lördag 8 oktober 2016

Att Bygga En Snöboll - Ränta-På-Ränta-Effekten

Att bygga en snöboll - ränta-på-ränta-effekten
Jag använder ofta metaforen "snöboll" eller "snöbollen rullar på" när jag pratar om min aktieportfölj. För de flesta är det kanske alldeles glasklart vad detta handlar om, men när man vaknar en lördagsmorgon full av inspiration, som jag gjorde idag så bestämde jag mig i alla fall för att knåpa ihop en liten film som förklarar begreppet "snöboll".

Att prata om sin utdelningsmaskin i form av "snöboll" är absolut inget nytt begrepp. Jag tror alla finansbloggare någon gång har använt uttrycket och Warren Buffett har till och med släppt en bok som heter The Snowball.

Filmen får ses som en utbildningsvideo och ni kan se den direkt här nedan.


Att Bygga En Snöboll - Ränta-På-Ränta-Effekten




Min egen snöboll


Jag började med utdelningsinvestering i början av 2015. Jag har alltså inte kommit så långt på min resa mot ekonomiskt oberoende. Med andra ord, jag har inte hunnit knuffa min snöboll i så många år ännu. Kollar man mina utdelningsrapporter kan man dock redan se att månad för månad så växer snöbollen. Resultaten från månaderna 2015 har ökat med några kronor till 2016 och till 2017 har de förhoppningsvis ökat ytterligare några kronor. Kollar man på min totala utdelning för 2015 så landade den på 7 173 SEK och i år ser det ut som att den totala utdelningen kommer att landa på ca 11 000 SEK.

Jag känner mig riktigt nöjd att jag redan startat min resa och att jag redan kommit en bra bit på vägen. Det skall bli riktigt spännande att se hur stor snöbollen har hunnit bli om ett par år. Utdelningsinvestering är inte det snabbaste sättet att bli rik på, men det är en strategi som passar mig riktigt bra. Jag gillar att man fokuserar på utdelningar och att man därmed inte behöver bry sig så mycket om svängningar på aktiemarknaden. Utdelningar trillar in på mitt konto månad efter månad ändå. Hela inlägget om varför jag valt att bli just utdelningsinvesterare hittar ni här.

Är ni också intresserade av att börja rulla er en egen snöboll så har jag samlat mina bästa tips för hur man kommer igång och förvaltar sin snöboll här.

Hur går det för er? Har era snöbollar börjat rulla av sig själva ännu?


Missa inga inlägg framöver anmäl dig till mitt nyhetsbrev: här


Må väl och lycka till med era transaktioner under månaden!

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:


Följ mig också gärna på twitter och facebook.



Photo Credit: pixabay

24 kommentarer:

  1. Jag har investerat sedan 2014 (om man inte räknar Svensson-fondsparande), men det första året låg jag mest i Avanza Zero. Började köpa utdelningsaktier först förra året och märker tydligare skillnad då. Utdelningar är ju som så många gånger nämnt inget magiskt, kursen sjunker i teorin lika mycket som utdelningen är värd, men det är ett kul sätt att visualisera sin "snöboll". Fantastisk liknelse för övrigt, det är inte konstigt att den är så populär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kaizenliv!

      Kul att du delar med dig om din investeringsresa. Håller med dig om att man verkligen kan se skillnaden och utvecklingen med utdelningsinvestering!

      Gillar verkligen liknelsen, precis som många andra och kommer antagligen att använda den flera 100 gånger till innan jag når ekonomiskt oberoende.

      Må väl och ha en fortsatt härlig helg!

      Radera
    2. Har du försökt få lån så länge och det är svårt att få, här är en möjlighet att få en, kan Global Loan Access ge dig ett lån idag. De gav mig ett lån på 25 000 dollar inom några dagar med en hastighet på 2% du kan ge dem ett försök idag för att få ditt lån. E-postkontakt via: globalloanaccess@gmail.com

      Radera
  2. Hej, det är som du säger en träffande metafor, hoppas att du kan byta den mot lavinen när det ekonomiska oberoendet närmar sig. Trevlig helg! Dividend500

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Dividend500!

      Tack för din kommentar! Hade gärna sett en lavin välla fram om ett par år!

      Må väl och trevlig helg!

      Radera
  3. Kul att du fortsätter med inspirerande inlägg och håller dig till din strategi. Jag började spara strax efter dig, i mitten av förra året och hade då nog bara ett par hundra kronor i utdelning. I år hamnar det nog på ca 11500-12000 kr. Jag hoppas att årligen kunna höja utdelningen med 1000 kr/mån i snitt, så för år 2017 är målet 24 000 kr, och 36 000 kr under 2018 osv.

    Målet som du skriver, och det är samma för min del, är ju att kunna leva på utdelning. Du är ju ett par år yngre än mig, och jag funderar ju på hur man ska göra om säg 5-10 år. Då kanske utdelningen är 20-50% av min nuvarande nettolön, ska man redan då börja gå ner i arbetstid? Lätt att skjuta målet på framtiden i all evighet annars, och även om man självklart tror sig vara odödlig och ha massor av år kvar så är det kanske dumt att skjuta det för mycket på framtiden också ändå. Kan nog bli "tufft" att gå från att jobba 100% --> 0% också plus att det blir väldigt många år kvar innan man kan njuta av sina investeringar.

    Kul att bolla lite tankar :)

    /Rasmus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rasmus!

      Stort tack för din kommentar och de vänliga orden! Kul att höra att du kommit igång med ditt sparande och att vi lägger ganska så lika i vårt snöbollsbyggande. Jag antar att du kan spara ett par tusenlappar mer än mig varje månad med tanke på den takten du förväntar dig dina utdelningar att växa i. Jag tror att min utdelningsmål för nästa år kommer hamna runt 16 000 SEK, men ännu inte helt spikat. Det beror lite på vad vi summerar 2016 till först.

      Riktigt kul att höra att du redan har börjat tänka i dessa banorna. Jag har knappt vågat tänka på när det är dags att börja trappa ner/lägg av. Jag håller dock med dig i ditt resonemang och det skulle ju vara härligt att när man nått säg 50% av sin nettolön i utdelning per månad att gå ner och jobba 1-2 dagar mindre varje vecka. På så sätt skulle man ju kunna börja njuta av sitt sparande lite tidigare och samtidigt fortsätta att bygga på sin snöboll. Tiden tills man blir helt fri blir ju lite längre, men som du säger så vet man ju inte hur länge man lever så det kan ju vara klokt att börja leva lite när man kan.

      Så som jag har resonerat hittills så hade jag tänkt att spara järnet tills den dagen mina utdelningar blir tillräckligt stora och sedan lägga av. Men att börja trappa ner i arbetstid eller ta ut några extra semesterdagar varje år är ju helt klart ett spännande alternativ. Det tål att tänkas på :)

      Må väl och ha en fortsatt trevlig helg!

      Radera
  4. Hej Stugan!
    Ränta-på-ränta effekten är något som bör läras ut redan på högstadienivå, sorgligt att man måste lära sig på egen hand alternativt läsa ekonomi på universitetsnivå för att få nys om det. Jag gillar verkligen dina videos, ett roligt och smart sätt att förmedla budskapet på.
    /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snållänningen!

      Stort tack för de vänliga orden! Jag håller verkligen med dig angående ränta-på-ränta effekten. Det borde verkligen vara allmänbildning och läras ut i skolan. Helt otroligt att det inte är kunskap som anses viktig nog.

      Må väl och han en fortsatt härlig helg!

      Radera
  5. Något jag funderat på kring snöbollsteorin är om det hjälper att köpa i aktier som har mer frekvent utdelning jämfört med aktier som delar ut årligen?

    I teorin ska det inte spela någon roll men i praktiken misstänker jag att man kan skynda på utdelningsmaskinen genom att snabbare omsätta utdelningen i aktier som delar ut snart.

    Detta förutsätter förstås att man hittar köpvärda aktier men problemet med aktier som delar ut årligen är att dessa aktier ofta är lägst värderade i början av hösten när osäkerheten om nästa vårutdelning är som högst.

    Grattis också till att ha börjat tidigt. Jag fick lära mig i gymnasiet om ränta-på-ränta-effekten och aktier. Gick med i UA då men på den tiden var både courtage och deklaration så dyrt och krånligt att jag tappade intresset. Tack vare ISK/KF och att Avanza inte bara är billigt utan därigenom också sköter det mesta åt mig inför deklarationen tycker jag åter att det är värt att lägga tid på aktier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Utlandsutdelaren!

      Tack för din kommentar och riktigt bra frågeställning. Jag har funderat på just det du undrar över och också läst att det som i praktiken inte skall spela någon roll. Tror till och med att jag läst att det lönar sig med utdelning 1 gång per år då man får hela kapitalet på en gång och kan sätta det i arbete på en börs som i teorin skall vara mer lönsam ju längre tid du har dina pengar på den.

      Tack! Jag önskar såklart att jag börjat ännu tidigare, men det är skönt att ha kommit igång nu. Riktigt skönt att veta att det bara kommer att gå snabbare och snabbare också ju längre man håller på!

      När jag började min första veva med aktier då var det precis som du skriver väldigt dyrt och omständligt. Det nya som både Avanza och Nordnet appliceras med min 1 SEK per transaktion tillsammans med KF och ISK är verkligen fantastiskt för oss småsparare!

      Må väl och ha en fortsatt trevlig helg!

      Radera
  6. Tack för ett bra inlägg och en kul film! Frågade ju lite efter en så här vid ditt första videoinlägg. Ska visa barnen snarast :) / Horsewood9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Horsewood9!

      Tack för din kommentar och det stämmer! Det var du som satte idén i huvudet på mig och jag skäms nästan lite nu att jag inte nämnde dig vid namn i inlägget som tack.

      Låter klokt att visa barnen, verkligen viktigt kunskap det här med ränta-på-ränta effekten. Går att applicera på så mycket i världen och livet.

      Ps. Du är välkommen med fler tips på inlägg!

      Må väl och jag önskar dig och familj en härlig helg!

      Radera
  7. Bra innlegg - og morsomt at du lager disse filmene.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aksjematoren!

      Tack för din kommentar och de vänliga orden! Det kommer att komma fler filmer framöver!

      Må väl och trevlig helg!

      Radera
  8. Jag vet att ränta på ränta effekten fungerar.
    Jag började spara i aktier 2003 när jag fick mitt första jobb vid 19 års ålder.
    Har alltid satt av 10 % av min lön till aktier dvs 1000-4000 kr.

    Jag följde med ner i krisen 2008.
    Som verkligen lärde mig mycket.
    Att sitta still i båten och inte panik sälja. Jag köpte på mig i nergången istället och kom tillbaka starkare.

    Obs att jag bara har köpt stabila utdelningsbolag och aldrig har chansat.
    Har 62 aktier i min portfölj från 6 olika länder.
    Dom surdegarna jag har är ratos och telia. Annars har mina andra aktier gått väldigt bra.



    Nu 13 år senare sitter jag med en portfölj på ca 1.3 miljoner.
    Som delar ut ca 52000 kr i år 😀.

    Visst har jag kunnat höjt min sparkvot men jag kör motocross och har en fin bil i garaget och reser gära utomlands någon gång per år istältet.

    Det visar att man kan spara samtidigt som man unnar sig i livet.

    Så för att en utdelnings-maskin ska kunna funger krävs det tid, tålamod och åter tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej The Wild West Investment inc!

      Tack för din kommentar. Riktigt kul att höra om din resa och att du är ett levande bevis på att ränta-på-ränta effekten fungerar!

      Din strategi låter väldigt lik den jag själv satt upp för mig själv nu. Starkt att du klarade att rida ut stormen och fortsätta fylla på i nedgången 2008, det är helt i plan med vad jag tänker göra, men man får se hur man agerar sedan när nästa kris infinner sig.

      Även att ha många aktier i portföljen är något som jag också applicerar. Har i dagsläget 40 stycken, men kan tänka mig att jag kommer ha upp emot 60-100 aktier innan jag är klar.

      52 000 SEK i årlig utdelning är riktigt mäktigt. Jag längtar verkligen till jag kommer upp i de summorna, då kan man verkligen börja snacka om att snöbollen rullar av sig själv. Härligt också att du är ett levande bevis på att man kan kombinera sparande och fortsätta leva livet. Jag kör lite mer extremt nu med en hög sparkvot, men det är för att verkligen sätta fart på snöbollen nu i början. Jag och min sambo reser fortfarande utomlands ca 2 gånger per år och jag är ute och roar mig med mina vänner relativt ofta. Man måste unna sig lite för att orka med resan tror jag.

      Kloka ord rätt igenom och jag håller med dig om allt du skriver. Må väl och ha en härlig söndag!

      Radera
    2. Ja min portfölj var 2008 -50 % vid nåt tillfälle. Då kändes det inte kul kommer jag ihåg 😥

      Ett tips är och inte vara full investerad.
      Utan och ha lite kassa som du kan använda.
      Jag brukar i regel ha 10 % av min portfölj i kassa.
      Den har jag använt nu tex till och fylla på Hm och novo nordisk som för tillfället är billiga tycker jag.
      Har man en bra kassa så är man beredd när tillfällen dyker upp.

      Så fort min kassa överstiger 10 % så fyller jag på i nån övrig aktie jag tycker bara.
      Många använder ju lån till det istället. Men jag har aldrig känt mig bekväm med och belåna portföljen.

      Radera
    3. Hej igen!

      Det måste varit tufft kan jag förstå, men i det långa perspektivet antagligen väldigt lönsamt då du fortsatte att fylla på.

      Tack för tipset. Jag har valt att använda mig av metod 2 som du nämner, alltså belåning. Min strategi går annars lite mer på automatik och jag fyller på i de flesta av mina aktier varje månad. Håller med dig om både Novo Nordiks och HM, har har fyllt på lite extra i båda dessa det senaste.

      Må väl!

      Radera
  9. Hej Utdelningsstugan:)

    Insikter som "ränta på ränta" och andra ekonomiska lärdomar går många svenskar förbi. Per H Börjesson, VD på Spiltan, (och vars bok är en av de första aktieböcker jag läste) har helt klart en poäng när han säger att svensken tyvärr har dålig tillit till sin egen ekonomiska förmåga. Vi lägger takpannor och målar om hus helt på egen hand, men när vi ska köpa eller investera i aktier så går vi till en bankrådgivare som egentligen är en säljare. Om vi i stället läser på om strategier för aktieinvesteringar - för bra böcker finns ju därute - så skulle väldigt många fler kunna sätta den berömda "snöbollen" i rullning. Många menar att det tar för lång tid - med den tiden går ju ändå, varför inte (som du reflekterar i din kloka film) BÖRJA investera och när ex 5 år gått så har man kommit en bit på vägen. Sen är det bara att fortsätta och successivt ta rygg på den där härliga "snöbollen"!

    Som gammal fotbollsspelare så har i alla fall jag funnit en ny "hobby" att satsa på. Att skapa en "snöboll" i stället för att skjuta på en fotboll! Principen är densamma: genom hård träning, beslutsfattande, reflektion och disciplinerad målmedvetenhet fokusera på att ta mig uppåt i det ekonomiska ligasystemet. Vägen dit utvecklar mig dessutom som människa vilket är ännu viktigare!

    Jag ser er andra i bloggosfären lite som mina medspelare och tillsammans både spränger vi gamla mål och sätter samtidigt upp nya.

    Väldigt inspirerande!

    Med vänlig hälsning,

    Atlas Investo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej AtlasInvesto.blogg.se

      Tack för din kommentar. Intressant iakttagelse det där med att alla är hemmasnickare, men när det kommer till privatekonomi så vågar de flesta inte ens försöka. Mycket kloka ord.

      Också jag är en gammal fotbollsspelare och gillar alltid liknelser med denna fantastiska sport. Visst är utdelningsinvestering fantastiskt!

      Riktigt bra inlägg och jag önskar dig alla lycka framöver!

      Må ävl!

      Radera
  10. Vilken härlig liten film måste jag säga :) Får en att hålla upp motivationen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kronan till Miljonen!

      Tack för de vänliga orden. Det värmer och motiverar att fortsätta leverera!

      Må väl!

      Radera
  11. Har du försökt få lån så länge och det är svårt att få, här är en möjlighet att få en, kan Global Loan Access ge dig ett lån idag. De gav mig ett lån på 25 000 dollar inom några dagar med en hastighet på 2% du kan ge dem ett försök idag för att få ditt lån. E-postkontakt via: globalloanaccess@gmail.com

    SvaraRadera