söndag 29 januari 2017

Senaste transaktionerna 29 Januari


Senaste transaktionerna i Januari för utdelningsstugan
Med tanke på att det i veckan var löning så har jag, trots att jag var på semester i Spanien, inhandlat lite nya friska aktier till portföljen. Jag köper varje månad aktier för det kapital jag lyckas spara undan från mitt lönearbetet. Jag handlar även för de utdelningar jag inkasserat under månaden. Över tid skall det hjälpa mig att bygga upp en stark pengamaskin som man i framtiden inte behöver tillsätta nytt kapital till. Den skall helt enkelt växa av sig själv och dessutom betala ut pengar till mig som täcker mina kostnader.I veckan så var det i samband med löningen #uppesittarkväll och jag släppte i samband med detta ett inlägg med min aktiebevakningslista inför Januari. Som ni kan läsa i inlägget så har jag extra bevakning på två stycken aktier och har faktiskt som ni kan läsa lite längre ner valt att initiera en position i båda bolagen.

Det är många år kvar tills min dröm om att leva på utdelningar kommer att gå i uppfyllelse, men jag är övertygad om att det en dag skall gå att leva på utdelningar om jag följer min strategi. Det känns fantastiskt att jag kommit igång med mitt sparande och utdelningsinvestering. Kollar man på lite olika räkneexempel så är de första åren de absolut tuffaste, men när man väl kommit igång så kommer det efter ett par år börja ta fart på allvar. Detta tack vare ränta-på-ränta effekten som verkligen börjar göra underverk efter ett par år.

Nedan finner ni mina senaste transaktioner som ägde rum den 26 januari.Senaste transaktionerna

senaste transaktionerna för utdelningsstugan i januariKommentar


Som ni kan se i listan ovan så blev det i vanlig ordning en hel massa transaktioner. Jag försöker fylla på i alla mina svenska aktier månadsvis för ca 500 SEK. Detta för att jag inte försöker tajma marknaden, jag köper i ur och skur och oavsett om börsen är "dyr" eller "billig". Det är en strategi som jag själv kommit fram till är bäst för mig och jag tror det är viktigt att alla hittar något som passar sig själva.

Ni som läste mitt inlägg i förra veckan Min aktiebevakningslista januari  såg att jag hade extra bevakning på Hemfosa och Bakkafrost inför månaden och som ni kan se i listan ovan så valde jag att initiera en första position i båda bolagen. Vill ni läsa mer om bolagen så rekommenderar jag att ni besöker mitt inlägg med bevakningslistan där jag använder borsdata.se för att analysera bolagen. Kort om inköpen nedan:

Hemfosa (HEMF) ger mig ytterligare lite exponering mot fastighetsmarknaden, vilket jag tycker känns bra. Bolaget delar ut 4 (jan, apr, jul, okt) gånger per år och har hittills uppvisat fin historik, även om bolaget är relativt ungt på börsen. En direktavkastning på hela 5,19% vid investeringstillfället tycker jag är riktigt bra och jag tycker bolaget passar in i portföljen som ett "high yield"-bolag även om jag hoppas på utdelningstillväxt framöver.

Bakkafrost (BAKKA) ger mig exponering mot laxodlingsindustrin och NOK. Faktiskt det första norska bolaget i portföljen och jag kan helt klart tänka mig att kolla på mer bolag i grannlandet framöver. Som ni kunde läsa i min analys av bolaget så uppvisar Bakkafrost väldigt fin historik, men även Bakkafrost har funnits ganska kort tid på börsen. Mitt inköp i bolaget gav mig en direktavkastning på 3,25% vid inköpstillfället. En helt okej yield, men jag har högre förväntningar på tillväxt här och hoppas att utdelningen skall kunna öka med ca 10% årligen.

I sedvanlig ordning så har jag även gjort ett köp på andra sidan Atlanten. Denna månaden föll mitt val på Northwest Healthcare som är ett fastighetsbolag noterat i Kanada. Bolaget är ett så kallat "high yield"-bolag och gav runt 7,7% i direktavkastning vid inköpstillfället. Ni kan läsa mer om Nortwest Healthcare i detta inlägget där jag initierade en position i bolaget. Där diskuterar jag även ett gäng andra bolag med hög direktavkastning.


Sammanfattning


Jag fortsätter att följa min strategi och bygger sakta, men säkert, upp en stabil utdelningsmaskin. Mitt nysparande tillsammans med utdelningarna som jag inkasserar ökar hela tiden min köpkraft så byggandet kommer att gå snabbare och snabbare, vilket såklart ger extra motivation att köra på så hårt man kan nu i början. Precis som jag har varit inne på tidigare så kommer det tillsammans med ränta-på-ränta effekten så kommer detta förhoppningsvis ge fantastiska resultat om ett par år. 

Det blev lite tema high yield på denna månadens inköp då både Hemfosa och Northwest Healthcare delar ut väldigt mycket. Detta går ju egentligen emot min strategi något då jag vanligtvis prioriterar hög utdelningstillväxt före hög direktavkastning. Med hjälp av några bolag med hög direktavkastning så kan jag nu satsa på hög tillväxt framöver. Som jag skrev i mitt utdelningstillväxt - Helåret 2016 så har jag ett inofficiellt mål att ha ca 10% i utdelningstillväxt och 3% i direktavkastning för portföljen. Så det är hela tiden något jag strävar efter och därför blir det ibland investeringar som dessa om någon sida av vågen börjar väga lätt.

Månadens transaktioner ökade min årliga utdelning med hela 702 SEK! Snöbollen rullar onekligen på!

Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav i portföljen.


Vilka aktier har ni köpt under månaden?Missa inga inlägg framöver! Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay


*Innehåller affiliatelänkar

10 kommentarer:

 1. Vad tror du om att investera i Unilever, ett bolag du kikat närmare på? De höjer utdelningarna varje år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Unilever är ett mycket fint bolag tycker jag och jag skulle absolut kunna tänka mig att investera i bolaget framöver.

   Jag har följt dem nära och skall fortsätta följa dem så får jag helt enkelt se om de hittar in i portföljen.

   Tack för din kommentar och tips!

   Må väl!

   Radera
 2. Hej Utdelningsstugan, jag undrade vad du har för ungefärlig månadslön? Räknade lite snabbt att du har handlat för runt 17'000kr. Jag tänker på hur stor lön man egentligen behöver för att det ska gå att hinna bygga upp en utdelningsmaskin som låter en gå i pension tidigare och leva på utdelningen. Har läst en del av "Miljonär innan 30" och vet att han började med en lön på 14'000 netto, men han hade efter några år en månadslön på runt 30'000 netto och verkade tro att det var en normal lön. Vad jag egentligen undrar är om det är någon ide att hålla på om man har en (riktig) normal lön på runt/strax under 20'000 netto eller om det är lika bra att skita it och jobba tills man är 67 istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar och fråga. Jag har helt öppen med alla siffror på bloggen och jag presenterar varje månaden en rapport där jag redovisar min nettolön och övriga intäkter. I dagsläget så tjänar jag ca 22 000 SEK i månaden netto vilket borde kunna ses som en genomsnittlig nettolön i Sverige. Utöver det så tillkommer det i snitt en tusenlapp i utdelningar varje månad och lite extra reklamintäkter för bloggen. Allt detta redovisar jag som sagt varje månad och går att hitta i mina sparrapporter.

   Som du skriver så adderar ju ovan inte upp till de ca 17 000 som jag handlat för denna månaden och det beror på att jag samtidigt belånar portföljen. Detta var ett projekt jag startade med i slutet av sommaren och har sedan dess successivt ökat belåningen med några tusenlappar varje månad. Detta redovisar jag i mina portföljuppdateringar en gång i månad och går även att se på sidan portfölj ovan.

   Jag tycker inte att 30 000 SEK netto är en normal lön och om "miljonär innan 30" anser det så får det stå för honom. Jag tycker att 30K netto hade varit en helt otroligt bra lön och tror aldrig att jag personligen i mitt yrkesval kommer att kunna komma upp i sådana summor. Jag har kostnader på ca 10 000 SEK varje månad så hade på en lön på ca 20 som du nämner lyckats spara ca 10 000. En riktigt stor summa enligt mig.

   Så svaret på din fråga blir att jag absolut inte tycker att det är onödigt att spara bara för att man inte tjänar 30k netto i månaden. Även om man "bara" kan spara 500 SEK i månaden så gör det otrolig skillnad på sikt på grund av ränta på ränta effekten. Jag tycker med andra ord att alla borde spara och man skall endast jämföra sig med sina egna tidigare resultat.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
  2. Tack för bra svar, känner mig lite lugnare med att fortsätta nu:) Läste i nåt inlägg att du belånar, är det värt att belåna om räntan är relativt hög (nivå brons på avanza) om man även räknar med inflationen? Eller bör man vänta tills man är på nivå silver och har 100'000 på kontot, så att räntan kommer ner? Fast nånstans är väl 6%-(ränta+inflation) bättre än 0%. Vad tänker du extra på när du belånar?(beläggningsgrad, direktavkastnings%, aktiekursminskning mm) Belånar du alla aktier eller har du några som du valt ut?

   Radera
  3. Hej igen!

   Kul att du känner dig mer motiverad att fortsätta spara! Vad gäller belåning så skulle jag aldrig rekommendera någon att göra det. Man får helt enkelt känna efter själv vad som passar ens egen långsiktiga strategi. Personligen så tror jag att jag över sikt kommer att få bättre totalavkastning med hjälp av en belåning av portföljen, annars hade jag inte lånat. Jag tycker att en belåning på 10-15% av portföljvärdet skulle kännas ok även vid större nedgångar, men det är som sagt individuellt.

   Belåningen beräknas på alla aktier och ej på individuella och jag har väl någon typ av tumregel att jag vill att direktavkastningen skall överstiga räntan på lånet med några procent. Aktiekursen tar jag ingen hänsyn till även om en större nedgång då självklart ökar lånets storlek i portföljen.

   Må väl!

   Radera
 3. Hej Utdelningsstugan!

  Jag är också fortsatt positiv till H&M och fortsätter precis som du att köpa :)

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronantillmiljonen!

   Tack för kommentaren och de vänliga orden. Helt okej rapport de släppte precis!

   Må väl!

   Radera
 4. Hej,
  Får börja med att tacka för rolig och väldigt intressant läsning! Keep it up.
  Nu vid löning skall även jag ge mig in i detta och jag behöver lite råd. Jag tänkte även som dig att börja med utdelningsaktier för att spara på lite längre sikt.

  Min fråga är helt enkelt vilka bolag skulle du böra att köpa in dig i idag om du började nu? Budgeten denna månad är inte mycket utan 15-20k är det jag kan börja med. Ska man köpa mycket i större bolag eller mindre i fler bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden. Skall fortsätta att prestera även framöver!

   Kul att höra att du fastnat för utdelningsinvestering och funderar på att investera. Jag är ganska så defensiv och vill gärna ha bolag som under lång tid uppvisat god tillväxt och historik. Du kan se hela min portfölj under fliken Portfölj här ovan.

   Jag tycker den budget för månaden är riktigt stor, bra mycket mer än vad jag kan spara en vanlig månad så med andra ord har du riktigt bra förutsättningar för att snabbt bygga upp din snöboll. Hade jag varit du så hade jag köpt mindre i flera bolag, likt så som jag gör ovan, men som sagt det är ju min egen strategi och jag har ingen ekonomiskt utbildning. Mina investeringskriterier kan du läsa om här:https://utdelningsstugan.blogspot.se/2016/08/mina-investeringskriterier.html

   Må väl och stort lycka till framöver!

   Radera