa på så skall vi nog kunna presentera en fin årsrapport senare i vinter också.

   Må väl!

   Radera
 3. Grattis till fina resultat. Mycket vill ha mer och man vänjer sig snabbt vid nya siffror. Därför viktigt att titta tillbaka som du har gjort. Framtiden är ljus! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan,

   Tack! Ja det är precis så som du säger och därför är det väldigt roligt och motiverande med sådana här tillbakablickar.

   Må väl och ha en fortsatt fin dag!

   Radera
 4. Snyggt jobbat Utdelningsstugan och stort grattis!

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vägen till Frihet!

   Stort tack!

   Må väl!

   Radera
 5. Fantastiska siffror! Jag gläds med din framgång och ser fram emot att få fortsätta följa din resa!

  Kom bara ihåg att undvika Hybris och hennes hemska farsot! ;)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofokles!

   Tack så mycket! Mycket kloka ord från en klok man, jag skall försöka gneta på precis som vanligt och inte lämna min utstakade strategi.

   Må väl!

   Radera
 6. Kul att se ökningar på alla fronter! Det fina är ju att det blir grymma synergier när man både får mer sparande samtidigt som man får mer utdelningar och värdeökning. Snöboll i rullning deluxe!

  Keep up the good work!

  /Maxa Allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maxa allt!

   Tack för de vänliga orden! Du har så rätt! Längtar nästan redan till nästa års halvårsrapport för att se vad man lyckats åstadkomma då!

   Må väl och lycka till med investeringarna!

   Radera