söndag 18 juni 2017

Intäkter och Sparande - Maj 2017


Intäkter och sparande utdelningsstugan mars 2017
Vi är nu redan är bra bit in i juni och det har med andra ord blivit på tiden att sammanfatta intäkterna och sparandet för maj. Som vanligt är det full fart här i stugan och därför kommer detta inlägget lite senare än normalt. Mycket jobb, samtidigt som jag har börjat träna och cykla mer än tidigare har gjort att bloggen fått vänta lite. Nu så här en solig söndagseftermiddag fann jag dock lite tid så låt oss se vilken sparkvot jag mäktade med under maj.








Anledningarna till att jag redovisar mina intäkter och mitt sparande är för att jag vill visa att det är möjligt att nå ett ekonomiskt oberoende med en lön som ligger kring snittinkomsten i Sverige. Är man bara beredd att göra vissa typer av uppoffringar så går det att åstadkomma ett ekonomisk oberoende inom en inte alltför avlägsen framtid. När väl snöbollen är i rullning så kommer det gå otroligt snabbt framåt.


Den andra anledningen till att jag presenterar de här inläggen är för att jag vill göra detta i realtid, dels så att jag själv kan jämföra mina resultat och framsteg, men också för att andra skall kunna följa min resa. I dessa rapporter kommer jag inte gå in på djupet i vilka mina utgiftsposter för månaden har varit. Jag tycker inte att det är ointressant, men jag har valt att fokusera på intäkterna och sparandegrad istället och eventuellt kommentera nedan om det varit något utgift under föregående månad som påverkat mer än normalt. Mellanskillnaden mellan mina inkomster och det jag sparat är naturligtvis mina utgifter för månaden. 

För maj kan jag presentera nedan siffror, alla summor är netto, det vill säga efter skatt:


Nettoinkomster Maj 2017:SEK
Lönearbete:22 666
Utdelningar:5 200,67
Apple (AAPL)220,32 SEK
Starbucks Corp. (SBUX71,89 SEK
Carterpillar Inc. (CAT)73,47 SEK
Realty Income Corp. (O)46,34 SEK
Atlas Copco (ATCO B)183,60 SEK
Wallenstam (WALL B)137,70 SEK
Sampo (SAMAS)686,59 SEK
Swedish Match (SWMA)704,00 SEK
Loomis (LOOM B)256,00 SEK
Hennes & Mauritz (HM B)445,90 SEK
Investor (INVE A)616,00 SEK
Nibe (NIBE B)117,04 SEK
Kopparbergs (KOBR B)454,30 SEK
Kinnevik (KINV B)536,00 SEK
NetEnt (NET B)259,00 SEK
ÅF (AF B)108,00 SEK
Assa Abloy (ASSA B)72,00 SEK
Vitec Software (VIT B)21,00 SEK
Hemfosa Fastigheter (HEMF)45,10 SEK
Sweco (SWEC B)28,80 SEK
Northwest Healthcare. (NWH.UN)61,53 SEK
Boston Pizza Royalties. (BPF.UN)59,09 SEK
Bloggintäkter:786,57
Google Adsense185,57
Affliliatelänkar60
Övrig reklam541
Totala inkomster28 653,24
Överföring till aktiekonto inkl utd.15 284,67
Sparkvot53,34%



Jag uppnådde alltså en sparkvot på 53,34% i maj. Mitt mål för helåret är att uppnå en genomsnittlig sparkvot på minst 50,00% så månadens resultat ligger en liten bit över målet, vilket var välbehövligt eftersom jag hittills i år presterat något sämre än mitt mål. Om vi jämför med förra året i maj kan man se att jag då hade en sparkvot på 56,60%, vilket betyder att jag var något sämre än förra årets resultat, men fortfarande två väldigt bra månader! Jag är väldigt nöjd med att jag även i år klarade av att ligga över 50% i maj och jag hoppas att det är en trend som skall hålla i sig.


Inkomster


I maj har jag inkasserat en helt, för mig, vanlig månadslön och det är kring den här nivån mina löneintäkter kommer ligga den närmsta tiden. Finns inte så mycket mer att kommentera angående det.

I maj så inkasserade jag 5 200,67 SEK i utdelningar. Bästa utdelningsmånaden hittills i bloggens historia! Att inkassera en så här stor summa i utdelning i en och samma månad hjälper såklart till på intäktssidan något grymt! Det känns riktigt bra att det frö jag planterat nu växer av sig själv och att jag, för varje år som går, kommer att inkasserar en större summa pengar året efter, även om jag inte skulle investerar något nytt kapital. Fantastisk känsla! Alla utdelningar går direkt tillbaka in i utdelningsmaskinen så nästa år kan jag förvänta mig ännu mer pengar i utdelning i maj.

Bloggintäkterna minskade åter något igen jämfört med aprils intäktsrapport vilket såklart känns tråkigt. Sidvisningarna har dessutom sjunkit något och var under maj ca 40 000Jag har ett mål att inkassera totalt 12 000 SEK i bloggintäkter för helåret så månadens resultat ligger under vad jag behöver för att kunna klara det långsiktiga målet.



Utgifter

Inga speciella överraskningar här. Vi fortsätter att unna oss att äta ute och tillbringa tid med vänner och familj. Detta drar såklart iväg utgifterna något, men vi trivs väldigt bra med denna utgiftsnivå och jag tror det är viktigt att trivas i situationen om man skall klara det långsiktigt.


Summering


Målet för 2017 är att ha en sparkvot över 50%. Maj blev en väldigt fin månad med några procentenheter över gränsen. Efter årets fem första månader så har jag nu en genomsnittlig sparkvot på 49,40%. Jag ligger med andra ord lite efter målet för helåret så det krävs en liten förbättring om det skall kunna gå i lås, men det känns helt klart inom räckhåll!

Ytterligare ett mål för helåret är som sagt att inkassera 12 000 SEK i bloggintäkter (netto). Även här har året börjat tufft och summerar jag ihop bloggintäkterna för årets fem första månader så kommer jag upp i en totalsumma på 4 168,71 SEK. Efter fem av tolv månader uppfyller jag 34,7% av målet. Det ser med andra ord ut att bli riktigt tufft att kunna uppnå målet detta året, men jag kämpar på!


Hur gick ert sparande i maj?


Må väl och ha en härlig kväll!


Stöd bloggen genom att dela detta:



Photo Credit: pixabay

9 kommentarer:

 1. Hej!
  Vad tror du om framtiden gällande kontanthantering och loomis?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Brixistaneinvest!

   Det är svårt att sia om framtiden. Det är inget snack om att den form av kontanthantering med mynt och sedlar antagligen kommer att minska framöver, men samtidigt kan det växa fram andra behov av säkra transporter som behöver säkerhet när samhället ser ut som det gör idag. Så länge Loomis kan fortsätta visa tillväxt så kommer de få vara kvar i min portfölj.

   Må väl!

   Radera
  2. Ja precis! Är roligt att spekulera lite och blir roligt att se på vilket vis dom ska fortsätta visa tillväxt.
   Loomis finns även i min portfölj, dem har verkligen gjort det bra de senaste åren.

   Mvh

   Radera
 2. Antalet besökare på min blogg har också minskat nu under slutet av maj-juni. Det verkar helt enkelt korrelera med vädret? Jag hoppas det ivartfall :) Hur länge har du drivit bloggen, du har ett rätt skapligt antal besökare och intäkter ändå, för det är väl en rätt ung blogg väl? Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vi får hoppas på att det beror på det. Jag har även varit mindre aktiv på bloggen och i sociala medier vilket också säkerligen spelar roll.

   Bloggen har jag drivit sedan december 2015.

   Må väl!

   Radera
 3. Hej!

  Hoppas det här inte uppfattas som negativ kritik eller nåt men varför tar du med utdelningar i intäkter? Borde inte sparkvoten vara baserad på intäkter utanför portföljen? Hör gärna hur du tänker i ämnet.

  Det känns bara för mig som man blåser upp sin sparkvot om man tar med utdelningen och när det blir så att man tjänar mer från den kommer sparkvoten vara uppåt 80-90% vilket inte känns rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar. Det är roligt att få feedback på sitt upplägg så jag tar det absolut inte som någon negativ kritik.

   Jag förstår hur du tänker, men känner ändå att det är på detta sättet jag vill redovisa. Eftersom jag räknar med utdelningar på både inkomster och vad jag fört över till aktiekontot så påverkar det inte slutresultatet så värst mycket mot om jag hade exkluderat det från båda.

   Må väl!

   Radera
 4. Hej! Tycker om ditt upplägg på denna blogg.
  Fråga: Att du har börjat få till en bra portfölj råder det inga tvivel om men hur ser det ut med buffertsparande? Jag tänker mig en korttidsbuffert som är tillför att nyttjas vid speciella ögonblick, ex. värmepump går sönder, diskmaskin, bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas!

   Tack för din kommentar och de värmande orden.

   Det blir ett lätt svar på din fråga. Jag har inget buffertsparande och det av den enkla anledningen att jag bor i hyresrätt och inte äger någon bil. Det lär ju förändras framöver när min levnadsposition förändras, men i dagsläget så är jag inte i behov av det.

   Må väl!

   Radera