Idag är det torsdag och mer än halva veckan är avklarad. Härlig känsla att röra sig i nedförsbacke mot helgen! Slantarna fortsätter att rulla in i allt snabbare takt här i stugan och jag känner mig verkligen lycklig att jag är i denna situation där jag varje månad kan köpa fler och fler aktier som tillsammans bilder en pengamaskin som förser mig med passiv inkomst i form av utdelningar.
Denna transaktionsrapport är dock lite annorlunda mot de vanliga rapporterna där jag presenterar mina inköp. I denna rapport kommer jag nämligen att redovisa en omfördelning i portföljen. Det är något som inte sker särskilt ofta här i Utdelningsstugan, att ett bolag säljs av för att vikta upp något annat, men det är precis det som har hänt nu.
Som ni vet bygger min strategi på långsiktighet och jag har skrivit att jag aldrig kommer att sälja ett företag om inte någon fundamentalt i bolaget förändras. Trots det så skriver jag det här inlägget där jag gör precis tvärtemot det jag skrivit tidigare och alltså säljer ett bolag trots att bolaget inte försämras, utan snarare tvärtom. Låt mig förklara varför lite senare.
Nedan ser ni mina senaste transaktioner. Affärerna ägde rum den 5 oktober.
Senaste transaktionerna
Kommentar
Jag sålde alltså halva mitt innehav (25 stycken aktier) i Realty Income Corp (O) och fyllde för dessa pengar på i två andra månadsutdelare Boston Royalties Income Fund (BPF.UN) och Northwest Healthcare Properties Reit (NWH.UN).
Anledningarna till denna förändring är flera och något som jag grubblat på länge. Nedan har jag försökt formulera huvudanledningarna (utan inbördes ordning) till denna omallokering i portföljen.
Första anledningen till omfördelningen är att Realty Income hade fått en oproportionerligt stor vikt i portföljen. Det var aldrig tänkt att Realty Income skulle väga upp emot 10% av det totala portföljvärdet som den gjorde nu innan försäljningen. Anledningen till att aktien fått så stor vikt var att kursen gått som en raket sedan jag plockade in aktien i portföljen den 17 juni 2015. Realty Income var upp ca 50% nu vid försäljningstillfället och det på bara lite mer än ett års tid.
Andra anledningen är att jag tycker både Boston Pizza och Northwest Healthcare är två mycket spännande bolag. Visst de har inte den tillväxt som jag ofta pratar om att jag vill se, men med en sådan hög direktavkastning så kan inte mina krav vara lika hårda. Utöver det så passar de in bra på mina investeringskriterier. Jag tror båda bolagen har fina möjligheter att utvecklas positivt framöver och det tillsammans med att jag tror på valutan (CAD) borde kunna göra att jag får en fin totalavkastning på aktierna. Vill ni läsa mer om bolagen så rekommenderar jag det Stefan Thelenius har skrivit om Boston Pizza och det Gustav skrivit om Northwest Healthcare. Klickar ni på deras namn så har ni två analyser hyperlänkade, men det finns garanterat mer om ni googlar "bolaget + deras namn".
Tredje anledningen till omfördelningen är att jag vill ha upp direktavkastningen i portföljen, speciellt nu sedan jag börjat att arbeta med belåning i portföljen. Realty Income delade vid försäljningstillfället endast ut 3,89% i direktavkastning och om man jämför det med Boston Pizza som vid inköpstillfället hade en direktavkastning på 6,34% och Northwest Healthcare som hade 7,84% så förstår man att portföljen mår bra av denna omallokering.
Fjärde anledningen är att min portfölj har varit väldigt tungt viktad mot USD och om USD skulle gå ner mycket och under en längre tid så hade det slått väldigt hårt mot utdelningarna och portföljen. I och med denna omfördelning så får jag istället en större vikt mot CAD. CAD är en valuta som jag redan haft lite exponering mot i och med mitt innehav i Telus Corp och mitt tidigare innehav i Boston Pizza, men som jag absolut kan tänka mig att vikta upp. CAD har till skillnad mot USD inte alls gått lika starkt de senaste åren så det känns bra att ha lite större exponering mot CAD och framförallt lite mindre exponering mot USD. Jag tror att det är bra för en långsiktig portfölj att diversifiera valutor på samma sätt som att man diversifierar aktiebolag i sin portfölj.
Direktlänk till Realty Income Corp (O) hos Avanza.
Direktlänk till Boston Royalties Income Fund (BPF.UN) hos Avanza.
Direktlänk till Northwest Healthcare Properties Reit (NWH.UN) hos Avanza.
Sammanfattning
Jag kan absolut tänka mig att öka i Realty income igen längre fram, men just nu kändes det som att dessa pengar kunde göra mer nytta på annat håll. Till exempel i Boston Pizza och Northwest Healthcare som jag nu investerade i. Båda dessa bolag passar bra in i portföljen som motvikt mot alla mina tillväxtaktier. Att vikta upp båda dessa bolag för att öka direktavkastningen känns helt rätt och speciellt nu när jag har en mindre belåning att ta hänsyn till. Det känns tryggt att direktavkastningen i portföljen hela tiden är ett par procentenheter högre än räntan på lånet. Portföljen innehåller nu dessutom 3 stycken månadsutdelare, vilket är kul, men ingenting jag prioriterar.
Gårdagens omallokering ökade min årliga estimerade utdelning med 429 SEK. Känns riktigt bra att bara genom en mindre omallokering i portföljen öka utdelningen med en så stor summa! Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav i portföljen.
Vad tycker ni om omallokeringen? Var det ett klokt beslut eller kommer jag att få ångra att jag släppte iväg 25 st Realty Income till detta priset?
Missa inga inlägg framöver anmäl dig till mitt nyhetsbrev: här
Må väl och lycka till med era transaktioner under månaden!
/Utdelningsstugan
Stöd bloggen genom att dela detta:
Följ mig också gärna på twitter och facebook.
*Innehåller affiliatelänkar
Angående dina köp så har jag ingenting att flika in men angående försäljningen av Realty Income kan jag hålla med dig. Just nu är inte Realty Income en del av min portfölj då jag anser att en direktavkastning på under 4% känns väldigt lågt och får mig att tänka om inte aktien är övervärderad. Kanske är det för att folk har börjat se aktien som ett substitut till ett sparkonto? Jag har ingen aning.
SvaraRaderaJag har bara en egen känsla, baserad på ingenting egentligen, angående Realty Income att jag inte köper när utdelningen är under 5%. Har haft O i mina innehav innan men sålde pga husköp. Hade jag inte sålt för huset så hade jag sålt nu och allokerat om pengarna. Köp när utdelningen är över 5% och sälj när utdelningen är under 4% är min melodi med O.
Hej AktieHedonist!
RaderaTack för din kommentar. Det låter som att vi har ungefär samma tankar om Realty Income då. Jag köpte in Realty Income just av den anledning att det var ett högutdelande bolag och idag finns det bättre alternativ om man söker hög direktavkastning. Jag vill dock fortfarande ha kvar 25 stycken aktier eftersom bolaget har mycket fin historik och som du säger kanske folk ser det som ett säkert alternativ, likt ett sparkonto, och då kan det dröja innan kursen går ner.
Om vi får se en direktavkastning över 5% igen så kommer jag med största sannolikhet att fylla på mitt innehav i Realty Income igen.
Tack igen för intressanta reflektioner och må väl!
Känner igen din tankegång. Sålde själv Omega Healthcare och köpte Northwest Healtcare just för att minska exponeringen mot USD med tanke på USA-valet sedan. Kommer även köpa Boston Pizza snart, har haft den på köplistan länge nu.
SvaraRaderaMvh
Tryggpension
Hej Tryggpension!
RaderaTack för din kommentar! Roligt att höra att det är flera som resonerar likadant. Jag tror att både Northwest Healthcare och Boston Pizza kommer visa sig vara fina investeringar på ett par års sikt. Så länge inget fundamentalt förändras i bolagen då vill säga.
Må väl!
Hej skulle du kunna skriva hur din belåning fungerar och på vilket sätt tjärnar du på belåningen ? För om räntan är lägre än direkt avkastningen då är det väl bara att ta 100 % belåning och på så sätt kommer du ändå att tjänar över tid ?
SvaraRaderaHej!
RaderaJag hoppas att jag förstår dina frågor rätt. Jag använder mig utav superlånet hos Avanza och betalar då strax under 2% i ränta på det lånet. Har jag en direktavkastning på över 2% så har jag ju alltid utgifterna för räntan säkrade.
Att belåna sig innebär ju alltid en risk, en aktie kan sänka sin direktavkastning och aktiekurser kan gå ner. Aktier kan till och med gå i konkurs och då är man i riktiga problem med en tung belåning. Det är anledningen till att jag endast jobbar med 2% belåning just nu och kan tänka mig att belåna max 20% av aktieportföljen.
Enligt min långsiktiga strategi så borde det vara lönande att arbeta med belåning då jag räknar med en årlig avkastning på någonstans mellan 6-10% och endast betalar 2% i ränta.
Hoppas det besvarade dina frågor ovan!
Må väl!
Ett typexempel på belåning som gått dåligt är Maths O Sundqvist, som belånade sin portfölj för att köpa på sig en massa Industrivärden. Detta var tiden precis innan finanskrisen 2007-08, varpå Industrivärden sjönk som en sten och belåningen orsakade Sundqvist att förlora hela sin förmögenhet och Carnegie sitt banktillstånd. Sundqvist blev fattig och Carnegie övertaget av Riksgälden...
RaderaBelåning kan agera bra som en viss hävstång, men att exempelvis ta 100% leverage (vilket ingen bank skulle acceptera numera, hoppas jag iallafall) eller belåna portföljen till större delen ökar risken markant och minsta lilla sättning på marknaden kommer leda till tvångsförsäljning av tillgångar för att täcka skulderna.
/S
Låter som ett klokt beslut även om jag gått i precis motsatt håll då jag nyligen plockat in Realty:)
SvaraRaderaOmfördelningar måste vara okej även om strategin i grunden är buy-n-hold
MvH Pengaregn
Hej Pengaregn!
RaderaJag hoppas att det blir bra på lång sikt. Det känns fortfarande bra så här en dag efter transaktionerna i alla fall :)
Jag såg ditt blogginlägg igår och tänkte nästan att det var lite komiskt att du köpte samma dag som jag valde att sälja. Jag äger dock fortfarande 25 stycken aktier i Realty Income och tror mycket på bolaget på lång sikt.
Vi äger båda två 3 stycken aktier som delar ut månadsvis nu också så det blir många utdelningar att hålla koll på framöver :)
Må väl!
Då köpte jag kanske dina aktier! :)
SvaraRaderaHåller med dig om att USD egentligen är för högt värderad och tog i att köpa men blev ändå en liten post i RI idag. Har en stabil bas och ett par bra högutdelare. Söker istället efter mer diversifiering för att sprida risken. Dessutom vill jag sprida utdelningarna bättre för att få ett jämnare kassaflöde över hela året och siktar in mig på aktier som delar ut kvartals- eller månadsvis.
Av samma skäl köpt små poster också i Hemfosa, Sydsvenska Hem och VFC (som dock har gränsfall till låg utdelning). Tanken är att ha högst 1-2 procent vardera i de här aktierna.
Hej Utlandsutdelaren!
RaderaTack för din kommentar. Intressant att höra hur du resonerar och det låter som att du har en bra strategi tycker jag. Riskspridning är viktigt och det är ju en av anledningarna till att jag knoppat av RI i min portfölj, den hade helt enkelt fått för stort vikt.
Må väl och lycka till framöver!
Tjenare Utdelningsstugan!
SvaraRaderaTack för en intressant blogg, kul att följa!
Hyfsat nybliven läsare som sitter och pysslar lite med min egna portfölj och försöker få ordning och reda på portföljen och strukturera upp ett informationsdokument gällande utdelningar. Har använt din mall som finns under "portfölj" kan man säga, saknar dock direktavkastningen i dokumentet, finns det någon plan på att lägga till detta? Har du något tips på en bra hemsida där man kan hitta utdelningar från Nordamerikanska aktier och tidpunkter för deras utdelningar?
Hade gött!
Hej!
RaderaTack för din kommentar och riktigt kul att höra att du gillar bloggen!
Angående dokumentet så kommer jag antagligen inte uppdatera just det med direktavkastning eftersom det har som huvudsyfte att bara illustrera portföljvärdet. Jag kör ytterligare ett dokument där jag följer utdelningarna och utdelningstillfällen, men det ligger inte ute offentligt just nu och jag vet inte om jag kommer lägga upp det då det finns bra dokument för detta redan. Prova Stefan Thelenius "my dividend" verktyg. Det är riktigt häftigt!
Jag brukar använda sidan nasdaq.com för att de tidigare utbildningstillfällen för mina innehav. Det lättaste sättet är att googla "bolagets namn + dividend" så brukar man hamna på nasdaq.com som jag tycker illustrerar bra.
Hoppas ovan gjorde dig något klokare! Ser fram emot fler kommentarer!
Må väl och ha en trevlig helg!
Hej,
SvaraRaderaSåg att du köpte 53 "Boston Pizza" aktier. Enlig Avanza, ligger aktieposten på 100st. Hur gjorde du?
Hej!
RaderaJag förstår inte riktigt frågeställningen. På Avanza så kan du själv välja hur många aktier du skall köpa från 1 och uppåt. Den enda begränsningen vad jag vet är att du måste köpa aktier i heltal och att det skall finnas säljare.
Hoppas ovan besvarade din fråga, annars så får du gärna höra av dig igen så skall jag försöka att utveckla.
Må väl!
Hej,
RaderaTack för svaret!
Jo, Avanza säger så här: "Aktier på den kanadensiska börsen handlas normalt i börsposter om 100, 500 eller 1 000 aktier beroende på aktiekursen". (Källa: https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/handel-vardepapper/Utlandshandel.html)
Därför antog jag att det minsta man kunde handla var 100 aktier.
Hade gött!
Hej igen!
RaderaGött att höra! Bra att tänka på vid utländsk handel är också att man ser till så att courtagekostnaden inte blir för hög mot vad man handlar för. En bra måttstock brukar vara att handla för minst ca 3600 SEK i USA och minst 2700 i Kanada.
Må väl!