onsdag 11 januari 2017

Intäkter och Sparande December 2016

Sammanställning av intäkterna och sparandet i November
Tiden går verkligen fort och vi är redan 11 dagar in på det nya året. Det är därmed hög tid att redovisa mina intäkter och mitt sparande för december 2016. I början av året släppte jag mitt årsbokslut och där var decembers intäkter och sparande inkluderat, men här kommer det alltså presenterat lite mer i detalj. Jag kan konstatera att det blev ytterligare en riktigt bra månad!

Mitt årsbokslut hittar ni lättast via länken här.


Som ni kunde läsa i årsrapportern så blev 2016 verkligen ett fantastiskt år och jag lyckades spara hela 135 586,01 SEK under helåret. För mig med en bruttolön på 27 000 SEK tycker jag att det är ett riktigt bra resultat! Den genomsnittliga sparkvoten för helåret landade på 48,90%. Det går att jämföra med 2015 sparkvot på 37,5%. En ökning på hela 11,4 procentenheter alltså. Allt slit ger helt klart resultat och små förändringar som att till exempel få ner elräkningen några tior ger stor skillnad när man zoomar ut i ett större perspektiv.

Nedan finner ni mina intäkter och mitt sparande för månaden. Alla intäkter som redovisas nedan är netto och alltså pengar som direkt kan investeras på börsen igen (undantaget utdelningar som är inklusive källskatt).

Intänkter och sparande December
Lönearbete:22 628
Utdelningar:1 072,10
Boston Pizza Royalties. (BPF.UN61,55 SEK
Atlas Copco (ATCO B)138,60 SEK
Apple (AAPL)206,52 SEK
Realty Income Corp. (O)46,21 SEK
Northwest Healthcare. (NWH.UN)40,89 SEK
Carterpillar Inc. (CAT)78,20 SEK
Bloggintäkter:1 005,76
Google Adsense289,86
Affliliatelänkar331,21
Övrig reklam384,69
Totala inkomster24 705,86
Överföring till aktiekonto inkl utd.13 072,10
Sparkvot52,90%Jag uppnådde alltså en sparkvot på 52,9% i december! En utav årets absolut bästa månader och en bra bit över målet för helåret som är att ligga på ett snitt om minst 45%. Jämför man med förra årets sparkvot för november som var på 57,6% så är detta alltså en minskning på 4,7 procentenheter. Trots det är jag såklart nöjd med resultatet. Känns grymt att kunna mata snöbollen med såpass mycket mer kapital varje månad!

Inkomster


Andra månaden i rad med min mer detaljerade redovisning och som ni ser presenterar jag nu alla mina intäkter lite mer i detalj. Det är dels för att jag vill vara transparent med all info här så att folk har möjlighet att följa min resa, men också för att jag är en statistiknörd och det blir lättare för mig själv att jämföra olika resultat med varandra så här. Under december så blev det några övertidstimmar vilket också syns på nettolönen. Normal brukar jag inkassera runt 21 000 netto och nu inkasserade jag alltså 22 628 SEK.

December blev en riktigt bra månad utdelningsmässigt och jag inkasserade över 1000 SEK! Över 1000 SEK extra en månad utan att behöva lyfta ett finger låter som en bra deal för mig. Hyperlänkat hittar ni hela rapporten för Inkasserade utdelningar i december, totalt inkasserade jag 1072,10 SEK under månaden. Utdelningar är verkligen den bästa typen av inkomst då den fortsätter att ramla in på kontot i ur och skur och oavsett hur börsen går eller hur många timmar jag tillbringar på mitt lönearbete.

Posten Övriga inkomster har nu bytt namn till Bloggintäkter. Det eftersom denna kategori endast innefattar intäkter jag får från bloggen i form av annonsering och genom länkar. Som ni ser ovan så kommer inkomsterna från Google Adsense, via affiliatelänkar och övrig reklam. Övrig reklam innebär i dagsläget endast en inkomstkälla och det är ett annonseringsavtal som jag har tecknat. Ytterligare en månad över 1000 SEK i denna kategorin och de passiva inkomsterna börjar verkligen rada upp sig. Målet att en dag leva på utdelningar/passiv inkomst känns som att det kommer lite närmare för varje dag. Det känns inte alls så avlägset som det gjorde när jag började min resa för ca 2 år sedan.
Utgifter


Ytterligare en bra månad utgiftsmässigt. Ett fåtal julklappar inhandlades och också en födelsedagspresent till min sambo, pengarna för födelsedagspresenten kommer dock visa sig i januaris resultat. I januari åker även jag och sambon till spanien en vecka för att ladda batterierna något. Skall bli grymt skönt att lämna regn, kyla och rusk om än bara för en vecka. Om ett par år skall man förhoppningsvis kunna tillbringa betydligt mer tid än en vecka på varmare breddgrader. Att hitta på roliga saker tillsammans kommer vara ett mål även för nästa år. Därför är det lika bra att rivstarta år 2017 på lite varmare breddgrader tänkte vi.

Summering


Målet för 2016 är att ha en sparkvot över 45%. Året började väldigt skakigt och jag låg långt ifrån målet efter första månaderna. Nu ligger den genomsnittliga sparkvoten för helåret på 48,9%. Jag klarade därmed målet för 2016 vilket jag är grymt nöjd med! Det var en rejäl ökning från 2015 och nu får jag höja ribban ytterligare lite inför 2017! Jag är grymt nöjd med att jag under en så lång tid, som ett år är, ha klarat att hålla en bra spardisciplin. Egentligen så tycker jag inte att det är någon bedrift då jag är ganska ekonomiskt lagt, men med mindre förändringar i vardagen så kan man verkligen göra att man får loss de där extra pengarna som man inte tror att man har. Om man sedan sätter dessa pengar i arbete på börsen i stället för att konsumera så går det grymt fort framåt sedan. Att man skall "låta pengarna arbeta för dig istället för tvärtom" är ett bra och tänkvärt uttryck tycker jag.


Hur gick erat sparande under december?Missa inga inlägg framöver! Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.

Må väl och ha en fortsatt skön söndagskväll!


Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay

*Innehåller affiliatelänkar

8 kommentarer:

 1. Grymt kul att se att de går så bra för dig. Du får mig att vilja höja mina mål likt dig.

  Mvh

  Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin!

   Riktigt kul att höra att det man skriver inspirerar! Det går verkligen fort framåt! 2000 SEK i passiv inkomst under en och samma månad var verkligen inget jag förväntade mig för 1 år sedan.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 2. Grymt bra sparat. Du sparar ungefär lika mycket som vi gör på två:). När vi inte är föräldralediga då.
  Finns ju lite potential i Pengabloggens sparkvot med andra ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mr Pengabloggen!

   Tack så mycket! Jag är grymt nöjd med sparkvoten, men det är bara att inse att jag endast kommer att kunna spara så här mycket under en begränsad tid. När barn och hus/lägenhetsköp osv kommer in i bilden då kommer det se väldigt annorlunda ut. Man får passa på så länge det går!

   Det viktigaste är att man sparar och investerar och den summa ni lyckas spara är ju fortfarande mycket, mycket bättre än medelsvensken.

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 3. Bra jobbat! Imponerad över att du klarar få så höga reklamintäkter till din sajt. Landade själv på en sparkvot över 75 procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren!

   Stort tack! Reklamintäkterna är en rolig bonus och har visat sig bli en mycket större summa än vad jag någonsin kunde tro när jag först började blogga.

   75% sparkvot är ju sjukt bra! Kommer gå grymt fort framåt om du kan upprätthålla den!

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 4. Vill ge dig en stor tumme upp för att du skriver dina bloggintäkter öppet sådär.
  Tycker sånt är superintressant.
  Lite tråkigt med andra stora bloggare som är så hemliga med siffror...

  Tack för en jätteintressant blogg gubben! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Parafinns,

   Kul att min transparens uppskattas. En stor del av att jag valt att vara anonym är på grund av att jag vill kunna redovisa alla siffror öppet.

   Stort tack själv för att du läser och kommenterar!

   Må väl!

   Radera