söndag 5 mars 2017

Inkasserade Utdelningar - Februari 2017

Inkasserade Utdelningar - Februari 2017 Utdelningsstugan
Ytterligare en månad har passerat och här i stugan har vi summerat februaris utdelningar som trillat in. Stora delar av min vakna tid spenderas fortfarande på arbetsplatsen och kommer så göras i många år framöver. Varje månad som passerar tar mig dock ett litet steg närmare friheten och en dag kommer jag själv bestämma hur jag skall tillbringa min tid.


Börsen har gått väldigt starkt i början av 2017 och min portfölj är faktiskt väldigt nära all time high för tillfället. Det är dock inget som spelar någon roll för mig som utdelningsinvesterare, utan det får snarare anses som negativt då det blir dyrare att handla de kvalitetsbolag som jag vill äga. 

Detta är helt klart mina favorit inlägg att skriva. Utdelningar är riktiga pengar som förs över till mitt konto på Avanza automatiskt varje månad. Pengar som jag inte behövt kliva upp klockan 06:00 på morgonen, eller rapportera till någon chef, för att få utbetalda till mig. Dessa utdelningar får jag genom att endast vara delägare i flera fantastiska företag. En dag skall utdelningar täcka alla mina utgifter och skall vara min största och eventuellt enda inkomstkälla. Jag skall därmed kunna säga att jag lever på utdelningar!

Utdelningarna är pålitliga och fortsätter att trilla in på kontot i ur och skur och oavsett hur börsen går. Varje utdelning som jag inkasserar på kontot tar mig sakta, men ack så säkert närmare mitt mål. Jag är fortfarande väldigt ny i min resa mot ekonomisk oberoende och summorna som jag presenterar är fortfarande långt från tillräckliga för att täcka mina kostnader. Det viktigaste är så här i början av resan att hela tiden kunna se en fin tillväxt så att man vet att man är på väg åt rätt håll!

Utan vidare presentation:


Utdelningar feb 2017Utdelningar feb 2016
Apple (AAPL)202,28 SEKApple (AAPL)152,18 SEK
Starbucks Corp. (SBUX74,26 SEKStarbucks Corp. (SBUX10,13 SEK
Carterpillar Inc. (CAT)76,16 SEKCarterpillar Inc. (CAT)71,76 SEK
Realty Income Corp. (O)46,75 SEKRealty Income Corp. (O)84,27 SEK
Northwest Healthcare. (NWH.UN)40,86 SEKOneOK Inc. (OKE)51,86 SEK
Boston Pizza Royalties. (BPF.UN)61,43 SEK
Totalt feb 2017501,74 SEKTotalt feb 2016370,20 SEKI februari 2017 har jag alltså inkasserat 501,74 SEK från totalt 6 st företag. Februari blir antagligen min sämsta utdelningsmånad i år, men att inkassera 501,74 SEK extra en månad tycker i alla fall jag är riktigt bra! Är det något man uppskattar här på utdelningsstugan så är det att luta sig tillbaka och bara se utdelningarna trilla in på kontot. Snöbollen är i rullning och utdelningarna växer hela tiden, vilket är häftigt. Efter att bara ha hållit på med utdelningsinvestering i knappt två år känns det väldigt bra att kunna inkassera en summa som i februari i alla fall täcker kostnaderna för både bredbandet och elräkningen!


Med tanke på att jag har en inkomst kring medelinkomsten i Sverige känns det riktigt häftigt att redan efter två år kunna säga att jag har en fungerande utdelningsmaskin. Att jag kan göra detta betyder också att alla andra kan göra det. Dock måste man göra vissa uppoffringar och verkligen gå in för det 100%, men så är det ju med det mesta i livet. Om man gör dessa förändringar kan man inom en snart framtid ha ett kassaflöde utöver sina vanliga inkomster, som dessutom växer varje månad om man fortsätter att spara och investera. Här kan ni läsa om varför jag har valt att bli utdelningsinvesterare.

Om vi jämför med februari 2016 då jag inkasserade 370,20 SEK i utdelning är detta alltså en ökning på hela 35,5%! Wow, tänk om utdelningarna kunde fortsätta att växa i denna takten framöver! Mitt nysparande hjälper såklart till mycket nu i början av min resa och under året har jag köpt fler aktier i alla bolag som delade ut i februari. Den organiska utdelningstillväxten har dock också hjälpt till och till exempel så höjde Apple utdelningen med 9,6%, Starbucks med 25,0% och Boston Pizza med 6,2%.


I nedan diagram kan vi se hur utdelningarna utvecklats sedan starten 2015.


Utdelning per månad för Utdelningsstugan sedan starten 2015Mitt lilla frö fortsätter att växa, sakta men säkert. Jag satsar ju som sagt hårt på utdelningstillväxt med mina innehav och mina nya inköp. Det betyder att utdelningen är lite lägre idag, men förhoppningsvis skall utdelningen växa i en snabbare takt än snittet och på så sätt ge en bättre totalavkastning. Det kommer alltså ta lite längre tid innan utdelningarna når de riktigt höga summorna, men om jag bara orkar följa min strategi och ha tålamod så kommer det bli riktigt kul att se resultatet om ett par år. Detta tillsammans med återinvesterande av utdelningarna kommer få ränta-på-ränta effekten att göra underverk för min portfölj i framtiden.

I tabellen nedan så ser ni hur utdelningen har utvecklats per år, sedan starten 2015.


Utdelning per år sedan starten 2015 för utdelningsstugan


Ett av mina mål för 2017 är att inkassera minst 16 000 SEK i utdelning. Efter årets två första månader så har jag totalt inkasserat 1125,33 SEK i utdelning och det uppfyller 7,0% av målet. Nu stundar den svenska utdelningssäsongen och jag räknar med att en stor del av målet kommer uppfyllas under de nästkommande tre månaderna. En stor del av mina aktier är svenska företag så månaderna mars till maj är såklart starka utdelningsmånader, precis som ni kan kunde se i diagrammet ovan som visar siffrorna för 2015 och 2016.


I diagrammet nedan så kan ni se den ackumulerade utdelningen 2017 jämfört med målet för året.


Utdelning jämfört med mål 2017Ni kommer att kunna följa alla utdelningsrapporter och jämföra resultatet mellan månaderna på sidan Utdelningar här ovan.


Hur mycket i utdelning inkasserade ni under februari?


Må väl och ha en fortsatt härlig söndag!


Missa inga inlägg framöver! Anmäl dig till mitt nyhetsbrev här.Stöd bloggen genom att dela detta:Photo Credit: pixabay
*Innehåller affiliatelänkar

16 kommentarer:

 1. Hej!
  Grattis till stabil utveckling. Precis som man vill ha det. :-)
  Jag har fått 0 kr i utdelning i februari. :-( Mars blir bättre med ca. 2000 kr. Så blir det när man koncentrerar sig på svensk börs.

  SvaraRadera
 2. Hej Stefan!

  Tack för kommentaren.

  Precis så är det. 2000 är mer än riktigt bra och mer än vad jag kommer inkassera. Mest största sannolikhet så blir mars för mig en mindre summa pga handelsbanken nu delar ut i april och Castellum delar ut vid 2 tillfällen. Självklart är det årets totala utdelning som räknas, men fortfarande lite tråkigt när inte man slår föregående års månadsresultat.

  Må väl och lycka till!

  SvaraRadera
 3. Tjena.
  Fick in 4300 nästan i februari.
  Började Jan 2016 så statistiken blir lite missvisande då jag ej var fullt investerad förrän okt 2016.
  2000% upp i utdelning på Jan är inte så troligt att man fortsätter prestera.

  Har viktat om lite och faktiskt riktat in mig på några högutdelanade amerikanska och canadensiska aktier och ETF:er. Dessa delar ut månadsvis och med rätt högt DA så jag hoppas att de ska jämna ut utdelningsflödet lite.

  Tack för bra och rolig blogg. Följer vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pt-rille!

   Tack för din kommentar och de vänliga orden!

   4300 SEK i februari är ju grymt! Där ligger man verkligen i lä. 2000% per månad blir som du skriver svårt att hålla i :)

   Intressant strategi, du får gärna återkomma med hur det utvecklat sig framöver!

   Må väl!

   Radera
 4. Ser riktigt stabilt ut.

  Det är lite väl mycket repeteringar i textinnehållet från tidigare inlägg om samma sak, blir lite ordbajsning. Du skulle kunna försöka hålla inläggen korta och koncist för att undvika upprepade meningar. Annars bra blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar och feedback. Det stämmer precis som du skriver att ibland när inte tiden finns där så blir det väl mycket upprepande från min sida och det känns såklart tråkigt. Jag vill gärna fortsätta med lite längre inlägg då det är en av de sakerna som gör bloggen unik, men jag är jättetacksam för tipsen.

   Må väl och lycka till!

   Radera
 5. 3587 bagis här. Helt ok men februari och augusti behöver förstärkas rejält framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividendbomber!

   Du spelar i en annan liga än vad jag gör! :)

   Riktigt grymt att du fixar nästan 10 ggr så hög utdelning i feb och dessutom är missnöjd med det!

   Må väl och lycka till framöver!

   Radera
 6. Tjena vad snittar du för direktavkastning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Danne!

   Direktavkastningen i portföljen ligger i skrivandets stund på ca 3,26%.

   Må väl!

   Radera
 7. Jag har inte fått en krona i utdelning ännu i år! Känns lite jobbigt att läsa att flera fått ett gäng tusen redan men jag får hålla mig lite. Har tunga innehav i Axfood och HM så där lär det trilla in lite cash framöver så då tar jag igen.

  Snygg ökning från 2016 Stugan!

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!

   Tack för din kommentar. Den som väntar på något gott.. Kommer bli en trevlig vår!

   Må väl!

   Radera
 8. Snöbollen i rullning! Noterade att du minskat innehavet i Realty Income, ungefär halva utdelningen mot PY. Hur kommer det sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Niklas,

   Tack för din kommentar! Ja, det känns riktigt kul att saker börjat rulla på och att utdelningen växer såpass kraftigt utan att man behöver anstränga sig något extra.

   Anledningen till det hittar du i det här inlägget: https://utdelningsstugan.blogspot.se/2016/10/senaste-transaktionerna-6-oktober.html. Valde att sälja halva innehavet i Realty Income till förmån för andra högutdelare. Motiveringen hittar du via länken.

   Må väl!

   Radera
 9. Härlig utdelningsökning från 2016 :) Kan säkert bli så att vissa månader faller lite i jämförelse med utdelningarna från 2016, men i långa loppet och generellt sett borde det öka år för år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronantillmiljonen,

   Tack för din kommentar. Så lär det bli! Men det är bara att knoga på! Precis som du skriver så kommer summorna öka mer och mer även om procenten kan bli mindre.

   Må väl!

   Radera