tisdag 29 november 2016

Senaste transaktionerna 29 November


Senaste transaktionerna i November
Varje månad som ni säkert känner till vid det här laget så handlar jag nya aktier för de pengar jag lyckas spara undan varje månad. Eftersom det i torsdags var en ny #uppestittarkväll så betyder det att lönen landade på kontot i fredags och det innebär att det fanns nytt friskt kapital tillgängligt för investeringar. Anledningen till att jag skriver "fanns" är just för att pengarna redan är borta och investerade enligt presentationen nedan.Det känns fantastiskt att jag kommit igång med mitt sparande och utdelningsinvestering. Det har gått så mycket snabbare än vad jag trott hittills. Snart fyller bloggen redan 1 år och det skall bli riktigt kul att kunna stämma av resultaten jag uppnått nu med hur det såg ut för bara ett år sedan. Självklart är jag bara i början av min resa, men jag känner mig mer och mer övertygad om att det en dag skall gå att leva på utdelningar om jag följer min strategi. Samtidigt som jag tycker resan är väldigt kul så är hela målet med resan att inte behöva spara lika hårt i framtiden, att kunna spendera tiden som jag själv behagar är moroten och att investera i aktier som ger utdelning är verktyget. 

Ni som läste mitt inlägg Min aktiebevakningslista inför December kunde se att jag hade extra bevakning på Kopparbergs, Disney och Maersk inför löningen. Efter jag skrev inlägget så kom dock Avanza med nyheten att de skulle upprätthålla traditionen att erbjuda gratis courtage på amerikanska aktier på Black Friday och därmed fick jag tänka om något.

Nedan finner ni mina senaste transaktioner och de ägde rum den 25 november.Senaste transaktionerna


Senaste transaktionerna utdelningsstugan


Kommentar


Wow, det blev en massa transaktioner (28 stycken totalt), många fler än vad jag hade tänkt mig när jag vaknade samma morgon. Dessutom så inhandlades inte en enda aktie som jag hade på min aktiebevakningslista! I och med Black Friday-erbjudandet från Avanza så valde jag att utnyttja erbjudandet till fullo och göra mindre transaktioner i en hel rad amerikanska aktier istället som jag annars inte vanligtvis brukar har möjlighet till på grund av det högre courtaget. 

Som ni kan se i transaktionslistan ovan så fyllde jag på med 1 st aktie i flera av mina amerikanska innehav då det som sagt var gratis courtage denna dag i USA. Många utav dessa innehaven har gått riktigt bra sedan jag initierade min position då det var ca 1-2 år sedan jag inhandlade dem. Både den amerikanska börsen och inte minst valutan har gjort att många av innehaven var upp mellan 30-40% från mitt GAV. Som långsiktig utdelningsinvesterare så är min strategi att handla i både upp och nedgång så därför var det bara att utöka innehaven enligt strategin. Precis som jag skrev ovan så passade jag på att göra mindre inköp och på så sätt vikta upp flera av innehaven med någon promille. Vanligtvis så brukar jag försöka handla för ca 4000 SEK per transaktion i USA för att minimera courtagekostnaden så att utnyttja ett erbjudande som detta är riktigt bra för mig för att kunna vikta upp flera innehav samtidigt.

Jag passade dessutom på att sälja hela mitt innehav i Bank of Nova Scotia och sedan köpa tillbaka innehavet i CAD istället för USD. Detta gjorde jag för att få en bättre valuta diversifiering då jag har majoritet av mina innehav i SEK och USD så känns det bra att även få en viss exponering mot CAD. När en aktie är noterad i olika valutor så kan man likt denna transaktion helt enkelt välja valuta för att få bättre diversifiering i portföljen.

Som ni kan se ovan så har jag även fortsatt att göra min sedvanliga påfyllning av en hel drös svenska kvalitetsbolag. Dessa går på autopilot och jag fyller på i dessa varje månad i ur och skur. Jag har även valt att lägga till Novo Nordisk till de innehav jag fyller på i varje månad. Även detta ett riktigt kvalitetsbolag med riktigt fin historik. Aktien har tagit bra med stryk hela hösten så jag är riktigt nöjd att jag får chansen att snitta ner mitt GAV ytterligare för varje månad som går. Mer utdelning för pengarna är ingenting som i alla fall jag motsätter mig!

Kort fakta om Novo Nordisk B (NOVO B)


Aktiebevakning Novo Nordisk
Utdelning: 6,4 SEK
Direktavkastning: 2,79%
Utd tillväxt (5 år): 26,2%
År sedan sänkt utd: 19 år
Utdelningsandel: 46,9%


Vill ni läsa mer om Novo Nordisk så kan ni följa länken här så hamnar ni direkt på Avanzas sida om aktien.


Sammanfattning


Jag fortsätter att följa min strategi och bygger sakta, men säkert, upp en stabil utdelningsmaskin. Mitt nysparande tillsammans med utdelningarna som jag inkasserar ökar hela tiden min köpkraft så byggandet kommer att gå snabbare och snabbare, vilket såklart ger extra motivation att köra på så hårt man kan nu i början. Tillsammans med ränta-på-ränta effekten så kommer detta förhoppningsvis ge fantastiska resultat om ett par år. 

Totalt så ökade alla transaktionerna ovan min årliga estimerade utdelning med ca 458 SEK! Snöbollen rullar på!
Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav i portföljen.


Vilka aktier har ni köpt under månaden?


Missa inga inlägg framöver anmäl dig till mitt nyhetsbrev: här


Må väl och lycka till med era transaktioner under månaden!


/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:

Följ mig också gärna på TwitterFacebook och Youtube!


Photo Credit: pixabay

15 kommentarer:

 1. Många ser det fortfarande som en stor risk att öka i Novo, men jag följer din strategi och ökar själv nu när det gör som ondast. Tror på bolaget i längden och att vi kommer att behöva mer medicin för typ2 framöver då vi går mot äldre åldrande.

  Fantastiskt vilken snöboll du lyckats skapa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronantillmiljonen!

   Jag tror och hoppas att det kommer löna sig på lång sikt. Novo har riktigt fin historik och förhoppningsvis kan de resa sig ur även denna svacka. Bara tiden kan utvisa om vi får rätt.

   Tack för de vänliga orden och lycka till med ditt eget byggande!

   Må väl!

   Radera
 2. Hej! Grymt bra blogg! Riktig inspiration du ger!

  Men du jag har letat jätte mycket efter hur courtage för amerikanska aktier ser ut men hittar ej ...

  Sen en annan fråga, har du alla dina aktier totalt blandat mellan KF och ISK? Eller bara amerikanskt på KF?

  / mvh en mycket nöjd följare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jimmy!

   Riktigt kul att höra att du gillar bloggen! Gör mig väldigt glad och ger mig massor av information att fortsätta skriva mera och bättre!

   Om du använder Avanza och kontotyp mini så är det 0,25% per köp som gäller eller alternativt minimum 1 USD. Förenklat kan man säga att man bör handla för 3600 SEK för att minimera sin courtagekostnad.

   För enkelhetens skull så äger jag alla aktier i en och samma KF. Jag tycker att det är en smaksak. Eftersom mitt aktieintresse verkligen har tagit fart sedan starten så hade jag eventuellt valt att placera mina svenska aktier i en ISK om jag fick börja om, men som sagt det spelar ingen större roll då jag inte går på bolagstämmer (ännu) ändå.

   Må väl och ha en trevlig kväll!

   Radera
 3. Mycket fina köp! Det enda jag kanske har en invändning mot är Philip Morris, men ska inte vara moraltjat ;).

  Kör hårt! Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen!

   Tack för de snälla orden. Ingen fara om du vill diskutera de moraliska med att köpa PM. Jag äger ju även Swedish Match och det är lite samma grej tycker jag. Jag är själv en före detta snusare och drar min moraliska gräns vid spelbolag. Jag inbillar mig att människan har lättare att hantera nikotinberoende än spelberoende. Här skulle man dock kunna argumentera för att jag är en hycklare då jag äger NetEnt som är en leverantör till spelbolagen och kasinoverksamheten. Det är en svår fråga det här med moraliska värderingar och investerande då ens investering i slutändan bidrar till den verksamhet man investerar i.

   Har ingenting emot att frågan tas upp då jag tycker den är viktig, men som sagt väldigt svår att ta dra gränsen. I alla fall för mig personligen.

   Må väl och en en fortsatt trevlig kväll!

   Radera
 4. Hej stugan. Jag har min pengamaskin på Nordnet och undrar om det är värt att flytta den till avanza då jag tycker att det är mycket lättare att hålla koll på utdelningar och många andra saker. Alla mina aktier ligger i en KF där och jag undrar är det samma KF på avanza med att man få tillbaka sin utländsk källskatt eller får man bara det i Norndet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fungerar på samma sätt hos Avanza med återförandet av utländsk kapitalskatt om du har AK i en KF.

   Värt att flytta? Det är en smaksak...

   Radera
  2. Hej!

   Precis som ovan skribent skrev så tror jag också att det är en smaksak. Jag har aldrig provat Nordnets tjänster och anledningen till att jag rekommenderar Avanza på bloggen är för att jag använder deras tjänst själv och tycker det fungerar bra.

   Vad gäller den utländska källskatten så fungerar den som sagt på samma sätt. Enda undantaget vad jag känner till är att Nordnet betalar tillbaka hela den danska källskatten medan man hos Avanza måste kräva tillbaka sista 10% själv.

   Både Avanza och Nordnet är överlägsna storbankerna vad gäller aktiehandel så jag tror inte ett byte är nödvändigt.

   Må väl!

   Radera
 5. Hej jag har precis börjat med mitt sparande och har tänkt att månadspara som du gör. Jag har just nu 100k kvar som bara ligger i mitt swedbank konto med 0 ränta och skulle vilja flytta de till ett konto med bra ränta, men jag skulle behöva de i juni så vågar inte lägga de på börsen. Vad föreslår du att jag ska göra ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Låter som att du har stakat ut en bra strategi framöver!

   Vad gäller dessa 100K som du kommer att behöva använda redan i Juni så har jag inga jättebra råd att ge dig. Letar man aktivt efter ett sparkonto med bra ränta så kanske du kan få mellan 0,3-0,5% ränta utan att binda pengarna. På ett halvår så blir det några hundralappar extra i alla fall.

   Eftersom jag inte använder något sparkonto så har jag dessvärre inga konkreta tips att ge.

   Må väl!

   Radera
 6. Hej!

  Gick du bananas denna månaden med tanke på Black Friday eller lyckas du putta undan såpass mycket pengar varenda månad? Galet :) Eller omkring hur mycket försöker du investera varje månad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joel,

   Jag gick lite extra "bananas" denna månaden med tanke på Black Friday. Som du kan se i mina sparrapporter som jag presenterar varje månad så ligger mitt sparande mellan 10-14K per månad (nysparande + utdelningar). Dessutom så belånar jag portföljen och ökar portföljbelåningen med några tusenlappar varje månad. Denna månaden ökade jag belåningen lite mer än vad jag brukar i och med courtagefria handeln i USA.

   Må väl!

   Radera
 7. Hej ! Hur mycket ligger du i belåning? Och har du någon gräns du tänkt lägga dig på?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Markus,

   Jag presenterar belåningsgraden i mina portföljuppdateringar. Jag släppte faktiskt rapporten för November tidigare i morse (https://utdelningsstugan.blogspot.se/2016/12/portfoljuppdatering-november.html) och redovisade då en belåning på 3,8%. Jag har satt en övre gräns på 20% som jag helst inte överskrider. Skulle dock extrema situationer uppkomma så får jag eventuellt se över det taket.

   Må väl!

   Radera