måndag 22 augusti 2016

Senaste transaktionerna


Senaste transaktionerna, inköp Starbucks
Varje månad, som ni säkert vet vid det här laget, så köper jag aktier för de pengar jag lyckas spara ihop från lönen och de utdelningar som trillat in på kontot. I förra veckan presenterade jag mina inköp på den svenska marknaden så därför har det nu blivit dags att presentera månadens internationella inköp!

Jag har delat upp det så att jag varje månad gör två stycken inköp (förhoppningsvis mer i framtiden när mitt kassaflöde från utdelningarna ökar). Ett köp på den svenska marknaden, men även ett inköp i USA eller något annat land utanför Sverige där jag tror att mina pengar kan växa för mig. Anledningen till att jag endast köper en aktie i utlandet är för att minimum courtaget ofta ligger på minimum 1 USD eller 1 EUR vilket gör att ett köp kring 4000 SEK per transaktion blir optimalt för att minimera courtagekostnaden. Anledningen till att jag köper aktier utanför Sverige är för att jag gillar riskspridningen både mellan företagen och valutan. Dessutom finns det massor av utländska bolag som har fantastisk utdelningshistorik.

Genom att hela tiden investera mer kapital i högkvalitativa bolag med stark tillväxt så ökar jag mitt framtida kassaflöde. Tanken är att dessa företag skall fortsätta att dela med sig av sina ökade vinster i form av utdelningar till mig som aktieägare. Utdelningarna skall en dag vara större än mina utgifter och på så sätt skall jag leva på dem i form av passiv inkomst!

Denna månaden föll valet i USA på att fylla på i ett befintligt företag i portföljen, nämligen Starbucks Corporation (SBUX). Starbucks är ett av mina absoluta favoritbolag och ett bolag jag försöker vikta upp och göra till ett kärninnehav i portföljen. Inköpspriset landade på 58,02 USD per aktie och dollarn kostade vid inköpstillfället 8,66 SEK. Mina stycken nyinköpta aktier kostade alltså totalt 3527 SEK (inklusive courtagekostnaden).


Kort om aktien

Starbucks Corporation (SBUX) är världens ledande kaffekedja. Ett stort och välkänt varumärke, lojala kunder, marknadsledande och en riktigt bra produkt som folk älskar bådar gott för framtiden. Det dyker upp nya Starbucksbutiker lite överallt och bolaget har haft en fantastisk tillväxt. Jag ser som sagt Starbucks som ett av mina framtida kärninnehav så jag hoppas att jag får många möjligheter att öka mitt innehav i detta fantastiska bolag.
Utdelningsfakta


Starbucks hade sin första utdelning år 2010 och har efter det högt utdelningen varje år. Starbucks har alltså 5 år av utdelningshöjningar i ryggen och jag är övertygad om att det kommer bli betydligt fler framöver, det är i alla fall min förhoppning.

Direktavkastningen vid inköpstillfället var 1,38% och motsvarar 0,2 USD per utdelningstillfälle (4 gånger per år). Ni som följer mig kan se att det finns ett tydligt mönster i mina transaktioner. Jag köper bolag som Apple, Disney, Visa, Microsoft till låga direktavkastningar idag med förhoppning att dessa skall blomstra ut och ge mig en riktigt fin utdelning per investerad krona om ett par år. Starbucks har precis som de övriga jag precis nämde en riktigt stark utdelningstillväxt och har de senaste 3 åren höjt utdelningen med 23,6% i snitt per år! Senaste höjningen 2015 var på 20%! Kan de bibehålla en tillväxt på 20% per år kommer utdelningen att fördubblas varje 2,7 år! Om tillväxten är så stark så är det inget snack om att detta kommer bli en fantastisk investering om ett par år. Utdelningsandelen ligger endast på 42,3% så det finns gott om utrymme för att fortsätta att höja utdelningen i många år framöver.


Diagrammet ovan visar hur den kvartalsvisa utdelningen har växt sedan 2011.Sammanfattning


Ni som läste mitt inlägg i förra veckan om mina investeringskriterier kan se att Starbucks passar in på dem alldeles utmärkt. Jag hoppas att kunna slå de högutdelande bolagen i totalavkastning genom denna strategi jag valt och jag tycker därför att Starbucks passar in väldigt bra i min portfölj. Starbucks har fantastiska möjligheter att fortsätta att växa i och med deras populära produkter och att det finns massor av länder där de inte ens öppnat butiker i ännu. Även i länder där de redan har butiker finns det såklart massor att utveckla och förbättra för fortsatt tillväxt. 

Månadens inköp i Starbucks bidrar med 48,496 SEK till min årliga utdelning baserat på nuvarande utdelningsnivå och dollarkurs. Totalt äger jag nu alltså 25 aktier i Starbucks. I och med dagens köp så snittade jag också ned mitt inköpspris i aktien och har nu ett genomsnittligt inköpspris på 505,63 SEK per aktie. Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav i portföljen.

Missa inga inlägg framöver anmäl dig till mitt nyhetsbrev: här

Må väl och lycka till med era transaktioner under månaden!

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:


Följ mig också gärna på twitter och facebook.Photo Credit: pixabay
*Innehåller affiliatelänkar

6 kommentarer:

 1. Tänker såhär, hur motiverar du köpet i starbucks på 1.38% avkastning idag mot att få 7-9% direkt på en volati eller footway preff?

  Jag tänker bara att det måste gå så ofantligt många år innan du är uppe i någon vettig avkastning av ditt kapital att du dem första åren på starbucks hellre hade haft pengarna på banken till räntan sett sen har ju aktien ökat värde något fenomenalt men.. ja du förstår hur jag tänker.

  // OlaSlayer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olaslayer!

   Tack för din kommentar och bra funderingar. Jag resonerar som så att totalavkastningen (kursutveckling och utdelning) blir bättre i en investering i Starbucks än i de två preffarna du rekommenderar ovan. I alla fall på en mycket lång tids horisont och det är precis vad jag har i och med att jag endast är 27 år i dagsläget.

   Men jag förstår absolut hur du tänker och i ett kortare perspektiv kan absolut en hög direktavkastning vara lockande, men för mig som är långsiktig så försöker jag hitta aktier som jag tror skall ha bäst avkastning på en lång tidshorisont.

   Må väl och lycka till!

   Radera
  2. Okej, om jag omformulerar min fråga något.

   Om du köper Akelius Preff och behåller till inlösen, troligtvis efter 2024 med inlösen på 330kr. Ponera då att du haft utdelning 6.34% (dagsläget) och gör en vinst med 15kr / aktie med dagens pris. Då har du inte exponering mot valutan eller risk för att starbucks går sämre enligt grafen du lagt upp så skulle utdelningen nå samma värde om... 12 år om jag räknat rätt. Men då har du redan missat den höga utdelningen första åren och måste kanske behålla aktien ytterliggare 12-14 år innan du går break even med en akelius investering. som du då kan placera i något annat som ger kanske samma eller ännu bättre avkastning.

   Detta är som sagt en fråga jag ställer mig varje gång jag ska köpa USA aktier eller svenska aktier. Tittar man långa loppet med Sverige så kör jag investor, tror det överlever både mig och mina barn utan problem.

   (Glad för att diskutera) :)

   //OlaSlayer

   Radera
  3. Hej Olaslayer!

   Tack för att du delar med dig av dina tankar. Vi får helt enkelt komma överens om att inte vara överens vad gäller preffar vrs Starbucks :)

   Vad gäller Investor och svenska börsen så har jag också ett innehav i Investor och mycket stark tro på OMX framöver. Du kan se alla mina bolag i fliken portfölj ovan.

   Må väl!

   Radera
 2. Starbucks finns i min bevakningslista och jag har varit nära köpknappen ett par gånger.

  Bolaget presterar och kan uppvisa bra siffror, men jag tvekar eftersom USA-börsen är kring ATH-nivåer och det är inte omöjligt med ett nedställ där inom kort, och då är det mycket möjligt att SBUX dras med.

  Men samtidigt vill jag inte försöka tajma marknaden eftersom jag vet att jag i längden inte är något bra på det och lyckas jag tajma så är det mest troligt ren tur.

  Det är svårt det där. Men bolaget finns som sagt på bevakningslistan och jag håller ögonen öppna ifall det skulle uppstå något fint läge.

  Mvh
  Framtida Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Framtida Frihet!

   Tack för din kommentar. Det är svårt att stå utanför marknaden och ta första steget in. Jag tycker personligen att det lättaste är att initiera en position i ett bolag man vill äga och sedan försöka fylla på med jämna mellanrum. Jag vill också tro att vid en större nedgång som drar med sig alla börser så kommer så fina bolag som Starbucks att stå emot bättre än sämre bolag.

   Lycka till om du väljer att investera och må väl!

   Radera