onsdag 18 januari 2017

Mål 2017

Då är vi alltså inne på andra året som bloggare och det har blivit dags att sätta upp nya mål inför 2017. 2016 var ett riktigt bra år på många sätt, men jag nådde bara upp till 2 av de 4 mål som jag satt upp för helåret. Med det i åtanke så kanske man tänker att jag kommer lägga ribban lite lägre inför 2017, men då tänker man fel..

Här kan ni läsa inlägget om mina mål för 2016.
Och här kan ni läsa utvärderingen av målen för 2016.

Målen för 2017 kommer troligtvis bli minst lika svåra att uppnå, om inte till och med svårare. Anledningen till att jag medvetet sätter "tuffa" mål är för att jag då tror mig pusha mig ytterligare lite hårdare. Även ifall ett mål inte uppnås så tror jag att jag når högre resultat genom att hela tiden sträva efter något. Jag har upptäckt att jag fungerar på detta sätt och därför väljer jag också att sätta upp målen efter det. Alla är olika såklart och det är viktigt att hitta det som passar bäst för en själv när man väljer ut sina mål inför året.

Mitt långsiktiga mål är som bekant att en dag kunna leva på utdelningar från mina aktier. Målet ligger dock fortfarande väldigt långt fram i tiden för mig och jag har därför valt att sätta upp ett par delmål varje år som i mindre steg skall föra mig närmare mitt slutmål. 

Nedan finner ni mina mål jag har satt upp för 2017 och de är också uppdaterade i fliken mål här ovan.


Mål 1: Årets utdelningar skall uppgå till minst 16 000 SEK


Under 2016 så inkasserade jag 11 046,98 SEK i utdelningar så för att uppnå årets mål så skulle det alltså behövas en total ökning av utdelningarna på 44,8%. Som sagt ett tufft mål, men jag tror det kommer göra att jag pressar mig mitt yttersta för att klara av det! Det kommer krävas riktigt bra utdelningshöjningar från mina aktier samt ett högt nysparande för att kunna uppfylla målet. Precis som jag skrev förra året så skulle detta mål, baserat på det kapital jag idag har på mitt aktiekonto, ganska lätt kunnat uppnås. Jag satsar dock i huvudsak på utdelningstillväxt istället för hög direktavkastning och den aktuella utdelningen blir då ofta lidande. På lång sikt borde denna strategi slå de högutdelande bolagen i totalavkastning och eftersom jag inte planerar att gå i pension imorgon så borde detta vara den bästa strategin för mig. Om jag bara kan vara tålmodig så kommer det förhoppningsvis att börja visa sig i resultatet ordentligt om 5-10 år när ränta-på-ränta effekten börjar arbeta på allvar.

Ni kan se tidigare utdelningar under fliken Utdelningar här ovan.


Mål 2: Spara 50% av nettoinkomsten, i snitt per månad


Jag höjer alltså upp målet för sparkvoten med 5 procentenheter från 2016. Under 2016 uppnådde jag en genomsnittlig sparkvot på 48,90% och krossade därmed förra årets mål som var på 45%. Jag har ganska goda förhoppningar att jag skall klara av det nya målet på 50% under 2017, men då krävs att jag fortsätter på den inslagna vägen jag hade nu under hösten och inte upprepar förra årets vintermånader. Förhoppningarna är att jag under året skall lyckas höja mina inkomster och samtidigt hålla kvar kostnaderna på samma nivå.

Ni kan se min historiska sparkvot under fliken Sparkvot här ovan.


Mål 3: Tjäna minst 12 000 SEK (netto) utöver utdelningarna och det vanliga arbetet


Förra året när jag tog med detta målet så hade jag inte någon riktig plan för hur målet uppfyllas. Jag hade planer på att kanske eventuellt starta en e-handel eller liknande för att kunna uppfylla detta mål. Nu inför 2017 har jag bättre koll på hur jag skall kunna uppnå detta mål. Eftersom bloggens läsare flitigt växte under året så upptäckte jag att så gjorde även bloggintäkterna. Under 2016 så inkasserade jag 3825,83 SEK i reklamintäkter för bloggen och målet nu inför 2017 är alltså 12 000 SEK. De pengarna som jag redovisar här är skattade och klara eftersom jag använder en tjänst innan de betalas ut till mig som gör att jag får ut pengarna precis som en vanlig löntagare. I framtiden hade det säkert kunnat vara lönsamt att öppna ett eget bolag för detta och på så sätt kunna få ta större del av pengarna, men i dagsläget så har jag valt den "enklare" lösningen eftersom summorna är såpass små och bloggen fortfarande är en hobby. 


Mål 4: Genomföra minst 2 "paraktiviteter"


Detta målet får ligga kvar oförändrat ifrån 2016. Förra året var jag och sambon på bilsemester i Sverige och även en vecka i spanien vilket jag tyckte uppfyllde målet. Under 2017 vill jag på liknande sätt göra minst 2 roliga lite större saker med sambon så att vi kan motivera oss till att fortsätta sträva mot övriga mål.  Detta målet känns viktigt eftersom vi under året försöker leva så ekonomiskt och sparsamt som det bara går och det kan därför vara bra med ett mål som detta så att vi även "måste" satsa på varandra. 


Slutsats


Jag höjer alltså ribban nu från 2016 till 2017! Ganska naturligt såklart, men det krävs rejäla höjningar för att målen skall gå i lås! Vi får hoppas på någon/några bonusutdelningar från aktierna, några riktigt fina utdelningshöjningar och helst inga sänkningar så skall det nog finnas en chans att klara utdelningsmålet. De övriga målen bygger mest på min egen prestation och inte lika mycket till hur bolaget agerar (vilket i och för sig jag också styr eftersom jag valt bolagen) så här borde jag kunna klara av dem om jag lyckas prestera under hela året.

Det känns grymt kul och motiverande att kliva in i 2017 med de nya målen och jag skall göra mitt yttersta för att försöka klara av dem! Ett inofficiellt mål som inte är med bland målen ovan är att bloggen skall fortsätta växa under året och det hoppas jag att den skall göra genom att jag fortsätter vara transparent och försöka skriva inlägg av hög kvalitet. Jag har sett att vissa av mina bloggrannar gått över till att skriva flera kortare inlägg för att generera mera klick och därmed mer reklamintäkter, det är en utveckling som jag inte vill följa utan jag kommer fortsätta skriva på samma sätt som förra året.Vilka är era mål under 2017?Missa inga inlägg framöver! Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay


*Innehåller affiliatelänkar

18 kommentarer:

 1. Inspirerande mål du har. 44,8% mer i utdelningar är tufft men du ökade ju med 54% förra året så det ska nog gå bra. Mina egna mål för 2017 liknar dina bara lite andra summor, förutom "Mål 3" där vi har samma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Money for Nothing!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden. Det blir nog tufft, men hoppas att jag skall kunna klara av det! Bra morot att prestera sitt yttersta i alla fall.

   Det skall bli spännande att följa hur du klarar dina mål för 2017.

   Må väl och lycka till!

   Radera
 2. Grattis till fina siffror 2016 och lycka till 2017! Mitt mål är 20 % sparkvot, ganska blygsamt jämfört med dig men jag har lite andra förutsättningar. Tack för en bra o läsvärd blogg.//Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias!

   Tack så mycket! Alla jobbar utefter sina förutsättningar. Jag är i en fas med riktigt låga kostnader just nu på grund av flera faktorer tex bra cykelavstånd, inga barn och billig hyra. Om ett par år kommer det antagligen att se annorlunda ut.

   20% som du har som mål är ju riktigt bra och mycket, mycket bättre mot vad gemene man sparar!

   Stort lycka till framöver och må väl!

   Radera
 3. Klokt att du funderar över det negativa med att a´la petr**** satsa på att sensationsgenerera klick, brukar betala sig extremt dåligt att vara över närig och låta girighetens fula tryne skina tydligt. :-), skulle nog råda dig att helt lämna målet med reklamintäkter för inte ens som ekonomiskt incitament är det mycket att stå efter och istället planera för extrainkomster på annat håll och se ev. reklamintäckter som grädde på moset bara. Grattis till måluppfyllnad 2016.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiestolpen!

   Tack för din kommentar. Riktigt intressant det där med att bara se reklampengarna som en bonus, det gjorde jag trots allt hela 2016 och det gick bra. Jag hoppas att jag inte skall bli beroende av pengarna utan kommer fortsätta se det som en bonus, men kloka tankar att kanske inte ta med det som ett mål för bloggen.

   Vad gäller Petrusko så var inte inlägget på något sätt riktigt mot honom personligen utan mer generellt. Petrusko har alltid varit en stor förebild och inspiratör för mig och jag gillar generellt det han skriver. Tycker dock som flera andra att det är tråkigt att hans blogg har tagit en så tydligt ny inriktning de senaste månaderna. Jag tycker man ser många inlägg av kortare slag och oftare och ville mest påpeka att jag kommer fortsätta med min strategi att hellre producera mer sällan och försöka presentera genomarbetade inlägg.

   Tack igen för din kommentar och må väl!

   Radera
 4. Enda anledningen till att jag går till Petruskos blogg numera är hans länklista, han genererar inte mycket intressant numera. Fall inte i den fällan! Tänker att han förmodligen slutat jobba för tidigt när han har en sådan panik efter reklamintäkter och blir så hysterisk om Castellum inte höjer "tillräckligt" ett år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Tack för din kommentar. Som jag skrev ovan så var det jag skrev inte riktigt direkt mot Petrusko utan mer generellt bara mot bloggsfären. Jag ville göra det tydligt att jag själv kommer fortsätta på den väg jag börjat och inte ändra min stil under 2017.

   Hur det kommer sig att vissa bloggare agerar som de gör låter jag vara okommenterat, men din teori låter inte helt otänkbar.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 5. Jag hade en utdelningstillväxt på 527% förra året och tror tyvärr inte att det kommer vara i närheten under 2017. Hoppas och tror på 75% i utdelningstillväxt för 2017. Det blir spännande att se vad bolagen rapporterar in. Skulle alla bolag rapportera samma utdelning som förra året ligger jag till dags dato på 60,5% i utdelningstillväxt så det borde inte vara omöjligt att nå 75% med tanke på nyinvesteringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!

   Riktigt grymt med hela 527% i tillväxt! Som du skriver så blir nog den farten svår att upprätthålla, men även 75% som du siktar på i år är ju riktigt högt tempo. Om du redan nu har 60,5% så är jag övertygad om att du fixar målet, om du inte får några otrevliga utdelnings sänkningar från dina aktier.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 6. Du har verkligen ambitiösa mål och är ute tid eftersom du bara är 27 år gammal. Jag har under hösten läst din blogg (och andras) i tysthet och funderat på att starta själv. Och till slut gjorde jag det :-) .

  Eftersom jag köpte min första aktie i augusti 2016 och därefter successivt under hösten/vintern fick jag bara ihop 3,500 kr i utdelningar under 2016. Under 2017 skulle jag med nuvarande portfölj och förra året utdelningsnivåer få ca 40,000 kr i utdelningar. Med lite nyköp under och året och kanske utdelningshöjningar kan det bli några tusen till.

  Vi snackar utdelningstillväxt på >1000% vilket inte känns relevant eftersom 2017 är det första riktiga året.

  SvaraRadera
 7. Hej Utdelningssmålänningen!

  Riktigt kul att höra att du kommit igång att investera. Nu vet jag inte hur gammal du är, men det är aldrig försent! Att inkassera över 40 000 redan första riktiga året som investerare är grymt. Jag antar att du suttit på en hel del kapital eller har ett riktigt storr månadssparande. Det kommer dröja ytterligare ett par år innan jag kan redovisa siffror som dina.

  Må väl och lycka till!

  SvaraRadera
 8. Mitt mål är att få 200 kr i månaden i utdelning. Jag gillar automatisering, och tycker det är jobbigt att komma ihåg barnens veckopengar. De får 25 kr i veckan. 2 barn blir 200 kr i månaden.

  Just nu ser det ut som april månad kommer att bli första månaden detta lyckas. Jag startade förra året några månader före Castellums erbjudande. Då gick jag all in på Castellum med vad jag hade som reservkapital.

  Blygsam början, men min ekonomi tillåter inte så stora belopp till investeringar.

  Mål nr 2 är att öka utdelningarna till 300 kr i månaden för att täcka presenter barnen vill ge på födelsedagskalas.

  Mål nr 3 är att balansera riskerna mer. Just nu är jag ganska tung på fastighet genom Castellum.
  Jag vill sprida riskerna på olika aktieinriktningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Freezeman!

   Härliga och konkreta mål! Kul att se utdelningarna som extra kassaflöde som täcker stora delar av barnens kostnader. Castellum är en viktigt byggsten i min portfölj så jag tror att du gjort ett bra val när du valt att investera där.

   Önskar dig stort lycka till under året!

   Må väl!

   Radera
 9. Kul att läsa dina mål - de är snarlika mina fast beloppen skiljer såklart lite. Intressant att du satsar på utdelningstillväxt istället för hög DA. Jag började med hög DA men har under senaste året glidit över till en mix mellan hög DA och utdelningstillväxt. Jag tror inte något av sätten är en silver bullet utan får kolla på varje bolag för sig, och en mix blir någon sorts riskspridning i sig. DA var attraktivt i början eftersom det var lättare att räkna på (typ Telia och preffar) men på sikt kan de ju som du skriver köras om av t.ex. Castellum som höjt utdelningen 19 år i rad.

  Ang. mål med övriga inkomster har jag liknande mål. Egentligen ville jag få till nån sorts företag, typ konsultverksamhet där jag kunde fakturera nån timme i veckan men jag har fortfarande inte listat ut vad :) det får bli ett av målen för 2017 :)

  Ang. längden på blogginlägg så är jag själv kluven. Har hittills skrivit bitvis extremt långa och få inlägg och jag vet inte om jag missar många läsare på det. Eller om folk faktiskt pallar lägga 4 minuter på att läsa 2-3 sidor. Vet själv med mig att ibland orkar jag knappt ens läsa Twitterflödet på 140 tecken... iaf, mitt mål för 2017 blir ett medellångt inlägg i veckan som nån sorts kompromiss. När jag har kommit hem från Thailand...

  Lycka till i 2017, du klarar det!

  /Maxa Allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maxa Allt!

   Tack för din kommentar. Roligt att vi tänker lika kring målen för 2017. Vad gäller DA och utdelningstillväxt så är det något som vi utdelningsinvesterare alltid kommer att diskutera. Jag tror hårdast på utdelningstillväxt och följer min övertygelse där, men som du skriver så finns det ingen rätt eller fel väg.

   Övriga inkomster får bli bloggen för mig. Hade gärna startat upp ett bolag vid sidan av precis som du skriver, men så länge jag inte har något konkret så får det läggas på is.

   Svårt det där med längden på blogginläggen. Jag får känslan av att mina läsare gillar när det är lite längre inlägg, men även här är ju smaken som baken. Jag uppskattar till exempel dina lite längre sammanfattningar, men där är jag kanske i minoritet. Medellånga inlägg är kanske nyckeln!

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 10. Hej!
  Tack för en bra blogg och Youtubekanal!
  Är väldigt mycket info för en nybörjare som mig. Det är härligt å sen en 27åring så målmedveten och som följersin plan . Ska bli kul å följa dig under året!
  jag har själv börjat min resa , men med 2 barn å hus så går det inte så fort men hoppas kunna korta avarbetslivet med 10-15 år. Mitt mål 2017 är att utöka portföljen till ca 15 bolag (7idag) samt få en DA på 8000kr 2018 .

  Lycka till och ha de bra !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Stort tack för de värmande orden!

   Låter som att du har en bra och att du redan hunnit långt i livet, med både hus och barn. Både hus och barn är något som jag kommer att prioritera om ett par år.

   Att lyckas förkorta arbetslivet med 10-15 år helt grymt om man tänker på det. För många människor är det helt omöjligt att ens tänka sig.

   Önskar även dig ett stort lycka till under 2017 och återkom gärna under året hur det går för dig!

   Må väl!

   Radera