onsdag 13 januari 2016

Senaste köpen

Då var det dags att presentera månadens köp i Amerika. Marknaden i USA har precis som i Sverige varit sur det senaste, vilket öppnar upp för trevliga inköpspriser i flera fina bolag.

Oavsett marknadsläge så fortsätter jag att köpa månadsvis i kvalitetsbolag som år efter år fortsätter att tjäna pengar på sina varor/tjänster och som ökar sina vinster.
Vinster som sedan omvandlas till utdelningar i form av pengar till oss aktieägare, utdelningar som dessutom växer för vart år utan att vi behöver lyfta ett finger för att hjälpa till. Inte mycket att vara sur över att man får inhandla dessa bolag till lägre priser egentligen.

Nu var det ju dessvärre så att jag gjorde detta inköp redan innan det nya året och kursen har efter detta droppat något ytterligare. Denna gången föll valet på ett nytt innehav för portföljen nämligen Visa Inc.  (V). Inköpspriset blev 78,52 USD och dollarn stod vid tidpunkten i 8,46 SEK. Totalt landade inköpet därmed på 3300 SEK.

Visa Inc. har 7 års följd av utdelningshöjningar i ryggen, vilket är på gränsen vad jag egentligen vill se hos ett bolag. Optimalt är att ett bolag har en historik på minst 15 år av utdelningshöjningar för att jag ska känna mig trygg. Visa Inc. ser jag dock som ett mycket spännande företag med bra intjäningsförmåga och en fin och bred vallgrav. Därför ser jag det inte som en stor risk att bolaget skulle sänka utdelningen inom närtid, förhoppningsvis aldrig, men man vet ju aldrig. Framtiden är svår att sia om.

Direktavkastningen vid inköpstillfället var endast 0,715%, vilket jag verkligen anser vara lågt. Visa Inc. har dock haft en väldigt stark utdelningstillväxt och har de senaste 3 åren i snitt höjt utdelningen med 26,4%! Senaste höjningen 2015 var på 19%. Kan de bibehålla en sådan stark tillväxt, vilket jag hoppas och tror, så motiverar det ett köp tycker jag. Utdelningsandelen är endast 18,64% så det finns stort utrymme för fortsatta utdelningshöjningar i framtiden.

Min plan som diskuterades i inlägget min strategi del 2 bygger nu på att satsa på tillväxtbolag som kommer att slå de högutdelande bolagen i både totalavkastning och erhållen utdelning på sikt. Jag tycker därför att Visa Inc.  passar in väldigt bra i min portfölj. Visa Inc. må dela ut betydligt mindre än andra bolag just nu, men förhoppningsvis växer deras utdelning om de högutdelande bolagen om ca 8-10 år beroende på vilket man jämför med och vilken hastighet Visa Inc kan hålla på sin utdelningstillväxt. Dessutom har jag stark tilltro till deras kursutveckling som också bör tas med i beräkningarna fastän jag primärt satsar på utdelningsinvestering. Bolag med bra utdelningstillväxt brukar generellt ha en bättre kursutveckling än bolag med hög direktavkastning och låg utdelningstillväxt. Jag hoppas att få möjlighet att köpa på mig ytterligare aktier i Visa Inc. om priset fortsätter ner.

Visa Inc. bidrar med 23,8 SEK till min årliga utdelning baserat på nuvarande utdelningsnivå. Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav.

/Utdelningsstugan

2 kommentarer:

 1. Roligt att någon annan uppmärksammar V! Köpte in mig maj 2014, inte sålt sedan dess :-) "Long V", som de skulle sagt på Seeking Alpha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiebubblaren!

   Tack för din kommentar. Kul att vara delägare med dig i detta fantastiska bolag! Jag önskar jag också köpt på mig redan i maj 2014, men kan de hålla i sin utdelningstillväxt blir det riktigt bra på sikt ändå.

   Må väl!

   /Utdelningsstugan

   Radera