onsdag 27 januari 2016

Senaste köpen


Nu var det ett bra tag sedan jag handlade något på börsen så i och med lönen som ramlade in på kontot i Måndags tycker jag att det var dags. Marknaderna runt om har fortsatt varit skakiga så det är bara att tacka för det och ta chansen att köpa in sig billigare än vad man kunde göra månaden innan.Oavsett marknadsläge så fortsätter jag att köpa månadsvis och regelbundet i företag som jag anser har goda utsikter att fortsätta att tjäna pengar år ut och år in. Att vara delägare i dessa företag skall sedan vara grundpelaren i min pension om ett antal år. Tanken är att dessa företag skall dela med sig av sina ökade vinster i form av utdelningar till mig som aktieägare och att en dag skall dessa utdelningar täcka mina levnadskostnader.Månadslönens första inköp blev i Amerika och i en teknikjätte. Som jag skrivit om tidigare så försöker jag varje månad att göra ett inköp i en amerikans aktie där jag får välja lite mer omsorgsfullt vilket bolag det blir just den månaden och sedan ett inköp i Sverige som går lite mer på autopilot där jag handlar samma 10 bolag oavsett kursutveckling varje månad.


Också denna gången föll valet i USA på ett nytt innehav för portföljen nämligen Microsoft Corporation (MSFT). Inköpspriset landade på 52,19 USD per aktie och dollarn kostade vid tidpunkten 8,57 SEK. Totalt landade inköpet inklusive courtagekostnaden därmed på 4036 SEK.

Microsoft behöver väl egentligen inte någon närmare presentation då den finns i de flesta av våra datorer i form av operativsystem, men försöker mig på en snabb sammanfattning i alla fall.
Microsoft utvecklar, licensierar och säljer en rad olika mjukvaror
och tjänster till i stort sett allt, både privatpersoner och företag. Några av Microsofts vanligaste produkter som antagligen de flesta borde känna igen är: Windows, Office, XBox, Azure, Bing, Surface, och Windows Phone.

Microsoft har höjt utdelningen 12 år i rad, vilket är lite under vad jag egentligen vill se hos ett bolag. Optimalt är att ett bolag har en historik på minst 15 år av utdelningshöjningar för att jag ska känna mig trygg. Microsoft är dock ett väletablerat företag och med mycket starka framtidsutsikter. Jag ser ingen risk att bolaget skulle sänka sin utdelningen inom den närmsta tiden.

Direktavkastningen vid inköpstillfället var 2,756%, vilket jag anser vara helt okej för ett sådant stort och väletablerat företag som Microsoft. Microsoft har dessutom väldigt stark utdelningstillväxt och har de senaste 3 åren höjt utdelningen med 15,8% i snitt per år! Senaste höjningen 2015 var på 16%! Kan de bibehålla en sådan stark tillväxt, vilket jag hoppas och tror, så ser detta ut att vara ett riktigt bra köp på pappret. Utdelningsandelen ligger på 54,39% så det finns utrymme för fortsatta utdelningshöjningar i framtiden.

Min plan som diskuterades i inlägget min strategi del 2 bygger nu på att satsa på tillväxtbolag som kommer att slå de högutdelande bolagen i både totalavkastning och erhållen utdelning på sikt. Jag tycker därför att Microsoft  passar in väldigt bra i min portfölj. Microsoft har redan idag en okej direktavkastning med sina 2,756% och kan de fortsätta att bibehålla en utdelningstillväxt på över 10% kommer det att se riktigt bra ut om ett par år. Jag hoppas att få möjlighet att köpa på mig ytterligare aktier i Microsoft om priset fortsätter ner.

Microsoft bidrar med 110,2 SEK till min årliga utdelning baserat på nuvarande utdelningsnivå och dollarkurs. Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav i portföljen.

/Utdelningsstugan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar