onsdag 3 februari 2016

Senaste köpen

Nu var det dags att redovisa månadens inköp i Sverige. Som jag tidigare har nämnt så sker dessa inköp lite mer på autopilot än inköpen i Amerika. 

andra delen av min strategi så beskrev jag hur jag utnyttjar minicourtaget hos Avanza för att kunna köpa flera olika aktier varje månad. Det optimala
är att handla för exakt 599 SEK per transaktion, detta eftersom Avanza avrundar sin courtagekostnad till närmaste 400 kronors intervall. Ett köp för 599 SEK kommer alltså därför fortfarande att endast kosta 1 krona och ger därmed en courtagekostnad på 0,167% istället för utsagda 0,25%. Det är såklart svårt att handla för exakt 599 SEK eftersom man inte kan handla delar av aktier utan måste köpa hela antal aktier på Avanza. Allt handlar ju såklart om mycket små summor i det stora hela, men som sagt många bäckar små.

Jag försöker att hela tiden investera så mycket kapital som det bara är möjligt varje månad. Mer om det går att läsa i första delen av min strategi där jag beskriver hur jag gör för att kunna lyckas med det. Genom att hålla en hög sparandegrad så förkortar jag tiden tills jag kan nå mitt mål, att en dag kunna leva av utdelningarna mina aktier genererar.

Jag ligger lite efter i redovisningen här och gjorde nedan inköp redan den 27/1. Följande aktier inhandlades:Det är alltså ovan 10 stycket svenska bolag som jag köper varje månad. Dessa kan komma att ändras och bytas ut om förutsättningarna i ett bolag förändras drastiskt åt det negativa hållet, annars försöker jag sitta still i båten, så kallad Buy and Hold-strategi. Det kan också tillkomma nya bolag som jag börjar köpa in mig i om jag finner dem intressanta. För att ett bolag skall vara intressant för mig skall det för det första vara ett stort och väletablerat företag. De skall ha en utdelning och gärna delat ut pengar i minst 15 år. En bra utdelningstillväxt de senaste åren och med goda framtidsutsikter för ytterligare höjningar är också viktiga om jag skall överväga köp.

Inget utav ovan innehav är nytt för portföljen utan jag har helt enkelt fyllt på och snittat ner mig några kronor i samtliga. Som ni kan se ovan så är inköpen i både HM och Handelsbanken större än övriga. Det är för att jag håller på och försöker vikta upp dessa i portföljen då jag klassar dessa som kärninnehav i portföljen. 

Aktierna handlades till följande direktavkastning vid inköpstillfället:

ABB Ltd. (ABB) - 4,53%
Atlas Copco B (ATCO B) - 3,44%
Castellum (CAST) - 3,96%
Handelsbanken A (SHB A) - 4,06%
Hennes & Mauritz B (HM B) - 3,35%
Industrivärden C (INDU C) - 4,70%
Investor A (INVE A) - 3,58%
Kinnevik B (KINV B) - 3,26%
Swedish Match (SWMA) - 2,59%
Wallenstam B (WALL B) - 1,88%

Som ni ser så hjälper nedgången på börsen till att ge ganska så ordentlig ökning av direktavkastningen i flera fina aktier, vilket vi så klart tackar för. Veckans köp ökade min årliga utdelning med 215,63 SEK. Sidan portfölj kommer att uppdateras i slutet av månaden för att spegla aktuella innehav.

Må väl och lycka till med era investeringar!

/Utdelningsstugan

10 kommentarer:

 1. Det är rätt, det är bara att "nöta på" i upp som nedgång.

  Namnet på bloggen? Är det så att Utdelningsseglaren och Onkel Toms stuga är favoriterna? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Onkel Tom!

   Tack för din kommentar. Ja vi kör på bara i vått och torrt så skall det nog bli bra på sikt.

   Haha rackarns du har genomskådat mig i mitt namnval av bloggen ;)

   /Utdelningsstugan

   Radera
 2. Hej!
  Kul att läsa och se hur du investerar! Ska börja följa dig!

  SvaraRadera
 3. Hej Kampen mot index!

  Tack för din kommentar. Jag började följa dig tidigare idag och lade till dig i min länklista.

  Må väl och lycka till med investeringarna!

  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
 4. Jag funderar också på att börja köpa småposter på samma sätt. Köpa kontinuerligt är aldrig fel. Kinnevik är bra, jag borde ta in dem själv i portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividendbomber!

   Ja att köpa kontinuerligt tycker jag fungerar bra för mig i alla fall, att långsamt bygga upp innehaven oavsett marknad. Man får helt enkelt hitta en strategi som fungerar för sig själv så att man kan hantera alla sorters marknader och som gör att man kan sova gott om natten. Kul om min strategi med att köpa månadsvis ett fast antal bolag kan inspirera någon annan att prova det. Håller med dig om Kinnevik, tror mycket på dem i framtid!

   Må väl och lycka till!

   Radera
 5. Halloj! Spännande att läsa om att just minimera courtage kostnader, det ska jag ta med mig in i min investeringsstrategi :)

  Trevlig helg!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Kul att du uppskattade inlägget. Jag försöker alltid att minimera just courtagekostnaden och det är en viktig del även i min investeringsstrategi.

   Trevlig helg och lycka till!

   /Utdelningsstugan

   Radera
  2. Hej igen!

   Har kollat lite mer på det här med courtagekostnader och hur skiljer sig tänket när man handlar amerikanska aktier istället? Där är väl minimicourtaget på 1 dollar istället. Ska man tänka 599 dollar som gräns?

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Hej igen!

   Vad gäller courtagekostnade för Amerikanska innehav så blir det ju minimum 1 USD eller 0,25% där också. Därmed borde det vara fördelaktigt att handla precis innan courtaget går över till 2 dollar precis som du skriver. Jag har dock inte undersökt saken så noga i USA och brukar själv handla mellan 3200-4000 SEK och betala 1 USD i courtage.

   /Utdelningsstugan

   Radera