fredag 13 maj 2016

Intäkter / Sparande April

Intänkter / Sparande April
Maj har börjat med strålande väder och jag känner hur bra jag mår av att det är både varmare och ljusare utomhus. Varma sommarkvällar är verkligen bland det bästa som finns och jag hoppas att det blir mycket utav den varan under sommaren. Det är också riktigt skönt att starta varje morgon med en skön cykeltur till arbetet och det sparar dessutom en hel del extra kronor i plånboken varje månad. 

I och med att vi redan är i mitten utav maj så har det blivit hög tid att redovisa intäkterna och sparandegraden för april. April flög förbi i rasande fart och här i stugan har vi knegat på i vanlig ordning och försökt putta in så många slantar som möjligt i pengamaskingen. 

Jag vill i och med dessa inlägg visa att det är möjligt att på en inte allt för imponerande lön nå ett ekonomiskt oberoende inom en inte allt för avlägsen framtid. Jag själv tjänar ca 27 000 brutto i månaden och är redan efter ca 1,5 år av utdelningsinvestering en bra bit på vägen att en dag kunna leva på utdelningar!


Lyckas man spara någon eller några tusenlappar varje månad och börjar investera dessa i bra aktier kommer det att gå snabbare än vad man tror att nå en passiv inkomst. När väl snöbollen är i rullning så kommer det gå otroligt snabbt framåt och för varje krona du sparar extra varje månad ökar du takten ytterligare. För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om varför jag är utdelningsinvesterare, där förklarar jag varför jag tycker att det är det bästa sättet för att en dag bli ekonomiskt oberoende. Detta inlägg följdes upp med min steg-för-steg guide för att en dag kunna leva på utdelningar. Jag rekommenderar alla som vill skapa sig en passiv inkomst att läsa dessa båda inlägg.

Rapport April

För april kan jag presentera nedan siffror:

Inkomster april 2016:
Lönearbete:
22 668 SEK
Utdelningar:
521,85 SEK
Övriga inkomster:
100,93 SEK
Totala inkomster
23 290,78 SEK
Sparande april 2016:
Överföring till aktiekonto inkl utd.
10 321,85 SEK

Jag uppnådde alltså en sparkvot på 44,3% i april! Nästan precis i linje med målet för helåret alltså. Målet är att uppnå en genomsnittlig sparkvot på 45%. Jämför jag med förra årets sparande i april som var 31,2% så är det en ökning på hela 13,1% procentenheter vilket jag är mycket nöjd med. Lite tråkigt att inte komma över 45%, men fortfarande ett godkänt resultat.

Inkomster


I mars har jag arbetat ganska så mycket övertid och det syns på april lönen. Tror det är första månaden som jag fått över 30 000 i bruttolön. Alltid något, men det känns bättre när utdelningarna ökar. Denna månaden inkasserade jag 521,85 SEK i utdelningar och den totala inkomsten på 23 290,78 SEK är nytt rekord för mig, jag slog alltså förra månadens nysatta rekord med några hundralappar! Maj bör bli en riktigt bra utdelningsmånad för mig så det ser bra ut framöver och snöbollen rullar på.

Posten övriga inkomster består fortfarande endast av reklamintäkterna från denna bloggen som jag bedriver. I april uppgick dessa intäkter till 100,93 SEK. Också här ett nytt rekord alltså (många rekord nu!), men fortfarande en alldeles för liten summa för att nå det sista av mina mål. Om ni har läst vilka mål jag har för 2016 så vet ni att ett utav målen var att tjäna minst 10 000 SEK utöver lönearbetet och utdelningar under året. Det känns fortfarande som att vi i stugan måste klura ut ytterligare någon form av övrig intäkt för att detta mål skall kunna uppfyllas, men årets månader rullar på i en fruktansvärt hög takt så det kan bli svårt att hinna nå upp dit. Totalt har jag inkasserat ca 300 SEK för helåret i övriga inkomster och det uppfyller alltså endast 3% av målet för året.

Utgifter


Utgifterna under april har hållit sig på hyfsad nivå. Jag har lagt undan ytterligare lite pengar till den resa som jag och sambon skall åka på i slutet av maj, men annars har vi hållit nere de flesta utgifterna bra. Vissa skulle väl kanske argumentera för att resesparande är en typ av sparande, men jag tycker inte det blir relevant för denna bloggen så jag räknar endast pengar som jag fört över till aktiedepån som sparande.

Summering


Målet för 2016 är att ha en sparkvot över 45%. Om ni följt dessa rapporter under årets första månader vet ni att sparande för 2016 börjat minst sagt skakigt. Det var riktigt skönt att mars dundrade in med besked med sina 55% och att nu april följer upp med sina 44,3%. Det gör nu att den genomsnittligt sparandegrad för helåret ligger på på 43,95%. Det gäller att köra på stenhårt under resterande delar av året för att klara av målet, men det känns helt klart som att det är inom räckhåll nu.

Må väl alla och lycka till med era mål!


/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:

Följ mig också gärna på twitter och facebook.

Photo Credit: Pixabay

2 kommentarer:

 1. Det var på tiden med rapporten! :)

  Bra jobbat! 45% är en bra bit på vägen, skönt att kunna cykla till jobbet - spara pengar och få gratismotion på köpet! Själv har jag 2,5 mil och är liiite för lat, men jag tar iaf tåget och tar promenader när det är lugnt på jobbet :)

  Tänkte bara påpeka också att dina länkar "varför" och "steg-för-steg" inte funkar.

  Jag insåg också att jag glömt lägga till dig i min blogglista på http://maxaallt.blogspot.se så jag gör det nu! :)

  Keep up the good work!

  SvaraRadera
 2. Hej Maxa Allt,

  Tack för kommentaren och de värmande orden! Har uppdaterat länkarna så att de skall fungera nu, tror jag i vart fall.

  Lade till även dig i min lista och skall bli kul att följa din utveckling framöver.

  Må väl och trevlig helg!

  SvaraRadera