torsdag 30 juni 2016

Portföljuppdatering Juni 2016

Uppdatering av aktieportföljen Juni 2016
Dags att redovisa vad portföljen är värd nu när juni också har passerat. Juni har varit en väldigt turbulent månad med flera händelser som påverkat börsen. Inte minst har Storbritannien röstat sig ut ur Europa samarbetet och då tog börsen verkligen en rejäl sväng nedåt. Efter det så har börsen återhämtat sig något och min portfölj likaså.


Som jag här nämnt vid flera tillfällen innan så är portföljvärdet ganska ointressant för mig som utdelningsinvesterare, men vid sådana här stora händelser som "Brexit" känns det ju ändå av. Det känns betryggande att vid tillfällen som dessa tänka att det spelar ingen roll hur mycket portföljen är värd eftersom tanken ändå är att jag skall leva på den passiva inkomst som mina utdelningar genererar. Jag fortsätter att köpa aktier i ur och skur oavsett marknadsläge och har nu under Brexit gjort likadant och kommer inom kort redovisa mina senaste transaktioner som skedde i måndags när börsen var ner en 6-7%. 

Idag den 30 juni ser portföljen ut enligt nedan. Bolagen är sorterade i fallande ordning med det högst värderade innehavet överst.


Portföljen

Portfölj aktier Juni 2016

Totalt innehåller portföljen nu alltså ovan 37 stycken företag.

I maj har jag gjort en nyinsättning på 13890,50 SEK. För dessa pengar gjorde jag mitt vanliga köp i Sverige, där jag fyllde på i alla mina svenska innehav för en mini-courtagekostnad. 
Eftersom jag täcknade fullt i Castellums nyemission så gick de pengar jag brukar avsetta för ett internationellt köp till detta ändamål istället denna månanden. Men i juni planerar jag att inhandla ytterligare aktier utanför sveriges gränser. De nya aktierna som nyemission i Castellum genererade kommer inte visa sig på årets resultat, men nästa år kommer de ge ett härligt tillskott på mars utdelningen. Det gäller att försöka se det långsiktigt och hela tiden tänka att man matar snöbollen som hela tiden växer sig allt större och starkare!


PortföljvärdePortföljvärde juni 2016:
Portföljvärde:320 374 SEK
Belåning:0 SEK
Totalt innehav:320 374 SEKMitt totala investerade kapital uppgår idag alltså till 320 374 SEK. Jag har därmed passerat nästa milstople på 300 000 SEK! Detta får firas med en whiskey till fotbollen ikväll tror jag bestämt. Det känns som att det inte var längesedan jag passerade 200 000 SEK i portföljen och det känns som att det går riktigt fort framåt just nu. Nyinsättningar gör såklart fortfarande mycket så här i början, men även utdelningarna knuffar på och det kommer bara att gå snabbare och snabbare ju mer jag sparar eftersom jag då kommer att få mer och mer i utdelning. 

Månadens portföljvärde innebär alltså en ökning på hela 21 059 SEK om man jämför med portföljvärdet i maj. Trots Brexit så fortsätter alltså portföljen att trumma på och jag har fortfarande inte minskat i värde någon månad sedan jag började att rapportera som ni kan se i diagrammet nedan. Vi får se hur länge den sviten håller i sig. 

Belåningen är fortfarande 0, men jag överväger helt klart att gå in med lånade pengar om nu börsen skulle bestämma sig för att bli ännu lite surare. I så fall kommer jag att utnyttja Avanzas Superlånet, men som marknadsläget är just nu tycker jag att jag klarar mig bra med mina nyinsättningar + utdelningar.

Diagram portföljvärde juni 2016


Sidan portfölj har uppdaterats för att spegla de aktuella innehaven.

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:

Följ mig också gärna på twitter och facebook.


Photo Credit: sscreations
*Innehåller affiliatelänkar.

24 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Spara För Livet!

   Tack så mycket! :)

   /Utdelningsstugan

   Radera
 2. Har du dina utländska aktier i en KF eller i en annan form? Tycker inte du att det är ett problem att utdelningen från utländska aktier är så komplicerad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investera för framtiden!

   Tack för din kommentar. Jag har alla mina aktier i en KF just på grund av den utländska källskatten. Som svar på din andra fråga så tycker jag inte att det är ett problem med utdelningen från utländska innehav eftersom man får tillbaka den automatiskt med 2-3 års fördröjning om man äger aktierna i en KF.

   Hoppas ovan besvarade dina frågor och trevlig helg!

   Radera
 3. Grattis! Bara att trycka gasa i botten mot 500 000:- nu:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Tack så mycket! Yes nu kör vi full fart mot 500!

   Trevlig helg!

   Radera
 4. Stay away från spelbolag, de genererar för många spelberoende olyckliga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,

   Jag antar att du syftar på mitt innehav i NetEnt med ovan kommentar. Jag håller med dig om att spelande skapar olycka för många och har länge dragit mig ifrån att investera i just spelbranschen. Nu har jag dock tagit ett val att inte mina moraliska värderingar skall få avgöra mina investeringsbeslut och därför tagit en position i NetEnt och äger sedan tidigare aktier i två stycken tobaksbolag som också kan anses som omoraliska.

   Man får känna efter själv om man vill "sponsra" hazardspel eller ej. Jag kan tycka att någon typ av reglering av spelbranschen hade varit på sin plats. I vilken form vet jag dock inte och det låter jag politikerna diskutera.

   Hoppas ovan besvarade din kommentar och jag önskar dig en trevlig helg!

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Har precis börjar följa lite smått i dina fotsteg, uppskattar verkligen alla inlägg du gör och hur ärlig du är med alla siffror! En annan tanke, var och hur ser du utdelningen på de amerikanska aktierna? Just har jag bara svenska akter.

  Hoppas du kommer hålla på länge med dina uppdateringar, det är grymt!

  /Miniutdelningaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Miniutdelaren!

   Tack för din kommentar och härligt att du kommit igång med dina investeringar! Det är verkligen roligt att höra att du uppskattar bloggen och inläggen. Uppmuntrande ord som dessa gör att man får massor av ny energi och vill fortsätta en lång tid framöver!

   När jag vill kolla på utdelning och utdelningshistorik för amerikanska aktier brukar jag googla något i still med "aktiens namn + dividend". Oftast hamnar man på sidan nasdaq.com som jag tycker har den viktigaste infon.

   Ha nu en trevlig helg!

   Radera
 7. Grattis till nått delmål! Kämpa vidare :)
  /MJ

  SvaraRadera
 8. Grattis, skönt med en stabil kurva uppåt! Dina siffror är från 29:e juni, men jag kan avslöja att det mesta gick upp idag så du lär inte paja kurvan för juni månad ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maxa allt!

   Tack! Det stämmer och portföljen har precis som du säger varit blå idag med. Förhoppningsvis håller riktningen på kurvan i sig!

   Ha en fortsatt bra helg!

   Radera
 9. Härligt. Våra portföljer ser ganska lika ut, fast du har lite mer intressanta amerikaner i din. Skall bli intressant att följa din resa och ta del av din blogg!

  Lycka till!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej HillBillyHill!

   Tack för din kommentar! Skall spana in din portfölj också och det skall bli spännande att följa din resa också framöver.

   Radera
 10. Hej, och tack för en kanonbra sida. Grattis till resultaten! Gillar starkt din portfölj och då särskilt de amerikanska bolagen. Kan tipsa om Annaly Capital, som jag haft en tid och som delar ut skapligt;). Andra bolag är Senior Housing och Prospect Capital. Har nått målet om belopp för att leva på passiv inkomst, och måste nu diversifiera i diverse papper och räntor som hedge för att inte tappa för mycket i nedgångar. Tror mig klara att säkra 5%, men hoppas på minst 8% avkastning, som då ger 100TKR/mån efter skatt.
  Ha det bra och ser fram emot fler inlägg!
  /Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dan!

   Tack för den vänliga orden. Riktigt kul att du delar med dig av dina erfarenheter och tips. Häftigt också att du redan nått tillräcklig summa för att känna att du kan leva på din passiva inkomst!

   Önskar dig också en bra dag och snart kommer Junis sammanställning av utdelningar upp på bloggen!

   Radera
 11. Snyggt jobbat Utdelningsstugan! Med de belopp du nu investerat kommer utdelningarna helt klart börja göra skillnad. Mot nästa mål, 400k. Snart är du där!

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vägen till Frihet!

   Tack så mycket! Det är vad jag hoppas på! Mot 400K!

   Må väl!

   Radera