onsdag 2 mars 2016

Senaste Transaktionerna

Äntligen har ytterligare en månad passerat och en ny lön har ramlat in här i stugan. Vad passar då inte bättre än att genast sätta dessa pengar i arbete så att de i framtiden kan arbeta ihop ännu mer pengar till oss. Varje krona som jag investerar istället för att spendera idag kommer öka mitt kassaflöde imorgon och det är en otroligt skön känsla att se de passiva inkomsterna öka hela tiden. Snöbollen är i rullning, men genom att tillsätta nytt friskt kapital hela tiden hjälper vi den att rulla ännu fortare!


Som ni säkert känner till vid det här laget så gör jag varje månad ett köp i Sverige och ett i USA. Månadens första inköp blev denna gången i Sverige och presenteras här nedan. Jag försöker att hela tiden investera så mycket kapital som det bara är möjligt varje månad, mer om det går att läsa i första delen av min strategi. Genom att hålla en hög sparandegrad så förkortar jag tiden tills jag når mitt mål, att en dag kunna leva av utdelningarna mina aktier genererar.

Jag ligger lite efter i redovisningen och nedan inköp gjordes redan den 26/2. Följande aktier inhandlades:


Det är alltså ovan svenska bolag som jag kommer att köpa varje månad. Den uppmärksamma kan ha märkt att Industrivärden som tidigare var med i månadsinköpen nu efter försäljningen är borta ur listan. Antalet aktier som inhandlats är dock fortfarande 10 stycken precis som vanligt och det beror på att jag hittat en ny aktie som jag tycker kvalar in på min inköpslista, nämligen Intrum JustitiaOvan bolag kan komma att ändras som nu när Industrivärden har blivit utbytt mot Intrum Justita eftersom förutsättningarna i Industrivärden förändrades drastiskt åt det negativa hållet, annars försöker jag alltid sitta still i båten, så kallad Buy and Hold-strategi.

Intrum Justitia är nytt för portföljen och jag fick upp ögonen på bolaget efter att flera av mina bloggkollegor inhandlat och skrev om det. Avanza beskriver företag enligt följande text "Intrum Justitia erbjuder kredithanterings- och finansiella tjänster till företag. Kredithanteringstjänsterna omfattar kreditoptimeringstjänster, betalningstjänster och inkassotjänster. De finansiella tjänsterna omfattar finansieringstjänster, betalningsgarantier, och köp av fordringar. Intrum Justitia har närmare 75 000 kunder i 20 länder i Europa. Störst omsättning har bolaget i Sverige och Finland". Det blir alltså ytterligare exponering mot finansmarknaden, men jag känner att ett bolag som Intrum justitia borde kunna prestera bra i både hög- och lågkonjunktur.

Om vi nu tittar på det väsentliga för mig som utdelningsinvesterare så kan vi kika på nedan bild hämtat från Börsdata.se.Ovan kan vi se att Intrum Justitia visar fantastiskt fina siffror. En riktigt fin tillväxt i både omsättning, vinst och utdelning. Kollar vi på utdelningstillväxten, som jag gillar att göra, så har utdelningen sedan 2006 till idag (10 år) i snitt ökat med fantastiska 11,6% per år! Vi kan också se att de inte sänkt utdelningen de senaste 10 åren, inte ens under finanskrisen 2008-2009 vilket jag verkligen ser som en styrka hos ett bolag. Utdelningsandelen är på sunda 51,8% så det borde finnas gott om utrymme för att fortsätta höja utdelningen i framtiden.

I övriga innehav har jag har helt enkelt fyllt på i befintliga innehav. Som ni kan se så är inköpen i både HM, Castellum och Handelsbanken större än övriga. Det är för att jag håller på och försöker vikta upp dessa i portföljen då jag klassar dessa som kärninnehav i portföljen. 

Aktierna handlades till följande direktavkastning vid inköpstillfället:

ABB Ltd. (ABB) - 4,33%
Atlas Copco B (ATCO B) - 3,47%
Castellum (CAST) - 3,64%
Handelsbanken A (SHB A) - 5,43%
Hennes & Mauritz B (HM B) - 3,48%
Intrum Justitia (IJ) - 3,11%
Investor A (INVE A) - 3,59%
Kinnevik B (KINV B) - 3,63%
Swedish Match (SWMA) - 7,26%
Wallenstam B (WALL B) - 2,25%

De låga aktiekurserna på börsen ger fortfarande riktigt fin direktavkastning i kvalitet bolag som dessa, vilket vi så klart tackar för. Även flera utdelningshöjningar i de aktier jag köper har inträffat sedan senaste köpen och därför får direktavkastningen ytterligare en skjuts. Om ni tycker att Swedish Matchs direktavkastning ser för hög ut så har jag räknat in årets bonusutdelning på 12 SEK utöver ordinarie utdelning på 8 SEK. 

Veckans köp ökade min årliga utdelning med 269,87 SEK. Sidan portfölj kommer att uppdateras i slutet av månaden för att spegla aktuella innehav.

Må väl och lycka till med era investeringar!

/Utdelningsstugan

Photo Credit: pixabay
*Innehåller affiliatelänkar

10 kommentarer:

 1. Halloj!

  Nu har jag inte läst på alls gällande Industrivärden men hur ser deras historik ut? Har dom sänkt utdelningen flera gånger? Funderade bara på din strategi, säljer du av ditt innehav vid en utdelningssänkningen eller är det bolaget i stort du inte litar på?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Tack för din kommentar. Jag sålde Industrivärden av två anledningar, för det första för att de sänkte utdelningen och för det andra för att de i framtiden annonserade en mer defensiv utdelningsstrategi.
   Jag säljer inte alltid bolag om de sänker utdelningen, men jag överväger det alltid om det inträffar och om flera saker utöver själva sänkningen talar emot bolag vill jag hellre ha mina pengar i aktier som jag tror kommer utvecklas bättre framöver.

   Må väl!

   /Utdelnignsstugan

   Radera
 2. Tjena. Härlig läsning!! :-)

  Hur mkt sätter du av på ett ungefär varje månad, är det ett fast belopp eller hur kör du som? //P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Peder!

   Tack för din kommentar och kul att du uppskattade inlägget. jag sätter av så mycket jag bara kan varje månad till mitt aktiekonto, vanligtvis blir sparandet mellan 8000 - 12000 SEK per månad. Jag presenterar alltid mina intäkter och mitt sparande i mina Intäkter/Sparande inlägg, så om du har tid över kan du kika på de exakta siffrorna där. Inlägget för intäkter och sparande för Februari kommer antagligen under nästa vecka.

   Må väl!

   /Utdelningsstugan

   Radera
 3. Hej!
  Snyggt, jag läste igenom det nu ;) Riktigt grym läsning :)

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg. Intrum har jag kikat på förut och de ser helt klart aptitliga ut. Kan hamna högre upp på min inköpslista. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividendbomber!

   Tack för din kommentar! Jag gillar aktien Intrum Justitia mer och mer! Tycker gott den förtjänar en närmare titt från din sida.

   Må väl!

   Radera
 5. Hej!
  Hade varit intressant om du kunde uppdatera lite här och följa din resa.

  Med vänlig hälsning, Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,

   Tack för din kommentar. Jag uppdaterar mina senaste transaktioner varje månad. Kollar du i bloggarkivet så hittar du flera inlägg.

   Må väl!

   Radera