onsdag 14 december 2016

Sparande November

Sammanställning av intäkterna och sparandet i November
Göteborg bjuder idag på en härligt kall och krispig onsdagsmorgon. Jag är egentligen en människa som trivs betydligt bättre i varmt klimat, men om jag måste välja på regn och blåst och kallt och krispigt så tar jag mest troligt det senare. Frågan är om vi hinner få någon snö innan jul, det hade nästan känts passande även om det känns vanligare med regn är snö på jul, i alla fall de senaste åren.
I dag tjänar jag ca 27 000 SEK brutto i månaden och jag redovisar, som ni säkert vet vid det här laget, varje månad hur mycket utav dessa slantar jag lyckas spara. Jag har ägnat mig åt utdelningsinvestering i knappt 2 år nu och känner att jag är på rätt väg att en dag kunna leva på utdelningar!


Lyckas man spara någon eller några tusenlappar varje månad och börjar investera dessa i bra aktier kommer det att gå snabbare än vad man tror att nå en passiv inkomst. När väl snöbollen är i rullning så kommer det gå otroligt snabbt framåt och för varje krona man sparar extra varje månad ökar du takten ytterligare på det framtida kassaflödet. 

Sparande NovemberInkomster November 2016:
Lönearbete:23 103
Utdelningar:571,97
Boston Pizza Royalties. (BPF.UN61,55 SEK
Atlas Copco (ATCO B)138,60 SEK
Apple (AAPL)206,52 SEK
Realty Income Corp. (O)46,21 SEK
Northwest Healthcare. (NWH.UN)40,89 SEK
Carterpillar Inc. (CAT)78,20 SEK
Reklam:1000,58
Google Adsense282,61
Affliliatelänkar194,25
Övrig reklam523,72
Totala inkomster24675,55
Överföring till aktiekonto inkl utd.12 571,97
Sparkvot50,9%


Jag uppnådde alltså en sparkvot på 50,9% i november! En bra bit över målet för helåret alltså, som är att ligga på ett snitt om minst 45%. Jämför man med förra årets sparkvot för november som var på 44,5% så är detta alltså en ökning på 6,4 procentenheter. Alla summor ovan är netto, alltså vad jag får ut i handen efter betald skatt. Enda undantaget är för utdelningarna som är inklusive den utländska källskatt jag betalar för mina utdelningar. Anledningen till att det är medräknat är för att dessa pengar automatiskt kommer att föras över till mitt konto på Avanza igen, fast då med 2-års fördröjning. Jag är riktigt nöjd med resultatet och det känns bra att kunna mata snöbollen med såpass mycket mer kapital varje månad!

Inkomster


Som ni ser har jag alltså uppdaterat inkomstlistan ovan så att den blir lite mer detaljerad. Det är dels för att jag vill vara transparent med all info här så att folk har möjlighet att följa min resa, men också för att jag är en statistiknörd och det blir lättare för mig själv att jämföra olika resultat med varandra så här. Under november så blev det en hel del övertidstimmar vilket också syns på nettolönen. Normal brukar jag inkassera runt 21 000 netto och nu inkasserade jag alltså 23 103 SEK. Verkligen kul, men som sagt man får också slita för pengarna. 
Utdelningarna rullar in på kontot i bra fart och som ni kunde läsa i min Inkasserade utdelningar för november-rapport så inkasserade jag hela 571,97 SEK i utdelningar under månaden. Åter igen så vill jag säga att det känns fantastiskt att kunna inkassera över 500 SEK extra en månad utan att behöva arbeta något extra för dessa pengar. Utdelningar är verkligen den bästa typen av inkomst då den fortsätter att ramla in på kontot i ur och skur och oavsett hur många timmar jag tillbringar på kontoret.

Posten Övriga inkomster har nu bytt namn till Reklam. Det eftersom denna kategori endast innefattar intäkter jag får från annonsering och genom länkar. Som ni ser ovan så kommer inkomsterna från Google Adsense, via affiliatelänkar och övrig reklam. Övrig reklam innebär i dagsläget endast en inkomstkälla och det är ett annonseringsavtal som jag har tecknat. Det nya annonseringsavtalet jag har tecknat är inte något jag vill gå in på i närmare detalj, men att döma av annonser runt om bland bloggkollegor så är det samma leverantör som bland annat PetruskoVästkustinvesteraren och Långsiktig investering använder. Så länge annonserna är relevanta för min sida, så ser jag inget problem i att använda denna leverantörs annonser på samma sätt som jag använder Google Adsense-annonser på sidan.

Det känns otroligt häftigt att redan nu när bloggen snart fyller 1 år kunna redovisa en ren intäkt för bloggen, skattad och klar, på över 1000 SEK under en och samma månad. Det var verkligen inget mål jag hade när jag startade bloggen, att kunna dra in en sådan stor summa pengar på mitt skrivande, men jag skall inte ljuga om att det känns riktigt kul. Antalet läsare ökar stadigt hela tiden och jag är otroligt tacksam till alla som läser, gillar, delar och kommentarer. Det ger massor av energi och motivation att fortsätta skriva mera och bättre även under år 2017.Utgifter


Utgifterna under månaden har hållt sig på en okej nivå. Något som sticker ut från det normala är att jag och sambon bokat flygbiljetter till en resa i Januari. Där försvann några tusenlappar, men att vi skall hitta på roliga saker tillsammans kommer vara ett mål även för nästa år. Därför är det lika bra att rivstarta år 2017 på lite varmare breddgrader tänkte vi.

Summering


Målet för 2016 är att ha en sparkvot över 45%. Året började väldigt skakigt och jag låg långt ifrån målet efter första månaderna. Efter det har det dock verkligen ordnat upp sig och den genomsnittliga sparkvoten för helåret ligger just nu på 48,5%. Med bara en månad kvar av året så är det alltså nu nästan svårare att misslyckas än att klara målet. Jag är grymt nöjd med att jag under en så lång tid, som ett år är, ha klarat att hålla en bra spardisciplin. Egentligen så tycker jag inte att det är någon bedrift då jag är ganska ekonomiskt lagt, men med mindre förändringar i vardagen så kan man verkligen göra att man får loss de där extra pengarna som man inte tror att man har. Om man sedan sätter dessa pengar i arbete på börsen i stället för att konsumera så går det grymt fort framåt sedan. Att man skall "låta pengarna arbeta för dig istället för tvärtom" är ett bra och tänkvärt uttryck tycker jag.


Hur gick erat sparande under november?Missa inga inlägg framöver! Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.

Må väl och ha en fortsatt skön söndagskväll!


Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay

*Innehåller affiliatelänkar

13 kommentarer:

 1. Hej o tack för din redogörelse :) Bra morot med reklamintäkter från bloggsidan!

  Vad har du för utgifter i övrigt? Vad lägger du undan var månad i ren buffert? Hur mycket spenderar du/ni? Hyra/bostadsrätt/hus - amorteringar?

  Bara nyfiken. Jag brukar räkna med allt sparande (buffert på sparkonto med ränta) utom amorteringarna i min sparkvot. Kämpar dock med en fam om 5 st och en hund så inte helt lätt att smyga in pengar i utdelningsportföljen :)

  Ha det fint!

  /StockVonBörs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stock Von Börs,

   Tack för din kommentar och de vänliga orden. Utgifterna är helt enkelt mellanskillnaden mellan totala intäkter och sparandet. Denna månaden hade jag alltså utgifter på totalt 12103 SEK.

   Vi bor i hyresrätt med rimlig hyra och båda har nära till jobbet så att vi kan cykla.

   Låter som att ni har något tuffare förutsättningar för ett stort sparande, men ändå imponerande att ni fixar det!

   Önskar er stort lycka till framöver och må väl!

   Radera
  2. Har ni funderat över att köpa bostadsrätt, det är ju på sikt ofta en bra investering och lägre hyreskostnader.

   Radera
  3. Hej!

   I dagsläget har vi inga planer på att köpa bostadsrätt. När vi räknar på det så skulle vi få mycket svårt att få ett bättre totalavkastning och sparande än vad vi har just nu.

   I framtiden har vi planer på att köpa hus så antagligen går vi direkt från hyresrätt till att köpa hus.

   Må väl!

   Radera
 2. Hej, hur har din portfölj presterat i år? Kan man få se en bild på utvecklingen från Avanza?

  Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin,

   Tack för din kommentar. I dagsläget så kan man inte se hur min portfölj presterat någonstans på bloggen. Bra idé att kanske redovisa det månadsvis i samband med tex portföljuppdateringen.

   Jag kommer redovisa årets totalavkastning för portföljen i mitt nyårsinlägg senare. Just nu har portföljen avkastat 21,13% vilket är ett resultat jag är grymt nöjd med. Om jag kan stänga året över 20% så är det verkligen över all förväntan, speciellt med tanke på att OMXS30 endast är upp 6,54% i år.

   Må väl!

   Radera
 3. Vad tror du om dina utgifter i December? För mig ser det tyngre ut än vanliga månader.
  Har aldrig tänkt på det tidigare då det här är första året av dedikerat sparande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronantillmiljonen!

   Förra året mäktade jag med en riktigt vass sparkvot i december och det tror jag att jag skall kunna klara även i år. Vi har slutat att överkonsumera julklappar i mina familj och det gör verkligen gott för ekonomin.

   Självklart innebär december ytterligare kostnader, men tror inte det blir så värst farligt.

   Tack för kommentaren och må väl!

   Radera
  2. Helt riktigt. Det är rätt så värdelöst för vuxna att byta pengar med varandra. Man kan göra något annat rolig i stället :)

   Lycka till med dina investeringar nu i slutet av detta år!

   Radera
 4. Inspirerande att dra in en tusenlapp brutto på en månad i reklamintänkter! Hur gör du för att lyckas med affiliatelänkar? Har själv bara experimenterat lite med Wordon men tycker inte det ger så mycket.

  Jag har tjänat en hundralapp under min första månad med AdSense men kommer inte göra anspråk på inkomsten då jag upptäckte i efterhand att det inte gick att registrera om adress till Sverige utan att ändra kontot. Planerar därför att avsluta kontot och registrera det på nytt i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren,

   Tack för din kommentar och kul att kunna inspirera. Summan ovan är faktiskt netto, då jag använder en tjänst likt en frilansskribent som betalar skatt och andra avgifter för mig.

   Det var en svår fråga gällande mina affiliatelänkar. Det enkla svaret blir väl att jag bara tipsar om tjänster som jag själv gillar och använder. Jag försöker inte sälja något som jag inte tror på. Det enda jag i dagsläget länkar vidare till med affiliate är till Avanzas sida och det har resulterat i snitt 2-3 leads per månad sedan jag startade bloggen.

   Adsense hade antagligen gett lite mer till mig om jag nu inte valt denna nya annonsör som fått det bästa utrymmet på bloggen. Det är ett långsiktigt beslut som dels tar hänsys till det estetiska och intäkterna för bloggen.

   Eftersom jag inte har någon expertis inom området så är ovan de bästa svaren jag kan erbjuda.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 5. Hej. Jag är frekvent besökare på utdelningsstugan. Hur funkar det med adsense, är det folk som faktiskt klickar på dessa länkar? Själv är jag väldigt skeptisk eftersom jag själv undviker klicka på reklam (jag var en webmaster på 90-talet och då var det lite vilda västern på reklambanners - oseriösa aktörer, virus och annat jobbigt). Eller räcker det att sakerna ska visas för att du ska få en slant? Har själv nyss startat en liten utdelningsblogg så jag är nyfiken även om jag är långt ifrån att börja använda reklam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Divsnutte,

   Tack för din kommentar och roligt att du gillar bloggen!

   Vad gäller Adsense så tror jag (är inte helt 100) att det baseras på både visningar och klick. Och att ett klick ger mer betalt än en visning.

   Kul att du själv startat en blogg. Skall spana in den!

   Må väl!

   Radera