onsdag 1 juni 2016

Portföljuppdatering Maj 2016

Uppdatering av aktieportföljen maj 2016
Då har även maj passerat oss förbi. Maj har varit en strålande månad för oss här på stugan. Flera nya friska aktier har inhandlats som kommer att ge oss en passiv inkomst i många år framöver och dessutom har jag varit på en mycket välbehövlig semester i Spanien.


Som jag här nämnt vid flera tillfällen innan så är portföljvärdet ganska ointressant för mig som utdelningsinvesterare. Det spelar ingen roll hur mycket portföljen är värd eftersom tanken ändå är att jag skall leva på den passiva inkomst som mina utdelningar genererar. Jag vill dock i och med dessa inlägg bevisa hur snabbt det går att bygga upp kapital med en genomsnittlig svensk lön om man lägger om sin livstid till en mer sparorienterad. Som utdelningsinvesterare blir man dessutom delägare i en hel drös av fantastiska bolag som kommer att dela med sig av sina vinster till dig i form av aktieutdelningar varje år. 

Idag den 1 juni ser portföljen ut enligt nedan. Bolagen är sorterade i fallande ordning med det högst värderade innehavet överst.


Portföljen


Aktieportfölj maj 2016

Totalt innehåller portföljen nu alltså 37 stycken företag.

I maj har jag gjort en nyinsättning på 10321,85 SEK. För dessa pengar gjorde jag mitt vanliga köp i Sverige, där jag fyllde på i alla mina svenska innehav för en mini-courtagekostnad. 
Jag fyllde även på i Apple, som redan var mitt största innehav, men nu alltså utökades med ytterligare 5 stycken aktier. Apple är precis som Starbucks (som jag fyllde på i förra månaden) verkligen ett bolag som jag gillar och som jag tror kommer fortsätta att vara ett av mina största innehav om flera år. Den 17 maj fyllde jag dessutom på med ytterligare några aktier i Kinnevik utöver de jag redan köpt i början av månaden. Det har alltså varit en mycket aktiv månad och mycket tack vare alla utdelningar som rullat in i april och maj. Månadens transaktioner ökade min estimerade utdelning för en 12 månaders period med 649,29 SEK! Snöbollen växer sig allt större och starkare!

Som ni ser på mina inköp ovan så fortsätter jag att köpa en majoritet av bolag med låg direktavkastning, detta trots att jag titulerar mig utdelningsinvesterare. Min filosofi är att investera i bolag med hög tillväxt. I dessa bolag blir ofta direktavkastningen lidande. Förhoppningsvis skall bolagen i framtiden prestera betydligt bättre än sina konkurrenter i både kursutveckling och utdelning. Exempel på företag som dessa och som jag är aktieägare i och så flitigt jag kan fyller på i är AppleDisney och Starbucks. Vi här i stugan får om ett par år se om det betalar av sig eller inte.


PortföljvärdePortföljvärde maj 2016:
Portföljvärde:299 315 SEK
Belåning:0 SEK
Totalt innehav:299 315 SEK


Mitt totala investerade kapital uppgår idag alltså till 299 315 SEK. Jag är alltså riktigt nära att passera nästa milstolpe som jag satt till 300 000.  Månadens portföljvärde innebär alltså en ökning på hela 13 988 SEK om man jämför med förra månaden. Om inget oförutsägbart händer inte för nästa portföljuppdatering borde portföljen passera gränsen då,, den som lever får se. Belåningen är fortfarande 0 och kommer antagligen vara kvar på 0 så länge utdelningarna fortsätter att trilla in i så bra takt som de gör just nu och därmed hjälper till att finansiera månadens transaktioner. Längre fram när den svenska utdelningssäsongen är över är det mycket möjligt att jag väljer att utnyttja Avanzas Superlånet, speciellt om det kommer en större nedgång på marknaden.


Aktieportfölj värde maj 2016


Sidan portfölj har uppdaterats för att spegla de aktuella innehaven.

/Utdelningsstugan

Stöd bloggen genom att dela detta:


Följ mig också gärna på twitter och facebook.Photo Credit: sscreations
*Innehåller affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Fantastiskt fin portfölj. Lägger till din blogg i mitt flöde.
  Blir intressant att följa fin fortsatta resa. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pensionskryddan!

   Tack för din kommentar. Spanade in din blogg nu också (förstår inte hur jag kunnat missa den) och har lagt till den i min blogglista.

   Radera
 2. Tjena, har du alla aktier samlade i en KF idag? :)
  Grym portfölj btw ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pe Der,

   Ja det stämmer att jag har alla aktier i en KF idag. Mest för att jag tycker det blir enklare för min egen hantering.

   Tack för kommentaren och berömmet!

   Må väl!

   Radera
 3. Hej Spara För Livet!

  Haha ja det var riktigt nära. Får jag fira med en whiskey nästa månad (förhoppningsvis) istället.

  Må väl!

  SvaraRadera
 4. Såg att jag bommat att lägga till dig i min blogglista men nu är det ordnat! Ha det gott:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Det tackar vi för!

   Må väl!

   Radera
  2. Hej! Väldigt spännande portfölj, ska bli kul att följa din fortsatta resa. Din ambitiösa sparkvot och unga ålder förbättrar onekligen dina möjligheter att nå din målsättning. Jag noterar att du har relativt många bolag i din portfölj. Är detta en medveten strategi och något som är i linje med din fortsatta plan? Lycka till!

   Radera
  3. Hej Familjen Fri!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden. Fyllde nyligen 27 och man önskar ju såklart att man hade börjat spara ordentligt tidigare, men finns fortfarande gott om tid att bli ekonomisk oberoende på. Att ha många bolag är ett aktivt val och det var Dividend Mantra (en mycket inspirerande bloggare som dessvärre sålde sin blogg) som inspirerade mig till det. Jag ser ingen begränsning på antal bolag jag kan tänka mig att äga så länge de är stora, delar ut pengar och har goda framtidsutsikter.

   Må väl!

   Radera