måndag 22 maj 2017

Intäkter och Sparande - April 2017


Intäkter och sparande utdelningsstugan mars 2017
April är sedan länge över och det har verkligen blivit hög tid att redovisa mina nettointäkter och hur mycket pengar som kunde föras över till aktiekontot under månaden. Det har verkligen varit fullt upp det senaste, vilket förklarar varför detta inlägg presenteras först nu! Låt oss se hur många kronor jag lyckades skrapa ihop för nya aktieköp.
Anledningarna till att jag redovisar mina intäkter och mitt sparande är för att jag vill visa att det är möjligt att nå ett ekonomiskt oberoende med en lön som ligger kring snittinkomsten i Sverige. Är man bara beredd att göra vissa typer av uppoffringar så går det att åstadkomma ett ekonomisk oberoende inom en inte alltför avlägsen framtid. När väl snöbollen är i rullning så kommer det gå otroligt snabbt framåt.


Den andra anledningen till att jag presenterar de här inläggen är för att jag vill göra detta i realtid, dels så att jag själv kan jämföra mina resultat och framsteg, men också för att andra skall kunna följa min resa. I dessa rapporter kommer jag inte gå in på djupet i vilka mina utgiftsposter för månaden har varit. Jag tycker inte att det är ointressant, men jag har valt att fokusera på intäkterna och sparandegrad istället och eventuellt kommentera nedan om det varit något utgift under föregående månad som påverkat mer än normalt. Mellanskillnaden mellan mina inkomster och det jag sparat är naturligtvis mina utgifter för månaden. 

För april kan jag presentera nedan siffror, alla summor är netto, det vill säga efter skatt:Nettoinkomster April 2017:SEK
Lönearbete:22 765
Utdelningar:2 386,02
PepsiCo, Inc. (PEP)46,88 SEK
Travelers Companies Inc. (TRV)29,81 SEK
Union Pacific Corp. (UNP)48,46 SEK
Geniun Parts Co. (GPC)36,32 SEK
Coca-Cola Co. (KO)82,95 SEK
Telus Corporation (T.TO)96,29 SEK
Wal-Mart Stores Inc. (WMT)41,16 SEK
Philip Morris Int. Inc. (PM)56,20 SEK
Realty Income Corp. (O)47,33 SEK
Bank of Nova Scotia (BNS)54,43 SEK
Northwest Healthcare. (NWH.UN)63,68 SEK
Boston Pizza Royalties. (BPF.UN)61,14 SEK
Handelsbanken A (SHB A)1225,00 SEK
ABB (ABB)463,76 SEK
Bakkafrost (BAKKA)32,91 SEK
Bloggintäkter:886,12
Google Adsense245,12
Affliliatelänkar0
Övrig reklam641
Totala inkomster26 037,14
Överföring till aktiekonto inkl utd.11 725,02
Sparkvot45,00%


Jag uppnådde alltså en sparkvot på 45,00% i april. Mitt mål för helåret är att uppnå en genomsnittlig sparkvot på 50,00% så månadens resultat ligger inte helt i linje där. Om vi jämför med förra året i april kan man se att jag då hade en sparkvot på 44,30%. Årets sparkvot är därmed en ökning mot samma månad förra året på 0,7 procentenheter. Det är jag såklart nöjd med, men hade hoppats att jag skulle lyckats spara undan några fler kronor under månaden.


Inkomster


I April kan vi se att vi är tillbaka på normalare nivåer igen. Både februari och mars var ju ordentligt dopade på grund av det jobbyte som jag gjorde i början av året då semesterersättningar och inarbetade komptimmar betalades ut. Nu är vi som sagt tillbaka på min vanliga nettolön så det är kring den här nivån som löneinkomsterna kommer vara den närmsta tiden.

I april så inkasserade jag 2 386,02 SEK i utdelningar. En riktigt fin månad utdelningsmässigt med andra ord. Det känns riktigt bra att det frö jag planterat nu växer av sig själv och att jag, för varje år som går, kommer att inkasserar en större summa pengar året efter, även om jag inte skulle investerar något nytt kapital. Alla utdelningar går direkt tillbaka in i utdelningsmaskinen så nästa år kan jag förvänta mig ännu mer pengar i utdelning i april.

Bloggintäkterna minskade något jämfört med mars intäktsrapport vilket kändes skönt, men fortfarande inte riktigt i nivå med vad jag önskar. Sidvisningarna fortsätter att ligga kring 50 000 varje månad och det känns riktigt bra, speciellt med tanke på att jag inte skriver så ofta. Så återigen stort tack till alla som vill följa min resa. Det gör det verkligen grymt mycket roligare att skriva! Jag har ett mål att inkassera totalt 12 000 SEK i bloggintäkter för helåret så månadens resultat ligger något under vad jag behöver för att kunna klara det långsiktiga målet.Utgifter

Inga speciella överraskningar här. Vi har ätit ute något oftare än vanligt vilket såklart drar upp kostnaderna för månaden något, men det är saker som vi unnar oss.

Summering


Målet för 2017 är att ha en sparkvot över 50%. April blev en helt okej månad trots allt. Efter årets fyra första månader så har jag nu en genomsnittlig sparkvot på 48,41%. Jag ligger med andra ord lite efter målet för helåret så det krävs en liten förbättring om det skall kunna gå i lås.

Ytterligare ett mål för helåret är som sagt att inkassera 12 000 SEK i bloggintäkter (netto). Även här har året börjat tufft och summerar jag ihop bloggintäkterna för årets fyra första månader så kommer jag upp i en totalsumma på 3 382,14 SEK. Efter fyra av tolv månader uppfyller jag 28,2% av målet. Det ser med andra ord ut att bli riktigt tufft att kunna uppnå målet detta året, men jag kämpar på!


Hur gick ert sparande i april?


Må väl och ha en härlig kväll!


Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay

7 kommentarer:

 1. Som jag skrivit förut så är det så oerhört inspirerande att läsa dina inlägg och jag tycker ditt resonemang är så sunt. Man blir lika glad varje gång man ser ett nytt inlägg hos dig, heja dig.

  Har fortsatt mitt sparande i Hemfosa, men lyckades även knipa åt mig några H&M aktier till mycket bra pris (213,40) till mitt sk. utdelningskonto.
  Och letar hela tiden nya möjligheter till extra inkomster för att kunna öka sparandet. //NS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej NS!

   Stort tack för din kommentar. Det gör mig riktigt glad att det man skriver inspirerar!

   Låter som du lyckats fiska riktigt bra i H&M och även Hemfosa ser ju riktigt fint ut kring dessa nivåer. Jag fortsätter att fylla på i båda bolagen varje månad, men mitt GAV i HM är fortfarande högt, runt 286 SEK. Men förhoppningsvis kan jag fortsätta att snitta ner mig ytterligare.

   Må väl och stort lycka till framöver!

   Radera
 2. Hej, jag har precis omdefinierat min sparkvot som nu väldigt mycket beräknas som din: http://utdelningssmalanningen.blogspot.se/2017/05/beraknande-av-sparkvot-pa-mitt-satt.html
  För april blev sparkvoten 43% inkl utdelningar och för perioden jan-april har jag hela 56%. Detta kommer dock inte hålla året ut, utan jag sätter målet till 45%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningssmålänningen!

   Bra jobbat! Riktigt imponerande! 45% hade jag som mål förra året och eftersom jag klarade det då så höjde jag ribban något inför i år. Ser dock riktigt tufft ut att klara av det, men ännu har jag inte gett upp!

   Må väl!

   Radera
  2. Har räknat mer nu. Ser att mina utgifter som ju är skillnaden mellan Nettolön och Lönesparande ligger ganska stabilt på 15.000 kr/mån och då lever jag sparsamt men inte asketiskt.

   Har kollat på din sparkvoter och tyckt de varit otroligt höga, men jag är inte så långt efter och även du verkar ha utgifter på runt 15.000 kr/mån.

   http://utdelningssmalanningen.blogspot.se/2017/05/min-utgiftsniva-ger-min-sparkvot.html

   Radera
 3. "Vi har ätit ute något oftare än vanligt vilket såklart drar upp kostnaderna för månaden något, men det är saker som vi unnar oss."

  Har också märkt att vi börjat äta ute lite oftare. Nästan ett par gånger i månaden är det nu. Självklart är det något som allt fler gör men pengarna skulle ju givetvis kunna läggas på annat som inte är ett nöje för stunden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Så är det. Det är dock viktigt att man försöker leva i nuet också så det tycker jag att man måste unna sig.

   Må väl!

   Radera