tisdag 17 maj 2016

Senaste transaktionerna


Senaste transaktionerna Köp Apple
En hel del nya friska slantar har trillat in här i stugan. Först kom lönen i slutet av april och dessutom är det högsäsong för utdelningar på svenska börsen. Det blir en del slantar som måste sättas i arbete helt enkelt. I förra veckan presenterade jag mina inköp på den svenska marknaden så därför har det nu blivit dags att presentera månadens internationella inköp!Som ni säkert känner till vid det här laget så gör jag varje månad ett köp på den svenska marknaden och ett inköp internationellt. Köpet på den svenska marknaden innebär att jag handlar för minimum courtage i 13 stycken olika aktier som ni kan se i mitt senaste inlägg om mina senaste transaktioner. Sedan så gör jag även ett köp i USA eller något annat land utanför Sverige där jag tror att mina pengar kan växa för mig. Anledningen till att jag endast köper en aktie i utlandet är för att minimum courtaget ofta ligger på minimum 1 USD eller 1 EUR vilket gör att ett köp kring 4000 SEK per transaktion blir optimalt för att minimera courtagekostnaden. Anledningen till att jag köper aktier utanför Sverige är för att jag gillar riskspridningen både mellan företagen och valutan. Dessutom finns det massor av utländska bolag som har fantastisk utdelningshistorik och framtidsutsikter.

Jag har ju en dröm att i framtiden kunna leva på utdelningarna som mina aktier genererar. Genom att hela tiden köpa nya aktier så hjälper jag till att öka på farten på min "snöboll" och tiden tills jag kan uppnå mitt mål förkortas. Att köpa nya aktier, samtidigt som aktierna varje år höjer sin utdelning, gör att ränta på ränta effekten verkligen kommer att börja synas om ett par år. Jag är fortfarande i början av min resa, men tycker redan att man har börjat kunna se att min snöboll har börjat rulla lite snabbare.

Denna månaden föll valet i USA på att fylla på i ett befintligt företag i portföljen och inte vilket innehav som helst heller utan nämligen portföljens största innehav, Apple Inc. (APPL). Inköpet skedde redan 28 April och inköpspriset landade på 95 USD per aktie och dollarn kostade vid inköpstillfället 8,09 SEK. Mina stycken nyinköpta aktier kostade alltså totalt 3853 SEK (inklusive courtagekostnaden).


Nytt inköp i Apple (APPL) analys
Apple Inc. (APPL) är en tillverkar och designar mobiltelefoner och andra kommunikations och media produkter. De gör utvecklar även programvara och olika nätverkslösningar. Några av deras produkter är Iphone, Ipad, Mac, Ipod, Apple TV och nu det senaste Apple Watch. Apple är just nu det näst högst värderade bolaget på börsen. 

Direktlänk till Apple på Avanza här.


Utdelningsfakta


Apple hade sin första utdelning år 2012 och har efter det höjt utdelningen varje år. Optimalt är att ett bolag har en historik på minst 15 år av utdelningshöjningar för att jag ska känna mig riktigt trygg. Dock gör jag ett undantag för ett företag som Apple som har så goda framtidsutsikter och är ett så starkt varumärke som det är. Apple har alltså 4 år av utdelningshöjningar i ryggen och jag är övertygad om att det kommer bli betydligt fler framöver, Apple har i alla fall väldigt stor kassa att plocka ur.

Direktavkastningen vid inköpstillfället var 2,40% och motsvarar 0,57 USD per utdelningstillfälle (Apple delar ut 4 gånger per år). Apple har de senaste 3 åren höjt utdelningen med 10% i snitt per år. Senaste höjningen nu i maj 2016 var också den på 10% så det känns som att det är en fart som Apple siktar på att försöka hålla. Det skall ju inte vara några problem med tanke på att utdelningsandelen endast ligger på 27,1%,! Om Apple håller en tillväxten på 10% per år betyder det att utdelningen dubbleras på 7,2 år och det tycker jag är en bra fart med tanke på min långa sparhorisont. 


Sammanfattning


Jag hoppas att kunna slå de högutdelande bolagen i både totalavkastning och erhållen utdelning på sikt genom denna strategi jag följer. Jag satsar alltså fullt ut på företag som jag tror skall kunna växa snabbare än snittet i min portfölj nu precis som jag har beskrivit i min strategi del 2

Apple passar perfekt in i ovan beskrivning. Stark tillväxt och potential att höja utdelningen i många år i sträck. Apple tog mycket stryk i och med sin rapport i slutet av april som inte nådde upp till de otroligt höga förväntningarna analytikerna alltid har på Apple. Då tyckte jag att det var ett bra läge att handla helt enkelt och jag skulle säga att jag tycker Apple är mycket köpvärt på dessa nivåer. 

Eftersom Apple är marknadsledande så har de en stor och bred vallgrav och det känns som att det blir svårt för något annat bolag att peta ner dem från tronen, i alla fall inom närtid. De har dessutom en gigantiskt stor kassa och produkter som säljer fantastiskt bra. Apple satsar på att hela tiden utvecklas och sägs ju vara intresserade att även gå in i bilsegmentet och köpte ju för inte så länge sedan upp ett stort taxibolag i Kina till exempel. Jag tycker framtiden känns mycket spännande och det känns både tryggt och bra att Apple i dagsläget är mitt största innehav.

Månadens inköp i Apple bidrar med 93,48 SEK till min årliga utdelning baserat på nuvarande utdelningsnivå och dollarkurs. Totalt äger jag nu alltså 40 aktier i Apple. 

Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav i portföljen.


/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:

Följ mig också gärna på twitter och facebook.

Photo Credit: Pixabay

3 kommentarer:

 1. Apple är det näst högst värderade företaget i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Chrimatistikos,

   Tack för påpekandet. Jag har uppdaterat i texten.

   Må väl!

   Radera
  2. Bra köp tycker jag. Håller inte riktigt med om att det är näst högst värderade företaget i världen,
   Buffet verkar också gilla bolaget :)

   Radera