onsdag 12 april 2017

Intäkter och sparande - Mars 2017


Intäkter och sparande utdelningsstugan mars 2017
Mars har passerat och det har blivit dags att redovisa intäkterna och mitt sparande för den föregående månaden. Jobbytet har resulterat i en högre lön och dessutom så har semesterersättningen från det gamla jobbet nu betalats ut. Höga intäkter under månaden med andra ord. Låt oss nedan se hur mycket jag lyckades spara in på aktiekontot.
Anledningarna till att jag redovisar mina intäkter och mitt sparande är för att jag vill visa att det är möjligt att nå ett ekonometriskt oberoende med en lön som ligger kring snitt inkomsten i Sverige. Är man bara beredd att göra vissa typer av uppoffringar så går det att åstadkomma ett ekonomisk oberoende inom en inte alltför avlägsen framtid. När väl snöbollen är i rullning så kommer det gå otroligt snabbt framåt.


Den andra anledningen till att jag presenterar de här inläggen är för att jag vill göra detta i realtid, dels så att jag själv kan jämföra mina resultat och framsteg, men också för att andra skall kunna följa min resa. I dessa rapporter kommer jag inte gå in på djupet i vilka mina utgiftsposter för månaden har varit. Jag tycker inte att det är ointressant, men jag har valt att fokusera på intäkterna och sparandegrad istället och eventuellt kommentera nedan om det varit något utgift under föregående månad som påverkat mer än normalt. Mellanskillnaden mellan mina inkomster och det jag sparat är naturligtvis mina utgifter för månaden. 

För mars kan jag presentera nedan siffror, alla summor är netto:


Nettoinkomster Mars 2017:SEK
Lönearbete:46 031
Utdelningar:1 419,94
Visa Inc (V)13,35
Johnson & Johnson (JNJ)186,83
Microsoft Corp (MSFT)49,07
Emerson Electric Co. (EMR)42,96
Realty Income Corp. (O)46,58
Qualcomm Inc. (QCOM)60,54
Trow Price Group Inc. (TROW)40,63
Hufvudstaden (HUFV)165
Castellum (CAST)590
Novo Nordisk (NOVO)99,96
Northwest Healthcare. (NWH.UN)63,17
Boston Pizza Royalties. (BPF.UN)62,35
Bloggintäkter:970,47
Google Adsense314,42
Affliliatelänkar300
Övrig reklam356,05
Totala inkomster48 421,41
Överföring till aktiekonto inkl utd.33 421,41
Sparkvot69,00%Jag uppnådde alltså en sparkvot på 69,00% i mars vilket är ett nytt rekord för bloggen. Ett rekord som mest troligt kommer stå sig i flera år framöver då mina nettoinkomster är helt fantastiskt dopade denna månaden. Mitt mål för helåret är att uppnå en genomsnittlig sparkvot på 50,00%. Förra året i mars kunde jag presentera en sparkvot på 55,00%. Årets sparkvot är därmed en ökning mot samma månad förra året på hela 14 procentenheter.


Inkomster


I februari slog jag nytt rekord i totala inkomster och nu i mars slår jag alltså det nya rekordet direkt igen. Nytt rekord lyder alltså 48 421,41 SEK under en och samma månad! Det är såklart utbetalning av detta års semester från min förra arbetsplats som hjälper intäktssidan och summor som dessa är ingenting jag kan förvänta mig på flera år nu. Det är möjligtsvis när utdelningarna växt till sig ordentligt som jag kommer kunna komma upp i denna nivån igen.

I mars inkasserade jag 1 419,94 SEK i utdelningar. En helt okej månad utdelningsmässigt, trots att jag blev besviken att jag inte nådde upp till förra årets resultat i mars. Det känns i alla fall riktigt bra att det frö jag planterat nu växer av sig själv och att jag, för varje år som går, kommer att inkasserar en större summa pengar året efter, även om jag inte skulle investerar något nytt kapital. 

Bloggintäkterna steg någon jämfört med februaris intäktsrapport vilket kändes skönt, men fortfarande inte riktigt i nivå med vad jag önskar. Sidvisningarna fortsätter att ligga en bit över 50 000 och det känns som att det är kring denna nivå av sidvisningar som jag kommer befinna mig ett tag framöver. Jag har ett mål att inkassera totalt 12 000 SEK i bloggintäkter för helåret så månadens resultat ligger något under vad jag behöver för att kunna klara det långsiktiga målet.Utgifter


Utgifterna i mars har varit väldigt normala och det syns i den stora summa som jag lyckats föra över till aktiekontot under månaden. Nu gäller det bara att hålla i denna nivå så att det långsiktiga målet kan infrias så tidigt som möjligt.


Summering


Målet för 2017 är att ha en sparkvot över 50%. Mars blev en helt grym månad på grund av ovan nämnda anledningar. Jag kan inte på flera år förvänta mig en så här hög sparkvot igen, men det känns riktigt kul att kunna vara uppe på nivå som de riktigt stora sparbloggarna, i alla fall för en månad. Efter årets tre första månader så har jag nu en genomsnittlig sparkvot på 49,55%. Jag ligger med andra ord nästan i fas nu för att kunna klara årets långsiktiga mål, vilket såklart känns väldigt bra!

Ytterligare ett mål för helåret är som sagt att inkassera 12 000 SEK i bloggintäkter (netto). Även här har året börjat tufft och summerar jag ihop bloggintäkterna för årets tre första månader så kommer jag upp i en totalsumma på 2 496,02 SEK. Efter tre av tolv månader uppfyller jag 20,8% av målet.


Hur gick ert sparande i mars?


Må väl och ha en härlig lördag!


Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay

10 kommentarer:

 1. Jag saknar ett absolut kvalitetsbolag i din portfölj : 3 M. Ger bra och konstant utdelning, som höjs varje år, dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jim!

   Tack för din kommentar! 3M är ett bolag som jag kollat på vid flera tillfällen, men ännu ej köpt i portföljen. Det är högst troligt att jag kommer initiera en position i 3M i framtiden.

   Må väl!

   Radera
 2. Är din löninkomst innan eller efter skatt. Vilket fall är det inte någon snittinkomst att tala om. Kul att det går bra för dig iaf ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Du hittar svaren på båda dina frågor i texten ovan. Lönen är efter skatt och anledningen till att lönen är så hög är för att jag fått semesterersättning från mitt gamla jobb och en hel månadslån från mitt nya. Min månadslön ligger på 30K brutto i månaden.

   Må väl!

   Radera
 3. Grattis till nytt rekord i sparkvot! Vad kommer din nya lön vara en "o-dopad" månad? =) Vore intressant att se hur utgiftssidan ser ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Framtida Rikedom!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden!

   En vanlig månad kommer jag netto att inkassera mellan 22-23 000 SEK. Jag får se om jag "orkar" detaljera upp utgiftssidan också i framtiden.

   Må väl!

   Radera
 4. Grattis till en härlig månad! :) Hoppas att det håller i sig ! :) Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan!

   Sort tack och det hoppas jag med! Kan inte förvänta mig inkomster i denna storleken på ett par år dock.

   Glad påsk och må väl!

   Radera
 5. Pendlar du med en elcykel idag? Vore isf kul kostnadsjmf med bil eller kollektivt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar. Jag kör faktiskt vanlig cykel, men har endast 6,5 km till arbetet, ganska backigt dock. Tack också för idén till ett nytt inlägg!

   Må väl!

   Radera