torsdag 24 november 2016

Min aktiebevakningslista inför December

Utdelningsstugans bevakningslista inför December aktieköp. #uppesittarkväll.
Då var det dags för ytterligare en #uppestittarkväll i kväll! Ni som lyssnat på podden PrataPengar eller hängt med på Twitter och hashtagen #uppesittarkväll vet vad det handlar om. Det är alltså en kväll när man innan löningen sitter och diskuterar vilka aktier som ser extra intressanta ut att köpa in denna månaden. Jag brukar inför uppesittarkväll bjuda på min egna spaning och så gör jag även denna gång.
I vanlig ordning så kommer jag självfallet att fortsätta att fylla på i alla mina svenska aktier för en summa runt 500 SEK som jag gör varje månad. Tittar man på mitt senaste inlägg om mina senaste transaktioner så kan ni se hur det brukar se ut. Detta gör jag för att jag tror på alla dessa bolag långsiktigt och vill inte försöka mig på att tajma marknaden. På detta sätt får jag alltså en bra snittkurs på mina innehav, samtidigt som de hela tiden växer sig större och starkare med tiden. Ni kan se alla mina innehav under fliken Portfölj ovan.

Jag har satt upp ett antal investeringskriterier för portföljen som jag vill att alla aktier jag äger eller planerar att köpa in uppfyller. Ni hittar hela mitt inlägg om mina investeringskriterier här och också en utförligare redogörelse varför jag valt dem. Kortfattat lyder de enligt nedan.

1. Bolaget måste ha en utdelning
2. Stark marknadsposition
3. Stigande omsättning och vinst
4. Bra utdelningshistorik
5. Sund utdelningsandel

Nedan aktier överväger jag att köpa in till portföljen utöver mina "vanliga inköp" som jag redan förutbestämt kommer att fylla på i. 


Min aktiebevakningslista för Oktober


1. Kopparbergs (KOBR MTF B)


Utdelningsstugan analyserar Kopparbergs #uppesittarkvällUtdelning: 4,40 SEK
Direktavkastning: 1,8%
Utd tillväxt (5 år): 40,6% per år
År sedan sänkt utd: 8 år
Utdelningsandel: 44,3%Kommentar

Kopparbergs är verkligen ett bolag som jag gillar och hyser stor framtidstro till. När aktien har haft det så motigt som den haft det senaste så rycker det helt klart lite extra i köpfingret. Tittar vi på nedan bild hämtad från borsdata.se. Så kan vi se att Kopparbergs med råge uppfyller mina investeringskriterier.


Kopparbergs omsättning och vinst


Kopparbergs utdelningshistorik är också den grymt imponerande, vilket syns i bilden nedan. Jag räknar med en rejäl höjning även 2017 eftersom bolaget fortsätter att växa kraftigt och har så låg utdelningsandel.


Kopparbergs Utdelningshistorik
Kopparbergs har de senaste 3 månaderna tappat 18%. Tittar man på mina tidigare inköp i bolaget i bilden nedan så ser jag absolut att det skulle kunna vara ett fint beslut på lång sikt att fylla på innehavet på dessa nivåer.


Kopparbergs aktiekurs


Eftersom Kopparbergs handlas på en mindre lista och minicourtaget där är 19 SEK så kan jag inte handla månadsvis i Kopparbergs som jag gör i mina övriga svenska aktier. Optimalt hade ju såklart enligt min strategi varit att jag kunde fylla på månadsvis i Kopparbergs, men nu får man helt enkelt leta efter inköpstillfällen när man kan göra lite större inköp och jag tycker som sagt att nu ser ut att vara ett bra tillfälle. 

Slutligen så tycker jag Kopparbergs känns som ett bra köp på lång sikt. En direktavkastning på 1,8% är i lägsta laget, men med den tillväxt Kopparbergs har visat upp så borde utdelningen kunna växa i snabb takt. Utdelningsandelen på endast 44,3% gör att det finns gott om utrymme att fortsätta att höja utdelningen.

Direktlänk till Kopparbergs hos Avanza.


2. Walt Disney Co (DIS)


Utdelningsstugan analyserar Disney #uppesittarkväll
Utdelning: 1,42 USD
Direktavkastning: 1,53%
Utd tillväxt (5 år): 27,9%
År sedan sänkt utd: 11 år
Utdelningsandel: 24,6%

Kommentar

Disney är ytterligare ett bolag som jag verkligen gillar och vill vikta upp i portföljen. Problemet med bra bolag är att de aldrig egentligen blir billiga och därför blir direktavkastningen allt som oftast låg oavsett när man väljer att investera. Disney är ett bra exempel på detta och här känns det som man verkligen får betala för kvaliteten. Inget mig emot dock, jag är övertygad om att Disney kommer ge mig en fantastisk totalavkastning på sikt!

Tittar vi nedan på utvecklingen av Disneys vinst per aktie så kan vi verkligen se att det är kvalitet rakt igenom. 


Disney omsättning och vinst

Även utdelningen har utvecklat sig fantastiskt som man kan se i bilden nedan.


Disney Utdelningshistorik

Tittar vi på mina tidigare inköp i Disney så kan vi se att aktien är högre värderad nu än alla tidigare inköpstillfällen. Som sagt kvalitet kostar alltid och om Avanza skulle bjuda på gratis handel i och med Black Friday imorgon så kan det vara ett bra tillfälle att utöka innehavet trots att dollarn är värderad till över 9 SEK.


Disney aktiekurs

Slutligen så kan vi konstatera att Disney är ett riktigt fint bolag med fina värden oavsett vilken parameter man väljer att analysera. Även här, precis som med Kopparbergs, blir direktavkastningen lidande på grund av kvaliteten på bolaget. Disneys direktavkastning är idag ca 1,53% och kan anses låg. Tillväxten är dock riktigt bra så jag räknar med att utdelningen kommer växa kraftigt med åren. En utdelningsandel på endast 24,6% indikerar att det finns riktigt gott om utrymme att fortsätta höja utdelning i snabb takt i många år framöver.

Direktlänk till Disney hos Avanza.


3. A.P Moller Maersk (MAERSK B)


Utdelningsstugan analyserar Maersk #uppesittarkvällUtdelning: 300 DKK
Direktavkastning: 3,2%
Utd tillväxt (5 år): 8,4%
År sedan sänkt utd: 6 år
Utdelningsandel: 118,5%

Kommentar

Maersk kan nog komma som en överraskning för många då de inte riktigt lever upp till mina investeringskriterier. De är precis som alla andra bolag inom transportbranschen väldigt cykliska och har haft det väldigt motigt de senaste åren. Jag är själv verksam inom containerbranschen där Maersk är största spelaren och tror på Maersk strategi långsiktigt. Om marknaden vänder så är Maersk störst och kommer därmed tjäna mest pengar. Jag har dessutom ingen exponering om transportbranschen innan och en diversifierad portfölj är något som jag eftersöker.

Tittar vi på Maersk omsättning och vinst så har det varit ett par jobbigare år för bolaget, men de överlever. Tidigare i år gick ett av de största rederierna (Hanjin) i konkurs, ett styrkebesked att kunna svälta ut sina konkurrenter i dåliga tider.


Maersk omsättning och vinst

Bolagets utdelning har växt med i snitt 8,4% per år de senaste åren vilket får anses helt okej.


Maersk Utdelningshistorik

Jag har ännu inte initierat en första position i Maersk, men aktiekursen har utvecklat sig enligt nedan det senaste året.


Maersk aktiekurs

Slutligen så kan jag absolut tänka mig att plocka in Maersk i portföljen trots att de har haft det motigt de senaste åren. Jag tror på bolaget långsiktigt och de är också den största spelaren på de marknader där de är verksamma. En direktavkastning på 3,2% ser jag som ett rimligt ingångsvärde för ett bolag som Maersk trots att de för tillfället har delat ut mer än vad de har tjänat (118,5%).

Direktlänk till A.P Möller Maersk B hos Avanza.


Sammanfattning


Mest troligt blir det alltså något av ovan 3 bolag som jag kommer investera månadens slantar i utöver mina "vanliga inköp". Jag tycker att alla tre aktierna är väldigt attraktiva på dessa nivåer och skulle kunna tänka mig att äga en större del av alla bolagen än vad jag gör i dagsläget.

Jag återkommer med ett inlägg längre fram där jag som vanligt presenterar alla transaktioner jag gör här i stugan.Vilka bolag har ni på er radar inför löningen?


Missa inga inlägg framöver anmäl dig till mitt nyhetsbrev: här

Må väl och ha en trevlig #uppesittarkväll!

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:

Följ mig också gärna på TwitterFacebook och Youtube!


Photo Credit: pixabay

9 kommentarer:

 1. På min radar har jag Kinnevik i första hand men vill även öka lite i Industrivärden och Holmen. Känns tungt att köpa på nuvarande nivåer bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa,

   Kinnevik köper jag i månadsvis. Gillar verkligen bolaget och tror mycket på dem på lång sikt. Vad gäller Industrivärden och Holmen så är det inga bolag jag äger just nu, men de finns helt klart på min radar.

   Må väl!

   Radera
  2. Vad tycker ni om P/e på närmare 2000? :) Mvh Nyfiken

   Radera
 2. Hej tycker att du har för låg DA på din portfölj , du borde satsa på högre DA eftersom du har långt kvar att spara + ditt kapital inte är så jätte stor just nu då tycker jag att det är bättre med hög DA och sen trappa ner det när man väl kommit till miljonen :)
  Själv ska jag plocka in Indrustrivärden och 1-3 amerikansk då det är fri handel. Kan hända att det blir lite kopparberg också men som du säger är courtage på 19kr så då måste man köpa för minst 7600 och så mycket har jag inte över efter alla köp på svenska bolag :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar och dina synpunkter. Jag har funderat länge på det här med hög DA eller hög utdelningstillväxt och när jag har räknat på det så har det visat sig att en hög utdelningstillväxt på en lång tidshorisont ger en bättre totalavkastning. Och kommer därmed ta mig snabbare både till första miljonen och att en dag kunna leva på utdelningar. Vi får nog helt enkelt enas om att vi tycker olika på den punkten.

   Industrivärlden är ett fint bolag som jag ägde fram tills i våras när de sänkte utdelningen. Jag kommer också med största sannolikhet fylla på med mindre summor i mina amerikanska innehav med tanke på gratis handeln. Kopparbergs är problematiskt även för mig då jag egentligen vill köpa så mycket annat.

   Vi får helt enkelt försöka spara ännu hårdare så vi har råd att köpa alla aktier vi vill :)

   Må väl och tack för en intressant kommentar.

   Radera
 3. Volati i all ära men jag fyller hellre på i Indutrade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arajs,

   Två bolag som jag inte har så jättebra koll på, men hade jag blivit tvungen att investera i ett av dem så skulle jag precis som du valt Indutrade.

   Må väl!

   Radera
 4. Maersk var oväntad! :)

  Jag har redan köpt lite i veckan men har ögonen på unilever, axfood och investor.

  Men antagligen köper jag nåfot annat än det jag planerat. ;)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen!

   Ja Maersk var lite av ett wildcard. Jag har länge haft ögonen på Maersk, antagligen för att jag själv är verksam i en utav de branscher där de verkar. Också såklart för att Lundaluppen har skrivit en del om bolaget och dessutom äger det.

   Nu i och med Black Friday så lutar det åt att jag utnyttjar gratis courtaget till att fylla på med några hundralappar i de flesta av mina amerikanska innehaven eftersom man normalt inte har möjlighet att göra det. Bra chans att kunna vikta upp alla innehaven någon promille.

   Må väl!

   Radera