lördag 18 november 2017

Intäkter och Sparande - Oktober 2017


Intäkter och sparande utdelningsstugan oktober 2017
God förmiddag på er! Igår ägde EU-toppmötet rum här i Göteborg och det kändes skönt att scenerna ifrån 2001 inte upprepade sig. Stora trafikstörningar var det dock och man hörde många som blev sittandes i bilar helt stilla i flera timmar. Ibland är det skönt att kunna jobba hemifrån.. Ytterligare en arbetsvecka har i alla fall passerat och vi är redan långt in i november, det är med andra ord hög tid att sammanställa intäkterna och sparandet för oktober. 
Anledningarna till att jag redovisar mina intäkter och mitt sparande är för att jag vill visa att det är möjligt att nå ett ekonomiskt oberoende med en lön som ligger kring snittinkomsten i Sverige. Är man bara beredd att göra vissa typer av uppoffringar så går det att åstadkomma ett ekonomisk oberoende inom en inte alltför avlägsen framtid. När väl snöbollen är i rullning så kommer det gå otroligt snabbt framåt.


Den andra anledningen till att jag presenterar de här inläggen är för att jag vill göra detta i realtid, dels så att jag själv kan jämföra mina resultat och framsteg, men också för att andra skall kunna följa min resa. I dessa rapporter kommer jag inte gå in på djupet i vilka mina utgiftsposter för månaden har varit. Jag tycker inte att det är ointressant, men jag har valt att fokusera på intäkterna och sparandegrad istället och eventuellt kommentera nedan om det varit något utgift under föregående månad som påverkat mer än normalt. Mellanskillnaden mellan mina inkomster och det jag sparat är naturligtvis mina utgifter för månaden. 

För oktober kan jag presentera nedan siffror, alla summor är netto, det vill säga efter betalad skatt:


Nettoinkomster Oktober 2017:SEK
Lönearbete:22 196
Utdelningar:903,32
PepsiCo, Inc. (PEP)45,88 SEK
Travelers Companies Inc. (TRV)29,31 SEK
Union Pacific Corp. (UNP)44,33SEK
Geniun Parts Co. (GPC)32,96 SEK
Coca-Cola Co. (KO)75,28 SEK
Telus Corporation (T.TO)96,32 SEK
Philip Morris Int. Inc. (PM)51,95 SEK
Realty Income Corp. (O)85,89 SEK
Bank of Nova Scotia (BNS)56,32 SEK
Boston Pizza Royalties. (BPF.UN)59,59 SEK
Northwest Healthcare. (NWH.UN)62,16 SEK
Hemfosa fast. (HEMF)83,60 SEK
Wallenstam (WALL B)179,35 SEK
Bloggintäkter:737,62
Google Adsense221,84
Affliliatelänkar300
Övrig reklam215,78
Totala inkomster23 836,94
Överföring till aktiekonto inkl utd.14 903,32
Sparkvot62,52%

Jag uppnådde alltså en sparkvot på 62,52% i oktober! Det är det näst högsta resultatet i bloggens historia! Mitt mål för helåret är att uppnå en genomsnittlig sparkvot på minst 50,00% så månadens resultat ligger med god marginal ovanför målet. Om vi jämför med förra året i oktober kan man se att jag då hade en sparkvot på 55,00%, vilket betyder att årets sparkvot är hela 7,52 procentenheter högre!


Inkomster


I oktober landade en helt vanlig lön på kontot. Inga övertidstimmar och inga semesterdagar. Inte mycket mer att säga om det, klart det hade varit kul att inkassera fler lönekronor för de timmar man lägger ner på kontoret, men jag jobbar på det!

Vad gäller utdelning, så har jag i oktober inkasserat 903,32 SEK i utdelning. En väldigt fin utdelningsmånad enligt mig. Efter som jag till stor del satsar på "low yield, high growth" så känns det verkligen som att det börjat att hända saker med utdelningarna nu under 2017. Jag är ganska övertygad att jag kommer slå målet för helåret och har redan börjat fundera på vad som kan kännas som en rimlig nivå att ha som mål inför 2018. Det gäller att fortsätta tänka långsiktigt för vi vet att ränta-på-ränta effekten och tiden är på vår sida. Totalt sett är jag är hittills i år mycket nöjd med utdelningarna jag har inkasserat.

Bloggintäkterna ligger på 737,67 SEK för oktober och är lite under vad jag hade önskat. Positivt är dock att den negativa trend jag haft med antalet sidvisningar verkar ha vänt och nu i oktober låg bloggen runt 35 000 sidvisningar och nu i november ser det ut att landa en bit över 40 000. Målet är att komma tillbaka upp över 50 000 sidvisningar per månad igen, men det är klart svårare nu när jag endast publicerar 4-5 inlägg per månad istället för som tidigare 7-10. Målet är dock som alltid att försöka leverera kvalitet före kvantitet. Jag har ett mål att inkassera totalt 12 000 SEK i skattade bloggintäkter för helåret så månadens resultat ligger under vad jag behöver för att kunna klara det långsiktiga målet.Utgifter


Utgifterna var riktigt låga under månaden. Det var inte många äventyr utöver våra vanliga fasta kostnader + matkostnader. Nu stundar snart en välförtjänt semester på varmare breddgrader och då lär utgifterna gå upp lite, men det är helt enligt planen. 


Summering


Målet för 2017 är att ha en sparkvot över 50%. Oktober blev år 2017 hittills bästa månad och hjälper årets resultat väldigt mycket. Efter årets 10 första månader så har jag nu en genomsnittlig sparkvot på 50,42%. Jag ligger därmed för första gången i år på rätt sida om målet! Det gäller att spänna sparmusklerna ordentligt nu under årets 2 sista månader nu för att inte halka tillbaka under 50%-sträcket!

Ytterligare ett mål för helåret är som sagt att inkassera 12 000 SEK i bloggintäkter (netto). Även här har året varit tufft, summerar jag bloggintäkterna för årets 10 månader så kommer jag upp i en totalsumma på 7 792,32 SEK. Efter 10 av 12 månader uppfyller jag 66,60% av målet. Det kommer därmed att bli omöjligt att uppnå detta mål i år, men nästa år borde det kunna gå vägen.


Hur gick ert sparande i oktober?


Må väl och ha en härlig lördag!


Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay

10 kommentarer:

 1. Bra jobbat med sparkvoten. Noterar att du nästan fördubblat utdelningarna i oktober jämfört med föregående år. Även det tummen upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bombmattan!

   Stort tack! Ja det går fort framåt nu när man väl börjat få snöbollen i rullning.

   Må väl!

   Radera
 2. Det var ingen dålig sammanställning och en sparkvot som inte går av för hackor! Jag och frugan sätter över 70 % av våra nettoinkomster till vårt gemensamma konto. Det som blir kvar efter räkningarna är betalda förs över till vårt sparkonto eller till våra företagsobligationsfonder eller räntefond. Vi sparar till en insats för en bostad. Så länge vi gör det så kommer min personliga sparkvot vara rätt mager tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktieoutsidern!

   Tack! Låter som att ni har en bra plan för framtiden. Jag och min sambo kommer också köpa ett hus inom ett par år och då kommer det ryka en hel del pengar från portföljen. Vi väljer dock att båda ligga fullinvesterade i aktier för tillfället då vi inte har en tidsbestämd plan för när vi skall köpa hus.

   Må väl!

   Radera
 3. Mina utdelningar närmar sig 8.000 för i år, så vi ligger rätt lika där. Dock tror jag att jag har lite högre yield (högre risk) på mina innehav då din portfölj är värd mycket mer än min i dagsläget. :) Mitt Mål till nästa år är att komma upp i den klassiska tusenlappen per månad i utd, alltså 12K på helåret. :)
  Härligt att följa din resa!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Passiv Inkomst60!

   Kul att vi är lika i vår resa mot att leva på passiva inkomster! 12 000 i utdelning var mitt mål förra året, som jag dessvärre inte klarade. I år ser det inte ut att vara några problem att komma över 16K i alla fall så det går snabbt när snöbollen kommit i rullning!

   Tack också för de vänliga orden.

   Må väl!

   Radera
 4. Rigtig godt arbejde! Udbytteinvestoren (DK)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MP!

   Kul med en dansk på besök! Och tack också för de vänliga orden!

   Må väl!

   Radera
 5. Tjänar ungefär som du vad gäller lön, i oktober fick jag drygt 4000 före skatt i utdelningar, hittills i november har jag erhållit 5600, för helåret räknar jag med 80 tusen kronor före skatt. Har hållit på med utdelningsinvestering sen 2009. Ränta på ränta börjar verkligen ge effekt nu... Cashflow is king!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Inspirerande att läsa om din resa! 80K är ingen liten summa pengar!

   Som du skriver så blir ränta-på-ränta effekten häftig efter ett par år, jag kan knappt vänta!

   Må väl!

   Radera