onsdag 10 augusti 2016

Senaste transaktionerna

Månadens aktieinköp, bygger upp utdelningsportföljen.
Halva semestern har passerat och jag kan väl konstatera att vädret inte riktigt lever upp till förväntningarna. Regn tillsammans med orkanvindar verkar vara receptet här på västkusten denna sensommar. Trots detta så flödar det inspiration ur mig och det känns riktigt härligt att inte behöva tänka på det vanliga arbetet på dagarna. Nu är det bara planer och funderingar på bloggen, starta egna företag, tjäna pengar och nå mitt mål om att bli ekonomisk oberoende på så kort tid som möjligt. Roligt och motiverande!

Just nu sitter jag här i ett regnigt Göteborg med en nybryggd kopp kaffe i handen och skissar på detta blogginlägg som inom kort kommer att publiceras. Att presentera månadens transaktioner är inte jättespännande, men det känns bra att kunna vara 100% transparent trots att det är några dagars fördröjning på dessa inlägg från det att aktierna inhandlades.

I vanlig ordning redovisar jag mina affärer lite sent, men om man nu vill följa mina rekommendationer så hinner kurserna oftast inte röra sig mer än ett par kronor sedan mina transaktioner. I långa loppet kommer inte dessa kronor att synas i utvecklingskurvan. 

Nedan transaktioner skedde den 27/7.


Månadens inköp


Senaste transaktionerna på svenska aktiemarknaden. Utdelning och utdelningsaktier med stark tillväxt.


Ni som har följt bloggen ett tag vet vid det här laget att jag varje månad fyller på för minicourtage kostnad i ovan svenska bolag. Jag gör dessutom varje månad att inköp internationellt, den transaktionen presenteras i ett eget inlägg och kommer presenteras senare i månaden. Målet är att alltid sitta still i båten, så kallad Buy and Hold-strategi, men jag vill ju samtidigt ha så bra avkastning som möjligt så ibland krävs det förändringar. Denna månaden har inga försäljningar skett utan endast påfyllning av befintliga aktier som ni kan se i listan ovan. 


Månadens aktie


Jag har ju startat att varje månad välja ut "månadens aktie". Här väljer jag ut den aktie som jag hade handlat om jag bara fick köpa en enda aktie istället för att fylla på i alla mina bolag. Förra månadens valde jag Sampo som den absolut bästa köpkandidat. Sampo är mitt enda finska bolag och är ett företag som jag verkligen gillar. Spana gärna in Sampo på Börsdata, bolaget har riktigt fin historik och verkar inom den finansiella/försäkringsmarknaden.


Inköp av HM till portföljen. Utdelningstillväxt.
Denna månaden tycker jag inte valet var lika enkelt som tidigare, men jag blir nästan tvungen att återigen välja H&M. H&M, vars aktiekurs fortfarande har det väldigt motigt och därmed enligt mig öppnar upp för fina inköpskurser, är enligt mig ett av de absolut finaste bolagen i Sverige. Man kanske inte skall begränsa sig till Sverige egentligen utan man kan säga att H&M är ett utav de finaste bolaget i Europa eller till och med världen.

H&M handlas just nu till en direktavkastning på 3,81%! H&M  har ju som bekant inte sänkt sin utdelning på 43 år (!) och jag tror inte att de kommer tvingas göra det i framtiden heller. Utdelningstillväxten har inte varit den bästa de senaste åren med tanke på att H&M har haft det lite motigt, men på lång sikt tror jag att de kommer kunna leverera bra siffror, det är i alla fall min förhoppning.
Med ovan sagt och det faktum att Stefan Persson har tankat aktier under hela våren så tror jag att H&M blir ett riktigt bra köp på sikt.

Direktlänk till H&M på Avanza.

Sammanfattning


Jag är långsiktig och har god framtidstro på börsen. Jag tror mig inte vara duktig nog att förutse nedgångar så jag kommer att fortsätta att handla månadsvis på liknande sätt som ovan. Kollar jag på min portfölj kan jag nöjt se att det varit en bra strategi för mig hittills. Jag kan dessutom se att sakta, men säkert, så växer mina positioner i bolagen i och med mina små inköp varje månad. Mina "kärninnehav" H&M, Castellum och Handelsbanken har växt sig större än övriga innehav i och med att jag varje månad den senaste tiden investerat dubbelt så stort i dem. Jag kommer att fortsätta att handla för lite högre summa i denna trio ett par månader till, men sedan kommer jag att försöka fylla på för lika stor andel i alla mina bolag.

Veckans köp ökade min årliga utdelning med 378,25 SEK. Sidan portfölj kommer att uppdateras i slutet av månaden för att spegla aktuella innehav.

På tal om att inspiration och motivation flödar så har jag fixat ett nyhetsbrev till bloggen. Jag har sett att de flesta av mina bloggkollegor har ett sådant och fått intrycket av att det verkar vara uppskattat. Därför tänkte jag att den utdelande stugan inte får vara sämre, jag kommer att försöka skicka ut ett nyhetsbrev med lite unikt material i alla fall en gång i veckan. Önskar du deltaga i detta nyhetsbrev kan du anmäla dig längst upp till höger eller klicka på denna länken.

Må väl och lycka till med era transaktioner under månaden!

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:


Följ mig också gärna på twitter och facebook.Photo Credit: pixabay
*Innehåller affiliatelänkar

8 kommentarer:

 1. Skoj att du är så pass öppen med dina köp. Själv har jag svårt att köpa i bolag som gått bra så väntar på nästa dipp men du gör nog helt rätt som köper på månadsvis för vem vet, den där dippen kanske aldrig kommer. Njut av semestern nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara För Livet!

   Tack för kommentaren. Ja för mig passar det bra att köra på autopilot och handla månadsvis oavsett vad som händer. Det är psykologiskt lättare att handla när kurserna går ner än upp, men man riskerar ju inte att missa tåget om någon aktie drar iväg.

   Tack jag skall försöka trots vädret!

   Radera
 2. Tja!

  Jag tycker H&M var ett bra val. Nu är inte jag någon expert men jag vill gärna också tro att aktien och bolaget har betydligt mer att ge framöver.

  Den otroliga mängden butiker kedjan öppnat de senaste åren runt världen har ju givetvis inte vart gratis. Dessutom tror jag att nya marknader behöver mogna ett tag innan försäljningen kommer igång ordentligt.

  Jag tror absolut att H&M kommer att vara ett av de bästa bolagen att äga de nästkommande 10 åren så jag tankar också aktien just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej drommaren!

   Jag håller med dig i det du säger om H&M. Jag hoppas att vi får rätt!

   Må väl!

   Radera
 3. Hej har du tänkt på att om du köper investor så äger du indirekt aktier i abb och atlas copto också.
  Kan vara lite farligt och kors äga bolag pga av att man inte har koll på hur stor del man egentligen har i varje bolag. Vid en kraftig nedgång i tex ABB kan du drabbas dubbelt genom att både ABB och Investor rasar.
  Jag själv sålde av Astra zenica medans jag behöll investor av den anledningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fredrik!

   Tack för din kommentar och mycket bra tankar kring Investor och att äga bolag som de också har i sin portfölj. Vad jag kan säga är att jag är medveten om att jag får dubbel exponering mot just dessa bolag, men jag gillar verkligen både ABB och Atlas Copco och därför tycker jag att det är bra att de får lite extra exponering i portföljen. Vid en nedgång kommer det självklart att slå hårt mot portföljen kortsiktigt, men över tid tror jag det kommer vara bra för mig att investera så här.

   Tack för bra input och ha en fortsatt trevlig kväll!

   Radera
 4. Ja det är fina bolag. Och risken är ju väldigt liten att nåt sånt skulle hända med dessa stabila bolag.
  Ville bara belysa risken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen,

   Det var väldigt bra input och jag är tacksam för kommentarer som dessa. Låt oss hoppa att ovan nämnda bolag överpresterar index :)

   Må väl!

   Radera