tisdag 8 mars 2016

Senaste Transaktionerna


Lönen har trillat in på kontot för februari månad och också en del utdelningar har ramlat in sedan senaste köpen. Dessa pengar skall ju genast ut och arbeta ihop mera utdelning till mig i framtiden. I förra veckan presenterade jag mina inköp på den svenska marknaden så nu har det alltså blivit dags att presentera månadens internationella inköp!Jag fortsätter att handla månadsvis oavsett marknadsläge. Så fort jag inkasserar nytt kapital, genom lönen eller utdelningar, så vill jag sätta dessa pengar i arbete så snart det bara går. På så sätt ökar jag hela tiden på mitt framtida kassaflöde, vilket gör att jag kommer att kunna köpa ännu fler aktier i framtiden och i en allt snabbare takt. Jag handlar i stora företag som jag anser har goda utsikter att fortsätta att tjäna pengar år ut och år in. Att vara delägare i dessa företag skall sedan vara grundpelaren i min pension om ett antal år. Tanken är att dessa företag skall fortsätta att dela med sig av sina ökade vinster i form av utdelningar till mig som aktieägare. Utdelningar som en dag skall vara större än mina utgifter och därför vara min primära inkomstkälla när jag väljer att sluta arbeta.

Denna månaden föll valet i USA på att fylla på i ett befintligt företag i portföljen, nämligen Walt Disney Co (DIS). Inköpspriset landade på 96,21 USD per aktie och dollarn kostade vid inköpstillfället 8,58 SEK. Totalt landade inköpet inklusive courtagekostnaden därmed på 4138 SEK.

Walt Disney Co är ett företag som ägnar sig åt lite olika verksamheter. De 4 största segmenten är i storleksordning: Media Nätverk, Nöjesfält, Studio Underhållning och  Konsument Produkter. Mest kända är antagligen Disneys alla figurer och nöjesfälten i Florida och Kalifornien. Andra exempel på kända produkter är tv-kanalerna Disney-Channel och ESPN. Sist, men absolut inte minst är alla de fantastiska filmer Disney släppt genom åren och fortfarande släpper. För att nämna två av de senaste succéerna kan vi ta Frost och Star Wars. Allt detta är naturligtvis otroligt starka kassakor för Disney.

Disney har höjt utdelningen 6 år i rad, vilket är lite under vad jag egentligen vill se hos ett bolag. Optimalt är att ett bolag har en historik på minst 15 år av utdelningshöjningar för att jag ska känna mig trygg. Disney är dock ett mycket väletablerat företag, med starkt varumärke och framtidsutsikter. De har inte sänkt utdelningen någon gång sedan de började dela ut för 16 år sedan och jag ser ingen risk att bolaget skulle sänka sin utdelningen inom den närmsta tiden.

Direktavkastningen vid inköpstillfället var 1,43%, vilket jag egentligen anser vara lite väl lågt, men jag väntar mig att framtida utdelningstillväxt kommer att väga upp för det. Disney har väldigt stark utdelningstillväxt och har de senaste 3 åren höjt utdelningen med 10,3% i snitt per år! Senaste höjningen 2015 var på 19,1%! Kan de bibehålla en sådan stark tillväxt, vilket jag hoppas och tror, så kommer detta bli ett riktigt bra köp på lång sikt. Utdelningsandelen ligger endast på 24,6% så det finns massor av utrymme för fortsatta att höja utdelningarna i framtiden.

Jag satsar alltså fullt ut på företag som jag tror skall kunna växa snabbare än snittet i min portfölj nu precis som jag har beskrivit i min strategi del 2. Jag hoppas att kunna slå de högutdelande bolagen i både totalavkastning och erhållen utdelning på sikt genom denna strategi. Jag tycker därför att Disney passar in väldigt bra i min portfölj. De har idag en låg direktavkastning med ynka 1,43%, men kan de fortsätta att bibehålla en utdelningstillväxt på över 10% kommer det att se riktigt bra ut om ett par år. Jag gillar verkligen Disney och dess förutsättningar och hoppas verkligen att jag får chansen att öka ytterligare i bolaget framöver.

Dagens inköp bidrar med 58,3 SEK till min årliga utdelning baserat på nuvarande utdelningsnivå och dollarkurs. Sidan Portfölj kommer uppdateras vid slutet av månaden för att spegla aktuella innehav i portföljen.

/Utdelningsstugan

Photo Credit: pixabay
*Innehåller affiliatelänkar

2 kommentarer:

 1. Hallå där!

  Trots grymt låg direktavkastning så tycker jag precis som du att Disney är ett bra bolag att ha med i portföljen, jag tror verkligen på dom över överskådlig framtid.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Ja direktavkastningen är verkligen inget man skryter om i dagsläget. Jag tror dock starkt på Disney och hoppas att de skall kunna höja utdelningen i en ännu snabbare takt framöver än vad de redan gör. Tror det blir en bra investering på lång sikt!

   Må väl!

   Radera