onsdag 21 december 2016

Min aktiebevakningslista December

Utdelningsstugans bevakningslista December aktieköp. #uppesittarkväll.
December är en riktigt hektiskt månad här i utdelningsstugan. Det är många saker som skall klaras av. Året skall stängas på jobbet och glöggkvällar och julbord skall besökas. Detta gjorde alltså att jag igår missade #uppesittarkväll! En utav månadens absoluta höjdpunkter! Tur att man kan kolla ikapp på Philip och Niklas direktsändning på Youtube.
Jag kommer att fortsätta att fylla på i mina svenska aktier månadsvis precis som vanligt. Jag brukar dock alltid även fylla på i ett internationellt bolag eller göra ett större inköp i något befintligt och så även denna månad. Är ni nyfikna på hur portföljen ser ut just nu så kan ni kan se alla mina innehav under fliken Portfölj här ovan.

Jag har satt upp ett antal investeringskriterier för portföljen som jag vill att alla aktier jag äger eller planerar att köpa in uppfyller. Ni hittar hela mitt inlägg om mina investeringskriterier här och också en utförligare redogörelse varför jag valt dem. Kortfattat lyder de enligt nedan.

1. Bolaget måste ha en utdelning
2. Stark marknadsposition
3. Stigande omsättning och vinst
4. Bra utdelningshistorik
5. Sund utdelningsandel

Nedan aktier överväger jag att köpa in till portföljen utöver mina "vanliga inköp" som jag redan förutbestämt kommer att fylla på i. 


Min aktiebevakningslista för Oktober


1. Kopparbergs (KOBR MTF B)


Utdelningsstugan analyserar Kopparbergs #uppesittarkvällUtdelning: 4,40 SEK
Direktavkastning: 1,8%
Utd tillväxt (5 år): 40,6% per år
År sedan sänkt utd: 8 år
Utdelningsandel: 44,3%Kommentar

Kopparbergs är återigen med på bevakningslistan, precis som förra månaden alltså! Snart får jag verkligen göra slag i saken och fylla på ytterligare i detta svenska kvalitetsbolag. Aktien har fortsatt att ha det motigt och är de senaste 3 månaderna ner ca 15%. Tittar vi på nedan bild hämtad från borsdata.se. Så kan vi se att Kopparbergs med råge uppfyller mina investeringskriterier.


Kopparbergs omsättning och vinst


Kopparbergs utdelningshistorik är också den grymt imponerande, vilket syns i bilden nedan. Jag räknar med en rejäl höjning även 2017 eftersom bolaget fortsätter att växa kraftigt och har så låg utdelningsandel.


Kopparbergs Utdelningshistorik
Kopparbergs har de senaste 3 månaderna tappat 18%. Tittar man på mina tidigare inköp i bolaget i bilden nedan så ser jag absolut att det skulle kunna vara ett fint beslut på lång sikt att fylla på innehavet på dessa nivåer.


Kopparbergs aktiekurs


Eftersom Kopparbergs handlas på en mindre lista och minicourtaget där är 19 SEK så kan jag inte handla månadsvis i Kopparbergs som jag gör i mina övriga svenska aktier. Optimalt hade ju såklart enligt min strategi varit att jag kunde fylla på månadsvis i Kopparbergs, men nu får man helt enkelt leta efter inköpstillfällen när man kan göra lite större inköp och jag tycker som sagt att nu ser ut att vara ett bra tillfälle. 

Slutligen så tycker jag Kopparbergs känns som ett bra köp på lång sikt. En direktavkastning på 1,8% är i lägsta laget, men med den tillväxt Kopparbergs har visat upp så borde utdelningen kunna växa i snabb takt. Utdelningsandelen på endast 44,3% gör att det finns gott om utrymme att fortsätta att höja utdelningen.

Direktlänk till Kopparbergs hos Avanza.


2. Walt Disney Co (DIS)


Utdelningsstugan analyserar Disney #uppesittarkväll
Utdelning: 1,42 USD
Direktavkastning: 1,53%
Utd tillväxt (5 år): 27,9%
År sedan sänkt utd: 11 år
Utdelningsandel: 24,6%

Kommentar

Även Disney är med på listan igen! Disney har jag haft bevakning på väldigt länge och velat fylla på vid flera tillfällen de senaste månaderna. Aktien  är kvalitet rätt igenom och trots att jag redan äger en hyfsad andel Disney (3,4% av portföljen) så är jag väldigt sugen att göra innehavet ännu större.

Tittar vi nedan på utvecklingen av Disneys vinst per aktie så kan vi verkligen se att det är kvalitet rakt igenom. 


Disney omsättning och vinst

Även utdelningen har utvecklat sig fantastiskt som man kan se i bilden nedan.


Disney Utdelningshistorik

Tittar vi på mina tidigare inköp i Disney så kan vi se att aktien är högre värderad nu än alla tidigare inköpstillfällen. 


Disney aktiekurs


Slutligen så kan vi konstatera att Disney är ett riktigt fint bolag med fina värden oavsett vilken parameter man väljer att analysera. Även här, precis som med Kopparbergs, blir direktavkastningen lidande på grund av kvaliteten på bolaget. Disneys direktavkastning är idag ca 1,53% och kan anses låg. Tillväxten är dock riktigt bra så jag räknar med att utdelningen kommer växa kraftigt med åren. En utdelningsandel på endast 24,6% indikerar att det finns riktigt gott om utrymme att fortsätta höja utdelning i snabb takt i många år framöver.

Något som tar emot lite är att dollarn är riktigt hög historiskt och den ser hela tiden ut att bli dyrare. Valutaspekulationer är något som jag sagt att jag inte skall ta hänsyn till då det borde jämna ut sig över tid, men visst finns där en liten psykologisk faktor. Jag hoppas dock inte att den skall spela in i mitt beslutsfattande.

Direktlänk till Disney hos Avanza.Sammanfattning


Det blev alltså endast 2 bolag på bevakningslistan i december. Det är för att jag är till 99% säker att jag kommer fylla på i någon av dessa. Båda bolagen har varit med på bevakningslistan tidigare och det är för att jag är riktigt sugen på att utöka mitt innehav i båda två. Det är såklart tråkigt för läsaren att det blir samma bolag som jag går igenom här, men jag kan inte välja aktier bara för att det är kul att analysera bolag. Jag måste ha med aktier på listan som jag faktiskt överväger att köpa och därför kan det ofta bli liknande bolag som tidigare.

Jag återkommer med ett inlägg längre fram där jag som vanligt presenterar alla transaktioner jag gör här i stugan.Vilka bolag har ni på er radar denna månaden?


Missa inga inlägg framöver! Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.

Må väl och ha en fortsatt skön söndagskväll!


Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay


*Innehåller affiliatelänkar

15 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Aktiepappa,

   Inte kollat jättenoga på Björn Borg, men vid en snabb analys på borsdata så såg jag att bolaget inte uppfyllde många av mina investeringskriterier. En hög direktavkastning, men annars tycker jag inte alls det såg lockande ut.

   Hur ser du på bolaget?

   Må väl!

   Radera
  2. Jag är lockad av Björn Borg. De har en bra position på marknaden och de tjänar rätt bra med pengar och de delar ut vettigt. Hade jag inte suttit så tungt i handel redan hade jag antagligen köpt in mig i dem.

   Det faktum att de kommer spara 30 mkr per år så snart Björn Borg själv inte längre kommer ha rätt till licenspengar för namnet tror jag kommer göra att resultatet blir bra nog för att dels dela ut och dels höja aktiekursen.

   Radera
  3. Hej igen!

   Intressant att höra dina tankar om bolaget. Låter helt klart som att det kommer göra bolaget mer intressant när Björn Borg försvinner då. Kanske till och med tillräckligt intressant för att intressera Utdelningsstugan.

   Må väl och god jul!

   Radera
 2. Hur ser du på utdelningsnivå kontra utdelningstillväxt?

  Jag gillar Kopparbergs men avstår eftersom jag inte tror de kommer kunna upprepa lika fin utdelningstillväxt på kort sikt då de har en stor exponering mot UK. Disney avstår jag från eftersom jag tycker att kultur- och nöjesindustri är en svårbedömd bransch. Även om det ligger i korten att de drar in storintäkter på de kommande Star Wars-filmerna kan det vara svårt att upprepa på längre sikt och aktien är högt värderad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir lite nyfiken på vad som anses safe av dig då?

   Radera
  2. Resonerade inte kring om aktierna är säkra investeringar eller inte utan kring om de verkligen kommer klara att fortsätta bibehålla så extremt hög utdelningstillväxt att det motiverar en i relativa termer låg absolut utdelning.

   Radera
  3. Hej Utlandsutdelaren!

   Tack för din kommentar och bra frågor. Jag prioriterar utdelningstillväxt framför direktavkastning eftersom jag tror att det kommer ge mig den bästa totalavkastningen på lång sikt.

   Vad gäller Disney och Kopparbergs så tycker jag precis tvärtemot dig (som blogginlägget indikerar). Jag har mycket stor framtidstro på bägge bolagen på lång sikt och tror att de under många, många år kommer att kunna uppvisa en tvåsiffrig utdelningstillväxt.

   Kul att man kan se olika på saker, det öppnar upp för diskussion. Som du skriver så finns det inga säkra investeringar utan man får sätta upp egna investeringskriterier och göra sin egen analys.

   Må väl och god jul om vi inte hörs innan dess!

   Radera
 3. Du är inte enda som missat uppesittarkväll :) Gjorde själv det och det känns lite sorgligt. Antar att det är för att lönen trillar in först på fredag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kronantillmiljonen!

   Det var helt klart en lite lurig månad för #uppesittarkväll denna månaden. jag fick faktiskt lön redan den 20:e, men missade på grund utav julbord med jobbet.

   Vi får ta igen det framöver!

   Må väl!

   Radera
  2. Uppesittarkväll i all ära, men när det kommer till gratis mat och prinskorv så kan man gått följa flödet dagen efter i stället :) Julbord är ju en sak man bara får ett par gånger per år :)

   Radera
 4. Ska inte skriva på surfplatta mer blir bara fel. Sista försöket

  Det jag satsat på denna månad är inköp av:

  Etf:en URA. Passar inte in i dina kriterier utan är snarare en värdestrategi. Uran och jag ser placeringen på ett års sikt. Kul var att Tobbe Rosén tog upp den i senaste avsnittet av Trading direkt.

  Sen sålde jag HM med marginell vimst. Tror inte på dem
  Köpte Kappahl, Capio, new wave group
  Sen fyllde jag på med Investor, British American Tobacco, Novo nordisk?

  Som du märker balanserar jag mellan value investing och dividend investing.

  Det enda som gått bra för mig i år är mina pensionssparande. Ca 30% upp.
  Avanzadepån, +15%
  Nordnetdepån +-0, nådde nollan tack vare lyckad valutaspekulation i USD,där jag fick 5% vinst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alasevt,

   Ja det kan vara lurigt med mobil och surfplattor.

   Kul att höra från någon med en annan strategi. Det låter som att vi är väldigt olika i våra investeringar, men du kan forfarande uppvisa ett enligt mig bra resultat. 15% är ju bättre än index. Själv ligger jag på ca 22% upp i år och hoppas kunna stänga året på +20%.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 5. Hej,

  Hur ser du på Atea? 8 da% i fjol. Norskt bolag marknadsledande inom IT-infrastruktur? Märkligt att det inte är högre värderat än vad det faktiskt är..

  Förra året hade dem en interimsutdelning, kan man vänta sig en även nästa år om dem fortsätter leverera resultat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Niklas,

   Tack för din kommentar.

   Jag har inte jättebra koll på Atea. Jag kollade lite snabbt på dem nu och ser att utdelningsandelen har varit riktig hög de senaste åren vilket borde indikera på att de inte kan vidhålla en sådan hög utdelning över tid. Om de inte växer in i utdelningen vill säga.

   Jag väljer att avvakta med bolaget då jag vill se en sund utdelningstillväxt över tid.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera