lördag 19 augusti 2017

Intäkter och Sparande - Juli 2017


Intäkter och sparande utdelningsstugan mars 2017
Här kommer redovisningen för mina intäkter och mitt sparande för juli. Första veckan efter semestern är avklarad på jobbet och det känns faktiskt ganska skönt att vara tillbaka i normala rutiner igen, trots att jag i söndags gärna önskade att mina utdelningarna skulle täcka att vara ledig ett par veckor till. Så är inte fallet ännu, men om ett par år så kommer det se annorlunda ut!
Anledningarna till att jag redovisar mina intäkter och mitt sparande är för att jag vill visa att det är möjligt att nå ett ekonomiskt oberoende med en lön som ligger kring snittinkomsten i Sverige. Är man bara beredd att göra vissa typer av uppoffringar så går det att åstadkomma ett ekonomisk oberoende inom en inte alltför avlägsen framtid. När väl snöbollen är i rullning så kommer det gå otroligt snabbt framåt.


Den andra anledningen till att jag presenterar de här inläggen är för att jag vill göra detta i realtid, dels så att jag själv kan jämföra mina resultat och framsteg, men också för att andra skall kunna följa min resa. I dessa rapporter kommer jag inte gå in på djupet i vilka mina utgiftsposter för månaden har varit. Jag tycker inte att det är ointressant, men jag har valt att fokusera på intäkterna och sparandegrad istället och eventuellt kommentera nedan om det varit något utgift under föregående månad som påverkat mer än normalt. Mellanskillnaden mellan mina inkomster och det jag sparat är naturligtvis mina utgifter för månaden. 

För juli kan jag presentera nedan siffror, alla summor är netto, det vill säga efter betalad skatt:


Nettoinkomster Juli 2017:SEK
Lönearbete:22 666
Utdelningar:1 136,93
PepsiCo, Inc. (PEP)47,46 SEK
Travelers Companies Inc. (TRV)30,32 SEK
Union Pacific Corp. (UNP)45,86 SEK
Geniun Parts Co. (GPC)34,27 SEK
Coca-Cola Co. (KO)78,27 SEK
Telus Corporation (T.TO)97,05 SEK
Philip Morris Int. Inc. (PM)52,38 SEK
Realty Income Corp. (O)87,41 SEK
Bank of Nova Scotia (BNS)54,51 SEK
Walt Disney Co (DIS)133,07 SEK
Intrum Jutitia (IJ)288,00 SEK
Hemfosa fast. (HEMF)66,00 SEK
Northwest Healthcare. (NWH.UN)62,62 SEK
Boston Pizza Royalties. (BPF.UN)59,71 SEK
Bloggintäkter:581,58
Google Adsense154,35
Affliliatelänkar300
Övrig reklam127,23
Totala inkomster24 384,51
Överföring till aktiekonto inkl utd.11 136,93
Sparkvot45,67%


Jag uppnådde alltså en sparkvot på 45,67% i juli. Mitt mål för helåret är att uppnå en genomsnittlig sparkvot på minst 50,00% så månadens resultat ligger en bit under vad jag helst hade velat se. Om vi jämför med förra året i juli kan man se att jag då hade en sparkvot på 51,36%, vilket betyder att jag var presterade betydligt sämre än samma månad förra året! Det kommer bli tufft att klara årets mål om jag inte drar åt svångremmen under hösten. För nu på sommaren, med semestrar och allt vet jag att det går åt mer pengar till nöjen, vilket jag också har prioriterat.


Inkomster


I juli har jag inkasserat en helt, för mig, vanlig månadslön och det är kring den här nivån mina löneintäkter kommer ligga den närmsta tiden. Finns inte så mycket mer att kommentera angående det.

I juli så inkasserade jag 1 136,93 SEK i utdelningar. En bra utdelningsmånad för mig när när nästan inga svenska bolag delar ut. Det gäller att fortsätta tänka långsiktigt för vi vet att ränta-på-ränta effekten och tiden är på vår sida. Totalt sett är jag är hittills i år mycket nöjd med utdelningarna jag har inkasserat.

Bloggintäkterna ligger lite under vad jag hade önskat. Sidvisningarna minskade lite och låg under månaden ca på 35 000 st. Jag har ett mål att inkassera totalt 12 000 SEK i bloggintäkter för helåret så månadens resultat ligger under vad jag behöver för att kunna klara det långsiktiga målet.Utgifter


Något högre utgifter än en normal månad vilket syns på sparkvoten. Under de varmare månaderna unnar både jag och sambon mycket mera i form av olika nöjen, vilket vi båda är eniga om att vi skall göra dessa månader.


Summering


Målet för 2017 är att ha en sparkvot över 50%. Juli blev en tuff månad och drar ner resultatet något igen efter de senaste månadernas fina upphämtning. Efter årets 7 första månader så har jag nu en genomsnittlig sparkvot på 48,16%. Jag ligger med andra ord lite efter målet för helåret så det krävs en liten förbättring om det skall kunna gå i lås, men det känns helt klart inom räckhåll!

Ytterligare ett mål för helåret är som sagt att inkassera 12 000 SEK i bloggintäkter (netto). Även här har året börjat tufft och summerar jag ihop bloggintäkterna för årets 7 första månader så kommer jag upp i en totalsumma på 5 655,50 SEK. Efter 7 av 12 månader uppfyller jag 47,12% av målet. Det ser med andra ord ut att bli riktigt tufft att kunna uppnå målet detta året, men jag kämpar på!


Hur gick ert sparande i juli?


Må väl och ha en härlig sommardag!


Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay

13 kommentarer:

 1. Blev en ganska normal månad med 15700kr i sparande trots en liten semestersväng vi gjorde (hade lagt undan en del till det tidigare). Utdelningarna som trillade in stannade på 2913kr efter avdragen källskatt. Så totalt blev det nya aktier för 18613kr vilket är ganska normalt för en månad med mest usa utdelningar frånsett intrum och några små innehav i fastigheter.
  Tack för en inspirerande blogg som jag gillar skarpt.
  Mvh Tillskott till pensionen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Grymt bra resultat! Kul att höra att det går så bra för andra, det motiverar mig att köra på ännu hårdare. Tack också för de vänliga orden, det värmer verkligen.

   Må väl och ha det gott!

   Radera
 2. Blev runt 20 000 sparat i juli, både det vanliga månadsparet och även pengarna som blev över från semesterkassan. Har som mål att spara iaf 10 000 varje månad, men kommer gå ner i lön från och med Augusti så vi får se om det lyckas. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Paecmaker!

   Wow det är ett rejält sparande. Riktigt snyggt!

   Bra jobbat och lycka till framöver, 10k per månad är ju riktigt bra det med!

   Må väl!

   Radera
 3. Hur deklarerar man bloggintäkter? Har du eget bolag för bloggen eller hur fungerar det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Jag har ett bolag för bloggen och där redovisar jag adsense intäkterna, de andra intäkterna för bloggen skattas direkt som vanlig lön och betalas ut till mig skattade och klara.

   Må väl!

   Radera
 4. Hur ser du på de aktier du har i bolag som delar ut 1-1,5%/år. Det innebär i praktiken att du förlorar pengar då vi idag har en inflation på 2,2% och målsättningen ligger runt 2%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag också. Dessutom, om man har bostadslån där räntan ligger runt 1-1,5% så känns det nästan bättre att amortera.

   Radera
  2. Hej,

   Så ser inte jag det, jag räknar den totala värdeutvecklingen i mitt sparande. Alltså utdelningen + värdeutvecklingen. De bolag som endast delar ut 1-1,5% har jag en förhoppning på att de skall kunna växa kursmässigt kring 10% per år. Det är ju såklart ingen garanti, men så resonerar jag.

   Må väl!

   Radera
 5. Ja, det är ju definitivt inget fel i det resonemanget.
  Jag fick bara intrycket av att du satsade på utdelning och that's it.

  Det är grymt roligt att följa dig, du redovisar allt i överskådliga tabeller och grafer.
  Regelbundet, konsekvent och ihärdigt!
  Bra jobbat!

  SvaraRadera
 6. Kul blogg och jag behöver verkligen mer spara då jag är mer slösa haha :) får jobba på det.

  Ha en kanon vecka och idag är det skönhet på bloggen:)

  LOVE Maria på Inredningsvis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria,

   Tack för kommentaren! Om du bara kommer igång med ett regelbundet sparande så är jag säker på att du kommer spara mer och mer med tiden.

   Skall kika på din blogg också.

   Må väl!

   Radera