lördag 2 januari 2016

Min Strategi Del 1Jag har som mål att en dag kunna leva av mina utdelningar som mina aktier genererar. För att kunna förverkliga denna dröm har jag tagit fram en strategi som jag arbetar efter just nu. Jag har valt att dela in den i två olika delar, sparande och investering.


Jag kommer i detta inlägg avhandla den första delen av min strategi som är sparande och sedan återkomma med ett inlägg om hur jag investerar.

Jag försöker spara så mycket pengar utav min lön som det bara är möjligt varje månad. Varje krona som jag kan lägga undan på att investera idag kommer att vara värd mycket mer för mig i framtiden. Det kan vara mycket lockande att  köpa materiella ting istället för att spara i den konsumtionshets vi lever i idag, men gör det oss lyckligare?

Jag har i dagsläget en nettolön på ca 21 000 SEK som kan variera lite månad för månad beroende på utbetalt traktamente och övertid. Jag tror utan att ha något källunderlag att det skulle kunna anses som en medellön för en arbetare i Sverige. Med det sagt så hoppas jag också kunna inspirera människor till att spara. Man behöver inte vara VD eller ha en månadslön på minst 50 000 SEK för att kunna bli ekonomiskt oberoende och det hoppas jag kunna bevisa om ni följer min resa. Allt handlar om att anpassa sina utgifter efter sina inkomster och göra det bästa av den situation man befinner sig i. Av min lön hoppas jag att kunna spara 45% av nettolönen vilket borde bli ungefär 9450 SEK i snitt per månad under året. Detta är också ett utav mina mål för 2016 som ni kan hitta på sidan Mål här ovan. Min sparandegrad kommer att presenteras här på bloggen månadsvis. Det är ett tufft mål, men jag har valt att sätta ribban högt eftersom jag är övertygad om att jag presterar klart bättre under press!

För att kunna uppnå sparmålet kommer jag att fortsätta på min väg som jag har påbörjat under 2015, men också försöka hitta nya sätt och möjligheter att under 2016 lyckas spara ännu mer än tidigare. Jag kommer fortsätta att cykla till jobbet alla de dagar som det inte är minusgrader ute istället för att åka buss, en cykeltur på ca 30 minuter. Cykelturen sparar inte bara kronor i plånboken utan ger mig dessutom två gratis träningspass om dagen. Jag kommer att ha med mig matlåda till jobbet istället för att köpa lunch ute. Min sambo och jag är nöjda med vårt boende i vår hyresrätt och har en total hyra i dagsläget på 5600 SEK, vi har även sett över alla våra abonnemang under 2015 så vi bor nästan så billigt som det är möjligt med tanke på att vi är bosatta i en tvåa i en stor stad i Sverige. Jag kommer att försöka hålla nere kostnader för kläder och övriga accessoarer så mycket som det går, ut och dricka öl med polarna någon/några gånger i månaden är dock något jag kommer att fortsätta med att göra eftersom det ger mig såpass mycket tillbaka i form av välmående. Ut och roa sig med sambon någon gång i månaden bör också hinnas med. Jag har också sedan tre månader tillbaka lagt ner med att snusa (igen), en besparing på ca 500 SEK i månaden för mig, som jag verkligen hoppas att jag skall fortsätta att hålla mig borta ifrån under 2016.

De tidigare åtgärderna jag har presenterat här ovan beskriver alla hur jag ska jag göra för att hålla nere kostnaderna under året, men jag skall även försöka att få en skjuts upp på lönestegen under året hade jag tänkt. Jag har nu snart varit på mitt arbete i 12 månader och hade ganska så nyligen en lönediskussion med min chef som kändes positiv. Förhandlingarna angående den nya lönen är fortfarande pågående, men jag har blivit lovad en "korrigering uppåt" baserat på de arbetsuppgifter jag har utfört och utför. Får se vad det leder till. Ytterligare ett mål för året är att tjäna minst 10 000 SEK utöver arbetet och utdelningarna från aktier. Detta är ännu inte helt klart hur detta mål skall genomföras, men jag och sambon har några idéer som jag får återkomma till senare.

Det var den första delen av min strategi som jag har satt upp för att kunna nå ekonomiskt oberoende. Inlägget om hur jag investerar kommer snart och ni kan hitta de båda inläggen när det är klart på sidan strategi här ovan.

/Utdelningsstugan


Photo Credit: ratch0013/FreeDigitalPhotos.net

2 kommentarer:

 1. Hej! Kul att du startat bloggen, ska bli spännande att följa :) Jag är själv ny inom utdelningsinvestering, har precis börjat och har en väldigt liten portfölj i nuläget, men man måste ju börja någonstans! Kommer från i höst att ha ungefär samma nettolön som dig, så vi har ganska liknande förutsättningar, även om min lön inte kommer att höjas nämnvärt pga yrkesval. Men det kommer ta tid innan snöbollen kommer i rullning så att säga, räknar med att det kommer ta minst 15 år innan första miljonen, men sen kommer det gå desto snabbare framåt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin,

   Kul att du hittat hit och tack för din kommentar. Roligt att höra att du valt att börja med utdelningsinvestering och jag tror inte du kommer ångra dig om ett par år! Anledningen till att jag presenterar mina faktiska inkomster och utgifter är just för att många kan antagligen känna igen sig i min levnadssituation med lön osv. Sedan så gör alla det bästa av det ut efter sina egna förutsättningar och som sagt första miljonen är svårast, men efter det kommer det rulla på betydligt snabbare då ränta-på-ränta effekten precis som du skriver. Jag själv tycker att min resa gått fantastiskt fort hittills och det är extra motiverande att tänka att för varje sparad krona ökar de framtida intäkterna och därför också farten på "snöbollen".

   Må väl och lycka till!

   Radera