onsdag 10 februari 2016

Intäkter / Sparande Januari 2016


Då var det dags att redovisa intäkterna och sparandet för Januari här i stugan.

Anledningarna till att jag vill redovisa detta i min resa är några stycken. En anledning är att jag vill visa att man inte behöver ha en superhög månadslön för att lyckas nå ett ekonomisk oberoende. Jag själv tjänar runt 26 000 kronor brutto i månaden och det är antagligen en lön som många kan relatera till.
Lär man sig att leva sparsamt så går det att nå ekonomiskt oberoende med en månadslön som min på ca 10-20 år. Tiden det tar är beroende på en rad olika faktorer såklart, men det är absolut möjligt.


Den andra anledningen är att jag vill presentera detta levande varje månad så att man skall kunna följa mig i min resa mot att en dag kunna leva på utdelningar. Jag kommer i dessa rapporter inte i detalj gå in på vilka mina utgiftsposter är. Jag tycker inte att det är ointressant, men jag har valt att fokusera på intäkterna och sparandegrad istället och eventuellt kommentera nedan om någon utgift påverkat sparandegraden nämnvärt. Mellanskillnaden mellan mina inkomster och det jag sparat är naturligtvis mina utgifter för månaden. 

För januari kan jag presentera nedan siffror:

Inkomster januari 2016:
Lönearbete:22043 SEK
Utdelningar:433,51 SEK
Övriga inkomster:0 SEK
Totala inkomster22 476,51 SEK
Sparande december 2015:
Överföring till aktiekonto inkl utd.8633,51 SEK

Jag uppnådde alltså en sparkvot på 38,4% i januari vilket var en besvikelse. Jag hade på känn att det skulle bli tufft att lägga undan lika mycket som förra månaden, men att det skulle bli så här låg kvot trodde jag inte. Förra året i januari kunde jag presentera en sparkvot på 34,2% så månaderna påminner lite om varandra. 4 procentenheter bättre i år än förra året då i alla fall, alltid något att glädjas åt!

Precis som i december så fick januarilönen skjuts av ett par arbetade övertidstimmar. Det är normal för mig att göra mellan 10-20 övertidstimmar på en månaden så därför kommer lönerna att variera en del mellan rapporterna.
Utdelningarna fortsätter att rulla in i allt snabbare takt och det är riktigt kul att se! Ni kan se min redogörelse för januaris utdelningar här. Snart stundar de utdelande månaderna för de svenska bolagen och då kan inkomstsidan få sig en rejäl skjuts!
Raden för övriga inkomster är fortfarande tom dessvärre. Det är här det är tänk att jag skall redovisa mina inkomster från mitt sidoprojekt senare. Om ni har läst vilka mål jag har för 2016 så vet ni att ett utav målen var att tjäna minst 10 000 SEK utöver lönearbetet och utdelningar under året och det är här jag har tänkt att det skall redovisas. Året är redan inne på sin andra månad så det är verkligen dags att ta tag i det målet nu snart om det skall vara möjligt att hinna genomföra det.


Utgifterna i januari blev lite högre än planerat. Jag hade lite utgifter från jul och nyårshelgen som visade sig först nu, dessutom fyllde min underbara sambo år och då ville jag passa på att ge henne något fint. Saker som dessa att fira högtider tillsammans med vänner och familj, samt att ge fina saker till de man tycker om är saker man absolut inte borde spara in på enligt mig.
Det som hållit ner mitt sparande ytterligare lite förutom att utgifterna har varit lite högre än vanligt i januari är att jag har börjat spara till en resa. Att göra minst 2 st parkaktiviteter var också ett mål jag hade för året och för dessa krävs det lite kapital. Jag väljer att inte redovisa detta som sparande i denna rapporten eftersom sparande för mig enbart betyder kapital som jag flyttat över till mitt Avanzakonto och som sedan skall investeras i aktier.


Målet för 2016 är att ha en sparkvot över 45%. Januari blev precis som jag hade annonserat om i förväg, en tuff månad. Resultatet med en sparkvot på "endast" 38,4% gör att jag startar året i en rejäl nedförsbacke för att kunna uppfylla detta målet. Jag har dock god framtidstro och trots att jag skall spara ytterligare några tusenlappar till en resa månaderna framöver så tror jag att efter januari kommer resultatet bli klart bättre. 

Må väl!

/UtdelningsstuganPhoto Credit: Stuart Miles/FreeDigitalPhotos.net

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hej Spara för Livet!

      Tack för din kommentar! Det skall bli kul att följa din resa också!

      Radera